Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er SPF (solfaktor)?

Billede af solcreme med SPF tekstSPF, også kjent som solfaktor, indikerer hvor godt solkremen kan beskytte huden din mot skadelige UV-stråler fra solen. Det forteller deg hvor mye lenger du kan være i solen uten å bli brent sammenlignet med å ikke ha beskyttelse i det hele tatt.

Forskjellen mellom UVA og UVB

UVA-stråler trenger dypt inn i huden og kan forårsake aldring. De er til stede selv på overskyede dager. UVB-stråler treffer overflaten av huden og kan føre til solbrenthet. Disse strålene er sterkest midt på dagen.

Det er viktig å beskytte seg mot begge typer ultrafiolette stråler. UVA kan skade de dypere lagene i huden. UVB påvirker det ytre laget og kan raskt forårsake rødhet. Velg en solkrem som beskytter mot begge typer for å holde huden trygg.

Hvordan SPF beregnes

For å forstå hvordan SPF beregnes, trenger du å vite hva SPF står for: solfaktor. Dette tallet angir hvor mye solkremen kan beskytte huden mot UVB-stråling, som er den typen solstråling som forårsaker solbrenthet.

En SPF-verdi, for eksempel 15, betyr at du kan være i solen 15 ganger lenger før huden din blir rød sammenlignet med uten beskyttelse.

Beregningen er basert på mengden UVB-stråling huden din kan tåle uten solkrem, og deretter multipliseres dette med SPF-verdien for å finne beskyttelsestiden. En solkrem med SPF 30 vil blokkere omtrent 97 % av UV-strålene, mens en med SPF 50 blokkerer rundt 98 %. Dette viser tydelig hvordan et høyere SPF-nummer gir mer beskyttelse. Men husk å påføre solkrem regelmessig – spesielt etter bading eller hvis du svetter.


Hvilken SPF bør du velge?

Billede med SPF 20, 30, 40 og 50 skrevet med solcreme

Når du velger SPF, vurder hudtypen din og solens eksponering. Solbeskyttelse med høyere SPF er ideell for personer med lys eller sensitiv hud, samt de som tilbringer mer tid i direkte sollys.

SPF 15, 30 eller 50?

Å velge riktig SPF er avgjørende for å beskytte huden mot skadelig UV-stråling. Hudtypen din og UV-indeksen spiller en betydelig rolle i denne avgjørelsen.

  • SPF 15 er flott for personer med gyllen eller solbrun hud. Denne beskyttelsesnivået lar deg være i solen 15 ganger lenger enn uten noen beskyttelse. Men husk, det blokkerer bare omtrent 93 % av UVB-strålene.
  • SPF 30 anbefales for personer med lys hud. Det hjelper til med å blokkere omtrent 97 % av UVB-strålingen fra solen. Dette beskyttelsesnivået er spesielt viktig hvis du planlegger å tilbringe lengre perioder utendørs.
  • SPF 50 gir den høyeste graden av beskyttelse anbefalt for daglig bruk og er ideell for veldig lys hud eller under forhold med høy UV-indeks. Dette nivået av solbeskyttelse blokkerer omtrent 98 % av UVB-strålene.

Hver SPF bør påføres korrekt for full effektivitet. Dette betyr sjenerøse mengder og påføring hver andre time, spesielt etter bading eller svette. Hudtypen din og aktivitetsnivået utendørs bør avgjøre hvilken SPF du velger.

Bruk alltid en bredspektret solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, uavhengig av SPF-nivå. Lys hud krever mer oppmerksomhet under sterk sol. Solbeskyttelsesprodukter kommer i forskjellige former, inkludert kremer, sprayer og stifter, så velg det formatet som passer din livsstil best.

UV-indeksen varierer også avhengig av sted og årstid, så sjekk værmeldingen eller en app for veiledning om dagens risikoer fra ultrafiolett stråling før du går ut.

Hvordan påvirker valget av SPF huden din?

Valget av SPF påvirker direkte beskyttelsen av huden din mot solens skadelige stråler. En høyere SPF gir bedre beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler og reduserer risikoen for solbrenthet, soleksem og langsiktige skader som for tidlig aldring og hudkreft.

Det er viktig å velge riktig SPF i henhold til hudtypen din og de gjeldende værforholdene, ettersom lysere hud og sterkere UV-indeks krever en høyere solfaktor for effektiv beskyttelse.

Når du velger SPF, vurder dine personlige hudbehov og miljøet du befinner deg i. Det er essensielt å forstå at valg av SPF ikke bare handler om å forhindre solbrenthet, men også om å forhindre langsiktige skader på huden din.


Hvordan fungerer solfaktor?

Solfaktor fungerer ved å blokkere eller absorbere UV-lys for å beskytte huden mot skader. En solkrem med høyere SPF forlenger tiden det tar for huden å bli rød, og riktig påføring er avgjørende for effektiv beskyttelse.

Beskyttelsestid for forskjellige SPF

Beskyttelsestiden som tilbys av solkrem varierer avhengig av produktets SPF. Dette er viktig for å sikre optimalt beskyttelse mot solens stråler. Her er en rask guide om hvor lenge du kan forvente at forskjellige SPF beskytter huden din:

SPF Beskyttelsestid (omtrentlig)
15 150 minutter
30 300 minutter
50 500 minutter

 

Det er viktig å huske at den faktiske beskyttelsestiden kan variere på grunn av faktorer som hudtype, aktivitetsnivå og hvor mye krem du påfører. En SPF på 30 blokkerer omtrent 97 % av solens UV-stråler, mens en SPF på 50 blokkerer omtrent 98 %. Derfor bør valget av SPF tilpasses individuelt. Påfør alltid solkrem på nytt etter bading eller svette for å sikre at beskyttelsen opprettholdes. Korrekt og regelmessig bruk av solkrem er nøkkelen til effektiv beskyttelse mot solens skadelige stråler.

Korrekt påføring av solkrem

For å påføre solkrem riktig, følg disse trinnene:

1. Påfør en sjenerøs mengde solkrem på alle utsatte områder av huden for å sikre tilstrekkelig beskyttelse.

2. Fordel solkremen jevnt og masser den inn i huden for å sikre at den absorberes effektivt.

3. Påfør solkrem minst 15 minutter før du går ut i solen for å gi den tid til å trenge inn i huden.

4. Påfør solkrem på nytt hver andre time, eller etter bading eller svette, for fortsatt beskyttelse.

5. Husk å dekke områder som ofte blir glemt, som føtter, ører og nakke, for omfattende beskyttelse mot skadelige UV-stråler.

Les alltid produktinstruksjonene nøye for optimal effektivitet.

Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30
Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 229,00 kr
Salgspris 229,00 kr Vanlig pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30 - Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende

Konklusjon

Velg riktig solfaktor for hudtypen din for å unngå solskader. Påfør solkrem regelmessig og riktig for å beskytte deg mot UV-stråling. Husk at barn og ansiktet trenger ekstra beskyttelse.

Ikke glem at solbeskyttelse er en viktig del av hudpleie.


FAQ


Hva er forskjellen mellom SPF 30 og 50?

SPF 30 blokkerer omtrent 97 % av UVB-strålene, mens SPF 50 blokkerer omtrent 98 %. SPF 50 gir litt høyere beskyttelse mot solbrenthet enn SPF 30.


Hvilken SPF bør brukes for ansiktet?

For ansiktet anbefales en solkrem med en SPF på 30 eller høyere for å gi effektiv beskyttelse, spesielt for sensitiv hud eller under langvarig soleksponering.


Hva er UV-indeks?

UV-indeksen måler styrken av solens UV-stråling på en skala fra 1 til 11+, hvor høyere tall indikerer sterkere UV-stråling og økt risiko for hudskader.


Hvor høy må UV-indeksen være før du begynner å sole deg?

Du kan begynne å sole deg ved en UV-indeks på 3, men jo høyere indeksen er, desto raskere og mer intens blir solbruningen vanligvis. Uansett UV-indeks er det viktig å bruke solbeskyttelse for å unngå hudskader.


Hvor mye UV er det i et solarium?

Solarier sender ut høye konsentrasjoner av UVA- og UVB-stråler, ofte mer intensivt enn naturlig sollys, noe som øker risikoen for hudskader og hudkreft.


Kommer UV-stråler gjennom et vindu?

Ja, UVA-stråler, som kan bidra til hudskader og for tidlig aldring, kan trenge gjennom vanlig vindusglass. UVB-stråler, som forårsaker solbrenthet, blokkeres derimot stort sett av glass.


Kilder:

Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30
Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 229,00 kr
Salgspris 229,00 kr Vanlig pris
Naturlig Solbeskyttelse: Solkrem SPF 30 - Perfekt for tørr hud – Vannresistent og nærende

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram