Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Risikoer ved Bruk av Solarium

Bruk av solarium kan føre til solbrenthet, rynker og for tidlig aldring av huden på grunn av den kunstige UV-strålingen. Det er også en økt risiko for å utvikle hudkreft, inkludert melanom, relatert til hyppig eksponering for solarium.

Solbrenthet, Rynker og For tidlig Aldring av Huden

UV-stråling fra solarium kan skade huden din. Denne strålingen akselererer aldringsprosessen, noe som betyr at huden din kan begynne å vise tegn på aldring som rynker og tap av fasthet tidligere enn vanlig. Dette er en direkte konsekvens av den dype påvirkningen UV-lys har på hudens struktur.

Å bruke solarium før fylte 35 øker risikoen for ikke bare solbrenthet, men også tidlige aldringstegn betydelig. Dette skyldes at huden mister evnen til å reparere seg effektivt når den regelmessig utsettes for kunstig UV-stråling.

Huden din har minne. Hver stråle teller.

Økt Risiko for Hudkreft

Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft, spesielt melanom. Kreftorganisasjoner påpeker at hver gang du soler deg i solarium, øker risikoen for å utvikle denne sykdommen.

Lys fra solarium har en strålingsintensitet som kan være like skadelig som middagssolen på sommerens sterkeste. Dette skyldes at kunstig UV-lys i solarium ofte har et UV-indeks på rundt 12, som er betydelig høyere enn det maksimale UV-indekset på 7 som vanligvis finnes i Norge.

Det er viktig å forstå alvoret ved å bruke solarium regelmessig. Melanom rammer ofte unge kvinner mellom 15-34 år og er den vanligste kreftformen i denne aldersgruppen.

Å redusere eksponeringen for kunstig ultrafiolett lys eller helt unngå solarium kan være avgjørende steg for å redusere risikoen for hudkreft. Slike valg er essensielle i kampen mot kreft og for å beskytte huden din mot unødvendige skader.

Sammenhengen Mellom Kunstig UV-stråling og Melanom

Kunstig UV-stråling fra solarium øker risikoen for å utvikle hud- og melanomkreft. Personer som regelmessig bruker solarium før fylte 35 har 60% høyere risiko for å utvikle melanom.

Dette tallet viser hvor farlig det kan være å utsette huden for kunstig sollys.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert all stråling fra solarium som kreftfremkallende. Dette betyr at hver gang du bruker solarium, utsetter du huden din for noe som kan forårsake svært alvorlige helseproblemer.

Å helt unngå solarium eller bruke dem med stor forsiktighet kan hjelpe til med å redusere risikoen betydelig.


Sikker Bruk av Solarium

Bruk solarium med forsiktighet for å unngå hudskader. Beskytt huden din ved å ikke tilbringe for mye tid i solarium og bruke solkrem. Overvåk tilstanden til solariet og bytt pærer regelmessig for å sikre en trygg opplevelse.

Begrens Besøkene og Tiden i Solarium

Solariumbesøk bør begrenses for å unngå solskader og risikoen for hudkreft. Forskning viser at hyppig bruk av solarium øker risikoen for melanom. Det anbefales å følge disse retningslinjene:

1. Begrens besøkene: Bruk ikke solarium mer enn en eller to ganger i uken.

2. Reduser tiden: Unngå å være i solariumet mer enn 20 minutter av gangen.

3. Bruk beskyttelse: Påfør solkrem med høy SPF før bruk og unngå solarium hvis huden din allerede er rød eller sår fra tidligere soleksponering.

Ved å opprettholde et moderat og beskyttet forhold til solariumsbruk, kan du minimere risikoen for skadelige langsiktige konsekvenser.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30
Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 229,00 kr
Salgspris 229,00 kr Vanlig pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30 - Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende

Bruk av Solkrem Under og Etter Solariumsbruk

Bruk av solkrem under og etter solariumsbruk er avgjørende for å beskytte huden din mot skadelige UV-stråler. Her er noen viktige steg for sikker bruk av solkrem i solarium:

1. Påfør en bredspektret solkrem med SPF på minst 30 før du går inn i solariumet.

2. Sørg for å dekke alle eksponerte områder av huden med solkrem.

3. Etter økten, påfør solkrem igjen på de eksponerte områdene for ekstra beskyttelse.

4. Velg en ikke-fet, oljefri eller ikke-komedogen solkrem som ikke tetter porene.

Disse trinnene vil hjelpe deg med å beskytte huden mot skadelig UV-stråling og minimere risikoen for hudskader fra å bruke solarium.


Alternativer til Solarium

Få en solkysset glød uten å bruke solarium. Vurder spraytan eller naturlig soling med riktig beskyttelse og måtehold. Vil du vite mer?

Spraytan

En spraytan gir en naturlig og strålende bronsefarge uten å utsette huden for skadelig UV-stråling. Denne kunstige solingsmetoden kan hjelpe til med å unngå solbrenthet og hudskader samtidig som den gir en jevn og sunn glød.

Ved å velge spraytan kan du unngå risikoen for melanom og andre former for hudkreft samtidig som du opprettholder et ungdommelig utseende.

Dette sikre alternativet lar deg oppnå en solkysset glød året rundt uten bekymringer for solskader på huden.

Naturlig Soling med Beskyttelse og Måtehold

Naturlig soling med beskyttelse og måtehold er avgjørende for å unngå skader fra solen. Det innebærer beskyttelsestiltak som kan hjelpe til med å minimere risikoene forbundet med solens stråler:

1. Bruk solkrem med høy faktor: Påfør en bredspektret solkrem med minst SPF 30 og påfør igjen hver annen time samt etter bading eller svetting. Dette beskytter mot skadelige UVB- og UVA-stråler.

2. Søk skygge under høyeste soltider: Når solen er sterkest mellom 12 og 15 bør du holde deg i skyggen for å redusere eksponeringen for skadelige UV-stråler.

3. Bruk beskyttende klær: Beskytt kroppen din med lette klær, langermede skjorter, langbukser og bredbremmede hatter for å redusere direkte kontakt med solens stråler.

4. Beskytt øynene dine: Bruk solbriller med UV-beskyttelse for å forhindre øyeskader fra langvarig soleksponering.

5. Hold barn dekket: Barn bør alltid være godt beskyttet fra solen, da huden deres er spesielt sårbar for skadelige UV-stråler.

6. Drikk mye vann: Å holde seg hydrert er viktig, spesielt når du er utendørs over lengre perioder i solrike forhold.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30
Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 229,00 kr
Salgspris 229,00 kr Vanlig pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30 - Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende

Optimaliser Din Solariumsopplevelse

Velg et solarium av høy kvalitet for å sikre en jevn og effektiv soling uten unødvendig skade på huden. For å lære mer om tips for å optimalisere solariumsopplevelsen din, fortsett å lese nedenfor.

Velg et Solarium av Høy Kvalitet

Når du velger et solarium, sørg for at det er av god kvalitet for å unngå unødvendig eksponering for farlige UV-stråler. Sørg for at solariumet er utstyrt med de nyeste sikkerhetsfunksjonene som tidtakere og automatiske avstengninger.

Velg et solariumsenter som følger nasjonale sikkerhets- og hygieneretningslinjer, der personalet er godt opplært i bruk av solingsutstyr. Disse tiltakene vil bidra til å minimere risikoen for solbrent hud, rynker og til og med hudkreft, samtidig som de gir en tryggere og mer behagelig solingsopplevelse.

Bruk av Lysterapi

Lysterapi brukes ofte for å behandle sesongavhengig affektiv lidelse (SAD), også kjent som vinterdepresjon. Terapien innebærer eksponering for kunstig lys som etterligner sollys for å stimulere produksjonen av serotonin og regulere søvn, humør og energinivåer.

Lysterapi har vist seg å være effektiv for å redusere symptomene på vinterdepresjon og kan være et flott alternativ til solarium for å opprettholde positiv mental helse. Regelmessig bruk av lysterapi kan forbedre velvære og redusere risikoen for å utvikle negative helseeffekter forbundet med solarium.

Det er viktig å merke seg at lysterapi bør gjennomføres under veiledning av en helsepersonell for å sikre riktig dosering og effektivitet av behandlingen. I tillegg er det avgjørende å bruke den anbefalte mengden lys og unngå overdreven eksponering, da overforbruk av lysterapi kan føre til ubehagelige bivirkninger som hodepine og øyeirritasjon.

Bruk av Solkrem for Solarium og Utendørs Bruk

Å bruke solkrem er avgjørende for å beskytte huden din mot skadelige UV-stråler, enten du er i et solarium eller utendørs. Her er noen viktige retningslinjer:

1. Påfør bredspektret solkrem: Bruk en solkrem med solbeskyttelsesfaktor (SPF) på minst 30 før du bruker solarium eller går ut i solen. Dette vil hjelpe til med å beskytte huden din mot skader forårsaket av UVA- og UVB-stråler.

2. Påfør solkrem regelmessig: Påfør solkrem hver annen time, spesielt hvis du svetter eller bader, enten du er i et solarium eller nyter utendørsaktiviteter.

3. Velg riktig solkrem for solariumsbruk: Sørg for at solkremen du bruker for solariumsøkter ikke inneholder olje, da olje kan skade solariumsutstyr.

4. Invester i ekstra beskyttelse: For optimal beskyttelse mot skadelige stråler, vurder å investere i en bredbremmet hatt og UV-beskyttende klær.

5. Konsulter en hudlege: Hvis du har spørsmål om valg av solkrem for forskjellige hudtyper eller om passende SPF-nivåer, rådfør deg med en hudspesialist for profesjonell rådgivning.

Prioriter alltid hudpleien din og ta nødvendige forholdsregler for å unngå potensielle skader fra UV-stråling.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30
Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 229,00 kr
Salgspris 229,00 kr Vanlig pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30 - Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende

Sjekk ditt solariumssenter for spesialtilbud og rabatter

Ta muligheten til å spare på dine solingsøkter. Hold utkikk etter eksklusive rabatter som kan gjøre din solopplevelse enda mer prisgunstig.


FAQ


Er det farlig å bruke solarium?

Ja, å bruke solarium kan være farlig da det utsetter huden for høye nivåer av UV-stråling, noe som kan øke risikoen for hudkreft.


Bør man påføre solkrem i et solarium?

Absolutt, det er viktig å bruke solkrem i et solarium for å beskytte huden din mot skadelig UV-stråling, selv om mange tror det ikke er nødvendig.


Kan man få solbrun hud etter bare en økt i solarium?

For å oppnå en synlig brunfarge, må du vanligvis gå til solarium flere ganger, da en enkelt økt sjelden gir merkbare resultater.


Er det trygt å bruke solarium under graviditet?

Det anbefales å unngå solarium under graviditet da UV-strålingen kan ha skadelige effekter på både mor og barn.


Får man D-vitamin fra å bruke solarium?

Ja, du kan få D-vitamin fra solariumslys, men det er viktig å veie dette mot de potensielle risikoene forbundet med UV-eksponering.


Hva tilsvarer 20 minutter i et solarium?

Tjue minutter i et solarium kan tilsvare omtrent 1-2 timer i direkte middagssol, avhengig av intensiteten til solariumsenheten.


Hvor mange ganger trenger man å bruke solarium for å få en brunfarge?

Vanligvis trenger du å besøke et solarium 3-5 ganger for å begynne å se merkbar brunfarge, avhengig av hudtypen din og styrken på solariumet.


Hvor høyt er UV i et solarium?

UV-nivået i et solarium er veldig høyt, ofte 3-6 ganger sterkere enn middagssolen, noe som kan tilsvare en hypotetisk UV-indeks på 20+.


Hva tilsvarer 10 minutter i et solarium?

Ti minutter i et solarium kan tilsvare omtrent 30-60 minutter i direkte middagssol, også avhengig av maskinens UV-styrke.


Kilder:

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram