Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser på kinnet?

Kviser på kinnet er en helt vanlig tilstand som rammer mange. Både tenåringer og voksne, kvinner og menn, kan oppleve å bli rammet av urenheter og kviser på kinnet.

Det kan være mange bakenforliggende grunner til at du får kviser på kinnet. Men stort sett skyldes det at porene dine av en eller annen årsak er tette.

Kviser på kinnet skyldes irriterte talgkjertler

For stor produksjon av olje i huden kan irritere porene dine, og det skaper den perfekte grobunn for hudbakterien propionebacterum acnes, som lever av hudfett. Når hudfettet brytes ned, kan det oppstå avfallsstoffer og fett som irriterer talgkjertelen. Og det kan resultere i betennelse – det du kjenner som kviser på kinnet.

Betennelsen er det som gir deg røde, hovne områder på huden, og som også kan inneholde et gult puss. Du kan få både røde og gulaktige kviser på kinnet, men det er også et område der mange får hudormer.

Du kan få kviser i hele ansiktet, men mange opplever at de får kviser midt på kinnet og inn mot nesa. Det kommer av at området er en del av T-sonen, der det produseres med hudfett og flere oljer enn i resten av ansiktet.

Det er helt normalt å få kviser på kinnet

Selv om det kan være irriterende og ubehagelig å få urenheter på kinnet, er det også helt normalt. Og det er faktisk mye du selv kan gjøre for å forebygge og behandle kviser på kinnet.

Men før vi kommer til det, er vi nødt til å ta en nærmere kikk på hva som kan gi kviser på kinnet.


Årsaker til kviser på kinnet

Sliter du jevnlig med kviser på kinnet, eller er det noe du kun opplever innimellom?

Uansett hvor hardt rammet du er, er det aldri gøy å oppdage at det er en rød, hoven kvise på vei. Det er helt umulig å si hvem som kommer til å bli rammet av kviser på kinnet – samtidig som det finnes en rekke kjente årsaker som vi vet kan bidra til å gi urenheter på kinnet.

Genene dine har betydning for huden

Det er dårlig gjort, men kviser på både kinnet og i resten av ansiktet kan være arvelig. Så hvis foreldrene dine har slitt med uren hud, kan du være så uheldig at du har arvet det i genene dine.

Du kan dessverre ikke endre genene dine – men du kan gjøre en stor forskjell selv med en god hudpleierutine som kan holde kvisene i sjakk.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Hormoner kan gi urenheter på kinnet

Når jenter og gutter går inn i ungdomsårene, skjer det noe med hormonene deres – mengden av det mannlige kjønnshormonet androgen øker, og det kan gi både uren hud og kviser på kinnet.

Men dette er ikke det eneste gangen hormonene spiller huden din et puss. Mange gravide sliter med uren hud på grunn av forhøyede mengder hormoner i kroppen, og det samme gjelder for mange kvinner i forbindelse med menstruasjon.

Stress tvinger kroppen til å jobbe overtid

Når du er stresset har du faktisk en betennelsestilstand i kroppen, og det kan gi deg kviser på kinnet.

Samtidig arbeider kroppen din overtid når du er stresset – og det gjør den enda mer mottakelig for for eksempel betennelse. Siden kviser er betennelse i huden, kan stress derfor gi kviser på kinnet og i resten av ansiktet.

Tette porer i T-sonen

Hvis huden din produserer for mye olje, kan de gi tette porer. Derfor er det ofte en sammenheng mellom fet hud og kviser – men ikke alltid. Folk med tørr hud kan selvfølgelig også få kviser på kinnet.

Du har ofte mer oljer i T-sonen (pannen, nesa, haken og for noen også kinnet), og det betyr at porene og talgkjertlene dine lettere går tette og irriteres - og det gir kviser på kinnet.

Derfor er det viktig at du sørger for å rense huden din for overflødig fett og bakterier både morgen og kveld. Her er det en god idé at velge en mild og effektiv ansiktsvask som Face Wash fra Australian Bodycare.

Pass på kostholdet

Det foreligger ingen vitenskapelig kobling mellom usunn mat og kviser – men du gir kroppen din de beste forutsetningene når du spiser sunt og variert. Hvis du vil ha færre og mindre kviser på kinnet, er det derfor en god idé å se litt nærmere på kosten din.

Selv om forskningen ikke har vist noen direkte sammenheng mellom uren hud og mat, finnes det forskning som peker i retning av at meieriprodukter kan gi uren hud. Hvis du sliter med kviser på kinnet, kan du kanskje skjære med på meieriprodukter som yoghurt og melk.

Røyking påvirker huden din

Det er ingen hemmelighet at røyking er skadelig for helsen din. Men visste du også at røyking setter tydelige spor på huden din?

Røyking gir nemlig ikke bare rynker – undersøkelser viser at røykere har større risiko for å få uren hud, så der fikk du enda en grunn til å stumpe røyen.

Urenhetene dine kan si noe om helsen din

Ayurveda er en gammel indisk teori om helse, der de mener ubalanse i kroppen skaper kviser.

Hvis du for eksempel sliter med kviser på kinnet, kan det ifølge den ha sammenheng med dårlig stoffskifte eller dårlig opptak av næringsstoffer. Her er rådet angivelig å øke inntaket av sunne fettsyrer og å unngå alkohol, kaffe og sterk mat.

Dårlig sminkehygiene

Husker du å fjerne all sminken før du legger deg? Eller hender det at du glemmer å rense sminkebørstene dine skikkelig? Så kan vi ha funnet en av årsakene til at du har kviser på kinnet.

Dårlig sminkehygiene kan være det som gir deg kviser på kinnet. Hvis du bruker mye sminke, eller hvis du ikke er så flink til å fjerne det, kan porene dine bli irriterte og tette. Hvis du glemmer å vaske hendene før du påfører sminken, eller hvis du ikke er så god til å rense sminkekostene dine, kan du spre uønskede bakterier i ansiktet – og det gir kviser.

Sørg for å bruke en god sminkefjerner, og følg opp med en god Face Wash. Hvis du bruker sminke, bør du nemlig dobbeltrense. Det innebærer at du bruker to forskjellige renseprodukter for å være helt sikker på at all skitt og sminke er fjernet.


Produkter til behandling av kviser på kinnet

Det aller viktigste du gjør for å behandle kviser på kinnet, er å sørge for å ha en god hudpleierutine som du gjennomfører hver morgen og kveld. På den måten sørger du for å rense huden din for overflødige oljer og bakterier, samtidig som du gir huden den nødvendige fukten og pleien.

Men hvilke produkter skal du velge? Nedenfor har vi satt sammen en hudpleierutine som er skreddersydd mot kviser på kinnet. Dermed blir det enklere for deg å finne de riktige produktene til ditt problem.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

» Finn ansiktsproduktene her

Trinn: 1 – Rens huden i dybden med Face Wash

Hvis du bruker sminke, skal du begynne med en sminkefjerner for å få bort all sminken. Deretter skal du bruke Face Wash fra Australian Bodycare. Hvis du ikke bruker sminke, går du rett til Face Wash.

Du skal bruke Face Wash morgen og kveld for å bli kvitt overflødige oljer, bakterier, døde hudceller og så videre. Ansiktsrensen brukes sammen med lunkent vann, masseres inn i huden og skylles av.

Ansiktsvasken er utviklet til uren hud, så den renser i dybden, behandler og forebygger uren hud.

Trinn: 2 – Rens og plei huden med Face Tonic

Når huden er renset, kan du bruke en pleiende skintonic. Face Tonic fra Australian Bodycare er spesielt utviklet til uren hud. Dessuten er den, i motsetning til mange andre skintonicer, mild mot huden, siden den ikke inneholder alkohol.

En Face Tonic bidrar til å rense huden din ytterligere, men den inneholder også pleiende ingredienser. Fordel Face Tonic med en vattrondell og masser tonicen inn i ansiktet med sirkelbevegelser. Den skal ikke skylles av.

Nå er huden ekstra klar til å ta imot de pleiende ingrediensene fra en fuktighetskrem.

Trinn: 3 – Gi huden fukt og pleie med Face Cream

Enten du har tørr, normal, kombinert eller fet hud, er det viktig at du gir huden din fukt og pleie. Selv om kviser på kinnet ofte henger sammen med fet hud, trenger huden din like fullt fukt. Hvis ikke er det fare for at huden din prøver å overkompensere og begynner å produsere enda mer olje.

For å gi huden din den beste pleien, er det derfor viktig å avslutte rutinen med en nærende ansiktskrem, som for eksempel  Face Cream fra Australian BodycareFace Cream er utviklet til uren hud, så du både pleier, bekjemper og forebygger samtidig. 

Trinn 4: Førstehjelp til uren hud med Spot Stick

Med Spot Stick kan du bekjempe de kvisene du ser er på vei. Du skal kun påføre Spot Stick på det området som er rammet, og på den måten kan du behandle kviser før de får gjort skade. Bruk den når utbruddet skjer – Spot Stick kan nemlig også brukes sammen med sminke.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Trinn: 5 – Bruk Face Mask når huden din trenger ekstra pleie

Når huden din trenger ekstra pleie, kan du bruke en deilig leiremaske mot kviser på kinnet. Hvis du skjemmer bort huden din med en dyptrensende leiremasken én gang i uken, holder du talgproduksjonen i hevd, og på den måten reduserer du faren for kviser.

Ansiktsmaske mot kviser og uren hud
Dyprensende ansiktsmaske med Tea Tree Oil mot hudormer og kviser
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 199,00 kr
Salgspris 199,00 kr Vanlig pris
Ansiktsmaske mot kviser og uren hud - Dyprensende ansiktsmaske med Tea Tree Oil mot hudormer og kviser

Hva annet kan du gjøre for å slippe kviser på kinnet?

Du kommer langt med en god hudpleierutine, men er det noe mer du kan gjøre for å slippe kviser på kinnet? Svaret er ja – det finnes mange gode råd som også kan være med på å gjøre en forskjell i prosjekt “slipp kviser på kinnet”.

Slipp kviser på kinnet – 7 gode råd:

  1. Ikke ta deg i ansiktet. Hendene dine er fulle av bakterier og oljer, så prøv så godt du kan å ikke ta deg selv i ansiktet. Det samme gjelder hvis du er fristet til å skvise en kvise. Det aller beste er å la være. Hvis du ikke klarer det, skal du sørge for å desinfisere området før og etter – bruk for eksempel en spot stick som hemmer bakteriene på huden.
  2. Vask sengetøyet ditt ofte.Spesielt putetrekket kan være et mekka for bakterier, og det gir kviser på kinnet. Vask derfor sengetøyet ditt ofte
  3. Fjern sminken din – hver kveld. Det er viktig at du sørger for å fjerne all sminken din før du legger deg. Rens gjerne ansiktet med to forskjellige renseprodukter, så du kan være sikker på at huden din er helt ren.
  4. Bruk mindre sminke. Huden din får ikke puste hvis du bruker mye sminke – og det gir kviser. Bruk derfor mindre sminke, eller velg eventuelt mineralsk pudder eller foundation, samt sminke uten oljer, som huden din kan klare å puste gjennom.
  5. Ha super hygiene. Hygienen er viktig for å holde huden ren. Vask hendene ofte – og gi for eksempel mobiltelefonen din en skikkelig rens innimellom, siden den er en skikkelig bakteriesamler
  6. Ikke utsett huden din for altfor mye kulde, varme eller sollys– og bruk alltid solkrem i ansiktet.
  7. Lev sunt– spis sunt, tren og sørg for å sove nok.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram