Hvorfor får man flass?
Innhold på siden
Hvorfor får man flass i håret?
Flass er irriterende og sjenerende, men heldigvis helt ufarlig. I langt de fleste tilfeller skyldes flass en overvekst av gjærsoppen Pityrosporum Ovale. Det er en sopp som finnes i hodebunnen på alle voksne, akkurat som vi har flere andre sopper på kroppen. Det er alt sammen helt normalt. Det er først når det skjer en overvekst av soppen det blir til generende flass.
Se også: Slik fjerner man flass
Ubalanse i kroppen, nedsatt immunforsvar eller hormonforandringer
Normalt sørger kroppen selv for å regulere at det ikke skjer en overvekst av de forskjellige soppsporene. Når det allikevel noen ganger skjer, skyldes det at det er oppstått en ubalanse i kroppen, eller at immunforsvaret er nedsatt. Det kan også skje som følge av en penicillinbehandling, hormonelle endringer eller annet. For eksempel er det ikke unormalt at tenåringer opplever mer flass enn ellers, fordi det nettopp i puberteten skjer en hormonell forandring i kroppen.
En høy talgproduksjon gir en god grobunn for en økt soppvekst. Og en hodebunn med flass har typisk en høy produksjon av talg, hvis formål er å sørge for naturlig å smøre og beskytte huden slik at den ikke tørrer ut.
Når talgproduksjonen er høyere enn normalt, vil det typisk skyldes en økt produksjon av hormoner. Det kan forklare tendensen til at menn hyppigere får flass enn kvinner, og at tenåringer hyppigere får flass enn andre. Produksjonen av mannlig kjønnshormon stimulerer nemlig produksjonen av talg.
Flasseksem og sykdommer
I de fleste tilfeller er det altså ganske harmløse grunner til at du utvikler flass. I enkelte tilfeller kan det dog være andre årsaker. Flass kan skyldes hudlidelsen flasseksem (seboroisk eksem/seboroisk dermatitis), som gir mye flass. Her har du ofte flass ikke bare i hodebunnen, men også flass, rødme og kløe i ansiktet, ørene, øyenbrynene og kanskje på overkroppen.
Hvitaktige flass og kløe i hodebunnen kan dessuten skyldes hudsykdommen psoriasis. Ringorm, som er en soppinfeksjon, kan også gi flass. Og endelig er det forskjellige andre sykdommer som kan forårsake flassdannelse. Det er blant annet sykdommer som Parkinsons, apopleksi og hiv/aids. Når immunforsvaret er nedsatt på grunn av sykdom, pådrar man seg lettere forskjellige lidelser, som eksempelvis flass i håret.
Fett eller tørr hodebunn
Når man har flass, kan man godt samtidig ha en tørr hodebunn, som mangler fett og talg. Men man kan også ha flass og en fett hodebunn, som har for mye fett og talg. Flass kan altså oppstå i begge typer hodebunn. I begge tilfeller er hodebunnen irritert, og det fører typisk til kløe i hodebunnen.
En irritert hodebunn kan oppstå alene ved for eksempel at huden ikke får nok luft. Bruker du lue hele dagen, kan du faktisk dermed risikere å legge grobunnen for en irritert hodebunn med flass og kløe.
SE OGSÅ: Hårsjampo til fett hår
Hvem kan få flass?
Flass skyldes avskalling av døde hudceller fra hodebunnen. Hver dag avstøter vi alle masser av døde hudceller, men i mindre grad. Når det blir så mye at det tydelig kan ses, er det tale om det vi kaller flass.
Alle mennesker kan få flass, både menn og kvinner. Dog ser det ut til at menn hyppigere får flass enn kvinner.
Flass ses tidligst i puberteten. Helt små barn og babyer kan dog få noe som ligner flass i hodebunnen. Det er ikke flass, men kalles arp, og er en flasseksem.
Hvordan fjerner man flass?
Flass er en irriterende hudlidelse, men heldigvis er det gode muligheter for både å behandle og å forebygge flass, hvis du bruker de riktige produktene for flass.
Sjampo mot flass
I langt de fleste tilfeller kan du selv behandle flass med en god flassjampo med innhold av ingredienser som bekjemper sopp og bakterier. Det er viktig at det samtidig er en sjampo som er mild og hudvennlig, slik at den ikke tørret ut og irriterer hår og hodebunn. Hair Clean Shampoo med naturlig innhold av tea tree oil er et godt bud på en sjampo som vasker, pleier og samtidig forebygger og behandler forekomsten av flass.
Hodebunnskur og naturlige oljer
Foretrekker du å bruke rene naturmidler, finnes det forskjellige muligheter. Aloe vera og tea tree oil er for eksempel kjent for å virke effektivt mot kløe og motvirke bakterier. Eddik og kokosolje er andre naturlige midler som noen mener virker effektivt mot flass.
Heldigvis finnes det hårprodukter hvor de naturlige ingredienser allerede inngår, slik at du ikke behøver å lage dine egne.
En god hodebunnsmaske eller hodebunnskur kan være et godt supplement til en sjampo mot flass. Du kan saktens finne en med naturlige ingredienser, hvis du foretrekker det. Scalp Serum er et godt eksempel på en kur som er mild og pleiende, men samtidig virker effektivt mot flass og kløe i hodebunnen.
> Produkter til irritert og tørr hodebunn
Når alt annet ikke virker
De fleste mennesker kan få bukt med flass hvis de bruker en god flassjampo som effektivt bekjemper sopp og bakterier. I særlig alvorlige tilfeller av flass kan du få bruk for en flassjampo med innhold av tjære, svovel eller zink. Den kan du få på apoteket.
Virker heller ikke den, må du en tur til legen for eventuelt å få en resept på en sterkere medisinsk sjampo mot sopp, en salve eller en tablettkur. Men det er sjeldent at det kommer så langt – de fleste kan klare problemet med en god flassjampoo, eventuelt ledsaget av en hårkur mot flass.
Hvordan kan du forebygge flass?
Hår og hodebunn har godt av lys og luft. Har du tendens til flass, bør du tenke over hvor ofte du bruker lue og sykkelhjelm. Ei lue på hodet hele dagen er ikke bra for hodebunn og hår. Sol i moderate mengder er derimot godt for huden, og dermed også for hodebunnen.
Når du bruker stylingprodukter, så sørg for at de ikke kommer helt ned i hodebunnen. De skal kun brukes i håret, ellers risikerer du å fette og irritere hodebunnen unødig.
Pass godt på hodebunnen dine og deg selv. Stress kan påvirke hår og hud og dermed hodebunnen. Velg en god sjampo som passer til nettopp din hodebunn. Ta deg god tid når du vasker håret, så du får massert sjampoen godt inn i hodebunnen – og sørg for å få det hele skylt godt ut igjen. Har du problemer med flass, bruk en hodebunnskur som pleier og renser i dybden, gjerne daglig. Når du har fått bukt med den flassende hodebunnen, kan du bruke den forebyggende innimellom.