Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Kløe i hodebunnen – hva vil det si?

Kløe i hodebunnen er veldig generende og svært ubehagelig. Klør det mye, risikerer du også å krafse sår i hodebunnen.

Det er veldig vanlig å oppleve kløe i hårbunnen i kortere eller lengre perioder, og det er noe alle kan komme ut for. Årsakene kan være forskjellige, men det er viktig å finne ut av hvorfor det klør. Kun på den måten kan man behandle og forebygge en kløende hodebunn.

Gå direkte til:
Hvordan kan man behandle en kløende hodebunn?


Hva er symptomene på en kløende hodebunn?

Min hodebunn klør! Den opplevelsen har vi nok alle hatt. Det kan være i en kortvarig eller i en lengre periode det klør, og det kan variere fra en ganske lett kløe til en voldsom og altoverskyggende kløe, som gjør det nesten umulig å tenke på noe annet.

Kløe i hodebunnen og nakken er – akkurat som kløe alle andre steder på kroppen – vanskelig å ignorere. Derfor er det også viktig å gjøre noe med kløen før du kanskje ender med å krafse hull på huden og dermed lager et sår i hodebunnen. Det kan bane vei for bakterier og en infeksjon.

Irritert hodebunn

En kløende hodebunn er også en irritert hodebunn – det er hudirritasjonen som får det til å klø. Ofte vil hodebunnen av den grunn være rød og synlig irritert når det klør. Kanskje svir det også.

Kløende hodebunn og hårtap

I sjeldne tilfeller kan man oppleve hårtap i forbindelse med kløe i hodebunnen. Årsaken kan være en betennelsestilstand rundt hårsekkene i hodebunnen, en soppinfeksjon i hodebunnen, flasseksem eller psoriasis. Visse typer medisin, vitaminmangel og stress kan også medføre kløe i hodebunnen og hårtap.

Endelig kan årsaken til kløe i hodebunnen og etterfølgende hårtap noen ganger skyldes at du ganske enkelt har mishandlet håret med for kraftige sjampoer, hårfarging, avblekning, extensions, stylingprodukter, hårtørrer eller glattejern. Det kan medføre at hodebunnen blir irritert og begynner å klø, og i verste fall kan du oppleve plettvis hårtap.


Hvordan kan man behandle en kløende hodebunn?

Kløe i hodebunnen er ikke en sykdom – det er et symptom på noe annet. Derfor er det veldig viktig at man alltid finner årsaken til kløen og ikke bare behandler symptomene.

I første omgang er det opplagt å sjekke hodebunnen for lus, myggestikk og lignende. Men er det ikke derfor det klør, kan du begynne å rette blikket mot sjampoen din og de produktene du ellers bruker i håret. Ofte kan det hjelpe å skifte til en mildere og mer hudvennlig sjampo mot kløende hodebunn. Velg gjerne en i kategorien kløende hodebunn sjampo, som også virker mot kløe og kanskje til og med er avkjølende for huden. Den effekten har for eksempel produkter med innhold av tea tree oil.

Mange har også stor glede av å bruke en olje med naturlig innhold av Tea Tree Oil mot kløe i hodebunnen. Det hjelper mot kløen og også mot en eventuell tørrhet i hodebunnen.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hva er årsakene til kløe i hodebunnen?

De fleste hodebunnsproblemer vil gi kløe i hodebunnen. Kløe er altså et veldig alminnelig symptom. Årsakene kan derimot være veldig forskjellige. Så hvorfor klør min hodebunn?

Kløe i hodebunnen kan naturligvis skyldes noe så enkelt som et myggestikk. Men selv om du kjenner årsaken, er det stadig en god idé å behandle kløen, slik at du ikke krafser hull på huden og lager et sår som baner vei for bakterier.

Klør det i hodebunnen, tenker mange straks på lus. Det første du bør gjøre hvis hodebunnen klør, er å undersøke håret for lus. Er det lus, skal håret naturligvis kjemmes og behandles med midler mot lus, slik som en sjampo mot lus. Er det ikke lus, må du lete videre etter en annen årsak til den kløende hodebunnen.

Tørr hodebunn vil gi kløe. I vinterperioden hvor lufta er kald og tørr, er det mange flere som sliter med tørrhet og kløe i huden og en kløende hodebunn. Hyppig hårvask kan også tørre ut hodebunnen og derfor være årsak til en kløende hodebunn.

Hormonelle forandringer, for eksempel i forbindelse med en graviditet, kan likeledes gi kløe på kroppen og også i hodebunnen.

Endelig er kontakteksem en hyppig årsak til kløe. Det er en eksem som oppstår når du har vært i kontakt med et stoff du ikke tåler. Derfor blir huden irritert eller utløser en allergisk reaksjon. I hodebunnen kan din sjampo, stylingprodukter, hårfarge og avblekningsmidler utløse en allergisk reaksjon som kan gi kløe i hodebunnen.

I sjeldne tilfeller kan årsaken være alvorlig

Kan du ikke finne en årsak til den kløende hodebunn ut fra ovennevnte, bør du oppsøke din lege. Det må da være andre grunner til din kløende hodebunn. Flasseksem, psoriasis, sopp og flass i håret er hudlidelser som kan forårsake kløe i hodebunnen. Visse typer medisin og alvorligere sykdommer som diabetes, kreft, nyresykdommer, skrumplever, galleveissykdommer, lymfekjertelsykdommer, blodsykdommer, hiv og stoffskiftesykdommer kan også medføre kløe.

I langt de fleste tilfeller skyldes en kløende hodebunn noe helt ufarlig, men du bør alltid finne årsaken – og så langt det er mulig sørge for å få den behandlet.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram