Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Forebygge fregner

I den vestlige verden er fregner regnet som attraktivt, men hvis du likevel gjerne vil unngå dem, er det mye du kan gjøre for å forebygge dem.

Siden solen er årsaken til at de små, brune prikkene dukker opp på huden din, er det også der du skal sette inn kreftene.

Det betyr at du skal være flink til å beskytte deg mot solen. Følg gjerne disse rådene for å forebygge fregner:

 • Dekk til utsatte hudområder med lette klær, og bruk solhatt.
 • Opphold deg kun i solen tidlig og sent på dagen, og søk skygge for solen midt på dagen, mellom klokken 12 og 15.
 • Unngå å sole deg i direkte sol.
 • Bruk rikelig med solkrem. Beskytt deg med minst faktor 15 her hjemme i Norge (gjerne enda høyere faktor hvis du har svært sart hud) og minst faktor 30 hvis du skal under Sydens sol. Sørg også for at solkremen er bredspektret, det vil si at den beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

Hva skal du passe på?

Fregner forsvinner som regel i takt med at sommeren går over til høst og vinter. Men hvis du har fregner som ikke har forlatt deg langt inn i vinterhalvåret, bør du være spesielt oppmerksom. Fregnene i seg selv er ikke farlige, men de er et signal om at huden din har fått mer sol enn den egentlig tåler.

Vær derfor ekstra oppmerksom med å passe på huden din i solen fremover. Husk de gode solrådene ovenfor.

Hvordan kan man fjerne og behandle fregner?

Mange ser fregner som et friskt, søtt og personlig karaktertrekk. Men hvis du ikke digger fregnene dine, finnes det forskjellige metoder du kan redusere dem på:

 • Hudpleie
 • Bleking
 • Dermaroller
 • Laser

Alt dette kan du lese mer om her.

Reduser fregner og pigmentflekker med hudpleie

En mild og skånsom metode for å behandle brune flekker i huden, er ved hjelp av en god og nærende hudpleie

Med Australian Bodycares pakke mot pigmentering får du 4 produkter som reduserer synligheten av de brune flekkene. De kan ikke fjerne flekkene helt, men hudtonen din blir betydelig forbedret ved jevnlig bruk. 

De effektive ingrediensene hjelper til med å jevne ut og forbedre hudtonen din, samtidig som du får nærende og fuktighetsgivende pleie av huden din takket være Tea Tree Olje, naturlig AHA-peeling og Niacinamid.

Sånn bruker du produktene:

 1. Fjern sminken først. Rens deretter huden med ansiktsvasken. Masser inn i fuktig hud, og glem ikke halsen og øvre del av brystet. Skyll godt og klapp huden tørr.
 2. Påfør et par dråper Niacinamid Serum på den rene ansiktshuden, halsen og øvre del av brystet. Masser godt inn. Serumet trekker raskt inn i huden og virker aktivt i de dypere hudlagene.
 3. Beskytt huden og tilfør fukt med ansiktskrem. Ansiktskremen fungerer både som dag- og nattkrem. Kremen er drøy i bruk, så du kommer langt med en liten mengde. 

Du bør bruke produktene 2 ganger daglig for best effekt. Vær oppmerksom på at det er vanlig at huden renser seg de første ukene med et nytt regime, så du kan risikere utbrudd av for eksempel kviser i løpet av de første par ukene etter at du har skiftet produkter. Det stabiliserer seg og forbedres etter en måneds konsekvent bruk av produktene. 

1-3 kvelder i uken kan du bruke Peeling Serum: 

Klapp huden tørr etter ansiktsrens. Fordel et par dråper Peeling Serum i ansiktet – og eventuelt på halsen og brystet hvis du også opplever pigmentendringer der. 

Peeling Serum skal ikke vaskes av, men bli sittende på huden. La virke i 30 min. før du påfører et par dråper Niacinamid Serum. Masser inn og avslutt med et beskyttende lag ansiktskrem. 

Du bør kun bruke Peeling Serum et par ganger i uken. For noen er 1 gang i uken nok, mens andre har stor glede av å bruke det 3 ganger i uken. Prøv deg frem og finn den frekvensen som passer best for deg og huden din. 

Når du har brune flekker i huden og gjerne i stedet vil ha en jevn hudtone, krever det at du væpner deg med tålmodighet. 

Huden din forandrer seg ikke over natten, men med utholdenhet og tålmodighet kan du oppnå gode resultater. Det kan ta 12- 20 uker før pigmentoljen etterlater synlige resultater på huden din.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Reduser fregner med blekekrem

Med en blekekrem kan du bleke fregner og pigmentflekker så de enten reduseres eller forsvinner helt. Blekekremen er svært sterk, så bruk den med måte og la huden hvile et par dager hvis den blir rød og irritert.

Bruk gjerne en vattpinne for å treffe de brune flekkene nøyaktig – uten å treffe huden rundt. Bruk ikke annen krem over blekekremen når du skal gå til ro for kvelden.

Også A-vitaminsyrekrem kan bidra til å bleke de brune opphopningene i huden Bruk kun kremen i de periodene da huden din ikke utsettes for sol. Barn, gravide og ammende må ikke bruke kremen.

Få en jevnere hudtone med dermaroller

En dermaroller er en annen metode for å ta knekken på fregner og pigmentflekker. Den lille rullen har en masse små nåler som lager små, kontrollerte «skader» i huden, så den tvinges til å reparere seg selv. Det har en god stimulerende effekt på bindevev og cellevekst – så huden blir jevnere å se på.

Du kan få behandling med dermaroller i en profesjonell hudklinikk, eller du kan kjøpe en til hjemmebruk.

Vink farvel til fregnehud med laser.

Du kan bli kvitt fregner og pigmentflekker med laser. IPL-laseren er en effektiv behandling mot de mørke flekkene. Laseren lyser med en kort lyspulslengde, så lyset trenger dypt ned i huden og «sprenger» fargen.

Det utløser en kontrollert og lett betennelse i huden, så den tvinges til å stimulere bindevevsceller og øke produksjonen av nye hudceller.

Du må regne med minst 1-3 behandlinger for å få gode nok resultater. Sørg også for at laserbehandlingen utføres ved en erfaren klinikk. 

Selv om pigmenteringen forsvinner ved de forskjellige metodene, er det alltid en risiko for at den dukker opp igjen. Derfor skal du være flink med solbeskyttelsen, og gjerne bruke faktor 50 for å beskytte huden best mulig. Det krever ikke særlig lang tid i solen før pigmenteringen dukker opp igjen.

Hva er fregner?

Fregner er en slags pigmentflekker. På fagspråk kalles de ephelides. Fregner er små prikker i huden og er gjerne 1-2 mm i diameter med en brunlig eller rødlig nyanse. I motsetning til føflekker, løfter fregner seg ikke opp fra huden – de er helt glatte.

Det finnes to typer fregner: vanlige fregner som kommer og går, og leverflekker som blir sittende.

De vanlige fregnene viser seg på de stedene der huden er mest utsatt i sommerhalvåret – neserygg, kinn og armer. De forsvinner når sommeren er på hell og vinteren tar over.

Leverflekker er større og som oftest mørkere enn de vanlige fregnene, og de forsvinner ikke sammen med sommeren.

Hvorfor får man fregner?

Ingen er født med fregner. De dukker som regel opp på huden i barndommen, når pigmentcellene øker melaninproduksjonen under solens stråler. Når du oppholder deg i solen, produserer du melanin, og det er den som kan hope seg opp i de små brune prikkene vi kjenner som fregner.

Så det er solen sin skyld at du om sommeren får små, brune flekker over neseryggen. Jo mer sol du får, jo mer melanin produserer du. Dermed vil flere timer i solen også bety flere fregner.

Fregner er ikke kun forårsaket av solen – de kan også være genetiske. Har moren eller faren din fregner? Da er det stor sannsynlighet for at du også har lett for å utvikle de søte, brune hudprikkene.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Hvor dukker fregner og leverflekker opp?

Fregner pipler gjerne frem i ansiktet – over kinn og neserygg. Men du kan få dem over hele kroppen. Også hender, armer og ben er spesielt utsatt for fregner, på samme måte som issen hos skallede menn.

Alle de kroppsdelene er ekstra utsatt for solens skarpe stråler – og det er derfor det også er der de brune prikkene oppstår. Det er mer sjeldent å se fregner på for eksempel mage og rygg, siden de ikke blir utsatt for solen i samme grad gjennom et helt liv. 

Hvem får fregner?

Alle kan få fregner, men det er gjerne barn og unge som får de små pigmentflekkene på kinn og neserygg.

Barn ned til toårsalderen kan få fregner, men det er som oftest personer med lys hud og blå øyne som er spesielt utsatt for å få fregner. Årsaken er at lys hud er sartere for solens skarpe UV-stråler.

Hvis du har fregner nå, kan du regne med at de blekner og forsvinner i takt med at du blir eldre. Til gjengjeld kan du se frem til andre pigmentflekker som følge av de mange årene i solen.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram