Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Behandling av liktorner

Liktorner er utrolig smertefulle, og de forsvinner sjelden av seg selv uten behandling. Heldigvis er det mulig å behandle liktorner, og det er smart å starte behandlingen så fort de oppstår, for å unngå at de vokser seg enda større.

Australian Bodycare har utviklet en liktornfjerner som inneholder tetreolje, som virker effektivt mot hard hud, tørr hud og sprekker i huden. Den er skånsom mot huden, antibakteriell og virker pleiende. Bruk den inntil 4 ganger om dagen, for eksempel etter dusjen, eller sett den på nattbordet og gjør det til en vane å smøre inn liktornen før du legger deg til å sove.

Resultatet etter 4 uker med bruk av Corn Stick

3 pack til pleie av liktorner og hard hud på føttene
Fotkrem, hælkrem og liktornolje til tørre føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 429,00 kr
Salgspris 429,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
3 pack til pleie av liktorner og hard hud på føttene - Fotkrem, hælkrem og liktornolje til tørre føtter

Gode råd til å fjerne liktorner:

 • Mykgjør og plei huden med en fotkrem med australsk tetreolje, som virker mot hard hud og sprekker i huden. Kremen er effektiv, men samtidig skånsom mot huden.
 • Ta et fotbad og hell et par dråper ren tetreolje i vannet. Det vil hjelpe med å løse opp den harde huden og liktornen, og samtidig renses huden for urenheter.
 • Gnikk forsiktig på liktornen med en pimpsten (natursten med slipeeffekt) når du dusjer eller tar fotbad. Føttene skal være våte/fuktige når du bruker pimpstenen.
 • Bruk en liktornfjerner fra Australian Bodycare med innhold av salisylsyre, som bidrar til å bryte ned den harde huden.
 • Bestill tid hos en fotterapeut som forsiktig kan fjerne liktornen ved å skjære den bort. Det gjør ikke vondt – og det er mye vondere å la liktornen bli sittende.
 • Bruk en liktornskumpute. Det gir umiddelbar smertelindring ved å sørge for å trykkavlaste liktornen. Men en liktornskumpute behandler ikke selve liktornen.
 • Kjøp et par innleggssåler til skoene dine. Da får du bedre støtdemping og avlastning av føttene.
 • Sørg for å fjerne årsaken til at liktornen har oppstått. Det betyr at du bør ta en titt på de skoene du bruker og eventuelt skifte dem ut med noen som er bedre for føttene dine.

En liktorn er en opphopning av hard hud, og hard hud og liktorner fjernes enklest ved å gjøre huden myk. Det kan du gjøre med et fotbad og ved å smøre føttene med en god og pleiende fotkrem. Du får aller best resultat hvis du smører føttene daglig.

Når du dusjer eller har føttene i et fotbad, kan du gni forsiktig på liktornen og den harde huden med en pimpsten. Det ødelegger ikke huden, men hjelper med å fjerne liktornen. Derimot skal du ikke bruke en fotfil, for den friksjonen som oppstår når du filer på huden, innebærer at huden blir varmet opp, og så vil den reagere med å danne et nytt lag hard hud.

3 pack til pleie av liktorner og hard hud på føttene
Fotkrem, hælkrem og liktornolje til tørre føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 429,00 kr
Salgspris 429,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
3 pack til pleie av liktorner og hard hud på føttene - Fotkrem, hælkrem og liktornolje til tørre føtter

Behandling av liktorner mellom tærne

Det er utrolig vanlig å få liktorner mellom tærne. De kalles også clavus molle eller myke liktorner. De er nemlig gjerne litt mykere enn liktorner andre steder, men de er minst like smertefulle og bør derfor behandles så fort de oppstår.

De myke liktornene mellom tærne er myke fordi svetten og fukten holder dem myke. I det fuktige miljøet mellom tærne risikerer liktornene å bli infiserte, og det er det viktig å unngå.

Hvis du bruker en fotkrem og liktornfjerneren fra Australian Bodycare med tetreolje, setter du inn innsatsen mot både liktornene, den harde huden og risikoen for bakterier, siden tetreolje virker antibakterielt. Oljen fungerer dessuten effektivt mot den kløen og irritasjonen som lett kan oppstå mellom tærne.

Behandling av liktorner under foten

Liktorner under foten er såkalte harde liktorner, også kalt clavus durus. De er smertefulle og bør behandles før de blir enda større og enda mer smertefulle.

Liktorner under foten behandles best ved å pleie og mykgjøre huden med en god fotkrem i kombinasjon med en liktornfjerner fra Australian Bodycare som virker mot tørr og hard hud. Det kan for eksempel være en krem som inneholder tetreolje. I tillegg kan du gni på liktornen med en pimpsten i forbindelse med dusj/fotbad.

Du kan også velge å bruke et liktornplaster eller en liktornpenn. Hvis liktornen er blitt veldig stor, kan det være nødvendig å gå til en fotterapeut som kan skjære den bort. Du kan også kjøpe et par innleggssåler til skoene dine. Da får du bedre støtdemping og avlastning av føttene. Prøv også å skifte til sko med bedre pass til føttene og bedre støtdemping.

Liktornolje
Liktornpleie til Hard hud og liktorn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 169,00 kr
Salgspris 169,00 kr Vanlig pris
Liktornolje - Liktornpleie til Hard hud og liktorn

Hvorfor får man liktorner?

Liktorner oppstår når huden blir utsatt for trykk eller gnisninger over lengre tid. Det får huden til å danne en ekstra tykk og forhornet hud. Den harde huden på overflaten skal beskytte den underliggende huden mot skader. Liktorner er en opphopning av hard hud på ett sted.

Skotøyet vårt er den hyppigste årsaken til liktorner. Høyhælte sko, smale sko og spisse sko er årsaken til mange fotproblemer, ømme tær og føtter. Når skoene sitter for trangt eller løst, eller når de presser for mye på føttene, vil det oppstå trykk og friksjon. Det får huden til å danne hard hud og liktorner – rett og slett for å beskytte seg selv. Det er ikke minst kvinner, med en forkjærlighet for sko som vekter design høyere enn komfort, som gjerne sliter med liktorner.

Liktorner kan også oppstå fordi du bruker sko som rett og slett ikke passer til føttene dine, så føttene blir utsatt for feilbelastning. Sokker som sitter feil og vondt, kan også forårsake liktorner.


Hvordan ser liktorner ut?

Liktorner (clavus durus på latin) er små, harde hudområder som etter hvert er blitt presset sammen til de får form som en syl eller torne. Liktorner kan oppstå over hele foten, men er mest vanlige der det er vedvarende trykk eller gnisning. Det er rundt hælen, under forfoten og på tuppen, siden, oppå eller mellom tærne. Det er som regel lilletåen eller stortåen det går ut over.

Liktorner oppstår som oftest på grunn av sko som presser for hardt rundt føttene eller er for trange. Nettopp fordi mange kvinner har en forkjærlighet for sko som er høye og smale, og som har mer fokus på det fine enn det behagelige, er det mye oftere kvinner enn menn som sliter med liktorner.

Når vanlig hud blir utsatt for trykk eller friksjon over lengre tid, reagerer den med å danne hard hud (ekstra tykk og forhornet hud) for å beskytte underhuden mot skader.

Det er svært smertefullt å gå på den forhornede hudklumpen (liktornen) eller å bruke sko, siden liktornen trykker på de sansecellene som ligger i lærhuden.

De typiske symptomene på liktorner er en liten klump med hard hud. En liktorn er ofte rund, med et hardt sentrum som er omkranset av øm hud. Det gjør vondt når du trykker på en liktorn.


Hva er en liktorn?

Hvis du kjenner noe på bena som gjør vondt, og som heller ikke ser spesielt pent ut, er du ikke i tvil om at noe er i veien. Men det kan være vanskelig å se om det er hard hud eller en liktorn, og det kan til og med ligne på en fotvorte.

Når huden blir utsatt for trykk eller friksjon, reagerer den med å danne hard hud for å beskytte den eksisterende huden under. Hvis du ikke gjør noe med den harde huden, kan den noen steder utvikle seg til en liktorn. Hard hud oppstår som regel på de delene av føttene som bærer kroppsvekten, det vil si hælen og forfoten. Liktorner oppstår derimot på de stedene som er utsatt for trykk (fra en sko). Det er rundt hælen, under forfoten og rundt tærne: på tuppen, siden, over eller mellom tærne. Og der hard hud kan dekke et større område, som for eksempel hele hælen, vil en liktorn opptre i mindre, avgrensede områder. Hard hud gjør sjeldent vondt. Liktorner kan derimot være ømme når du presser på dem.

Siden en liktorn er rund og avgrenset, kan den ligne en fotvorte. Men en fotvorte vil typisk ha mørke prikker og en blomkålaktig overflate som du kan se hvis du titter nøye. Og mens en liktorn vil være vond akkurat på midten, vil en fotvorte gjerne kunne kjennes over et større område.


Hvordan forebygger man liktorner?

Det beste rådet mot liktorner er trolig å tenke nøye over hva du tilbyr føttene dine. Vi har gjerne stor oppmerksomhet rettet mot hvordan vi pleier kroppen, men så glemmer vi føttene. Det er dumt, siden det er de som skal bære oss gjennom livet.

Mer fokus på pleie om omsorg for føttene dine kan derfor utgjøre en stor forskjell og forebygge mange liktorner.

Du kan starte i dusjen, der du bruker en pimpsten til å fjerne og forebygge hard hud. Etter dusjen smører du sikker både ansikt og kropp med en god og pleiende krem, men husker du også føttene? Hvis du gjør det til en daglig vane å smøre føttene med en nærende og pleiende krem, har du allerede kommet langt i forebyggingen av liktorner.

Som nevnt har Australian Bodycare utviklet en fotkrem med tetreolje som er effektiv mot hard hud og sprekker i huden. Bruk den til å forebygge liktorner, én dag om gangen, for eksempel etter dusjen, eller sett den på nattbordet og gjør det til en vane å smøre inn liktornen før du legger deg til å sove. Kremen er skånsom mot huden, antibakteriell og virker pleiende på føttene dine.

Husk å skifte sko

Hvis alle skiftet til fotformsko med masse plass til både føtter og tær, ville vi sluppet de aller fleste liktornene. Men alle er ikke villige til det. Et godt råd kan derfor at du i hvert fall er litt mer kritisk når du kjøper sko. Sørg for å kjøpe gode sko som har plass til at du kan bevege tærne.

Sørg også for å skifte sko flere ganger i løpet av dagen, så ikke føttene dine blir utsatt for det samme trykket på det samme stedet over lengre tid. Og prøv, hvis det er mulig, å kun bruke de høye, spisse og smale festskoene ved festlige anledninger.


FAQ om liktorner

Hva er en liktorn?

En liktorn er en opphopning av hard hud. Når huden på føttene blir utsatt for vedvarende trykk eller friksjon, reagerer den med å danne hard hud for å beskytte den eksisterende huden under. Hvis du ikke gjør noe med den harde huden, kan den noen steder utvikle seg til en liktorn.


Hvordan fjerner man liktorner?

Liktorner fjernes best ved å mykgjøre og pleie huden så liktornen oppløses. Det kan du gjøre med en god og pleiende krem til hard hud. Andre muligheter er å bruke pimpsten, liktornplaster, liktornpenn eller å få liktornen skåret bort hos en fotterapeut. Du bør også ta en nærmere tidd på årsaken til at liktornen i det hele tatt dukket opp. Det kan bli nødvendig å skifte ut skoene dine med sko som har bedre plass til føttene, eller å bruke innleggssåler i skoene for å avlaste trykket på føttene.


Hvordan ser en liktorn ut?

En liktorn er en liten, rund klump av hard hud. Den har vanligvis et hardt sentrum som er omkranset av øm hud. Det er vondt å trykke på en liktorn. Liktorner oppstår gjerne rundt hælen, under forfoten og på tuppen, siden, oppå eller mellom tærne. Det er som regel lilletåen eller stortåen det går ut over.


Hvorfor får man liktorner?

Liktorner oppstår som følge av trykk og friksjon. Det får huden til å danne hard hud på overflaten for å beskytte den underliggende huden mot skader. Trykket og friksjonen oppstår gjerne som følge av feil fottøy. Det kan sitte for stramt eller løst, og skoene kan være for spisse eller for høye. Fottøyet er altså den aller største synderen når det handler om liktorner. Gode, komfortable sko med god plass til føtter og tær er derfor noe av det aller beste du kan by føttene dine for å forebygge liktorner.


Hvordan fjerner man hard hud på føttene?

Hard hud på føttene fjernes best ved å mykgjøre føttene med en god og pleiende krem. Hvis du husker å smøre føttene dine med en god og nærende krem hver eneste dag, har du gode muligheter for å unngå hard hud på føttene, eller i det minste kraftig redusere forekomsten av hard hud.

3 pack til pleie av liktorner og hard hud på føttene
Fotkrem, hælkrem og liktornolje til tørre føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 429,00 kr
Salgspris 429,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
3 pack til pleie av liktorner og hard hud på føttene - Fotkrem, hælkrem og liktornolje til tørre føtter

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram