Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er solskadet hud?

Når huden din er solskadet, betyr det at den har blitt utsatt for for mye ultrafiolett stråling fra solen. Dette skader hudens ytterste lag og forårsaker rødhet, smerte og noen ganger hevelse. Melanin i huden vår hjelper til med å beskytte mot solens stråler, men personer med lys hud har mindre melanin, noe som øker risikoen for skader.

UV-stråler, både UVA og UVB, er sterkest mellom kl. 12 og 15 når solen er mest intens.

Solbrændt hud på ryggen

Huden din husker hver solstråle den noen gang har blitt utsatt for.

Symptomer på solbrent hud oppstår vanligvis 4-6 timer etter soleksponering. Det er viktig å beskytte huden din med klær, en solhatt og solkrem, spesielt i timene når solen er sterkest.

Solskader kan oppstå selv på overskyede dager, da UV-stråler kan trenge gjennom skyene.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Solskader i ansiktet

Ansiktet er spesielt utsatt for solskader fordi det ofte er den mest eksponerte delen av kroppen. Rødhet, ømhet og tørrhet er vanlige symptomer på solskader i ansiktet. Det er viktig å bruke en bredspektret solkrem med høy SPF og å bære en bredbremmet hatt når du er utendørs. Etter en solskade kan aloe vera og fuktighetskremer hjelpe med å lindre irritasjon og støtte helbredelse.

Solskader i hodebunnen

Hodebunnen kan lett bli oversett når det gjelder solbeskyttelse, men den er veldig sårbar for UV-stråler, spesielt hos personer med tynt hår eller bare flekker. Symptomer på solskader i hodebunnen inkluderer rødhet, flassing og en brennende følelse. Det anbefales å bruke hatt eller en solbeskyttende spray spesielt utviklet for hodebunnen.

Solskadede lepper

Lepper har veldig tynn hud og nesten ingen melanin, noe som gjør dem spesielt utsatt for solskader. Solskadede lepper kan bli veldig tørre, sprukne og smertefulle. Bruk av en leppepomade med SPF er avgjørende for å beskytte mot UV-stråler. Ved solskader kan kjølende geler og fuktighetsgivende produkter for leppene hjelpe med å lege og gjenopprette fuktigheten.


Hvordan behandle solskadet hud?

For å lindre solskadet hud kan du bruke kjølende aloe vera gel, ta svale bad og drikke mye vann. Disse metodene kan hjelpe med å redusere smerten og rødheten etter en solskade.

Bruk av aloe vera gel

Aloe vera gel hjelper med å berolige solskadet hud. Den kjøler ned og lindrer raskt. Mange kjøper den på apoteket for rask lindring. Gelen fra aloe-planten er kjent for sine helbredende egenskaper.

Den trenger inn i huden og gir umiddelbar lindring.

Påfør et tykt lag på de berørte områdene. Gjenta flere ganger om dagen for best effekt. Denne naturlige behandlingen er populær og enkel å bruke. Aloe vera uten tilsatte farger og parfymer er best for huden.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

Svale bad

Svale bad kan være en god måte å lindre smerten fra solskader. Det kalde vannet hjelper med å kjøle ned huden og redusere betennelse. Sørg for at vannet ikke er for kaldt, da det kan irritere huden ytterligere.

Etter badet er det viktig å klappe huden tørr med et mykt håndkle i stedet for å gni.

Bruk av kjølende aftersun-produkter etter badet kan også forbedre lindringseffekten. Disse produktene, ofte beriket med aloe vera og andre fuktighetsgivende ingredienser, hjelper til med å hydrere og berolige solskadet hud.

Hyppige svale bad kombinert med påfølgende fuktighetsgivning kan gjøre en stor forskjell i hudens gjenoppretting.

Drikk mye vann

Å drikke mye vann er viktig for å lindre solskadet hud, da solskadet hud fordamper mer vann. Dette hjelper med å holde kroppen hydrert.

Vannmangel kan være en utfordring ved solskader, så det er viktig å drikke mye vann for å kompensere for dette.

Vann hjelper med å kjøle ned kroppen og kan redusere betennelse i huden, noe som kan hjelpe med å lindre smerten fra solskader. Ved å drikke nok vann kan du også støtte helingsprosessen og fremme sunn hudfunksjon.


Forhindre fremtidige solskader

Bruk solkrem med høy SPF og husk å påføre den på nytt regelmessig, spesielt etter svette eller bading. Bruk beskyttende klær, inkludert en bredbremmet hatt og solbriller, for å beskytte mot skadelige UV-stråler.

Søk skygge under de mest intense soltimene, vanligvis mellom kl. 12 og 15. Unngå solarium og overdreven soleksponering for å redusere risikoen for fremtidige solskader.

Hold øye med tider når UV-indeksen er høyest, og sørg for å beskytte deg selv og dine kjære ved å bruke riktige forebyggende tiltak.


Konklusjon

Etter å ha lært hvorfor du får solskader og hvordan du kan lindre skadene, er det viktig å huske på forebygging. Bruk av solkrem og å unngå overdreven soleksponering kan hjelpe med å beskytte huden din.

Hvis du blir solskadet, ta umiddelbare skritt for å kjøle ned huden med aloe vera gel og svale bad. Husk også å drikke mye vann for å unngå dehydrering.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Ikke glem å kontakte lege hvis solskaden er alvorlig.


FAQ


Hvor lenge varer solskader?

Varigheten av solskader kan variere, men vanligvis begynner huden å helbrede etter 3-5 dager. Fullstendig helbredelse, inkludert flassing og eventuell fargejustering, kan ta opptil to uker.


Hvorfor blir man solskadet?

Du blir solskadet når huden din utsettes for for mye ultrafiolett (UV) stråling fra solen, noe som skader hudcellene. Dette fører til rødhet, smerte og i noen tilfeller hevelse.


Hva hjelper mot solskadet hud?

Kaldfuktskompresser, aloe vera og fuktighetskremer kan lindre smerte og fremskynde helbredelse. Å drikke mye vann og unngå ytterligere soleksponering er også viktig.


Kan man bli solskadet gjennom glass?

Ja, det er mulig å bli solskadet gjennom glass, da UVA-stråler kan trenge gjennom vanlig vindusglass, selv om UVB-stråler, som primært forårsaker solskader, stort sett blokkeres.


Hva bør du gjøre hvis du blir solskadet i ansiktet eller på leppene?

Ved solskader i ansiktet og på leppene, påfør aloe vera eller en fuktighetsgivende krem for å lindre smerte og fremskynde helbredelse. Bruk en leppepomade med SPF og unngå ytterligere soleksponering til huden har helbredet.


Hva bør du gjøre hvis du blir solskadet?

Kjøl ned huden med fuktige, svale kluter eller ta et svalt bad. Påfør aloe vera eller en lett fuktighetskrem for å berolige huden. Drikk mye vann for å unngå dehydrering og unngå ytterligere soleksponering til huden har helbredet.


Kan man bli brun etter å ha blitt solskadet?

Ja, det er vanlig at huden utvikler en brunfarge etter den initiale rødheten fra solskader. Dette skjer fordi kroppen produserer mer melanin som svar på UV-stråling for å beskytte huden mot ytterligere skader.


Kilder:

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram