Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er After?

After er smertefulle sår som utvikler seg på munnslimhinnen. Disse sårene, også kjent som aftøse sår, kan forårsake ubehag og smerte under måltider og når du snakker.

Blist/blæne/after i munden

Definisjon og årsaker

After, eller munnsår, er små, smertefulle sår som kan oppstå på tungen, innsiden av kinnene og til og med på tannkjøttet. Disse irritasjonene i munnregionen dukker ofte opp uten forvarsel og kan forårsake betydelig ubehag.

Selv om den eksakte årsaken til after ikke alltid er kjent, er deres forekomst ofte knyttet til flere faktorer som virusinfeksjoner, mindre skader fra å bite seg selv eller tannpuss, stress, hormonelle svingninger, matallergier eller inntak av syreholdige matvarer og drikker.

Det er også observert at tilstanden kan være mer utbredt i noen familier enn andre, noe som tyder på en mulig genetisk disposisjon.

Det er også en sammenheng mellom cøliaki og after, hvor inntak av gluten kan være en utløsende faktor for noen individer. På samme måte kan mangel på visse næringsstoffer, som B-vitaminer og jern, spille en rolle i utviklingen av disse sårene.

Å forstå disse årsakene kan hjelpe individer med å ta skritt for å redusere risikoen for å utvikle after, som å justere kostholdsvaner eller bedre håndtere stressnivåer.

Symptomer og ubehag

Blemmer viser seg som smertefulle sår. De kan dukke opp på innsiden av kinnene, leppene eller på tungen. Disse sårene er ofte små, med en diameter på 2-8 mm, men de kan gjøre veldig vondt.

Folk opplever en brennende eller prikkende følelse rett før et sår bryter ut. Noen blir også plaget av smerter når de spiser eller snakker.

Sårene kan vare fra en uke til omtrent to uker. Hyppigheten og varigheten av disse utbruddene varierer fra person til person. Noen har sår oftere enn andre, noe som kan være en kilde til stor irritasjon og ubehag i hverdagen.

Personen kan føle seg stresset eller frustrert over deres tilbakevendende natur.


Forebygging og behandling av after

Forebygging og behandling av after krever en sunn livsstil som inkluderer et balansert kosthold med tilstrekkelig jern og B-vitaminer for å styrke munnslimhinnen. Å redusere stress bidrar til å redusere hyppigheten av utbrudd, og å unngå irritasjon i munnen ved å unngå skarpe matvarer kan bidra til å forhindre oppståelse av sår.

Medisiner som antiseptiske munnskyllevæsker og smertestillende midler kan brukes for å lindre smerte og fremskynde helingsprosessen.

Sunn livsstil og stressreduksjon

Å leve en sunn livsstil og redusere stress kan holde after i sjakk. Spis mat rik på vitaminer, unngå overdreven sukkerinntak, og sørg for å få nok hvile. Trening hjelper også med å redusere stressnivåer og styrker hele kroppen, inkludert immunforsvaret ditt.

Det er viktig å finne sunne måter å håndtere stress på, for eksempel meditasjon eller yoga, som kan hjelpe deg med å holde deg rolig og redusere sjansene for å utvikle munnsår.

Drikk mye vann gjennom dagen for å holde munnen fuktig og fri for bakterier. God munnhygiene er essensiell; puss tennene to ganger daglig med en myk tannbørste og bruk tanntråd regelmessig.

Velg tannpleieprodukter uten natriumlaurylsulfat for å minimere irritasjon i munnen.

Unngå irritasjon i munnen

Skyll munnen med saltvann for å lindre irritasjon og redusere bakterier. Unngå skarpe, sure eller varme matvarer da de kan forverre sårene. Sørg for god munnhygiene ved regelmessig tannpuss og bruk av en myk tannbørste for å unngå ytterligere irritasjon.

Medisiner og hjemmebehandlinger

Medisiner og hjemmebehandlinger for after kan inkludere smertelindrende geler og munnskyllevæsker med klorhexidin. Kosttilskudd med vitaminer, mineraler og urter kan også hjelpe med å redusere antallet utbrudd for de fleste.

I tillegg kan bruk av antiseptiske munnskyllevæsker hjelpe med å lindre smerte og fremskynde helingsprosessen. Antibakterielle midler i form av munnskyllevæsker kan bekjempe infeksjoner og redusere risikoen for tilbakevendende after.

Bruk av munnskyllevæsker med klorhexidin har vist seg å være effektivt for å redusere smerte og forkorte helingstiden for after. I tillegg kan påføring av smertelindrende gel lindre smerte og ubehag forbundet med munnsår.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Unngå tilbakevendende after

Regelmessig tannpleie og munnhygiene

Regelmessig tannpleie er avgjørende for å opprettholde god munnhygiene. Å pusse tennene minst to ganger daglig med fluortannkrem hjelper med å fjerne plakk og forhindre tannkjøttbetennelse og hull i tennene.

Det anbefales også å bruke tanntråd eller interdentalbørster daglig for å fjerne matrester og plakk mellom tennene. Besøk regelmessig tannlegen din for rutinemessige undersøkelser og rengjøringer for å opprettholde sunne tenner og tannkjøtt.

I tillegg til tannpuss og bruk av tanntråd er det viktig å tenke på kostholdet. Unngå overdreven inntak av sukkerholdige matvarer og drikker, da disse kan øke risikoen for karies.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Følg legens råd og behandlinger for underliggende årsaker

Følg legens anbefalinger nøye for å identifisere og behandle eventuelle underliggende årsaker til after. Dette kan innebære testing for virusinfeksjoner, hormonelle ubalanser eller matallergier.

Legen kan forskrive passende behandling basert på symptomer og kan gi anbefalinger om munnskyllevæsker med klorhexidin eller kosttilskudd med vitaminer og mineraler for å lindre symptomer og redusere hyppigheten av utbrudd.

Det er avgjørende å følge legens instruksjoner om behandlinger for å oppnå bedring og bedre håndtere tilstanden.


Konklusjon

Etter å ha gjennomgått årsakene, symptomene og behandlingstipsene for after, er det klart at mange faktorer kan bidra til utviklingen av disse ubehagelige sårene.

Det er viktig å være oppmerksom på munnhygiene, unngå irritasjon i munnen og følge en sunn livsstil for å forebygge utbrudd. Behandlingsmuligheter som antiseptiske munnskyllevæsker og B-vitamintilskudd kan lindre smerte og redusere hyppigheten av sår.

Husk å konsultere tannlegen din for råd og behandling hvis du opplever tilbakevendende after. Med de rette tiltakene kan du minimere ubehaget og leve uten forstyrrelser fra denne irriterende tilstanden.


FAQ


Hva forårsaker after?

After kan forårsakes av flere faktorer som stress, hormonelle endringer som pubertet og overgangsalder, visse matvarer inkludert glutenintoleranse, samt bakterier og virussykdommer som forkjølelsessår og vannkopper.


Hvordan gjenkjenner jeg symptomer på after?

Symptomer på after inkluderer smertefulle sår på tungen eller kanten av munnen, vanskeligheter med å spise eller sove, og noen ganger en brennende følelse i det berørte området.


Kan glutenallergi forårsake after?

Ja, personer med glutenallergi eller glutenintoleranse kan oppleve after som et symptom på tilstanden deres, da gluten kan utløse inflammatoriske reaksjoner.


Hvilke behandlingstips finnes det for after?

Behandling av after inkluderer å unngå matvarer som kan irritere sårene, bruke medisinske munnskyllevæsker for å redusere bakterier, opprettholde god munnhygiene og bruke medisiner eller behandlinger anbefalt av tannklinikken din.


Er det hjemmemedisiner mot after?

Effektive hjemmemedisiner mot after inkluderer skylling med saltvann for å fremme heling, tygge sukkerfri tyggegummi for å øke spyttproduksjonen, og unngå mat og drikke som kan irritere sårene.


Hvordan kan jeg forebygge after?

For å forebygge after er det viktig å opprettholde god munnhygiene, unngå matvarer du er allergisk mot som gluten hvis du har glutenintoleranse, redusere stress og sørge for behandling av eventuelle underliggende helsetilstander som herpes eller inflammatoriske sykdommer.


Kilder:

Mayoclinic.org

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram