Skjedesopp – symptomer, behandling og forebyggelse
Innhold på siden
Hva er skjedesopp?
Skjedesopp er en veldig utbredt og temmelig ubehagelig lidelse som skyldes en infeksjon med gjærsoppen Candida Albicans. Gjærsopp lever naturlig på slimhinnene våre, herunder også på slimhinnen i skjeden. Vi merker normalt ikke så mye til den. Men hvis det skjer en endring i bakteriefloraen i skjeden, får soppen ekstra gode vekstbetingelser. Da kan det føre til en soppinfeksjon med ubehagelige plager til følge (se mer om symptomer i avsnittet nedenfor).
Gå til: Behandling av skjedesopp
Les også: Hvordan kan man behandle kløe i skjeden?
Hvem får skjedesopp?
De fleste kvinner vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve å få skjedesopp – enten en enkelt gang eller flere ganger som et tilbakevendende problem. Det anslås at tre av fire kvinner vil få skjedesopp minst en enkelt gang. Sopp i skjeden er altså en veldig hyppig lidelse.
Hvorfor får man skjedesopp?
Skjedesopp oppstår når den naturlige balansen i skjeden forstyrres. Den naturlige utfloden i skjeden er surt (med en lav pH-verdi), men hvis balansen forstyrres kan det oppstå en soppinfeksjon. Det kan blant annet skje i forbindelse med:
- Antibiotikabehandling, behandling med kortison og immundempende medisin, for eksempel i forbindelse med strålebehandling og kjemoterapi: Når de naturlige melkesyrebakteriene i skjeden drepes, får soppen overtaket til fritt å formere seg, og dermed kan det oppstå en infeksjon.
- Samleie: Sæd er basisk, mens miljøet i skjeden er surt. Derfor kan samleie forstyrre den naturlige balansen i skjeden.
- Graviditet/hormonelle forandringer: Under en graviditet skjer det store hormonelle forandringer i kroppen, herunder også en endring av slimhinnen i skjeden. Dette kan føre til en soppinfeksjon.
- Diabetes: Når man har diabetes, har man en forhøyet mengde av sukker i blodet. Det kan lagres i skjedens slimhinne og dermed gi anledning til en soppinfeksjon.
- Overdreven hygiene: Renslighet er bra, men overdreven hygiene i intimområdet er ikke så bra. Da risikerer du å forstyrre den naturlige balansen i skjeden.
- Bruk av tettsittende truser: Går du ofte med tettsittende truser, og særlig truser av syntetisk materiale, har intimområdet vanskelig for å puste. Og et innelukket og fuktig miljø gir gode vekstbetingelser for sopp.
- Bruk av truseinnlegg, bind og tamponger: Akkurat som med tettsittende truser betyr bruk av truseinnlegg, bind og tamponger at intimområdet blir alt for tillukket. I særdeleshet er daglig bruk av truseinnlegg noe gynekologer advarer imot.
Smitter skjedesopp?
Skjedesopp er en ubehagelig lidelse, men heldigvis er det ikke farlig å ha en soppinfeksjon i skjeden. Du bør imidlertid behandle skjedesoppen din for at du hurtigst mulig blir kvitt den generende kløen og irritasjonen – og for at du ikke smitter videre.
Du kan nemlig smitte partneren din ved samleie. Men hvis han ikke opplever symptomer, behøver han ikke nødvendigvis søke behandling. Og han kan ikke smitte deg. Kvinner kan altså smitte menn med sopp, mens menn kan ikke smitte kvinner. Det kan derfor slås tydelig fast at skjedesopp ikke er en kjønnssykdom. Og normalt skyldes utbrudd av skjedesopp ikke at man er blitt smittet av andre, men at den naturlige balansen i skjeden er blitt forstyrret.
Symptomer: Hvordan ser skjedesopp ut?
Skjedesopp, også kjent som sopp i underlivet eller vaginal sopp, er en virkelig ubehagelig og generende lidelse. Det vet alle kvinner som har prøvd det. Og det vil tre av fire kvinner gjøre minst en gang i livet.
Man kan ha skjedesopp uten å oppdage det, simpelthen fordi man ikke opplever noen former for ubehag eller plager. Men det mest vanlige er imidlertid at du opplever tydelige tegn på sopp og slett ikke er i tvil om at det er noe som ikke er helt som det skal være.
De mest vanlige symptomene på skjedesopp er:
- Voldsom kløe, svie, ømhet, irritasjon og rødlig utslett omkring skjedeåpningen.
- Utflod, som kan være hvitt og tykt (og mest av alt minner om pultost). Utfloden lukter normalt ikke fra skjeden.
- Smerter og ubehag ved samleie.
- Svie ved vannlating.
De typiske symptomene på skjedesopp kan imidlertid også skyldes andre lidelser. Derfor bør du la en lege se på det den første gangen du har mistanke om skjedesopp. Får du det på ny, er du neppe i tvil om hva det er. Symptomene er ikke så lett å overse.
Skjedesopp etter sex
Der kan være mange forskjellige årsaker til at du har fått skjedesopp. Sex kan være en av dem. Mange kvinner opplever således at de har pådratt seg en soppinfeksjon etter samleie. Det skyldes ikke at mannen har smittet dem, for det kan han ikke. Det skyldes derimot at den naturlige balansen i skjeden er blitt forstyrret av mannens sæd.
Miljøet i skjeden er surt med en normal pH-verdi mellom 3,8 og 4,2. De syrlige melkesyrebakteriene i skjeden er nettopp de som beskytter deg mod infeksjoner og ubalanse. Sæd er derimot basisk med en pH-verdi omkring de 8. Sæd kan derfor være med på å forstyrre den naturlige balansen. Kondomer kan imidlertid også påvirke balansen i skjeden, så det er det også verdt å være oppmerksom på.
Trett av kløe etter samleie?
Mange kvinner opplever kløe, svie og irritasjon etter sex, og det kan være ganske ubehagelig. Hvis sex er årsaken til problemene, kan det hjelpe å bruke en gel som avhjelper tørrhet og intimt ubehag. Australian Bodycare har utviklet en gel med innhold av tea tree oil. Intim glide er dermatologisk testet og kan avhjelpe vaginal tørrhet og intimt ubehag, samt gi dere begge en sensuell opplevelse.
Intim glide fra Australian Bodycare er en lett, glatt og sensuell gel. Den inneholder den naturlige Tea Tree Oil som kan avhjelpe problemer med kløe, svie, tørrhet og irritasjon som mange kvinner opplever under og etter sex.
Behandling av skjedesopp
Har du mistanke om at du har fått skjedesopp, bør du søke behandling. I noen tilfeller kan soppen forsvinne av seg selv fordi kroppen lykkes med å gjenetablere den naturlige balansen i skjeden. Men det skjer sjeldent, og det er ingen grunn til å lide i lengre tid for å se om det kanskje går over av seg selv. Skjedesopp kan heldigvis i langt de fleste tilfeller behandles ganske lett.
Legen kan raskt konstatere om symptomene dine som kløe, svie, utflod osv. skyldes skjedesopp eller noe annet. Det kan gjøres ved en gynekologisk undersøkelsen og ved å ta en mikroskopi av utfloden. Har du tidligere hatt skjedesopp, kjenner du symptomene, og da kan du nøye deg med å ta en tur på apoteket for å kjøpe reseptfrie midler til behandlingen.
Hvordan behandler man skjedesopp?
Behandlingen av skjedesopp handler om å få gjenetablert den naturlige, syrlige balansen i skjeden. Det kan du gjøre med forskjellige midler:
- Skjedesopp krem som kan smøres direkte på området. Du kan få forskjellige medisinske produkter uten resept på apoteket.
- Stikkpiller som kan settes inn i skjeden. I mange tilfeller vil legen anbefale å kombinere de to midlene, krem mot sopp i underlivet og stikkpiller. Stikkpillene fås reseptfritt.
- Tablettbehandling med tabletter som kan spises. Tablettene er reseptpliktige. Det er ikke den mest anvendte metoden til behandling av skjedesopp, men brukes hvis de andre metodene ikke virker og i særlig vanskelige (og gjentagende) tilfeller av skjedesopp.
Behandling med naturlige midler
Det finnes en lang rekke gamle husråd som handler om å smøre seg med yoghurt naturell, A38 og lignende syrlige melkeprodukter. Det kan ikke utelukkes at rådene faktisk virker, men det finnes ikke vitenskapelig belegg for at de gjør det. Så anbefalingen må være å bruke velkjente, utprøvde produkter som er målrettet mot nettopp behandling av sopp.
Femigel med tea tree oil mot kløe, svie, ømhet, irritasjon og rødlig utslett omkring skjeden.
Hvis du foretrekker midler med naturlig innhold mot kløe og irritasjon, kan du spørre på apoteket eller i helsekostbutikken. Tea tree oil er eksempelvis et velkjent middel mot kløe og irritasjon og kan også brukes ved soppangrep. Det finner du i et produkt som Femigel og femi daily fra Australian Bodycare.
Femigel er en vannbasert, hormonfri gel som motvirker kløe og irritasjon og hjelper til med å gjenopprette en sunn og naturlig balanse omkring skjeden og gjenoppbygge fuktighet og smidighet omkring skjeden.
Femigel kan anvendes over lengre perioder eller hele tiden, da det inneholder 100 % naturlige aktiver. Tradisjonelle legemidler må derimot kun brukes i en begrenset periode, deretter må kroppen ha pause før en ny behandling påbegynnes.
Tilbakevendende skjedesopp
Noen kvinner er dessverre så uheldige at de igjen og igjen blir rammet av skjedesopp. Får du nye utbrudd av sopp i skjeden flere enn fire ganger i året, snakker vi om tilbakevendende skjedesopp eller komplisert skjedesopp.
Ved et enkeltstående tilfelle av (ukomplisert) skjedesopp kan du saktens bruke de forskjellige midlene nevnt ovenfor. Men får du skjedesopp igjen og igjen, er det problematisk med de tradisjonelle legemidlene mot skjedesopp, idet de kun bør brukes i en begrenset periode.
Forebyggelse
Det er heldigvis de færreste som opplever tilbakevendende skjedesopp. Du kan altså saktens ha skjedesopp en enkelt gang og så aldri få det igjen. Og du kan selv gjøre mye for å sikre at det ikke blir en tilbakevendende lidelse i livet ditt.
Slik kan du selv forebygge skjedesopp:
- Unngå overdreven hygiene nedentil. Du bør alltid nøye deg med å vaske deg med vann, eventuelt kombinert med en mild intimsåpe eller barrierekrem. Badeoljer, skumbad osv. bør du derimot unngå da de kan ødelegge den naturlige balansen i skjeden og føre til at du får sopp.
- Unngå truseinnlegg. Daglig bruk av truseinnlegg er ikke en god idé, da det gjør miljøet i skjeden innelukket og fuktig. Det er nettopp et gunstig miljø for sopp. Bind og tamponger kan ha den samme effekten. Det kan selvfølgelig være vanskeligere å unngå enn truseinnlegg, og har du generelt ikke problemer med skjedesopp kan du godt fortsette bruken av bind og tamponger, da de jo kun brukes i en begrenset periode.
- Unngå tettsittende truser og truser av syntetisk materiale. Tettsittende truser (og stramme bukser) betyr at miljøet i skjeden holdes fuktig og innelukket, og det gir en god grobunn for veksten av sopp. Truser av syntetisk materiale har den samme effekten. Så har du innimellom problemer med skjedesopp, er det en god idé å bruke truser av bomull og unngå alt for stramme truser og bukser – det samme gjelder hvis du bare helst vil unngå å få skjedesopp noensinne.
FAQ om skjedesopp
Hvordan får man skjedesopp?
Skjedesopp oppstår når den naturlige balansen i skjeden blir forstyrret. Noen av de hyppigste årsakene til det er: Antibiotikabehandling, andre former for medisin, samleie, hormonelle forandringer i forbindelse med graviditet, diabetes, overdreven hygiene nedentil og hyppig bruk av tettsittende truser, truseinnlegg, bind og tamponger.
Kan skjedesopp gå vekk av seg selv?
I noen tilfeller kan du ha hatt skjedesopp uten å vite det, og det er så forsvunnet av seg selv. Men i langt de fleste tilfeller vil det ikke skje. Oppdager du symptomer på skjedesopp, bør du søke behandling med det samme. Da vil du raskest mulig slippe plagene ved sopp i skjeden.
Kan skjedesopp smitte menn?
Skjedesopp kan smitte menn ved samleie. Men smitten kan ikke gå den andre veien – menn kan altså ikke smitte kvinner med skjedesopp. Skjedesopp er således ikke en seksuelt overført sykdom. Blir menn smittet med sopp, kan de søke behandling for soppinfeksjonen.
Hva heter skjedesopp på engelsk?
På engelsk kalles skjedesopp yeast infection eller vaginal thrush.
Hvordan føles skjedesopp?
Skjedesopp er en ubehagelig lidelse. De typiske symptomer er en voldsom kløe, svie, ømhet og irritasjon i skjeden. Et rødt utslett er også vanlig. Utover det er det typisk å få en tykk, hvit utflod (som ligner pultost). Mange opplever også smerter og ubehag ved samleie og eventuelt svie ved vannlating.
Hvordan stilles diagnosen skjedesopp?
Legen din kan raskt stille diagnosen, dels ved å foreta en gynekologisk undersøkelse og dels ved å ta en mikroskopi av utfloden. Har du tidligere hatt skjedesopp, kan du sikkert selv kjenne igjen symptomene. Da kjøper du bare et reseptfritt produkt til behandlingen.
Kan man få blærekatarr av skjedesopp?
Symptomene på blærekatarr og skjedesopp kan minne om hverandre: svie, kløe, svie ved vannlating osv. Og både skjedesopp og blærekatarr oppstår når det blir rykket med den naturlige syrebalansen i skjeden. Blærekatarr skyldes typisk bakterier, men sopp i skjeden kan også gi blærekatarr. Begge deler bør alltid behandles, så oppsøk lege hvis du opplever denne typen symptomer.
Kan man dø av skjedesopp?
Det er ubehagelig å ha skjedesopp, men det er heldigvis ikke en farlig lidelse. Du kan ikke dø av skjedesopp. Men har du fått skjedesopp, så sørg for å få det behandlet. Det er ingen grunn til holde ut med de forskjellige plagene.
Kan man bli steril av skjedesopp?
Sopp i skjeden er en generende, men imidlertid helt ufarlig lidelse. Og du kan aldri bli steril av skjedesopp, uansett hvor mange gange du har det.