Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sopp i skrittet?

Sopp i skrittet er en veldig ubehagelig hudlidelse som skyldes en soppinfeksjon med hudsopp, også kalt dermatofytter. Akkurat som med andre soppinfeksjoner er det en svært vanlig hudlidelse.

Sopp i skrittet kalles også skrittsopp, sopp i lysken eller lyskesopp, og den latinske betegnelsen er Tinea Cruris. Sopp i skrittet er i familie med andre typer sopp som fotsopp, neglesopp og sopp i hodebunnen.


Hvem får sopp i skrittet?

Skrittsopp er en plagsom lidelse som kan ramme både kvinner og menn. Imidlertid ses sopp i skrittet særlig ofte hos menn, og herunder især hos menn som er veldig aktive og dyrker sport. Sport og aktivitet betyr en stor produksjon av svette, og det gir et fuktig miljø som kan gi god grobunn for en soppinfeksjon. Er du veldig aktiv er det derfor ekstra viktig at du er påpasselig med hygienen – at du vasker deg godt og tørker deg grundig etterpå. Unnlat å dele håndkle med andre hvis du har fått sopp i skrittet. Da risikerer du å sende smitten videre.

Sopp i skrittet ses også ofte hos mennesker som har en mangelfull hygiene. Et fuktig og innelukket miljø gir gode betingelser for soppvekst. Overvektige mennesker kan derfor også være i faresonen, da det kan være vanskeligere å holde seg selv ren hvis man er veldig overvektig. Det er flere hudfolder som soppene kan leve i. Hudfolder er det samme som et optimalt miljø for sopp, ettersom det er fuktig og varmt der. Ofte svetter overvektige også mer, og et svett, fuktig miljø gir gode vekstbetingelser for soppen.

Endelig har mennesker med sukkersyke også en større risiko for å få sopp i skrittet (og andre soppinfeksjoner generelt). Det skyldes at diabetikere har et forhøyet sukkernivå i blodet, og det er noe soppen liker.

GÅ DIREKTE TIL: Behandling av sopp i skrittet

Sopp i skrittet hos menn

Sopp i skrittet forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner, og det ses ofte hos idrettsutøvere og menn som i det hele tatt er veldig fysisk aktive. På engelsk kalles sopp i skrittet da også «jock itch», som kan oversette med «kløe hos idrettsfolk». Utover dette forekommer sopp i skrittet hyppigere hos overvektige menn og menn som har diabetes. Menn som går i stramtsittende undertøy og stramme klær er også i høyere grad i faresonen for å få sopp i skrittet.

Oppsummerer vi ovenstående, er det ikke så merkelig at det ofte er unge menn som får skrittsopp: De er som oftest mer fysisk aktive og går gjerne i stramtsittende undertøy og stramme bukser!

Symptomer på sopp i skrittet hos menn

De typiske symptomer på sopp i skrittet hos menn er et tydelig rødt eller rødbrunt utslett på huden som svir og klør. Huden er tydelig irritert og kan også flasse og danne små sprekker. Området kan være ganske stort og strekke seg fra området i lysken, inn mellom rumpeballene og til innsiden av lårene og på pungen. Det angrepne område vil typisk være tydelig og skarpt avgrenset fra det friske området.

Sopp i skrittet kan smitte

Skrittsopp kan smitte, enten ved direkte kontakt hud mot hud eller ved indirekte kontakt, for eksempel fordi man deler håndkle. Har du sopp i skrittet, er det derfor viktig at du straks søker behandling slik at du ikke risikerer å sende smitten videre til andre.

Du kan også smitte deg selv, hvis du for eksempel har fotsopp som du ikke har sørget for å få behandlet. Oppdager du symptomer på sopp, er det altså god grunn til straks å få det behandlet. Da slipper du kløe og irritasjon i skrittet, og du sender ikke smitten videre til deg selv eller andre.

SE MER: Produkter mot kløe og irritasjon i skrittet hos menn

Australian Bodycare Gelé & Såpe
Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Australian Bodycare Gelé & Såpe - Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken

Sopp i skrittet hos kvinner

Selv om sopp i skrittet oftere rammer menn enn kvinner, kan kvinner også få sopp nedentil. Sopp trives aller best hvor det er fuktig og varmt. Det er det typisk i skrittområdet, særlig hvis du ikke sørger for å holde en god hygiene og raskt skifte fra svett undertøy/sportsklær til tørt og rent undertøy/klær.

Kvinner med diabetes og overvektige kvinner har dessuten en økt risiko for å få sopp i skrittet. Soppen trives dessverre ekstra godt hos diabetikere som har et forhøyet sukkernivå i blodet. For overvektige skyldes det at hudfolder gir soppene et perfekt vekstmiljø med både fukt og varme. I tillegg det kan det være vanskeligere å holde seg selv ren i hudfoldene.

Endelig kan stramtsittende undertøy og hyppig bruk av stramme bukser også være det som er grunnen til en økt soppvekst og dermed et utbrudd av sopp i skrittet. Så skift eventuelt til løsere undertøy og mer løstsittende bukser hvis du har problemer med soppinfeksjoner.

Symptomer på sopp i skrittet hos kvinner

De typiske symptomene på sopp i skrittet hos kvinner er kløe og irritasjon. Huden svir og brenner, og oftest kan man se et rødt eller rødbrunt utslett på huden som danner en tydelig grense til det friske hudområdet. Huden er irritert, og den kan også flasse og danne små sprekker. Det angrepne området i lysken kan være ganske stort og strekke seg til innsiden av lårene og området mellom rumpeballene.

Du kan smitte og bli smittet med sopp i skrittet

Du kan smitte andre hvis du har skrittsopp – og du kan bli smittet av andre. Det kan skje ved direkte kontakt hud mod hud, for eksempel ved samleie med en partner som har sopp i skrittet. Det kan også smitte ved indirekte kontakt, for eksempel fordi du deler håndkle med en annen. Generelt er det derfor en god idé å ikke dele håndkle med andre – og særlig hvis du har en soppinfeksjon.

Har du sopp andre steder på kroppen, for eksempel fotsopp, skal du også være oppmerksom på at du kan smitte deg selv og dermed eksempelvis få sopp i skrittet. Så sørg alltid for å få en soppinfeksjon behandlet med det samme.

SE MER: Produkter mot kløe og irritasjon i skrittet hos kvinner


Behandling av sopp i skrittet

Har du mistanke om at den kløen, svien og irritasjonen du opplever kan skyldes sopp, er det en god idé å få legen din til å se på det. Det gjelder selvfølgelig også hvis du opplever lignende symptomer, men er i tvil om hva det kan være.

Hvis du føler deg ganske sikker på at dine symptomer skyldes sopp – eller du gjenkjenner symptomene fordi du tidligere har hatt sopp – kan du imidlertid nøye deg med å gå på apoteket og kjøpe krem mot sopp i skrittet. Men er symptomene ikke borte etter et par ukers behandling, bør du gå til legen.

Legen vil ofte kunne stille diagnosen bare ved å se på huden. Men han eller hun kan også velge å ta en skrapeprøve av huden til mikroskopi og dyrking for å være helt sikker. Visse former for eksem eller psoriasis kan nemlig ligne sopp.

Behandling med krem eller tabletter

Sopp i skrittet er heldigvis en ufarlig lidelse som relativt lett kan behandles. Legen vil typisk anbefale medisin i form av en soppdrepende skjedesopp krem, som du skal smøre på huden. Den kan fås reseptfritt. I noen tilfeller, typisk hvis kremen ikke kan få bukt med soppinfeksjonen, kan en reseptbelagt tablettkur komme på tale.

Når du begynner på en behandling mot sopp i skrittet, vil du heldigvis normalt ganske fort oppleve en lindring av kløen og irritasjonen. Etter et par uker vil soppinfeksjonen være borte hos langt de fleste. Herfra gjelder det så om å huske hvordan du kan forebygge sopp i skrittet, så den ikke kommer tilbake.

Tea tree oil mot kløe og irritasjon

Har du problemer med kløe og irritasjon finnes det midler med naturlige aktiver. Australsk tea tree oil er for eksempel kjent for å virke effektivt mot kløe og irritasjon.

Fordelen med å bruke produkter med tea tree oil er at du kan bruke dem ubegrenset, da de inneholder 100 % naturlige aktiver.

Du kan bruke en gel med tea tree oil som er beregnet på veldig tørr hud på de utsatte steder i skrittet. Kremen kan også brukes ved eksemhud, psoriasis og på tørre legger og føtter. Fra Australian Bodycare finner du Body Cream som inneholder tea tree oil. Utover det kan du også supplere med en Intim Wash som også inneholder tea tree oil. Bruk for eksempel vaskekremen hver gang du bader – og bruk kremen to ganger om dagen på tørr hud.

Til kvinner og menn finnes det enda et produkt som virker effektivt mot kløe og hudirritasjon: Femigel fra Australian Bodycare. Det er en gel som er utviklet for kvinner mot kløe og irritasjon.

Femigel naturlig intimpleie
Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 139,00 kr
Salgspris Fra 139,00 kr Vanlig pris
Femigel naturlig intimpleie - Intimpleie  til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe

Forebygging av sopp i skrittet

En god hygiene er det viktigste verktøyet hvis du vil unngå sopp i skrittet. Det handler om å sørge for å holde området rent og tørt, så du unngår fukt og varme over lengre tid. Det gjør du best ved å vaske deg daglig, helst med milde, uparfymerte produkter slik at du ikke sjenerer huden unødig. Når du har vasket deg, er det like viktig at du husker å tørke deg grundig slik at området ikke forblir fuktig.

Dyrker du ofte sport eller aktiviteter hvor du svetter mye, er det en god idé alltid å huske å dusje umiddelbart etter treningen eller aktiviteten. Da går du ikke rundt i lengre tid med fuktige klær og dermed holder lyskeområdet fuktig.

Sørg også for å skifte undertøy hver dag. Og unngå helst stramtsittende undertøy (og stramtsittende bukser) hvis du har problemer med sopp i skrittet. I så fall vil miljøet i lysken holdes enda mer innelukket og dermed lettere bli fuktig og varmt.

Selv om man har sopp i skrittet og/eller skjedesopp, kan det være en idé at supplere med en glidegel som inneholder tea tree oil ved sex for å tilføre ekstra fuktighet. Glidegelen motvirker bakterier og kan også brukes ved sopp.

Huskeregler for å unngå sopp i skrittet

Sopp i skritt er en hyppig lidelse, men ved å overholde noen få, men enkle, regler kan du lettere unngå at du får en soppinfeksjon:

  • Sørg for å dusje hver dag – og vask deg alltid umiddelbart etter sport eller fysisk aktivitet.
  • Bruk milde produkter når du vasker deg i skrittet.
  • Sørg for å tørke deg grundig, etter at du har dusjet.
  • Skift undertøy hver dag.
  • Unngå stramtsittende undertøy og stramme bukser.
  • Del ikke håndkle med andre.
  • Har du fått en soppinfeksjon, bruk ett håndkle i det infiserte området og et annet til resten av kroppen. Vask håndklærne ofte og ved minst 60 grader.
  • Forebygg eventuelt kløe og irritasjon ved å bruke en krem som inneholder tea tree oil. Det er et naturlig produkt som du kan bruke alltid og ubegrenset.
  • Bruk eventuelt en glidekrem til tørr skjede ved samleie for å tilføye fuktighet.

Da sopp i skrittet normalt kommer når huden er fuktig og varm, handler det altså i høy grad om forebygging hvis du vil sikre deg at du ikke innen kort tid får en ny soppinfeksjon. Så tenk over vanene dine– det tar ikke så mye lengre tid å vaske seg hver dag og tørke seg grundig etterpå.


FAQ om sopp i skrittet

Hvordan får man sopp i skrittet?

Sopp i skrittet oppstår typisk fordi huden er varm og fuktig. Det kan for eksempel skyldes at du dyrker mye idrett og av den grunn svetter mye, eller at du går i stramtsittende undertøy og klær som ikke lar huden puste tilstrekkelig. Det kan også skyldes manglende hygiene. Det er derfor viktig at du er oppmerksom på å holde huden i lyskeområdet rent og tørt. Endelig kan en soppinfeksjon i skrittet skyldes at du er blitt smittet av en annen gjennom direkte eller indirekte kontakt.

Hvorfor får man sopp i skrittet?

Sopp i skrittet kan oppstå hvis huden er varm, fuktig og innelukket over lengre tid. Det kan for eksempel være fordi du driver med mye idrett og av den grunn svetter mye, fordi du glemmer å vaske deg ofte nok, fordi du glemmer å tørke deg grundig etter dusj, eller fordi du ofte går i stramtsittende undertøy eller klær som gjør det vanskelig for huden å puste.

Smitter sopp i skrittet?

Sopp i skrittet kan smitte både ved direkte kontakt, hud mod hud, og ved indirekte kontakt, for eksempel hvis du deler håndkle med en annen. Sopp i skrittet er ikke en veldig smittsom lidelse, men har du fått sopp, bør du sørge for å få det behandlet med det samme slik at du ikke risikerer å smitte andre, for eksempel partneren din eller familiemedlemmer.

Lukter sopp i skrittet?

Sopp i skrittet lukter ikke. Det er sjenerende og ubehagelig, men det er ikke tale om en væskende og luktende infeksjon. De typiske symptomene er derimot kløe, svie og irritasjon av huden.

Hvordan ser sopp i skrittet ut?

De typiske symptomer på sopp i skrittet er kløe, irritasjon og svie. Huden vil bli rød eller rødbrun, og grensen mellom den angrepne huden og den friske huden vil oftest være ganske tydelig og klart avgrenset. Utover det kan huden begynne å flasse og danne små sprekker.

Australian Bodycare Gelé & Såpe
Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Australian Bodycare Gelé & Såpe - Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram