Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er solbrenthet?

Når du er solbrent, er du forbrent. En vanlig solbrenthet klassifiseres som en førstegradsforbrenning.

Gå direkte til: Behandling av solbrent hud – Hva hjelper på solbrenthet

Hvis du fortsetter å oppholde seg i solen etter at du er blitt solbrent, vil solskaden bare bli verre og verre – og til slutt ender du opp med å bli så solbrent at det klassifiseres som en annengradsforbrenning, og i verste tilfelle en tredjegradsforbrenning.

Pigmentene i huden vår fungerer som et skjold mot solens stråler og UV-strålenes skadelige effekter. Men pigmentene kan kun beskytte mot en viss mengde UV-stråler. Hvis det blir for mye, blir huden solbrent.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Solbrenthet er det samme som solbetennelse

Det å være solbrent, kalles også solbetennelsen. Så når huden blir solbrent, er det faktisk snakk om en betennelseslignende tilstand i huden. Som ved alle typer betennelse er symptomene kløe, svie, varme, rødme og hevelse.

De fleste av oss kjenner de ubehagelige symptomene med rød, kløende, varm og øm hud etter en dag med for mange timer i solen. Og det lumske med solen er at du ikke ser eller kjenner noe før skaden har skjedd og du er solbrent.

Etter en mer alvorlig solforbrenning er det slett ikke uvanlig å oppleve symptomer med lett feber, frysninger og kvalme, og huden kan også bryte ut i blemmer.

Uansett grad av solbrenthet, vil du etter noen dager oppleve at huden flasser.

Det beste middelet mot solbrenthet, er forebygging, og det er så enkelt som: Unngå å være lenge i solen, og du skal aller helst unngå å være i solen midt på dagen, da solen står høyest på himmelen.

Det er selvfølgelig vanskelig å unngå solen helt, så når du likevel drister deg ut i solens stråler, er det utrolig viktig at du smører deg inn med solkrem i rikelige mengder.


Behandling av solbrent hud – Hva hjelper mot solbrenthet

Det aller beste er selvfølgelig å unngå å bli solbrent, for når huden er blitt solbrent, er huden allerede skadet.

Men hvis du har gått hen og blitt solbrent, er det fint å vite hva som hjelper mot solbrentheten og hva du kan gjøre for å behandle den og dermed lindre ubehaget.

Det finnes dessverre ingen hurtigbehandling av solbrent hud, men her er tipsene til hva du kan gjøre for å passe på huden og redusere ubehaget:

  • Først og fremst skal du selvfølgelig unngå å være enda mer i solen.
  • Så skal du ta et langt og kjølig bad. Men unngå å bruke noen former for produkter på huden for å unngå å irritere den ytterligere. Klapp huden forsiktig tørr etterpå, uten å skrubbe eller gni huden.
  • Etterpå kan du eventuelt fortsette med å kjøle ned ved å legge våte lakener eller håndklær på den forbrente områdene.
  • Til slutt vil du merke at et godt lag aftersun lindrer mye. Produkter med Aloe vera eller tetreolje er kjent for å ha en lindrende, kjølende og kløestillende effekt – akkurat det du trenger når huden har fått for mye sol – så velg gjerne en aftersun med aloe vera eller tetreolje. I tillegg har kremer med aloe vera og tetreolje en fuktgivende, helende og gjenoppbyggende effekt på huden. For når huden er blitt solbrent, er det utrolig viktig å tilføre masse fukt så den ikke tørker.
  • I dagene etter at du ble solbrent skal du fortsette å bruke aftersun, eller du kan gå over til en god og fuktgivende bodylotion og ansigtskrem, så huden fortsatt får tilført en masse fukt. Du kan med fordel bruke kremer og lotions som inneholder aloe vera gel og tetreolje, siden de i tillegg til å tilføre fukt, også virker kjølende og lindrende, og samtidig sørger for helbredelse og gjenoppbygging av huden.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Hvordan unngår man å bli solbrent?

Det varierer fra person til person hvor mye sol man tåler, men generelt tåler ikke den lyse, skandinaviske hudtypen å være spesielt lenge i solen før huden blir brent. Babyer og mindre barn blir også lettere solbrent enn voksne.

Årstiden, tidspunktet på dagen og geografien spiller også inn. De skadelige UV-strålene er kraftigere om sommeren, og jo nærmere du kommer ekvator. Og generelt er solens stråler sterkest midt på dagen, mellom kl. 10 og kl. 16.

Derfor er det smart å droppe solingen midt på dagen. Hvis du skal sørover må du huske at du kan oppholde deg kortere tid i solen før skaden oppstår, enn du kan på hjemlige breddegrader.

Huden trives best med en gradvis tilnærming til solen. Du kan gjøre deg selv en stor tjeneste ved å starte solingen stille og rolig på sommerferien, og ikke tilbringe for mye tid i solen de første dagene.

Korte og hyppige opphold i solen er med andre ord mye bedre enn de lange oppholdene.

Husk alltid solkrem

Uansett hvor, hvor lenge og når du oppholder deg i solen, bør du alltid bruke solkrem for å beskytte huden mot solens stråler, og spesielt de skadelige UV-strålene.

Velg derfor en solkrem med høy beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, og velg en solkrem med høy faktor (SPF = Sun Protection Factor) – spesielt hvis du er lys i huden og skal på sommerferie i Syden.

Babyer og barn skal alltid smøres med en solkrem med høy faktor. Men babyer skal faktisk ikke oppholde seg i solen i det hele tatt, og verken små eller større barn skal være lenge i solen.

Suppler med løstsittende klær som er behagelige å ha på, men vær oppmerksom på at klærne kun gir delvis beskyttelse. UV-stråler kan nemlig trenge gjennom klær.

Det er viktig at du husker solkremen helt fra de første solstrålene viser seg om våren. Det er da mange blir solbrent, siden de «glemmer» hvor kraftig solen er. Husk også å bruke rikelige mengder solkrem.

Altfor mange husker solkrem, men de bruker altfor lite. Da er ikke effekten den samme. Du skal bruke minst en håndfull, og så skal du påføre mer hver tredje time. Hvis du bader, så skal du smøre deg enda oftere.

Kort sagt skal du huske dette før du nyter solen: Bruk solbriller for å beskytte øynene, bruk hatt eller caps for å beskytte hodet og bruk solkrem i rikelige mengder og eventuelt lett tøy for å beskytte huden.

Husk også å drikke rikelig vann når du oppholder deg i solen, for du risikerer å miste mye vann i varmen.


Hvor lenge er den solbrente huden skadet?

En akutt solbrenthet vil vanligvis vare i noen dager, og det første døgnet er alltid det verste og mest smertefulle. Deretter blir det bedre, og symptomene forsvinner etter hvert. Huden begynner å flasse rundt 3-8 dager etter at du ble solbrent.

Ved lettere solbrenthet er det vanligvis ingen grunn til å oppsøke lege. Da er det som regel nok med kjølige bad og å smøre huden inn med en kjølende og fuktgivende krem eller aftersun.

Men hvis du får symptomer som svimmelhet, kvalme, feber, frysninger, kaldsvette, hurtig puls, vondt i øynene og/eller sterke smerter, bør du ta kontakt med lege.


Om solbrent hud som klør

Når huden er blitt solbrent, vil de aller fleste oppleve at det klør, svir og er ubehagelig. Kløe er et typisk symptom ved betennelsestilstander, og solbrent hud er faktisk en betennelseslignende tilstand i huden.

Det mest effektive mot kløe er å smøre inn huden med rikelige mengder krem, så den ikke blir tørr og enda mer irritert. Hvis du bruker en krem med tetreolje eller aloe vera, får du ikke bare tilført fukt, for de to naturmidlene er også kjent for å virke kløestillende, lindrede og kjølende.


Solbrent i ansiktet

Huden i ansiktet er tynnere enn huden på kroppen, så derfor blir ansiktshuden lettere solbrent enn huden på kroppen. Men det er også steder på kroppen der huden er ekstra tynn. Det gjelder for eksempel på kragebenet, på skuldrene og på oversiden av føttene. Huden der bør derfor behandles på samme måte som ansiktshuden.

Det er en god idé å bruke en solkrem med ekstra høy solfaktor til ansiktet.

Du kan også få solkremer spesielt til ansiktet. Hvis skaden er skjedd, og du er solbrent i ansiktet, handler det om å kjøle ned huden og tilføre masse fukt i form av en god og pleiende aftersun eller krem.


Solbrente lepper

Huden på leppene er tynn og sart. Derfor er det viktig at du husker å beskytte leppene godt når du er i solen. En vanlig solkrem er ikke bra nok til leppene. Bruk i stedet en god leppepomade med høy faktor og påfør jevnlig et nytt lag. På den måten er du godt beskyttet mot solens stråler.

En leppepomade med aloe vera eller tetreolje har, i tillegg til den solbeskyttende effekten, også en helende, pleiende og kjølende virkning.

Noen mennesker har en tendens til å få herpesutbrudd (forkjølelsessår) på leppene hvis de blir solbrent, så for dem er det ekstra viktig å forebygge solskader.


Solbrent i hodebunnen

Hodebunnen er svært utsatt for solskader. Det er selvfølgelig ekstra aktuelt hvis du er skallet eller har tynt hår. Her er det viktig at du husker å smøre hodebunnen med solkrem, og ellers beskytter hodet med en hatt eller caps.

Men selv om du har masse hår på hodet, er hodebunnen din også ekstra utsatt. Siden det kan være vanskelig å smøre solkrem i hodebunnen, er det viktig å huske hatt eller caps når du er i solen.

Hvis skaden er skjedd og du er solbrent i hodebunnen, gjelder det samme for hodebunnen som resten av kroppen. Huden skal kjøles ned og så smøres inn med en pleiende, lindrende og kjølende aftersun – og så må du takle at håret ditt ser fett ut noen dager!


Solbrent hud og kreft

Når vi snakker om å unngå å bli solbrent, er det selvfølgelig ikke kun fordi det er utrolig ubehagelig. Det verste er at huden din blir skadet hver gang du blir solbrent. Mens du kan lindrer smertene og ubehaget med kremer og annet, kan du ikke fjerne de skadene som allerede har skjedd. Så det kan ikke sies for ofte hvor viktig det er å unngå å bli solbrent.

Skadene i huden kan i verste fall føre til føflekkreft eller hudkreft. Hvis du har vært solbrent som barn, har du også økt risiko for å få kreft senere i livet.

Generelt sier man at de første 20 årene er de viktigste når det gjelder å ikke bli solbrent. Derfor er det ekstra viktig å beskytte barna i solen så de ikke blir solbrent.

Selv ved en helt vanlig solbrent hud, har du faktisk allerede skadet huden. Det er med andre ord ikke kun solbrentheten som er skadelig.


Hjelp til solbrent hud

Solbrent hud er verken spesielt sunt eller særlig behagelig. Men når du blir solbrent, er det godt å vite at det finnes midler som kan lindre smertene og ubehaget.

Når huden er blitt solbrent, kan det hjelpe å kjøle den ned, for solbrenthet er som enhver annen forbrenning. Deretter er det viktig å tilføre huden fukt for å hindre at den tørker ut.

Hvis du for eksempel bruker en krem eller aftersun med aloe vera-gel eller tetreolje, får du ikke bare masse fukt, men også en krem som kjøler, lindrer og virker mot kløe. Det vil si noen av de mest ubehagelige og smertefulle symptomene som følger den solbrente huden.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

FAQ om solbrenthet

Hva hjelper mot solbrenthet?

Det viktigste rådet mot solbrent hud, er å nyte solen med måte. Det vil si korte opphold i solen, masse solkrem, lett tøy til kroppen, hatt eller caps til hodet og solbriller til øynene. Men hvis skaden er skjedd, er det best å avkjøle huden og så tilføre masse fukt så huden ikke tørker ut. Velg gjerne en aftersun som både kjøler, lindrer og virker mot kløe. Det får du i produkter som inneholder aloe vera og tetreolje.


Hvordan lindrer man solbrent hud?

Solbrent hud blir ikke bedre på et blunk. Det tar tid før huden blir seg selv igjen. Men i mellomtiden kan du lindre smerten og ubehaget med avkjølende bad og tilførsel av fukt i form av en god og pleiende aftersun som kjøler, lindrer og virker mot kløe.


Hvor lenge er den solbrente huden skadet?

Det er alltid det første døgnet som er det verste og mest ubehagelige hvis du er blitt solbrent. Deretter blir det sakte bedre, og det tar som regel noen dager før du er helt uten smerter eller ubehag. Huden begynner å flasse rundt 3-8 dager etter at du ble solbrent.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram