Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er brune flekker? 

Brune flekker, mørke merker, pigmentflekkerleverflekker, fødselsmerker. Kjært barn har mange navn. De mørke avgrensningene og brune flekkene på huden går alle sammen under den faglige betegnelsen hyperpigmentering.

Brune flekker og hyperpigmentering skiller seg fra fregner ved at de ikke forsvinner når sommeren er over. Fregner spretter gjerne frem på nese og kinn når huden eksponeres for sollys, mens de blekner igjen i løpet av vinteren. 

Det gjør til gjengjeld ikke de brune flekkene. De blir sittende i huden selv om solen viker for vintermørket. Hvis de brune flekkene dine er fregner, vil de med andre ord forsvinne i vinterhalvåret. Hvis de i stedet er fødselsmerker, pigmentforandringer i huden og lignende, så blir de der de er.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Hvorfor får du brune flekker på huden? 

Brune flekker, fødselsmerker og generell hyperpigmentering av huden kommer av at det har skjedd en overproduksjon av melanin

Melanin er et spesielt stoff som gir farge til hår og hud. Melanin absorberer fargen fra solen, og er dermed kroppens egen naturlige beskyttelse mot solens skadelige UV-stråler.

Soleksponering

Men det er faktisk den samme soleksponeringen som er den største årsaken til at du får brune flekker i huden. 

Hvis du oppholder deg i solen uten solbeskyttelse, eller hvis du oppholder deg i solen lenge om gangen, kan produksjonen av melanin bli uregelmessig. Og det betyr at fargen klumper seg sammen og danner brune flekker på huden.

Hormonelle endringer 

Hormonelle forhold kan være en annen grunn til at du får brune flekker på huden. 

Det kan for eksempel være de hormonelle endringene kroppen din opplever hvis du bruker p-piller. Eller det kan være en graviditet der det for alvor ruskes opp i kroppens hormoner, og som gir seg til kjenne som brune pigmentflekker på huden.

PIH – postinflammatorisk hyperpigmentering 

De brune flekkene dine kan også oppstå etter skader på huden. Det kaldes postinflammatorisk hyperpigmentering. Tilstanden gir en lokal formørkning av huden fordi huden er blitt skadet. 

Det kan være etter akne, brannskader, vannblemmer, sår og dype kuttskader. 

Både ved postinflammatorisk hyperpigmentering og hormonelle brune flekker er det viktig å beskytte huden godt mot solens stråler. UV-eksponering kan forsterke synligheten av de mørke flekkene. 

Forebygging av brune flekker 

Forebygging er alltid den beste behandlingen av de brune flekkene på huden Men hvordan forebygger du best hyperpigmentering? 

Den aller viktigste forebyggingen er solbeskyttelse. Det gjelder i form av både solhatt, solbriller og solkrem. Sørg alltid for at du søker skygge i timene mellom 12 og 15, når solen er på sitt skarpeste. Beskytt huden med løstsittende klær. 

Spesielt ansikt og hender er utsatt for solens stråler, så her er det alltid viktig å beskytte seg med en bredspektret solkrem som beskytter mot solens UVB- og UVA-stråler. 

Bruk en solkrem med høy faktor og smør deg alltid inn ca. 20 minutter før du eksponeres for solen. Påfør deretter solkrem omtrent annenhver time, eller oftere hvis du svetter mye.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Hvordan kan du fjerne og behandle brune flekker? 

Det finnes flere forskjellige metoder for å fjerne eller redusere brune flekker. Noen er mer inngripende enn andre, men felles for dem alle er at de hjelper deg med å få en jevnere hudtone. 

De forskjellige metodene kan du lese mer om nedenfor. 

God hudpleie med krem eller olje mot brune flekker

En mild og skånsom metode for å behandle brune flekker i huden, er ved hjelp av en god og nærende hudpleie

Med Australian Bodycares pakke mot pigmentering får du 4 produkter som reduserer synligheten av de brune flekkene. De kan ikke fjerne flekkene helt, men hudtonen din blir betydelig forbedret ved jevnlig bruk. 

De effektive ingrediensene hjelper til med å jevne ut og forbedre hudtonen din, samtidig som du får nærende og fuktighetsgivende pleie av huden din takket være Tea Tree Olje, naturlig AHA-peeling og Niacinamid.

Sånn bruker du produktene:

  1. Fjern sminken først. Rens deretter huden med ansiktsvasken. Masser inn i fuktig hud, og glem ikke halsen og øvre del av brystet. Skyll godt og klapp huden tørr.
  2. Påfør et par dråper Niacinamid Serum på den rene ansiktshuden, halsen og øvre del av brystet. Masser godt inn. Serumet trekker raskt inn i huden og virker aktivt i de dypere hudlagene.
  3. Beskytt huden og tilfør fukt med ansiktskrem. Ansiktskremen fungerer både som dag- og nattkrem. Kremen er drøy i bruk, så du kommer langt med en liten mengde. 

Du bør bruke produktene 2 ganger daglig for best effekt. Vær oppmerksom på at det er vanlig at huden renser seg de første ukene med et nytt regime, så du kan risikere utbrudd av for eksempel kviser i løpet av de første par ukene etter at du har skiftet produkter. Det stabiliserer seg og forbedres etter en måneds konsekvent bruk av produktene. 

1-3 kvelder i uken kan du bruke Peeling Serum: 

Klapp huden tørr etter ansiktsrens. Fordel et par dråper Peeling Serum i ansiktet – og eventuelt på halsen og brystet hvis du også opplever pigmentendringer der. 

Peeling Serum skal ikke vaskes av, men bli sittende på huden. La virke i 30 min., før du påfører et par dråper Niacinamid Serum. Masser inn og avslutt med et beskyttende lag ansiktskrem. 

Du bør kun bruke Peeling Serum et par ganger i uken. For noen er 1 gang i uken nok, mens andre har stor glede av å bruke det 3 ganger i uken. Prøv deg frem og finn den frekvensen som passer best for deg og huden din. 

Når du har brune flekker i huden og gjerne i stedet vil ha en jevn hudtone, krever det at du væpner deg med tålmodighet. 

Huden din forandrer seg ikke over natten, men med utholdenhet og tålmodighet kan du oppnå gode resultater. Det kan ta 12-20 uker før pigmentoljen etterlater synlige resultater på huden din.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Laser – IPL-laser gir en jevnere hudtone 

Laser er en av de andre mulighetene du kan ty til hvis du ønsker en jevnere hudtone. Det er en dyrere behandling enn kremer, men hvis du har mange og dyptliggende brune flekker i huden kan det være mer effektivt. 

IPL står for Intense Pulsed Light og er en lysimpulsbehandling som trenger ned i huden og fjerner brune flekker, pigmentskjolder, rødme og sprengte hudkar så du får en jevnere hud.

Laseren konsentrerer lysimpulser svært nøyaktig mot områdene som skal behandles og «sprenger» fargen i stykker, med en lekker, jevn tone som følge. 

Frysing med kryokirurgi 

Med lett frysing med flytende nitrogen – også kalt kryokirurgi – kan de brune flekkene og skjoldene i huden din behandles. 

De ekstremt lave temperaturene danner iskrystaller inne i hudens vev i det behandlede området, så de «unormale» cellene rives i stykker. Det får huden til å flasse og vokse ut på nytt. 

Blekekrem for å redusere brune flekker 

En blekekrem kan i noen tilfeller være en effektiv metode for å redusere synligheten av brune flekker og skjolder. Men du skal alltid være forsiktig med blekekrem, siden det er en voldsom behandling av huden. 

Du smører på kremen i et svært tynt lag på de brune områdene – gjerne én til to ganger om dagen. Hvis huden din begynner å vise tegn til rødme, kløe eller irritasjon, er det viktig at den får hvile et par dager. Deretter kan du starte behandling med kremen igjen, men med lengre intervall. 

Bruk kun blekekremen på de brune flekkene, og ikke på den omkringliggende huden. Her kan det være smart å bruke en vattpinne eller noe lignende, så du kan treffe de mørke områdene på huden helt presist. Smør ikke en annen krem oppå blekekremen, og pass på så du ikke får kremen i øynene eller i kontakt med slimhinner. 

Når skal du ta turen innom legen? 

Brune flekker er stort sett uskyldig, og sjeldent farlig. De er som oftest et kosmetisk problem.

Likevel skal du passe på hvis flekkene klør, endrer farge og størrelse eller på annet vis endrer utseende. I de tilfellene bør du alltid oppsøke lege for å få en faglig vurdering av flekkene, og for å utelukke mer alvorlige tilstander, som for eksempel føflekk-kreft.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram