Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Beste flassjampo

For å finne frem til den beste flassjampoen for akkurat deg, er det viktig at du finner ut av i hvilken grad du produserer flass.

Hvis du bare har normale flass som er tørre og hvite, kan en alminnelig flassjampo være nok. Du kan finne den beste flassjampoen til deg med denne diagnosen reseptfritt på apoteket eller direkte på nettet.

Hvis du lider av flasseksem, vil den beste flassjampoen til deg formodentlig være av en annen kaliber. Denne typen flassjampo inneholder litt andre stoffer som hemmer overveksten av den gjærsoppen som er den typiske årsaken til lidelsen.

Hvis du skal bruke en flassjampo mot flasseksem, kan du i noen tilfeller kjøpe den uten resept, og andre ganger må den kjøpes på resept fra legen din.

Hvis du er i tvil om hvilken hårsjampo uten parabener som er den beste flassjampoen til deg, kan du overveie å konsultere legen din for å få en vurdering.

Har du tørre, hvite flass i hodebunnen, i håret og på skuldrene, så er det som regel bare vanlig flass fra døde hudceller. Da er det nok med en vanlig flassjampo.

Ser flasset ditt derimot ut som fettet og eventuelt gulaktig flass, er det høyst sannsynlig tale om flasseksem. Det krever en mer spesifikk flassjampo.


Sjampo mot flass

Sjampo mot flass er en bestemt type sjampo som inneholder noen andre ingredienser og stoffer enn vanlig sjampo.

En god sjampo mot flass trenger inn i huden i hodebunnen hvor den holder huden sunn og tørr for vanlig flass.

Det finnes forskjellige egenskaper for en egnet sjampo mot flass; noen tilfeller av flasseksem krever nemlig en mer effektiv behandling. I tilfeller med alvorlig flasseksem kan det være bruk for en sjampo mot flass som inneholder tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol.

Disse sopphemmende hormonene er med på å holde gjærsoppen Pityrosporum ovale under kontroll og forhindrer overvekst av den samme soppen.


Flassjampo som virker

Det finnes mange forskjellige produkter på markedet, og det gjelder for deg om å finne en flassjampo som virker effektivt i akkurat din situasjon.

Hvis du vil være på den sikre siden, kan du med fordel velge en all-around flassjampo fra starten som holder huden sunn og flasset borte. En god flassjampo som virker, behøver slett ikke å koste en formue. Men du bør heller ikke gå for den absolutt billigste du kan finne.

I noen tilfeller kan du nemlig være så uheldig å få fingrene i en sjampo, som f.eks. tørrer ut huden i hårbunnen og dermed forverrer din situasjon.

Les alltid anvisningene på dine utsette sjampoer eller de tilhørende produktbeskrivelser hvis du handler på nettet – på den måten kan du være sikker på å kjøpe en flassjampo som virker på de problemene du sliter med.

Der vil typisk være opplyst om sjampoen mot sopp inneholder sopphemmende stoffer og hormoner. Du vil på samme måte også kunne finne informasjon om hvorvidt den aktuelle sjampoen egner seg til tørr eller fettet flass, samt om den bør anvendes til vanlig flass eller til flasseksem.

Tea Tree Anti Flass Sjampo
Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Tea Tree Anti Flass Sjampo - Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn

Sjampo med Tea Tree Oil

Noen av de beste produktene på markedet innen sjampo mot flass og behandling av flass inneholder Tea Tree Oil.

Tea Tree Oil er en olje som kommer fra det australske Tea Tree-treet. Det vokser i den nordøstlige delen av New South Wales i Australia.

Tea Tee Oil er særlig bra til bekjempelse av bakterier. Av den grunn anvendes den også i de mest effektive formene for flassjampo.

Tea Tree Oil inneholder hele 150 ingredienser som tilsammen gjør at Tea Tree Oil motvirker bakterier og avhjelper, samt forebygger, en lang rekke hudproblemer. Tea Tree Oil inneholder nettopp ingredienser som motvirker bakterier og kløe, og derfor er en sjampo med innhold av Tea Tree Oil et effektivt middel mot flass.

Video: Slik bruker du en flassjampo med Tea Tree Oil mot flass

Slik bruker du hair clean mot flass

Fremgangsmåte:

  1. Vask håret med Gentle Cleansing Sjampo.
  2. Fordel Hair Conditioner tea tree balsam i det våte håret.
  3. La det virke i minst 1 minutt.
  4. Skyll grundig.

Hair produktene fra Australian Bodycare er effektive i kampen mot flass.

Produktene inneholder Tea Tree Oil som er antiseptisk og bekjemper årsaken til flass.

TIP: Har du store problemer med flass anbefales det å anvende scalp serum fra Australian bodycare 1 – 2 ganger om uken inntil problemet er borte.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Under kan du lese hva du eventuelt selv kan gjøre hvis du flasser:

– Begynn å bruk en flassjampo hvis du sliter med lettere former for flassdannelse. Du kan teste forskjellige sjampoer som er velegnet til bekjempelse av flass, hvormed du kan finne den beste til din situasjon.

LES MER: Hvilken flassjampo er best?

– Forsøk å la være med å klø deg selv i hodebunnen, hivs du opplever problemer med flass. Dette kan irritere huden ytterligere og vil under alle omstendigheter ikke avhjelpe problemet raskere. Sørg samtidig for å gi håret og hodebunnen godt med luft, forstått slik at du bør unngå å gå med hatt eller lue så lenge du sliter med flass.

– Hvis din flasslidelse er mer omfattende og problematisk enn først antatt, kan du forsøke deg med andre produkter i tillegg til flassjampo. Det finnes nemlig også andre flassmidler, herunder hårkur mot flass, liniment, kremer og salver. Hodebunnskuren fra Australian Bodycare, Scalp Cure er veldig effektiv ved hodebunnsproblemer. I motsetning til mange andre produkter er den så mild at den kan anvendes daglig i en periode for å komme problemet til livs.

– Har du mye flassdannelse, kan du overveie å prøve en sterkere flassjampo som inneholder selendisulfid. Dette stoffet bidrar til å løsne flasset slik at du lettere kan vaske det bort med en etterfølgende hårvask.

Utover det har sjampoen en hemmende effekt på produksjonen av hornceller, hvilket også bremser flassdannelsen. Andre midler inneholder salicylsyre som også kan være med på å løsne og fjerne flasset så vel som dannelsen av evt. skorpe på huden. Denne type midler vil imidlertid oftest være legemidler og må derfor kjøpes på resept.

Det finnes også en rekke sterkere legemidler, hvorav noen kan kjøpes uten resept mens andre er på resept. Du kan bl.a. prøve deg frem med legemidler som inneholder soppdrepende stoffer som ketoconazol eller ciclopiroxolamin.

Disse midlene trenger inn i huden og bekjemper den hudsoppen eller gjærsoppen som er skyld i flassdannelsen. Slike midler brukes typisk to eller tre ganger i uken i en håndfull uker, hvoretter behandlingen nedtrappes eller stoppes helt.

LES OGSÅ: Slikt får du vakkert og sunt hår


FAQ om flassjampo

Hvilken flassjampo?

Hvilken flassjampo skal du velge, og hvordan finner du ut hvilken slags som passer best til dine flassproblemer?

Det avhenger helt og aldeles av omfanget av dine problemer. Du bør alltid bestemme dine flass, så du vet hvilken flassjampo du bør bruke for å oppnå det ønskede resultatet.

Har du tørre og hvite flass, skal du bruke en vanlig flassjampo. Hvis du derimot har fettete og gulaktige flass, kan det være flasseksem. Da bør du bruke en sterkere flassjampo med sopphemmende aktiver i.


Hvilken flassjampo er best?

Kanskje tenker du «Hvilken flassjampo er best»? Det spørsmålet har mange andre nordmenn stilt seg selv før deg. Stort sett alle voksne mennesker opplever nemlig flassproblemer i en eller annen grad i løpet av livet.

Alvorlighetsgraden på problemet kan imidlertid variere mye fra person til person. Det vil derfor også være forskjellig hvilken flassjampo som er best i den enkelte situasjon.

Som utgangspunkt bør du velge en flassjampo som ikke inneholder en masse unødvendige stoffer, fordi dette kan forverre problemet. Dette gjelder også for vanlige hårprodukter, da disse faktisk ofte spiller en medvirkende rolle til oppståtte flassproblemer.

Hair Clean Sjampo fra Australian Bodycare er en mild sjampo som inneholder Tea Tree Oil som bekjemper og forebygger flass. Den er dessuten svært mild mot hodebunnen, og tilfører fukt som hjelper til med å holde hodebunnen fuktet og sunn.


Hvordan bruker man flassjampo?

Svaret på spørsmålet «Hvordan bruker man flassjampo»?  vil avhenge av den enkelte sjampoen og dens anvisninger. De fleste sjampoer fungerer imidlertid ved at du masserer sjampoen inn i vått eller fuktig hår, lar det sitte noen minutter før du skyller det grundig ut igjen.

Det er forskjell fra sjampo til sjampo hvor ofte du bør bruke den. Hvis du anvender en veldig kraftig flassjampo – f.eks. hvis du lider av flasseksem -, kan 1-2 ganger om uken være rikelig. Andre og mildere flassjampoer kan anvendes ved hver hårvask i en uke eller to, hvoretter hyppigheten reduseres.

Du bør alltid lese bruksanvisningen på din utvalgte flassjampo for å se hvordan du nøyaktig skal anvende det angjeldende produktet. Du bør videre være helt sikker på at din flassituasjon passer til sjampoen, fordi en feil flassjampo kan forverre problemet og evt. gi huden enda mer irritasjon.


Hva er en flassjampo?

En flassjampo er et pleieprodukt som typisk reduserer veksten av gjærsopp i hodebunnen. En flassjampo trenger inn i huden og hemmer overvekst, hvormed flassproduksjonen reduseres.

Hvis du sliter med flasseksem eller andre hudsykdommer, så kan en passende flassjampo også inneholde hevelsesdulmende stoffer som avhjelper hevelse, irritasjon, rødhet og kløe.

De fleste flassjampoer inneholder enten tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol, hvormed de adskiller seg fra vanlige hårprodukter.

Mange produkter på området er imidlertid multifunksjonelle og tjener med det flere formål. En flassjampo kan dermed både dempe problemene med flass og samtidig fungere som fuktende og pleiende hårprodukt.


Hva er flass?

De fleste mennesker opplever problemer med flass i løpet av livet. Vi har nemlig alle sammen flass ettersom det er skallene fra døde hudceller som kroppen og særlig hodebunnen automatisk utskiller.

Kroppene våre produserer nemlig hele tiden nye hudceller og fornyer med det seg selv. Dermed skal de gamle celler vekk. Resultatet av dette er flass.

Det er imidlertid ikke alle som opplever særlig store problemer med flass. I de fleste tilfeller vil det bare være av det hvite, tørre slaget, som typisk ses i hodebunnen, i håret og på skuldrene i form av hvite, dryssende flak.

Dette kan imidlertid være irriterende nok, og du bør derfor overveie en behandling hvis du opplever fysiske eller psykiske problemer i forbindelse med flass.

Den andre typen flass er gulaktig og fettet. Den oppstår i forbindelse med flasseksem, også kalt seboroisk dermatitis. I dette tilfelle er det snakk om rødhet, kløe og hudirritasjoner. Du bør i så fall oppsøke en lege eller hudlege som kan hjelpe deg videre med den rette behandlingen.

Flass kan fremkomme av mange forskjellige årsaker, herunder for mye tørr luft eller hudirriterende hårprodukter. Det vil imidlertid typisk være pga. en overvekst av gjærsoppen Pityrosporum ovale, som finnes i huden på oss alle.

Denne soppen skal holdes i ro så den ikke kommer i overvekst. Det vil resultere i raskere utskiftning av hudceller enn nødvendige, hvormed hodebunnen avgir mer flass.

LES OGSÅ: Hvorfor får man flass?


Hvordan behandler man flass?

Man kan behandle flass på forskjellige vis. Den rette behandling kan enten være én type behandling eller en kombinasjon av flere forskjellige behandlingsmetoder.

Den rette behandlingen avhenger også av selve situasjonen. Hvis du har en særlig hudsykdom eller annet, kan det være nødvendig med en mer spesifikk behandling enn hvis du bare sliter med helt vanlig hvit, tørr flass, som typisk kan ordnes med en vanlig flassjampo, som for eksempel Australian Bodycare Hair Clean.

Tea Tree Anti Flass Sjampo
Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Tea Tree Anti Flass Sjampo - Tea tree shampoo effektiv for flass, fett hår og tørr hodebunn

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram