Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Sliter du med tåfis?

Det er ikke stilig å ha føtter som stinker. Kollegaer som rynker på nesen når de går forbi, en sommerdate som mister gnisten så fort den sure stanken treffer neseborene. Fotsvette og dårlig lukt kan ramme alle, ung som gammel, kvinne som mann.

Årsaken er den samme: fukt, svette og bakterier. Noen av oss svetter rett og slett mer på føttene, og da følger dessverre også lukten med. Heldigvis finnes det hjelp. Her får du 5 sikre metoder for å fjerne lukt og gi deg selvtilliten tilbake.

Les også: Sånn behandler du liktorner

Fotpleiepakke mot tåfis
3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 449,00 kr
Fotpleiepakke mot tåfis - 3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter

5 gode råd mot tåfis

Føttene våre kan begynne å stinke fordi vi svetter. Faktisk svetter vi utrolig mye på føttene, som en del av kroppens temperaturregulering. På en helt vanlig dag kan du faktisk svette det som tilsvarer et fylt snapsglass. Hvis den svetten ikke kan fordampe, setter den seg i sokker og sko. Fuktige føtter og sko skaper de perfekte forutsetningene for bakterier. De går til angrep og omdanner svetten til smørsyre. Det er denne syren som gir den karakteristiske lukten av harsk ost. Ikke spesielt lekkert. Derfor er det viktig å fjerne de bakteriene som forårsaker den dårlige lukten.

Derfor får du tåfis

Fuktighet og svette gir fuktige tær, og bakterier elsker fuktige tær. Årsaken til fukten er gjerne:

  1. Du svetter mye i skoene dine
  2. Svetten klarer ikke å fordampe
  3. Du har på deg skoene for lenge om gangen

Det er spesielt to situasjoner som åpner for å utvikle tåfis: Når du er på jobb om sommeren, og når du svetter mye. Det enkleste vil være å kaste sko og strømper, og bare la tottelottene få frisk luft. Men det er ikke sikkert sjefen din setter så stor pris på nakne tær.

Hva kan man så gjøre mot tåfis?

1. Skift sko ofte og gi føttene dine luft

Det er skoene dine som er den helt store synderen. Spesielt sko du svetter mye i. Føttene dine har ikke godt av å være stengt inne i 8 timer om gangen mens du er på jobb. Det er enda verre hvis du har en fysisk anstrengende jobb, så du svetter mye. Gjør deg selv en tjeneste og gi føttene dine et frikvarter.

Det høres kanskje skremmende ut, siden føttene dine stinker, men venn deg til å ta av deg skoene i løpet av arbeidsdagen. Hvis du er redd for at de skal lukte, kan du starte dagen på kontoret uten sko. Prøv å ta av deg skoene minst 5 minutter hver time. Få luftet ut og bli avkjølt. Det virker.

Joggesko og sandaler kan være de reneste bakteriebombene om sommeren. Joggeskoene fordi du svetter når du løper, og sandaler fordi du går med huden direkte mot dem. Det aller verste er hvis du bruker dem hele dagen. Skift sko ofte, og unngå å bruke jogge- og treningssko som hverdagssko. Hvis du bruker sandaler, er det smart å være ekstra grundig med å vaske føttene, gjerne flere ganger om dagen.

2. Tea Tree Olje mot tåfis

Fjern bakteriene som forårsaker lukten
Tea Tree Olje er en olje fra det australske tetreet. Treet vokser kun der, og er i århundrer blitt brukt av de lokale som naturens altmuligmiddel. Tea Tree Olje er kjent for sine antiseptiske egenskaper, og er svært populær for å fjerne bakterier.

Produkter med Tea Tree Olje brukes direkte på føttene for å fjerne de bakteriene som gir tåfis. Vask føttene dine som vanlig, men bytt ut såpen med Tea Tree Olje body wash. Den er effektiv til å vaske bort både svette og bakterier. Tørk så føttene grundig og smør dem inn med krem med Tea Tree Olje. Kremen tilfører fukt og gjenoppretter det naturlige fettlaget på føttene dine.

Fotbad med Tea Tree Olje
Til slutt kan du dryppe et par dråper konsentrert Tea Tree Olje i badekaret ditt. Det gir den sammen antiseptiske effekten. Bare pass på så du ikke sitter med føttene i vannet for lenge. Begrens deg til 5 minutter, for ellers står du i fare for å bryte ned fettlaget som beskytter mot bakterier.

Bruk fotkrem med Tea Tree Olje
Fotkrem fra Australian Bodycare med Tea Tree Olje sikrer at føttene bevarer fuktigheten og hudens naturlige mykhet. Den sikrer at du ikke får tørre føtter, for det kan gi sprekker som i sin tur kan øke sjansene for sopp.

Fotpleiepakke mot tåfis
3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 449,00 kr
Fotpleiepakke mot tåfis - 3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter

3. Bruk spesielle antibakterielle sokker og såler

Hvis du gjerne vil ha en ekstra sikkerhet for at du kan ta av deg skoene uten at det stinker, er antibakterielle sokker en god mulighet. Velg sokker som enten er laget av bambus eller ren bomull. Studier viser at bambus suger opptil 8 ganger mer fukt fra føttene enn vanlige sokker.

Du kan også få sokker som er laget i vanlige materialer, men som er sydd på en sånn måte at svetten enkelt ledes bort, så føttene dine får mer luft. Den slags sokker er mer solide enn bambussokkene, og er derfor fine hvis du skal være aktiv på jobben eller i fritiden.

En annen mulighet er å kjøpe en såle i skinn med aktivt kull. Skinnet avviser bakterier og dårlig lukt, og det aktive kullet nøytraliserer lukten. I det hele tatt er sko av skinn eller canvas bedre enn sko av syntetiske materialer.

Gode kjerringråd mot tåfis

4. Bakepulver

Bakepulver er kjent for sin evne til å suge til seg fukt og fjerne dårlige lukter. En anelse bakepulver i kjøkkenskapet er et velkjent triks. Svette føtter og tåfis er ikke noe unntak. Nesten alle har bakepulver i kjøkkenskapet. Hvis du ikke har det, så kjøp det – for det kan redde deg ut av mange situasjoner. Det kan også fjerne flekker. Ikke minst er det supereffektivt mot fotsvette og tåfis.

Start med å vaske føttene og tørke dem grundig. De må være helt tørre. Så drysser du på bakepulver og pudrer dem godt, før du tar på deg sokker.

Du kan også vaske skoene dine i vann som er blandet ut med bakepulver. La dem tørke, dryss bakepulver på sålen og klapp det inn med en tørr klut. Det burde fjerne mesteparten av den verste lukten.

Bakepulver virker forebyggende. Føttene dine vil svette mindre og bakepulveret vil absorbere svettelukten før den utvikler seg.

5. Natron

Natron er et annet kjøkkenprodukt som de aller fleste av oss forbinder med god, gammeldags kakebaking. Når natron blir varmet opp og blandet med væske, utvikles det CO2. Det får kaker til å heve seg, men oppløser også skitt.

Natron er svært effektivt som luktfjerner, og det er helt uskadelig. Hvis du lider av dårlig ånde, kan du til og med gurgle en teskje natron oppløst i et halvt glass vann. Så er lukten helt borte, og ikke kun maskert.

Det samme kan du gjøre med de sure sokkene og illeluktende skoene dine. Du drysser bare litt natron i skoene dine når de ikke er i bruk, så fjerner pulveret igjen før du skal bruke dem. Lukten er borte vekk. Natron er så effektivt at det kan fjerne selv de verste lukter. Gi det en sjanse før du kaster de illeluktende skoene dine i søpla. Det koster deg bare et par kroner.

Relevante produkter

Fotpleiepakke mot tåfis
3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 449,00 kr
Fotpleiepakke mot tåfis - 3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram