Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Intimlukt hos kvinner

Alle kvinners underliv har en naturlig lukt som kan endre seg. Men når denne lukten blir ubehagelig eller illeluktende, kalles det intimlukt, et problem som kan skyldes en rekke årsaker.

Årsakene til ubehagelig intimlukt kan være alt fra bakteriell ubalanse og dårlig hygiene til infeksjoner og kjønnssykdommer.

Heldigvis er de fleste av disse årsakene ufarlige, og det finnes enkle og effektive måter å forebygge og behandle problemet på.

I denne guiden kan du lese om hvordan du kan forebygge og behandle ubehagelig intimlukt, og hva som kan forårsake det.


Bli kvitt intimlukt - de beste tipsene og produktene

Forebygg intim lukt

Som med de fleste problemer er forebygging den beste beskyttelsen mot intimlukt. For helt å unngå ubehagelig intimlukt er det nødvendig med gode hygienerutiner og bruk av pleieprodukter som er spesielt tilpasset de følsomme områdene rundt de kvinnelige kjønnsorganene.

Australian Bodycare tilbyr en serie intimpleieprodukter som er spesielt utviklet for bruk på kjønnsorganene for å rengjøre og pleie de følsomme områdene på en skånsom og effektiv måte. Som alle produkter fra Australian Bodycare inneholder denne serien naturlig australsk tea tree-olje, som har naturlige antibakterielle egenskaper for optimal og skånsom rensing av huden.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Intimpleieserien består av tre spesialutviklede produkter:

1) Intim Wash

Intimate Wash fra Australian Bodycare er en skånsom bodylotion for daglig bruk. Vaskegelen inneholder naturlig tea tree-olje og er utviklet for å rengjøre intimområdet grundig.

Ettersom det følsomme området rundt skjeden har en naturlig bakterieflora, inkludert viktige melkesyrebakterier, er det viktig å bruke produkter som ikke forstyrrer de vaginale melkesyrebakteriene med kunstige eller upassende ingredienser. Sørg derfor alltid for å bruke produkter som er spesielt utviklet for bruk i intimområdet. Intimate Wash fra Australian Bodycare inneholder blant annet melkesyre for å beskytte denne naturlige bakteriebalansen.

2) Femi Daily

For å unngå ubehagelig intimlukt og andre vanlige symptomer som tørrhet, kløe og irritasjon kan du bruke pleiende geler og kremer spesielt beregnet på intimområdet i din daglige rutine. Australian Bodycares Femi Daily er en vaginalgel med naturlig australsk tea tree-olje som påføres utvortes på huden i intimområdet. Den kan brukes daglig, og ved behov flere ganger om dagen. Et eksempel på dette er et besøk i svømmehallen, der du bør påføre gelen både før og etter badet, da pH-verdien og bakteriene i badevannet kan påvirke den naturlige bakteriebalansen i skjeden.

3) Intim Deo

Spray med intimdeodoranten flere ganger om dagen ved behov. Intimdeodoranten frisker opp intimområdet - raskt og enkelt. Spray direkte på de områdene der du har problemer med ubehagelig lukt, kløe eller irritasjon. Intimdeodoranten absorberes raskt og holder intimområdet friskt i flere timer.

Du kan for eksempel bruke intimdeodoranten om morgenen for å holde intimområdet friskt i løpet av dagen, og bruke Femi Daily om kvelden før du legger deg, slik at produktet rekker å virke

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Årsaker til dårlig intim lukt

Men hvorfor oppstår det i det hele tatt ubehagelig intimlukt?

Det kan være en rekke årsaker til dette, som kan skyldes manglende hygiene, men også sykdommer eller infeksjoner.

Her finner du en oversikt over vanlige årsaker til at den naturlige lukten i intimområdet endrer seg til ubehagelig intimlukt:

1) Seksuelt samleie

Under samleie utveksles en rekke bakterier og mikroorganismer mellom partene. Hvis man ikke bruker kondom under sex, kan disse bakteriene og væskene lett komme inn i skjeden og spre seg.

Siden det naturlige miljøet i skjeden reagerer naturlig på disse nye stoffene og inntrengerne, kan den intime lukten endre seg når kroppen ønsker å kvitte seg med disse fremmede stoffene.

Derfor er det, i tillegg til å bruke adekvat prevensjon, ekstremt viktig, spesielt når du har sex uten kondom, at du vasker deg grundig etter sex for å forhindre at bakterier setter seg fast og at det oppstår ubehagelig intimlukt.

For optimal og skånsom rengjøring kan du bruke en egnet vaskegel, for eksempel Intimate Wash fra Australian Bodycare, som skånsomt renser den følsomme huden i intimområdet med naturlig tea tree-olje uten å forårsake ytterligere irritasjon.

2) Svangerskap

Under svangerskapet går kvinnekroppen helt i spinn. Hormonbalansen endres kraftig, og dermed oppstår det også fysiologiske symptomer. En endring i intimlukten kan være en av disse mange endringene. For å bli kvitt ubehagelig intimlukt som følge av graviditet anbefales det å bruke egnede pleieprodukter, for eksempel Femigel, en mild pleiegel for intimområdet, som ikke bare hjelper mot ubehagelig intimlukt, men også mot tørrhet og irritasjon.

I tillegg er det svært viktig, spesielt under svangerskapet, å diskutere kroppslige forandringer og mulige problemer med legen din for å få en profesjonell diagnose og hjelp til å håndtere eventuelle svingninger.

3) Sopp i skjeden

Vaginal sopp, eller vaginal mykose, er en bakteriell infeksjon med gjærbakterien Candida Albicans. Soppen utvikles på grunn av endringer i den naturlige bakteriefloraen i skjeden, noe som endrer syreforholdet og gjør pH-verdien i utfloden lav, eller sur. Dette gir de naturlig forekommende gjærsoppene gunstige vekstvilkår og gjør det mulig for dem å spre seg utover sitt naturlige nivå.

Ubalansen i bakteriefloraen kan ha mange årsaker, men de vanligste er medisiner som penicillin, ubeskyttet samleie, hormonelle forandringer eller diabetes.

Sopp i skjeden har flere karakteristiske symptomer, som kløe og svie ved vannlating, men også en ubehagelig intimsmak på grunn av endret utflod.

4) Bakteriell Vaginose

Bakteriell vaginose er også et fenomen som skyldes en bakteriell ubalanse i skjeden. Selv om det ikke er en kjønnssykdom, kan den påvirkes av seksuell atferd.

I utgangspunktet er det snakk om bakteriell vaginose når det oppstår en ubalanse mellom de naturlige bakteriene i skjeden, slik at de melkesyrebakteriene som er etablert i skjeden mangler, og andre bakterier kan spre seg og vokse mer som følge av dette.

Symptomer som endret utflod og ubehagelig intimlukt er karakteristisk for bakteriell vaginose, som forekommer hos 15-30 % av alle kvinner mellom 15 og 50 år.


Hva skal jeg gjøre med intim lukt?

Mange kvinner opplever ubehagelig intimlukt minst én gang i løpet av livet. Det er imidlertid ingen grunn til å bekymre seg i første omgang hvis du merker ubehagelig intimlukt, for det finnes enkle måter og produkter for å bli kvitt ubehagelig intimlukt.

For å bekjempe intimlukt anbefales det å bruke spesielle kremer og geler, for eksempel Femigel fra Australian Bodycare. Femigel er basert på naturlig tea tree-olje og hjelper til med å fjerne uønskede bakterier og gi næring til den følsomme huden rundt skjeden.

Femigel påføres direkte på de områdene der du opplever symptomer. Den kan brukes hver 2. eller 3. dag ved tørrhet og kløe.

Ved mer akutte symptomer, som ubehagelig intimlukt, svie eller irritasjon, kan du også bruke Femigel daglig eller til og med flere ganger om dagen på de irriterte områdene i underlivet.

Hvis symptomene som ubehagelig intimlukt, kløe, svie, tørrhet eller irritasjon i skjeden ikke avtar selv etter gjentatt bruk av egnede pleieprodukter, bør du oppsøke lege. Mange av symptomene skyldes også bakterielle eller hormonelle forandringer, samt mulige kjønnssykdommer, som kan få langvarige konsekvenser. Hvis du er usikker på om en sykdom eller et underliggende problem kan være årsaken til ubehagelig lukt, endringer i utflod eller irritasjon, bør du snakke med legen din for å få en profesjonell diagnose og passende behandling, inkludert medisiner om nødvendig.

I tillegg til å behandle symptomene direkte, er det også viktig å opprettholde god intimhygiene for å forhindre at problemene oppstår igjen.

Sørg for å vaske deg grundig med jevne mellomrom, og bruk produkter som er tilpasset det følsomme intimområdet.

Australian Bodycares intimpleiesett, som består av en vaskelotion, en daglig pleiegel og en spesialgel for selektiv påføring, gir deg en passende allroundpakke med naturlig tea tree-olje som effektivt renser skjeden uten å forstyrre den delikate balansen mellom naturlige bakterier.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram