Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er neglesopp – og hvem rammer det?

Neglesopp er den mest alminnelige neglesykdom. Det antas at helt opp til 10-20 % av den voksne befolkningen i Norge lider av neglesopp. Menn har dessuten litt større tendens til å få neglesopp enn kvinner.

Sopp på neglene kan oppstå hos alle, men risikoen stiger betraktelig med alderen. Det anslås at halvdelen av alle over 70 år har neglesopp. Det er således langt flere eldre enn unge som lider av neglesopp. Dog er idrettsutøvere og andre som går for lenge i tettsittende og ikke-pustende fottøy også særlig i risikogruppen for å få neglesopp.


Neglesopp skyldes en overvekst av sopp

Neglesopp kaldes også tinea unguium eller onychomycosis på latin og forårsakes normalt av den soppen som kalles dermatofytter. Soppen utskiller et enzym som kan bryte ned det harde keratinet som finnes i neglecellene, og det ødelegger neglene.

Det er soppsporer overalt på huden vår og kroppen vår – og i våre omgivelser. Det er helt naturlig. Akkurat som det også er bakterier overalt. Men hvis soppen plutselig får alt for gunstige vekstbetingelser, vil de formere seg fortere enn ellers og angripe for eksempel hud eller negler.

Man kan få neglesopp på både fingerneglene og tåneglene, men det forekommer hyppigst på tåneglene.


Hvordan ser neglesopp ut – og hvordan føles det?

Man kan få sopp over det meste av kroppen – det vil si overalt på huden og på neglene. Når man får neglesopp viser det seg ved at neglen får en gul eller hvitaktig misfargning, den blir tykkere og ujevn. Neglen revner kanskje, og neglekantene kan smuldre. Kanskje løsner neglen fra huden.

Man kan få sopp i tåneglene og fingerneglene, men i langt de fleste tilfeller er det tåneglene som rammes. Det kan skyldes at fingerneglene oftest får mer luft end tåneglene. Utover det er det en bedre blodforsyning til fingerneglene end til tåneglene.

Neglesopp begynner typisk i stortåneglen. Gjør du ikke noe med problemet, vil neglesoppen ofte spre seg derfra og videre til de andre tåneglene. Soppen kan også spre seg til huden omkring neglene, hudområdet mellom tærne og videre til fotsålene. Så sørg for å få neglesoppen behandlet, før den brer seg for mye. Den går dessverre ikke vekk av seg selv.

Neglene ser ikke pene ut når man fotsopp, og det er jo i seg selv generende nok. Men utover det kan det også gjøre vondt å ha neglesopp, særlig hvis det ikke blir behandlet og rekker å utvikle sig.

Huden ved siden av neglen kan reagere med smerte, svie, kløe og utslett. Endelig kan den infeksjonen man har i neglen ved neglesopp medføre at neglen kommer til å lukte litt.

Neglepleie til gule negler
2 produkter til pleie ved neglesopp
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,95 kr
Salgspris 349,95 kr Vanlig pris 407,95 kr
Neglepleie til gule negler - 2 produkter til pleie ved neglesopp

Hvorfor får man neglesopp?

Neglesopp skyldes en infeksjon med den soppen som kalles dermatofytter. Neglesopp kan dog også skyldes den soppen som heter Candida Albicans. Den er dessuten ofte skyld i sopp i huden, i munnen og i skjeden.

Den mikroskopiske soppen som ikke kan ses med det blotte øye, trives aller best i fuktige og varme miljøer. Derfor lever de godt på føttene og tåneglene som ofte er sperret inne i tettsittende fottøy, og som huden ikke får puste igjennom.

Vi har sopp overalt på kroppen, og det er sopp overalt i våre omgivelser. Men når soppen får særlig gode vekstbetingelser, vil de formere seg mer enn de ville gjort ellers. Og så skjer det at de angriper for eksempel hud eller negler. Den soppen som angriper neglene, utskiller et enzym som er i stand til å bryte ned det harde keratinet som finnes i neglecellene. På den måten ødelegges neglene.

Soppen kan angripe gjennom selv den minste lille revne i neglen eller huden, og derfra begynner den å vokse.

Neglesopp kan oppstå direkte i neglen. Men ofte vil du ha blitt smittet med fotsopp, som er langt mer smittsomt end neglesopp. Ubehandlet fotsopp kan så spre seg til neglen, og neglesoppen er oppstått.

LES OGSÅ: Slik forebygger og behandler du fotsopp

Forskjellige faktorer kan øke risikoen for å få neglesopp, blant annet følgende:

 • Bruk av tettsittende fottøy som føttene ikke kan puste i.
 • Bruk av strømper i et syntetisk og tett materiale.
 • Bare føtter i et felles baderom.
 • Bruk av stramt fottøy som klemmer tærne for mye sammen.
 • Fuktige føtter.
 • Dårlig blodomløp.
 • Diabetes
 • Nedsatt immunforsvar.

Hvordan smitter neglesopp?

Noen typer sopp smitter veldig lett fra person til person, mens andre typer sopp slett ikke smitter. Sopp i huden, for eksempel fotsopp, er en veldig smittsom form for sopp. Neglesopp kan smitte, men er ikke den mest smittsomme soppinfeksjonen. Dog kan en ubehandlet neglesopp spre seg fra den angrepne neglen og videre til de andre neglene og eventuelt også videre til huden omkring neglene, huden mellom tærne og fotsålen.

Da fotsopp er en veldig smittsom soppinfeksjon, er det ofte herfra neglesoppen kommer. Du har kanskje badet uten badesandaler i omkledningsrommet i svømmehallen eller treningssentret. Her har du så blitt smittet med fotsopp. Kanskje oppdager du det ikke, eller kanskje har du ikke fått gjort noe med det, og plutselig er fotsoppen blitt til neglesopp.

Du kan også ha fått fotsopp uten å ha blitt smittet av andre, og så kan fotsoppen bre seg til neglene, hvor neglesopp oppstår.

Fotsopp kan altså bre seg til neglene, hvor det kan utvikles neglesopp. Det vil derimot sjeldent gå den andre veien – at neglesopp utvikler seg til fotsopp.

Neglesopp kan ramme alle mennesker og skyldes ikke dårlig hygiene. Du kan bli smittet uten selv å være skyld i det. Så det er ingen grunn til å være flau hvis du har fått neglesopp. Det viktigste er å få gjort noe med det så fort som mulig.


Middel mot neglesopp – hva virker?

Der finnes mange forskjellige gode råd og medikamenter mod neglesopp. Og noen er mer effektive enn andre. Hva som virker for deg, er som regel en smakssak. Det handler om å prøve seg frem. Det er dog viktig at du har fått konstatert sopp i neglen, ettersom dette ikke umiddelbart kan ses med det blotte øye. Derfor bør du alltid oppsøke en lege.

Når det kommer til medisinsk behandling, bør du alltid i samråd med din lege finne den behandlingen som passer deg best. Mange foretrekker dog å prøve med naturlige midler først, ettersom det kan være en dyr fornøyelse å behandle neglesopp med medikamenter fra apoteket eller legen.

Misfargede negler hva virker?

Hvis du gjerne vil forsøke med noen av de mer naturlige midler mot misfargede negle, kan du prøve eterisk tea tree-olie, som er antiseptisk og holder neglene sunne og rene. Ved hjelp av en vatrondel eller et stykke vatt smører du tea tree-oljen direkte på neglen. Du skal gjenta dette inntil neglen ikke lenger er misfarget.

Neglepleie til gule negler
2 produkter til pleie ved neglesopp
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,95 kr
Salgspris 349,95 kr Vanlig pris 407,95 kr
Neglepleie til gule negler - 2 produkter til pleie ved neglesopp

Neglesopp behandling – Slik behandles neglesopp

Langt de fleste negleforandringer skyldes neglesopp, men ikke alle. Hvite eller gulaktige negler og fortykkede negler kan skyldes neglesopp, men det kan også ha andre årsaker, for eksempel psoriasis.

Et hudskrap og en negleprøve hos legen kan avgjøre om det er sopp, eller om det skyldes noe annet. Legen kan ikke med det blotte øye avgjøre om negleforandringene skyldes neglesopp. Det er derfor nødvendig med en prøve av neglen og huden under neglen, som så dyrkes i et laboratorium. Hva gjør man ved neglesopp? Det kan du lese mer om nedenunder.

Behandling av neglesopp tar lang tid

Det er viktig å få neglesoppen din behandlet så fort som mulig, for soppinfeksjonen vil ikke forsvinne av seg selv. Hvis du går lenge med en ubehandlet soppinfeksjon, kan det være vanskeligere og ta lenger tid å komme soppen til livs – og du kan risikere at neglesoppen når å spre seg til andre negler eller hudområder.

Neglesopp er dog dessverre en av de soppinfeksjonene som kan være veldig vanskelig å bli kvitt. Mange mennesker ender derfor med å leve en stor del av livet sitt med neglesopp, selv om de gjentatte ganger har forsøkt å komme neglesoppen til livs. Men jo før du kommer i behandling, desto bedre.

Når det handler om neglesopp, skal du væpne deg med tålmodighet. Det kan saktens ta opptil ett år før du er kommet neglesoppen til livs – hvis det altså lykkes. En tånegl tar lang tid på å vokse ut, og neglesoppen er ikke helt vekk før den nye neglen er vokst helt ut.

Tablettbehandling – Kur mot neglesopp

Hvis undersøkelsene hos legen har slått fast at det er neglesopp du har, vil han eller hun typisk tilby deg en tablettbehandling. Hvilken type preparat du skal bruke, avhenger mye av hvilken type sopp det er tale om.

Alt tyder på at tablettbehandlingen er det mest effektive middelet mot neglesopp. Tablettene kan dog gi visse bivirkninger. Det handler blant annet om magesmerter, diaré, hodepine, hudutslett og påvirkning av leveren. For noen mennesker er bivirkningene så store at de må avbryte behandlingen med piller.

Tablettene skal typisk tas over en periode på 6-12 måneder, så en effektiv behandling av neglesopp er en langvarig affære. I løpet av den perioden vil legen flere ganger ta blodprøver for å følge utviklingen og de eventuelle bivirkningene.

Hos noen mennesker virker pillene kun så lenge de tas, og når pillekuren er slutt blusser neglesoppen opp igjen. I de tilfeller kan det være verdt å se på andre muligheter for behandling.

Behandling med neglelakk

Neglesopp kan også behandles med en form for neglelakk som inneholder et soppdrepende middel mod neglesopp. Ofte vil det dog gi de beste resultatene hvis behandlingen med neglelakk suppleres med en tablettbehandling.

Reseptfri medisin

Det finnes ingen effektive midler mot neglesopp, som du kan få reseptfritt. Det er også viktig å få slått fast at det faktisk er tale om neglesopp. Derfor er det nødvendig å ta en tur innom legen for å la han eller hun se på det. Neglesopp er et veldig utbredt problem, så legen er vant til å se på det. Der er også mulighet for å få krem mot neglesopp.

Behandling med kirurgi

I noen tilfeller vil man velge å fjerne neglen ved et kirurgisk inngrep. Problemet er imidlertid at det ikke fjerner infeksjonen. Men det kan være nødvendig å fjerne neglen for bedre å kunne behandle infeksjonen under neglen. Og kanskje fordi neglen er i en tilstand, som ikke gjør den verdt å beholde.

Laserbehandling

Laserbehandling er enda en behandlingsmulighet som i mange tilfeller gir gode resultater. Her varmes neglen opp med laser, og det skulle kunne fjerne neglesoppen uten å fjerne neglen. Det er ingen bivirkninger, bortsett fra en smule smerte mens behandlingen pågår.

Laserbehandling av neglesopp er også en god mulighet for de mennesker som ikke tåler en tablettkur – eller hvor tablettkuren ikke virker.

Husråd mot neglesopp

Sopp, og herunder neglesopp, er ikke noe nytt problem. Og derfor er det gjennom tiden oppstått en lang rekke husråd mot sopp. Noen av de husrådene som nevnes er blant annet eddik og atamon mot neglesopp. Noen av husrådene virker sikkert, mens andre nok har en mer tvilsom effekt. Men hvis rådene lyder ufarlige, kan det ikke skje noe ved å prøve dem – bortsett fra at det dermed går lenger tid innen du kommer i annen behandling for neglesoppen din.

Atamon er for eksempel et middel som ofte nevnes ved behandling av neglesopp. Atamon brukes til konservering av føde- og drikkevarer, så veksten av skimmel- og gjærsopp hemmes. De fleste kjenner det i forbindelse med syltetøy eller sylting. Det er derfor dem som hevder at atamon også kan brukes mot neglesopp ved å pensle atamon på neglen. Legene hevder derimot at atamon ikke virker mot dermatofytter, som nettopp er den soppen som er årsaken til neglesopp.


Hva kan du selv gjøre for å forebygge neglesopp?

Det aller beste er selvfølgelig å unngå neglesopp, for det er en av de soppinfeksjonene som kan være virkelig vanskelig å bli kvitt.

Først og fremst handler det om å sørge for en god hygiene. Du skal passe og pleie dine føtter, holde dem tørre og rene og tenke over hva slags fottøy du utsetter dem for. Utover det kan du forsøke å unngå å bli smittet med neglesopp eller fotsopp av andre. Smittefaren er typisk størst hvis du går med bare føtter på steder hvor andre også går barbeint. Det er for eksempel i felles baderom på offentlige steder. Bruker du badesandaler her, har du gjort mye for å minimere smittefaren.

Her er noen gode råd for hvordan du selv kan forebygge neglesopp:

 • Du kan oppsøke legen din hvis du har mistanke om neglesopp eller fotsopp, slik at du fort kommer i gang med en behandling om det er sopp.
 • Du kan sørge for at føttene får luft så ofte som mulig.
 • Du kan skifte ut de syntetiske strømpene med strømper av bomull eller ull.
 • Du kan sørge for å tørke føttene dine grundig etter vask, slik at de ikke er fuktige.
 • Du kan sørge for å gå så lite som mulig i tettsittende fottøy, som huden ikke får puste i – og så langt mulig unngå fottøy av syntetisk materiale.
 • Du kan huske å bruke badesandaler når du bader i offentlige felles baderom.
 • Du kan bruke fotputer på beina for å holde dem tørre.

FAQ om neglesopp

Hvordan ser neglesopp ut?

Neglesopp viser seg ved at neglen får en gulaktig eller hvit misfargning, den blir tykkere og ujevn. Neglen revner kanskje, og neglekantene kan smuldre. Kanskje løsner neglen seg også fra huden. Man kan få neglesopp på både tå- og fingernegler, men det ses hyppigst på tåneglene.

Hva er neglesopp?

Neglesopp er en meget alminnelig neglesopp som gir tykke, misfargede og ødelagte negler. Neglesopp forårsakes normalt av den soppen som kalles dermatofytter. Soppen utskiller et enzym som er i stand til å bryte ned det harde keratinet som finnes i neglecellene, og det ødelegger neglene.

Hvordan behandler man neglesopp?

Den mest alminnelige og mest effektive behandling av neglesopp er en tablettbehandling, eventuelt kombinert med bruk av en spesiell neglelakk, som inneholder et soppdrepende middel. Utover det er det alltid viktig å holde føttene sunne, og her kan du f.eks. bruke naturmidler som inneholder for eksempel tea tree oil eller aloe vera.

Hva er årsaken til neglesopp?

Neglesopp forårsakes normalt av den soppen, som kalles dermatofytter. Hvis soppen plutselig får alt for gunstige vekstbetingelser, vil den formere seg voldsommere enn ellers og angripe for eksempel hud eller negler. Soppen utskiller et enzym som er i stand til å bryte ned det harde keratinet som finnes i neglecellene, og det ødelegger neglene.

Hvor fort smitter neglesopp?

Når først neglesoppen har fått tak, kan den være vanskelig å bli kvitt. Og så lenge du har neglesopp, risikerer du å smitte de øvrige neglene dine. Det kan gå ganske fort, så sørg for å komme i behandling så snart du oppdager neglesoppen.

Kan neglelakk gi neglesopp?

Man får ikke neglesopp av å bruke neglelakk. Det skal være soppsporer til stede på neglen og huden for at man kan få neglesopp. Ofte vil du ha fått neglesopp fordi du allerede er blitt smittet med fotsopp, som så har spredt seg til neglene og har utviklet seg til neglesopp.

Kan neglesopp gjøre vondt?

Det kan godt være smertefullt å ha neglesopp. Særlig hvis det rekker å utvikle seg og bli alvorlig før du kommer i behandling.

Kan neglesopp gå bort av seg selv?

Neglesopp kan ikke gå bort av seg selv. Oppdager du noe som ligner neglesopp, gjelder det å få det undersøkt hos legen og behandlet så fort som mulig. Ellers risikerer du at det blir verre, og at det sprer seg til flere negler og kanskje til føttene.

Neglepleie til gule negler
2 produkter til pleie ved neglesopp
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,95 kr
Salgspris 349,95 kr Vanlig pris 407,95 kr
Neglepleie til gule negler - 2 produkter til pleie ved neglesopp

Finn mer informasjon her:

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram