Bli kvitt sopp i hodebunnen
Innhold på siden
Hva er sopp i hodebunnen?
Sopp i hodebunnen er en hudlidelse, som oftest, (men ikke utelukkende), rammer barn. Hodebunnssopp skyldes en infeksjon i hårbunnen med hudsopper (dermatofytter). I mange tilfeller kommer smitten fra et husdyr. Det er en hudlidelse som krever behandling, da en ubehandlet hodebunnssopp i verste fall kan medføre hårtap og plettvis skallethet.
Hvordan ser sopp i hodebunnen ut – og hvordan føles det?
Alle kan få sopp, uansett kjønn og alder. Ofte er det barna som blir rammet. I mange tilfeller vil smitten være overført fra et husdyr (hund, katt, marsvin, hamster, kanin, kalv eller andre smådyr). Det er viktig i så fall også å behandle dyret for soppinfeksjonen, ellers risikerer du å bli smittet på ny.
Utover det er det viktig selv å bli behandlet, ettersom sopp i hodebunnen kan smitte fra person til person. Sopp i hodebunnen viser seg ved røde, flassende pletter på huden hvor hårene kan være knekket av.
Huden kan være lett irritert og vil ofte klø. Lymfeknutene på halsen og i nakken kan være forstørrede. I noen tilfeller kan det oppstå betennelse i plettene på huden, og det kan eventuelt dannes en væskefylt byll, et såkalt kerion.
Sopp i hodebunnen kan medføre hårtap
Sopp i hodebunnen vil ofte medføre et plettvist hårtap. Det er veldig viktig å komme raskt i gang med behandlingen, slik at hårtapet ikke rekker å spre seg. Det er også viktig at hodebunnssoppen i det hele tatt blir behandlet, da den ellers kan føre til varig hårtap og dermed plettvis skallethet. Behandles hodebunnssoppen korrekt, vil håret i langt de fleste tilfeller vokse ut igjen. Men det kan ta lang tid før håret blir helt normalt.
Få undersøkt symptomene hos en lege
Symptomene ved sopp i hodebunnen kan umiddelbart ligne symptomene på en rekke andre sykdommer som psoriasis og flasseksem. Det er derfor viktig å oppsøke lege hvis du har flassende utslett, kløe i hodebunnen og muligens hårtap. Da kan legen stille den riktige diagnosen. Det gjøres ved å ta en prøve fra utslettet (et hudskrap).
Les mer: Produkter mot hodebunnsproblemer
Hvordan kan man behandle sopp i hodebunnen?
Sopp i hodebunnen går ikke vekk av seg selv. Det er viktig at du sørger for å komme i behandling, og at du gjør det med en gang; også fordi et eventuelt hårtap da ikke rekker å bli for omfattende.
Hodebunnssopp skal behandles med et soppdrepende middel. Det kan være i tablettform, som flytende mikstur eller som en krem mot sopp. Er det dannet et kerion, kan det være nødvendig å supplere med binyrebarkhormon i en periode.
Utover det skal sopp i hodebunnen behandles med en soppdrepende sjampo mot sopp. Det er viktig å behandle med både tabletter/mikstur/salve og sjampo – det gir det beste resultatet. Ingen av de to behandlingsformene kan stå alene.
Utover det er det en god idé å la hele familien bruke den bakteriedrepende sjampoen forebyggende, også selv om det (ennå) ikke er konstatert hodebunnssopp på andre familiemedlemmer. Velger du en god og mild sjampo til sart hodebunn kan du trygt bruke den på hele familien og i lengre perioder.
Naturmidler mot hodebunnsproblemer
Det finnes mange naturmidler som sies å virke effektivt mot kløe og irritasjon i hodebunnen, blant annet tea tree oil, sandeltresolje, hvitløk, gurkemeie, ingefær, lakrisrot og kamille.
Du kan lage dine egne blandinger, men det letteste er selvfølgelig å bruke en sjampo som nettopp inneholder de naturlige ingrediensene som motvirker bakterier. Hair Clean Shampoo er en mild og pleiende sjampo som kan brukes av hele familien. Den virker antiseptisk og bakteriehemmende, og kan brukes så vel til forebyggelse som til behandling av hodebunnsproblemer.
Utover det kan du med fordel bruke en hodebunnskur som Scalp Serum fra Australian Bodycare. Den er også antiseptisk og reduserer i tillegg veksten av bakterier og sopp i hodebunnen. Samtidig virker den lindrende og pleiende på hodebunnen.
Video: Sånn unngår du hodebunnsproblemer med tetreolje.
Hvordan kan man forebygge sopp i hodebunnen?
Sopp i hodebunnen smitter, så det er i seg selv en god grunn til å søke behandling. Frem til soppen er borte, er det en god idé å unngå å dele håndkle, hårbørste og lignende med andre. Generelt bør hårbørster, kammer, hårspenner, luer og annet som kommer i tett kontakt med hår og hodebunn bli betraktet som personlige ting man ikke deler med andre. Luer og lignende skal vaskes ved minst 60 grader. Frysing har ingen effekt overfor soppsporer. Det kan derfor være nødvendig å kaste hårbørster, kammer og lignende for å unngå smitte eller gjenoppblussing.
Hvis smitten stammer fra husdyr, skal også dyret behandles. Hvis ikke er det fare for at du blir smittet igjen.
For å forebygge og unngå sopp i hodebunnen fremover, kan du bruke en sjampo mot sopp i hodebunnen som virker effektivt mot sopp og bakterier Det er faktisk mulig å få en mild og hudvennlig sjampo som kan brukes daglig av hele familien, samtidig som den er effektiv mot sopp og bakterier.
Hvorfor får man sopp i hodebunnen?
Sopp i hodebunnen skyldes som oftest smitte fra et husdyr som har soop i huden. Men soppen kan også ha andre årsaker.
Vi har generelt mange forskjellige soppsporer overalt på huden og kroppen, og ikke minst omgivelsene våre. Det er naturlig, og det er først når soppsporene vokser så mye at de begynner å plage oss, at vi utvikler en sjenerende sopplidelse. Vanligvis sørger kroppen for at de naturlige soppsporene ikke vokser for mye. Men når det av og til likevel skjer, er det fordi kroppens naturlige forsvarsmekanismer er blitt forstyrret. Det kan skje i forbindelse med sykdom, som har senket immunforsvaret vårt, i forbindelse med penicillinbehandling, ved graviditet, ved menstruasjon eller fordi kroppens pH-verdi er blitt forstyrret.
Kroppen kan også komme i balanse grunnet stress eller feil kosthold, og dermed får soppsporene gode forutsetninger for å vokse. Antibiotika slår ihjel bakterier, men det betyr også at soppene i kroppen får ekstra gode vekstforhold.
Behandlinger med antibiotika/penicillin kan altså være årsak til sopp i hodebunnen.