Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er flasseksem?

Flasseksem er et eksem, som rammer et stort antall mennesker hyppig i løpet av livet. Bortimot 30% av den voksne delen av befolkningen opplever flasseksem i en eller annen grad i løpet av livet.

Tallet ser imidlertid noe mindre ut hvis vi kun tar utgangspunkt i de alvorligere tilfellene. Ifølge ekspertene på området rammer de styggeste tilfellene av eksemet kun rundt 5% av den voksne befolkningen hvor det gir alvorlig hudirritasjon, ømhet og kløe.

Eksemet er i de fleste tilfeller en lidelse som rammer hårbunnen eller ansiktet. Den slags eksem oppstår som oftest fra pubertetsalderen og utover. De sjeldnere tilfellene rammer andre deler av kroppen foruten hårbunn og ansikt – det kan være på brystet, ryggen, armhulen, navlen og i skrittet.

Også spedbarn kan rammes av en variasjon av flasseksem. Her vil det oftest være i hårbunnen, men det kan også spre seg til andre deler av kroppen. Hos spedbarn kaller man typisk eksemet for arp.

Flasseksem går også under følgende navn:

 • Seborrhoisk dermatitis
 • Seborroisk eksem
 • Seborisk eksem

Navnene kommer av ordet sebum, som betyder talg. Og det er nettopp ved områder på kroppen med mange talgkjertler at flasseksemen hyppigst rammer.


Flasseksem behandling

De fleste leger vil anbefale en god medisinsk sjampo som den primære flasseksem behandling. De fleste flassjampoer inneholder enten tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol, som alle er med på å sette en stopper for overveksten av hudsopp.

Hvorvidt du skal bruke den ene eller andre typen flassjampo avhenger typisk av graden av eksem. Hvis du opplever hevelser og rødme sammen med flasseksemet, kan det være en fordel å benytte en velegnet krem i tillegg til sjampoen.

Det vil som regel være snakk om en krem som inneholder et hevelsesdempende hormon, som sammen med et middel mot gjærsopp trenger inn i huden og behandler symptomene.

Hvis du er rammet av et særlig alvorlig tilfelle av flasseksem, kan du bli henvist til en hudlege. Hudlegen vil oftest gi deg samme behandling som ovenstående, hvor lokal behandling mot gjærsopp tas i bruk. Men utover det kan hudlegen også supplere denne behandlingen med bløte røntgenstråler.

Du skal være klar over at det i de verste tilfellene av tilbakevendende flasseksem kan bli nødvendig med vedlikeholdsbehandling. Det er med andre ord ikke nok bare å ta en enkeltstående behandling, ettersom eksemet bare vil vende tilbake igjen.

En vedlikeholdsbehandling betyr at du typisk skal behandle 2-3 gange om uken med bruk av både kremer og sjampo. Disse produktene inneholder enten hevelsesdempende hormoner eller calcineurin-hemmende kremer som holder eksemet nede.

Anbefalt produkt mot flass
Scalp serum fra Australian bodycare inneholder den antiseptiske Tea Tree Oil og er derfor et anbefalingsverdig middel mot flass i hodebunnen og kan brukes ved flasseksem.

Flasseksem sjampo

Hvis du opplever flasseksem i hodebunnen eller andre steder på kroppen, kan du bruke en flasseksem sjampo til å behandle med.

En velegnet sjampo mot flasseksem inneholder som regel tjære, selen eller ketoconazol, som på hver sin måte bekjemper overveksten av gjærsopp i hodebunnen.

Du må ikke bruke en flasseksem sjampo i samme grad som vanlig sjampo, fordi hodebunnen ikke har godt av å få tilført stoffene i sjampoen like hyppig.

Avhengig av alvorlighetsgraden av eksemet ditt vil legen typisk anbefale deg å bruke sjampoen én, to eller i særlige tilfeller tre ganger i uken.

Sørg alltid for å vaske din flasseksem sjampo helt ut av håret, når du behandler. Husk dessuten å følge anvisningene på det angjeldende produktet fordi den optimale bruken av sjampoen kan variere fra produkt til produkt.

LES OGSÅ: Sopp i hodebunnen – Bli fri for hodebunnssopp

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hvorfor får man flasseksem?

Eksemet skyldes oftest en overproduksjon av gjærsopp i hårbunnen eller andre talgkjertelområder. Gjærsopp, også kalt Pityrosporum ovale, finnes hos alle mennesker. Det er det som utgangspunkt hverken noe ulekkert eller galt i.

Problemet oppstår hvis du opplever en overvekst av gjærsoppen fordi det får kroppen din til å skifte ut hudcellene oftere. Flass og flasseksem er nemlig flakene fra døde hudceller, og hvis du utskiller flere av disse enn normalt, resulterer det i flassproblemer eller flasseksem.

Der er overordnet tre forskjellige årsaker til det flasseksemet som bortimot 30% av den voksne befolkning rammes av i forskjellig grad:

 Talgproduksjon – Eksemet oppstår som nevnt ved områder av kroppen som produserer talg. Når eksemet rammer forøkes talgproduksjonen i områdene. Flasseksem på grunn av økt talgproduksjon rammer typisk første gang i senpuberteten. Det er videre flest menn som blir rammet fordi talgkjertlene blir stimulert ekstra av de mannlige kjønnshormonene.

 Hudsopp – Hudsoppen eller gjærsoppen, Pityrosporum ovale (også kalt Malassezia furfur), koloniserer noen ganger ett eller flere sentrale steder på kroppen. Denne overveksten resulterer som nevnt i høyere utskifting av hudceller, hvormed du opplever mer flass.

 Immunforsvar – Flasseksemen kan dessuten blusse opp hvis immunforsvaret ditt er svekket. Det ses bl.a. på personer som er diagnostisert med AIDS. Det kan også ramme stressede personer i mindre grad.

Flasseksem kan oppstå året rundt, og vi er med det dessverre ikke fredet om sommeren, hvor luftfuktigheten ellers er høyere. Eksemet rammer imidlertid likevel flest mennesker i vinterhalvåret.

LES OGSÅ: Hvorfor får man flass?

Hvordan føles det?

Er du i tvil om hvorvidt du lider av flasseksem eller ikke, kan du alltid sjekke deg selv for symptomene på listen under.

Vær oppmerksom på at det kan være nødvendig med en tur innom legen for ytterligere undersøkelser, herunder et soppskrap.

9 Symptomer på flasseksem:

 1. Fettete gule flass i hårbunnen
 2. Tørre hvite flass i hårbunnen
 3. Varierende grad av rødme og kløe i hårbunnen
 4. Hårtap i enkelte alvorlige tilfeller
 5. Flass og rødme ved øynene
 6. Flass og rødme ved nesen
 7. Flass og rødme i armhulene
 8. Flass og rødme ved kjønnsdelene
 9. Betennelse i hårsekkene på brystet og på ryggen

Hvis du blir rammet av eksemet i hårbunnen, vil et typisk symptom være dryssende, fettete flass fra hodet og ned på klærne.

Flasset kan være gulnet hvis du er rammet av eksem i ansiktet – det kan være i form av gulnede flass i pannen, i øyenbrynene eller på øyenvippene. Flasseksem i ansiktet kan videre resultere i samme gulnede flass i neseborene, på brystet, ryggen, lysken og i navlen.

Du kan holde øye med at flasset oftest vil være symmetrisk, og at huden vil være rødlig når du fjerner den.

OBS: Hvis du plutselig opplever symptomer på en alvorlig grad av flasseksem og du samtidig er en seksuelt aktiv, homoseksuell mann,  bør du være oppmerksom på risikoen for en HIV-infeksjon

Hvordan ser langtidsutsiktene for flasseksem ut?

Flasseksem rammer som sagt et stort antall mennesker i forskjellig grad. Blir du rammet av eksemet, vil det være en kronisk diagnose. Du kommer med andre ord til å ha lidelsen hele livet.

Imidlertid varierer eksemet igjennom livet. Det kan stort sett alltid holdes nede og i ro ved bruk av den rette behandlingen.

Vær oppmerksom på at det i det etterfølgende kan oppstå infeksjoner med candida gjærsopp eller bakterier hvis du ikke vedlikeholder behandlingen. Slike infeksjoner kan ses ved dannelse av revner i huden og i hudfoldene på kroppen.

De fleste mennesker som rammes av flasseksem og dermed har lidelsen resten av livet, kan imidlertid ta det forholdsvis stille og rolig. Eksemet eller sykdommen har nemlig et relativt mildt forløp for de fleste mennesker, og den kan enkelt behandles.

Opplever du en alvorlig grad av eksemet som raskt blusser opp igjen etter en enkelt behandling, kan du ha bruk for en vedlikeholdsbehandling. I så fall må eksemet behandles og holdes nede løpende 1-2 ganger ukentlig.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hvordan forebygger man flasseksem?

Det er vanskelig å helt forebygge flasseksem. Vi har som sagt alle flass, og hos noen mennesker vil det dessverre bare skje en overproduksjon hvormed man samtidig kan rammes av flasseksem.

Du kan imidlertid gjøre noen enkelte ting for å unngå å forverre situasjonen:

– Unngå fete kremer på huden hvis det er mulig

– Visse medikamenter og hormonelle forhold kan forverre sykdommen

Utover det bør du alltid sørge for å påbegynne den nødvendige behandlingen av flasseksem, så snart du oppdager den.


Er flasseksem smittsomt eller farlig?

Det er vanskelig å gi et entydig svar på dette spørsmålet, da eksemet varierer i stor grad fra person til person.

Eksemet kan imidlertid ikke smitte. Du skal derfor ikke være redd for å omgås personer med flasseksem med frykt for selv å bli rammet av den grunn.

Vi har nemlig alle denne syndige gjærsoppen på huden, og det er kun enkelte personer som har tendens til å utvikle hudforandringer og eventuelt pådra seg eksemet.

Hvorvidt eksemet er farlig eller ikke, avhenger av situasjonen. I særlig sjeldne tilfeller kan flasseksem ses som et symptom på verre sykdommer, slik som HIV.

Men utover det vil eksemet i langt, langt de fleste tilfeller kun medføre hudirritasjoner, kløe og rødme i forskjellige grad.

Dette kan naturligvis også være ille nok – især hvis man skal slite med problemene det meste av livet. Derfor vil vi gjerne understreke viktigheten av en passende behandling, uansett hvor hardt du er rammet.


Eksem i hodebunnen

Eksem i hodebunnen dekker generelt over hudirritasjoner og eksemer i hodebunnen – det er imidlertid fortsatt snakk om flasseksem.

Begrepet flasseksem kan dekke over forskjellige variasjoner av eksemet. Hvis du opplever eksem i hodebunnen kan det dermed være både psoriasis eller seboroisk dermatitis.

I enkelte tilfeller kan du imidlertid bli rammet av begge deler i form av eksem i hodebunnen. Sistnevnte situasjon vil kreve en ekstra spesiell behandling. Du bør ta en prat med legen din eller en hudlege for nærmere veiledning.


Flasseksem i hodebunnen

Flasseksem i hodebunnen skyldes typisk en overvekst av gjærsoppen Pityrosporum ovale som får huden til at produsere nye hudceller i større grad. Dette betyr samtidig at huden avgir et større antall døde hudceller, og det er flakene fra disse som er flass.

Hvis overveksten av hudsopp ikke behandles og kontrolleres, vil det resultere i flasseksem i hodebunnen. Flasseksem i hodebunnen kan også utvide seg til eksem også andre steder på kroppen.

Typisk vil eksem i hodebunnen gå hånd i hånd med flasseksem i ansiktet, bak ørene, på skuldrene eller på ryggen.

Tea Tree Anti Flass Sjampo
Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Tea Tree Anti Flass Sjampo - Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn

Flasseksem i ansiktet

Flasseksem i ansiktet vil typisk forekomme ved følgende områder i ansiktet:

 • Ved neseborene
 • Mellom øyenbrynene
 • I midten av hvert øyenbryn

Selv om eksemet oftest oppstår ved disse områder, så kan det saktens slå ut og spre seg til øvrige områder i ansiktet. Det kan bl.a. være pannen, omkring munnen samt på kinnene.

Flasseksem i ansiktet er dessverre ikke unormalt, og mange mennesker opplever problemer med dette i løpet av livet. Typisk vil flasseksem i ansiktet forekomme hvis du har flasseksem i hårbunnen.

Du bør være sikker på at det rent faktisk er snakk om et flasseksem og ikke en anden form for eksem før du begynner på en behandling.

Vi anbefaler alltid at du tar kontakt med legen din eller en hudlege hvis du opplever symptomer på flasseksem i ansiktet. På den måten er du garantert den rette behandlingen fra starten av.

Flasseksem i ansiktet skyldes også en overvekst av gjærsopp som resulterer i flere døde hudceller og dermed mer flass.

Du kan behandle eksemet ved å bruke sopphemmende flassjampo som påføres både hodebunn, ansikt og eventuelle andre steder på kroppen, hvor du er ramt av eksemet.

Mot flass anbefaler vi å bruke Scalp serum fra Australian bodycare. Produktet kan påføres både i hodebunnen og i ansiktet. Påfør produktet på det rammede området. La det gjerne virke over natten for optimal effekt.

Med den rette flasseksem ansikt-behandlingen kan du klare å holde eksemet i ro ved å dempe overveksten av gjærsopp.

Du kan dessverre ikke bli helt av med lidelsen ettersom den er kronisk. Men med den rette flasseksem ansikt-behandlingen er det mulig å kontrollere eksemet, slik at det ikke er til sjenanse i samme grad.

Du kan også sørge for å redusere risikoen for at eksemet igjen slår ut og sprer seg. Sørg bl.a. for at huden i ansiktet ikke er for fett. Hvis du vasker og renser huden din ordentlig, vil huden bli mindre fett, og dermed er det også vanskeligere for gjærsoppen å vokse.


Flasseksem hårtap

Hvis du pådrar deg en alvorlig omgang flasseksem i hårbunnen, kan det i visse tilfeller medføre hårtap. Men frykt ei – hårtapet er forbigående og dermed ikke permanent. Det fører ikke til skallethet. Nytt hår vil oftest begynne å vokse ut igjen i løpet av et halvt års tid.

I noen tilfeller begynner det allerede å vokse ut igjen før den første måneden er omme. Dette krever naturligvis at du påbegynner en korrekt behandling av flasseksemet og hårtapet med det samme du oppdager eksemet.


Flasseksem kosthold

Flasseksem og kosthold går i noen tilfeller hånd i hånd. Du kan både fremprovosere flasseksem ved uhensiktsmessig kosthold, og du kan forbedre problemene med flasseksem via kostholdet.

Eksemet kan skyldes mange ting, herunder et ekstra soppfremmende kosthold. Denne typen kosthold omfatter mange ting, men blant noen av de vanligste kan vi nevne sukker, søte ting og raffinerte fødevarer som fint, hvitt mel.

Disse og lignende fødevarer har et høyere gjærinnhold og kan dermed være med på øke risikoen for flasseksem. Dette skyldes at de fremmer veksten av diverse gjærsopper som candida albicans.

Du kan forsøke deg med et gjærfritt kosthold i noen måneder for å hjelpe deg selv med å komme problemet til livs.

Hvis du ønsker å undersøke hvordan flasseksem og kosthold henger sammen for nettopp din kropp, så kan du prøve på å overholde et såkalt blodtypekosthold i en periode. Hvis du ikke kjenner blodtypen din, kan du enkelt kjøpe blodtypekort på apoteket, hvoretter du selv kan undersøke den.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram