Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sopp i lysken?

Sopp i lysken er en soppinfeksjon med hudsoppen dermatofytter (tinea). Soppinfeksjoner i huden skyldes nemlig forskjellige former for hudsopp som angriper forskjellige områder på kroppen. De tre mest alminnelige sopper i huden er dermatofytter, candida og pityriasis versicolor. De angriper altså forskjellige steder på kroppen og gir forskjellige hudplager.

Lyskesopp går også under det latinske navnet tinea crusis og sjenerer særlig huden på innsiden av lårene. Men hudsoppen kan også spre seg til kjønnsdeler og baller. Sopp i lysken legger seg tett opp til de andre soppetyper i tinea-familien som for eksempel fotsopp og hodebunnssopp.


Årsaker til sopp i lysken

Overalt på kroppen lever det sopp naturlig. Den ernærer seg på døde hudceller. Så lenge huden holdes ren og tørr, holdes soppen i sjakk. På den måten holdes hudens balanse i orden, slik at soppen ikke får mulighet til å formere seg. Gjør den først det, vil det skapes ubalanse i huden. Det er da det faktisk er snakk om en soppinfeksjon i huden. Og det utvikler seg ofte til en sjenerende hudtilstand.

Holdes huden ren og tørr, har huden et skjold mot overvekst av sopp og de gjør ingen skade. Men så snart huden bringes ut av fatning, ser soppen sitt snitt til å ta over. Det gjør de i hudens øverste lag, også kalt hornlaget. Når soppen får overtaket danner den tilstrekkelige mengder med enzymer til å bryte ned hornlaget – da får de fri passasje til å spre seg.

Fuktige forhold

Soppen stortrives i fuktige og lune forhold, og derfor er det erfaringsmessig disse hudområdene på kroppen som er særlig sårbare overfor infeksjon med sopp. Ett av områdene er i lysken.

Her er huden ofte fuktigere og varmere enn andre steder på kroppen. Derfor er lysken mange ganger et paradis for soppen. I lyskens varme og fuktige hudfolder får de naturlige soppesporene nemlig en alle tiders mulighet til å formere seg, slik at de etterlater seg en soppinfeksjon ved navn lyskesopp.

Dårlig hygiene

En soppinfeksjon i lysken skyldes typisk det fuktige miljøet omkring skrittet. Men i den sammenheng er din personlige hygiene også en viktig årsak til utvikling av soppinfeksjoner. Glemmer du dusjen etter sportslige aktiviteter og er du ikke tilstrekkelig omhyggelig med hygienen i området, gir det soppene gode vekstbetingelser. Da dannes det masse bakterier og fukt som soppen stortrives i.

Nedsatt immunforsvar og behandlinger

Det er ikke bare dårlig personlig hygiene og fuktige forhold som er skyld i sopp i lysken. Ofte henger en soppinfeksjon i området også sammen med et forringet immunforsvar. Det gir soppen bedre betingelser til å formere sig.

Det gjelder for alvorlige sykdommer som smitte med HIV/Aids fordi sykdommen angriper de hvite blodlegemene. Disse uskadeliggjør normalt fremmede mikroorganismer som trenger inn i kroppen. Også overvekt og mentalt stress er medvirkende årsaker til å svekke immunforsvaret ditt, slik at hudsoppen får banet vei til å formere seg i lysken.

Hvis du allerede er i penicillin- eller antibiotikabehandling, er du også ekstra utsatt for å få sopp i lysken. Antibiotika påvirker nemlig de naturlig forekommende mikroorganismene som finnes på huden – og når den naturlige floraen på huden hemmes, får soppen gode vekstbetingelser i lyskeområdet.


Hvem har høy risiko for å få lyskesopp?

Fotsopp er den mest utbredte form for hudsopp, men også familiemedlemmet lyskesopp er en veldig hyppig forekommende hudsopp. Sopp i lysken kan ramme alle, men særlig folk med en aktiv livsstil og som av den grunn svetter mye, rammes av sopplidelser. Det gjelder særlig mannlige idrettsutøvere. Men sopp i lysken kan også opptre hos folk med en mindre aktiv livsstil. Eksempelvis hos overvektige, som ikke nødvendigvis fører en livsstil med mye mosjon, men som likevel svetter mye.

Selv om sopp i lysken opptrer hos både menn og kvinner, er lidelsen mest utbredt hos menn. Det kan skyldes tettsittende undertøy som gir et fuktig miljø, og at menn oftere trener i det samme treningstøyet uten vask mellom treningene.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

Naturlige smitteveier

Sopp i lysken kan smitte fra person til person, selv om det ikke er et veldig smittsomt område. Imidlertid skal du være oppmerksom på at lyskesopp likevel kan smitte i særlige tilfeller.

Deler du klær eller håndkle med en person som har sopp i lysken, kan smitten altså overføres til deg gjennom tekstilene. Soppen kan også overføres via direkte fysisk kontakt – eksempelvis ved samleie med en partner som har soppinfeksjon i lysken.

Hvis du mistenker en soppinfeksjon i lysken, er det derfor veldig viktig å bli behandlet slik at du ikke smitter din partner eller andre.


Symptomer på sopp i lysken

Hvordan vet du om du har sopp i lysken? Det er ofte noen tydelige symptomer på lyskesopp – både hos menn og kvinner. Hvis du derfor merker følgende symptomer i huden i lysken, er der stor risiko for at du har sopp i lysken.

  • Sterk rødme. Ett av de tydeligste symptomene på lyskesopp er kløe, irritasjon og rødme i området. Utslettet danner en tydelig avmerking med en rødbrun farge til den normale huden. Rødmen strekker seg ofte over et forholdsvis stort område, som starter på innsiden av lårene og trekker helt fram til mannens pung eller kvinnens kjønnsorganer og videre om til området ved endetarmen og kan føre til analkløe.
  • Avskalling og sprekker i lysken. Hud som er soppinnfisert er ekstremt irritert. Og det kan resultere i at huden skaller av og danner små sprekker. Huden kan falle av i større eller mindre flak.
  • Brennende fornemmelser og kløe. En soppinfeksjon i lysken kan gi en sviende eller brennende følelse, som kan være ledsaget av kløe. Den brennende fornemmelsen kan være veldig smertefull, og i alvorligere tilfeller kan også vanlige gjøremål bli besværliggjort av smertene.

Avhjelp problemer med kløe og irritasjon

Gjenkjenner du de beskrevne symptomene eller har du hatt problemer i lysken tidligere, er det viktig å avhjelpe plagene. Da slipper du ubehaget, og du vil unngå å smitte andre.

Tea Tree Oil Gel fra Australian Bodycare er basert på naturlige ingredienser som effektivt lindrer, kjøler og beroliger den irriterte huden – helt uten å sjenere ytterligere. Med australsk Tea Tree Oil, kjent for sine antiseptiske og antibakterielle egenskaper, får du hjelp til å motvirke problemer med kløe og irritasjon. De naturlige og aktive stoffene i gelen motvirker bakterier og holder huden ren og sunn.

Plagene i lysken lindres typisk i løpet av en uke.

Er du det minste i tvil om hva symptomene skyldes eller er de ikke forsvunnet efter to ukers bruk med gelen, bør du oppsøke legen din. Han eller hun kan undersøke deg ytterligere ved å ta en skrapeprøve og undersøke huden under et mikroskop. I noen tilfeller er det ikke nok, og det må derfor suppleres med en tablettbehandling. Men i langt de fleste tilfeller vil plagene, som kløe og irritasjon, forsvinne ved bruk av en gel.


Slik forebygger du sopp i lysken

Hvis du har hatt sopp i lysken og gjerne vil unngå at den kommer tilbake, eller hvis du helt vil unngå å få infeksjonen i første omgang, kan du selv ta dine forbehold. Med få, men gode, tiltak kan du effektivt forebygge soppinfeksjoner i lysken.

  • Dusj daglig – og husk især å dusje etter at du har trent eller vært fysisk aktiv i lengre tid. Bruk gjerne en antiseptisk såpe.
  • Bruk et rent og tørt håndkle til å holde deg tørr og fri for svette. Sørg også for å tørke lysken grundig etter bad, så området ikke er unødig fuktig.
  • Skift til nytt undertøy daglig. Svetter du ekstra mye, bør du skifte undertøy oftere for å unngå å gå rundt med fuktig undertøy. Det holder også lysken fuktig og dermed får lyskesoppen gode vekstbetingelser.
  • Unngå stramtsittende undertøy eller bukser. Har du for stramt tøy omkring lysken, får huden din ikke lov til å puste. Og det holder med det huden innelukket og varm, slik at soppen kan formere seg.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram