Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvorfor er tanntråd viktig for munnhygiene?

Tanntråd hjelper med å fjerne matrester og bakterier mellom tennene, områder hvor tannbørsten ofte ikke når. Uten tanntråd bygger det seg opp plakk, som kan føre til hull og tannkjøttsykdommer.

Daglig bruk av tanntråd reduserer risikoen for plakkoppbygging og hjelper med å holde munnen sunn.

Rengjøring mellom tennene fjerner også matrester som ellers ville blitt brutt ned av bakterier, noe som forårsaker dårlig ånde. Riktig teknikk ved bruk av tanntråd beskytter også tannkjøttet fra skader ved forsiktig rengjøring under tannkjøttkanten.

Dette er viktig for å unngå periodontitt, en alvorlig form for tannkjøttsykdom. Enkle handlinger som daglig bruk av tanntråd kan ha stor betydning for din munnhygiene.

Tandtråd på en blå baggrund


Slik bruker du tanntråd riktig

Bruk tynne biter av tanntråd for å gli forsiktig mellom tennene uten å tvinge. Hold tanntråden mot hver tann og beveg den opp og ned for å fjerne matrester og plakk.

Å velge riktig type tanntråd

Å velge riktig tanntråd er avgjørende for din munnhygiene. Tynn tanntråd er ideell for de med veldig trange mellomrom mellom tennene, mens flat tanntråd kan være bedre hvis du har større mellomrom.

For noen kan vannbaserte tanntråder være et godt alternativ, spesielt hvis du synes tradisjonell tanntråd er vanskelig å håndtere. Uansett type, sørg for å velge en tanntråd som ikke inneholder PFAS for å unngå unødvendige kjemikalier i din daglige rutine.

Mange foretrekker også vokset tanntråd da den glir lettere mellom tennene og reduserer risikoen for å skade tannkjøttet. Hvis du er veganer, finnes det veganske alternativer som ikke inneholder ingredienser fra dyr.

Husk, effektiviteten av ditt valg avhenger av hvordan og hvor ofte du bruker produktet. Riktig bruk fjerner plakk og matrester effektivt og hjelper til med å opprettholde en sunn munn.

Hvor mye tanntråd du bør bruke

Du bør kutte omtrent 45 cm tanntråd hver gang du rengjør tennene. Denne lengden gir deg nok til å rengjøre grundig mellom alle tennene uten å gjenbruke skitten tråd.

Bytt til en ren del av strengen når du flytter fra ett mellomrom til et annet for å unngå å spre bakterier og matrester rundt i munnen.

Bruk av riktig mengde hjelper med å forhindre hull og tannstein ved å effektivt fjerne skjulte rester. Husk, rene deler sikrer at hver tann får den beste mulige rengjøringsrutinen.

Dette enkle steget styrker munnhygienen din betydelig.

Teknikker for å bruke tanntråd mellom tennene

For å bruke tanntråd mellom tennene riktig og effektivt, følg disse teknikkene:

1. Start med å kutte en passende lengde tanntråd, ca. 45 cm.

2. Vikle tråden rundt fingertuppene, hovedsakelig pekefingrene, og hold den stram.

3. Før forsiktig tanntråden opp og ned mellom tennene med en myk zikk-zakk bevegelse for å fjerne plakk og matrester.

4. Når du bytter til en ny tann, bruk en ren del av tanntråden for å unngå overføring av bakterier.

5. Vær nøye med å ikke skade tannkjøttet under rengjøringen for å unngå irritasjon eller sår.

Disse teknikkene sikrer effektiv og skånsom bruk av tanntråd for optimal munnhygiene.

Unngå skader på tannkjøttet

Når du bruker tanntråd, unngå å skjære inn i tannkjøttet. Bruk en myk, oppadgående bevegelse for å fjerne plakk og matrester fra mellom tennene. Vær forsiktig med å skade det sarte vevet rundt tennene, noe som kan forhindre tannkjøttbetennelse og andre problemer relatert til munnhygiene.


Når og hvor ofte skal man bruke tanntråd?

Det anbefales å bruke tanntråd minst en gang om dagen, helst før leggetid. Dette bidrar til å fjerne plakk og matrester mellom tennene, som ellers kan føre til hull og tannkjøttbetennelse.

Det er også viktig å bruke tanntråd på barn, spesielt når deres bakre tenner begynner å berøre hverandre. Ved å gjøre dette fra tidlig alder kan man venne dem til den gode vanen med å bruke tanntråd regelmessig for optimal munnhygiene.


Andre tips for optimal munnhygiene med tanntråd

Supplerende bruk av tannstikkere eller interdentalbørster gir ekstra rengjøring mellom tennene. Munnskyll kan være et effektivt supplement til tanntråden, og regelmessige besøk hos tannlegen er avgjørende for å opprettholde god munnhygiene.

Supplerende bruk av tannstikkere eller interdentalbørster

Supplerende bruk av tannstikkere eller interdentalbørster kan hjelpe med å fjerne plakk og matrester mellom tennene. Disse verktøyene kan komplettere bruken av tanntråd og bidra til å opprettholde optimal munnhygiene.

Ved å inkludere tannstikkere eller interdentalbørster i din daglige munnpleierutine, kan du sikre at du når områdene hvor tanntråd kanskje ikke er like effektiv. Dette bidrar til å forhindre plakk- og matoppbygging, som ellers kan føre til hull, periodontitt og andre tannproblemer.

Bruken av disse supplerende verktøyene sammen med tanntråd og regelmessig tannpuss vil bidra til å holde tennene og tannkjøttet friskt samt redusere risikoen for tannlidelser.

Munnskyll som supplement

Munnskyll kan hjelpe med å fjerne bakterier og matrester som kanskje har blitt oversett under tanntråds- og tannpussrutinen. Den ekstra skyllingen med en munnskyll kan bidra til å forhindre tannkjøttsproblemer ved å gi en ekstra rengjøringseffekt i munnen.

Det anbefales å bruke munnskyll etter tanntråd og tannpuss for maksimal effekt.

Regelmessige besøk hos tannlegen

Regelmessige tannlegebesøk er avgjørende for å opprettholde optimal munnhygiene og forhindre tannproblemer. Tannlegen kan identifisere tidlige tegn på hull, tannkjøttsproblemer og andre orale helseproblemer, noe som kan forhindre mer alvorlige tilstander senere.

Disse regelmessige besøkene gir også mulighet for profesjonell rengjøring, som fjerner plakk og tannstein som kan være vanskelig å fjerne hjemme.

Å holde fast ved regelmessige besøk hos tannlegen er en avgjørende del av å opprettholde en sunn munn. Profesjonell rådgivning og behandling fra tannlegen kan bidra til å bevare friske tenner og tannkjøtt, noe som fremmer langvarig munnhygiene og generell helse.


Konklusjon

Korrekt bruk av tanntråd er avgjørende for å opprettholde optimal munnhygiene. Rengjøring mellom tennene fjerner plakk og matrester som tannbørsten ikke kan nå. Velg riktig type tanntråd, bruk den daglig, og unngå å skade tannkjøttet.

Suppler gjerne med interdentalbørster og munnskyll for ekstra rengjøringseffekt. Husk at regelmessige besøk hos tannlegen er viktige for å opprettholde en sunn munn.


FAQ


Hvordan bruker man tanntråd riktig?

For å oppnå optimal munnhygiene, bruk tanntråd ved forsiktig å føre den mellom tennene og langs tannkjøttkanten for å fjerne matpartikler og plakk som kan føre til tannproblemer som periodontitt.


Hvor ofte skal man bruke tanntråd?

Du bør bruke tanntråd minst en gang daglig. Det er best å gjøre det på kvelden før leggetid for å fjerne plakk og matrester mellom tennene som tannbørsten din ikke kan nå.


Skal man bruke tanntråd før eller etter tannpuss?

Det anbefales å bruke tanntråd før tannpuss for å løsne og fjerne partikler mellom tennene slik at fluoriden fra tannkremen bedre kan nå inn mellom tennene og styrke emaljen.


Er alle typer tanntråd trygge å bruke?

Velg tanntråd uten PFAS for å unngå skadelige kjemikalier. Det er viktig å velge produkter fra apoteket eller andre pålitelige kilder som tilbyr sikre reseptfrie legemidler og munnhygieneprodukter.


Kan jeg bruke en floss pick i stedet for vanlig tanntråd?

Ja, en floss pick kan være et praktisk alternativ til vanlig tanntråd, spesielt for de som synes tradisjonell tanntråd er vanskelig å håndtere. Floss picks fremmer brukervennlighet og effektivitet i daglig munnhygiene.


Hvorfor er det viktig å bruke tanntråd regelmessig?

Regelmessig bruk av tanntråd hjelper med å forhindre oppbygging av plakk og beskytter mot periodontitt og hull i tennene ved effektivt å fjerne matpartikler og plakk som tannbørsten din ikke kan nå.


Hvorfor blør tannkjøttet mitt når jeg bruker tanntråd?

Tannkjøttsblødning ved bruk av tanntråd kan skyldes flere ting, inkludert gingivitt eller rett og slett at man ikke har brukt tanntråd regelmessig. Hvis tannkjøttet ikke er vant til tanntrådsbruk, kan det være ømt og blø i starten. Fortsett å bruke tanntråd daglig, og blødningen bør avta etter noen dager når tannkjøttet blir sunnere. Hvis blødningen fortsetter, bør du konsultere tannlegen din.


Kilder:

healthline.com

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram