Bli kvitt sopp i hodebunnen

Profesjonelt oppdatert: 15/6/2021

Sopp i hodebunnen er et sjenerende hodebunnsproblem. Heldigvis er det gode muligheter for å behandle og dermed kvitte seg med den irriterende hodebunnssoppen. Her kan du lese mer om symptomer, årsaker, forebyggelse og behandling av sopp i hodebunnen

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Anne, Varde apotek
Anne har en MSc i farmasi fra Syddansk Universitet og har arbeidet som farmasøyt ved Varde apotek i flere år. Her gir hun råd til både kunder og leger om korrekt bruk av medisinske produkter.

Hva er sopp i hodebunnen?

Sopp i hodebunnen er en hudlidelse, som oftest, (men ikke utelukkende), rammer barn. Hodebunnssopp skyldes en infeksjon i hårbunnen med hudsopper (dermatofytter). I mange tilfeller kommer smitten fra et husdyr. Det er en hudlidelse som krever behandling, da en ubehandlet hodebunnssopp i verste fall kan medføre hårtap og plettvis skallethet.


Hvordan ser sopp i hodebunnen ut – og hvordan føles det?

Alle kan få sopp, uansett kjønn og alder. Ofte er det barna som blir rammet. I mange tilfeller vil smitten være overført fra et husdyr (hund, katt, marsvin, hamster, kanin, kalv eller andre smådyr). Det er viktig i så fall også å behandle dyret for soppinfeksjonen, ellers risikerer du å bli smittet på ny.

Utover det er det viktig selv å bli behandlet, ettersom sopp i hodebunnen kan smitte fra person til person. Sopp i hodebunnen viser seg ved røde, flassende pletter på huden hvor hårene kan være knekket av.

Huden kan være lett irritert og vil ofte klø. Lymfeknutene på halsen og i nakken kan være forstørrede. I noen tilfeller kan det oppstå betennelse i plettene på huden, og det kan eventuelt dannes en væskefylt byll, et såkalt kerion.

Sopp i hodebunnen kan medføre hårtap

Sopp i hodebunnen vil ofte medføre et plettvist hårtap. Det er veldig viktig å komme raskt i gang med behandlingen, slik at hårtapet ikke rekker å spre seg. Det er også viktig at hodebunnssoppen i det hele tatt blir behandlet, da den ellers kan føre til varig hårtap og dermed plettvis skallethet. Behandles hodebunnssoppen korrekt, vil håret i langt de fleste tilfeller vokse ut igjen. Men det kan ta lang tid før håret blir helt normalt.

Få undersøkt symptomene hos en lege

Symptomene ved sopp i hodebunnen kan umiddelbart ligne symptomene på en rekke andre sykdommer som psoriasis og flasseksem. Det er derfor viktig å oppsøke lege hvis du har flassende utslett, kløe i hodebunnen og muligens hårtap. Da kan legen stille den riktige diagnosen. Det gjøres ved å ta en prøve fra utslettet (et hudskrap).

Les mer: Produkter mot hodebunnsproblemer

Hvordan kan man behandle sopp i hodebunnen?

Sopp i hodebunnen går ikke vekk av seg selv. Det er viktig at du sørger for å komme i behandling, og at du gjør det med en gang; også fordi et eventuelt hårtap da ikke rekker å bli for omfattende.

Hodebunnssopp skal behandles med et soppdrepende middel. Det kan være i tablettform, som flytende mikstur eller som en krem mot sopp. Er det dannet et kerion, kan det være nødvendig å supplere med binyrebarkhormon i en periode.

Utover det skal sopp i hodebunnen behandles med en soppdrepende sjampo mot sopp. Det er viktig å behandle med både tabletter/mikstur/salve og sjampo – det gir det beste resultatet. Ingen av de to behandlingsformene kan stå alene.

Utover det er det en god idé å la hele familien bruke den bakteriedrepende sjampoen forebyggende, også selv om det (ennå) ikke er konstatert hodebunnssopp på andre familiemedlemmer. Velger du en god og mild sjampo til sart hodebunn kan du trygt bruke den på hele familien og i lengre perioder.

Naturmidler mot hodebunnsproblemer

Det finnes mange naturmidler som sies å virke effektivt mot kløe og irritasjon i hodebunnen, blant annet tea tree oil, sandeltresolje, hvitløk, gurkemeie, ingefær, lakrisrot og kamille.

Du kan lage dine egne blandinger, men det letteste er selvfølgelig å bruke en sjampo som nettopp inneholder de naturlige ingrediensene som motvirker bakterier. Hair Clean Shampoo er en mild og pleiende sjampo som kan brukes av hele familien. Den virker antiseptisk og bakteriehemmende, og kan brukes så vel til forebyggelse som til behandling av hodebunnsproblemer.

Utover det kan du med fordel bruke en hodebunnskur som Scalp Serum fra Australian Bodycare. Den er også antiseptisk og reduserer i tillegg veksten av bakterier og sopp i hodebunnen. Samtidig virker den lindrende og pleiende på hodebunnen.

Australian Bodycare Scalp Serum

Hodebunnskur mot flass, tørr og kløende hodebunn

179,00 kr

Se produkt