Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er hårtap hos menn?

Hårtap hos menn er en tilstand der håret så smått begynner å bli tynnere på issen, for til slutt å forsvinne helt. Mannlig skallethet er den mest utbredte typen av hårtap, og kalles også for androgen alopeci.

Hårtap hos menn er ikke en sykdom, men en tilstand som alle menn på et eller annet tidspunkt i livet rammes av. Men det er svært varierende når prosessen starter, helt fra de unge tenårene til langt opp i godt voksen alder. Hårtap hos menn er en arvelig tilstand der hårsekkene påvirkes av det mannlige kjønnshormonet.

Selv om hårtap hos menn ikke er en sykdom, blir det likevel sett på som et stort problem, ikke minst kosmetisk. Spesielt hvis tilstanden dukker opp i ung alder, siden skallethet gjerne blir sett på som et tegn på høy alder.


Hvor opplever menn som regel hårtap?

Når håret begynner å falle av, vil du typisk bli tynn på toppen. Håret tynnes ut på issen, og til slutt får du den såkalte “månen”. Deretter vil de høye vikene dukke opp, siden hårlinjen begynner å trekke seg tilbake i sidene. Det kan gi flekkvis skallethet, siden du fortsatt kan ha hår i nakken og i sidene.

Noen menn velger å barbere bort resten av håret for å få et ensartet uttrykk, i stedet for noen flekker med hår og skallethet.

Hair Loss pakken
3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 629,00 kr
Hair Loss pakken - 3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår

Hva er grunnen til at menn mister håret og får høye tinninger?

Det er helt normalt og uunngåelige at menn med tiden mister håret. Men hvorfor skjer det? Det kan det være flere grunner til.

Genetiske og hormonelle faktorer

I de aller fleste tilfeller av hårtap hos menn, faktisk for 9 av 10 menn, skyldes hårtapet “androgenetisk hårtap”. Det vil si at hårtapet både er påvirket av arvelige anlegg og hormonelle faktorer.

I puberteten begynner unge menn å produsere testosteron i store mengder. Storproduksjonen av hormonet får hårsekkene til å skrumpe sammen, og etter hvert blir de så små at de hårene som faller av, ikke blir erstattet av nye som vokser ut. Det fører til skallethet. Det fører til de høye vikene og den nakne issen.

Hvis du er arvelig disponert for hårtap vil hårløken din i høyere grad være følsomme for kjønnshormonet testosteron. Og jo mer følsom du er overfor det, jo mer vil hormonet utvikle seg til dihydrotestosteron, som er et veksthemmende stoff som vil resultere i hårtapet. Det er med andre ord ikke mengden testosteron som er avgjørende for om du mister håret tidlig eller ikke – men det er reaksjonen din på det. For menn som bevarer håret på hodet lengre enn andre, har verken mer eller mindre testosteron enn dem som mister det raskere.

Dårlig kosthold og vitaminmangel

Selv om hårtap hos menn hos menn i de aller fleste tilfeller skyldes genetikk og arvelige anlegg, kan også dårlig kosthold og vitaminmangel være en medvirkende årsak hos noen til at håret tynnes ut.

Det er spesielt noen vitaminer som er viktige for håret og dets vekst og styrke Det gjelder både B- og C-vitamin. Hvis du mangler biotin og niacin, som begge er B-vitaminer, kan det gi en uttynning av hårprakten. Hvis du ikke har nok C-vitamin, kan kroppen din trenge hjelp til å produsere kollagen, som er et viktig protein i forhold til et sunt og fyldig hår.

XL pakke til hårtap
5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.069,00 kr
Salgspris 1.069,00 kr Vanlig pris 1.269,00 kr
XL pakke til hårtap - 5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår

Stressbetinget hårtap

Stress kan også være hårets verste fiende. Det gjelder både kvinner og menn. Og stress er derfor en av de hyppigste årsakene til hårtap hos menn – i tillegg til de arvelige faktorene.

Det skapes hormonell ubalanse når kroppen er stresset. Det er spesielt hormonet kortisol som knyttes til stress. Hvis du blir stresset, sender kroppen kortisol ut i systemet, og det innebærer at du fungerer på en annen måte, både fysisk og psykisk.

Sykdomsrelatert hårtap

Hårtap som følge av sykdom er gjerne mer utbredt i hodebunnen. Det kan være hårtap som følge av stoffskiftesykdom eller hudsykdommer som seboreisk eksem eller psoriasis. Psoriasis viser seg som flassende eksem i hodebunnen, og kan i alvorlige tilfeller gi hårtap fordi forutsetningene for hårveksten blir dårligere.

Medisinske behandlinger

Medisin kan være en annen årsak til at menn mister håret. Det er spesielt cellegift i kreftbehandling som er årsaken til at du mister håret. Men andre medisiner kan også ha hårtap som bivirkning. Det skal stå oppført i pakningsvedlegget dersom en bestemt type medisin har hårtap som bivirkning.


Hvem rammes oftest av hårtap?

Alle menn blir før eller senere rammet av hårtap. Det er en naturlig prosess. Spørsmålet er bare når. Det vurderes at ca. 20 % av alle menn i 20-alderen opplever hårtap, ca. 40 % av alle menn i 40-årene, men opp mot 60 % av alle menn i 60-årsalderen opplever et naturlig hårtap.

De mennene som er arvelig disponert for tidlig hårtap, er derfor også dem som typisk mister håret først.


Hvilken behandling finnes mot hårtap hos menn?

Finnes det et middel mot hårtap hos menn? Både ja og nei. En hårtapsbehandling for menn som kjemper mot høye viker, er på en måte å kjempe mot naturens gang. Likevel finnes det gode muligheter for å forbedre tilstanden.

Produkter til bruk ved hårtap

Når du som mann mister håret, skjer det som følge av en eller annen ubalanse i hårets vekst som hindrer den naturlige hårveksten. Australian Bodycare har utviklet tre unike produkter med nøye utvalgte, naturlige aktive ingredienser som reduserer risikoen for hårtap.

Alle produktene inneholder de aktive stoffene tetreolje og capilia longa, som styrker hodebunnen og håret. I tillegg inneholder serumet fra Australian Bodycare biotin.

Biotin er et B-vitamin som er viktig for hårets tilstand, og som er en av de hårvitaminene som støttes av vitenskapen.

Tetreolje er en 100 % naturlig ingrediens med antibakterielle egenskaper som hjelper med å rense hodebunnen for urenheter, så håret får de beste forutsetningene for å vokse.

Capilia longa er utvunnet fra naturlige tropiske og subtropiske planter, og er en multiaktiv ingrediens med klinisk dokumentert effekt mot hårtap.

De tre produktene er et serum, en sjampo og en hårspray. Serumet påføres i hodebunnen og hjelper med å sikre det optimale hodebunnsmiljøet, så håret for styrke og kan vokse bedre. Sjampoen kan du bruke som din daglige sjampo. Den er mild, samtidig som den effektivt fjerner urenheter som kan hemme hårveksten. Hårsprayen kan du bruke etter hårvask, eller på de dagene da du hopper over hårvasken. Sprayen styrker hårstråene så de blir mer motstandsdyktige mot brudd.

På den måten kan du bruke produktene til å motvirke risikoen for hårtap. Bruk helst alle samlet for å få best mulig resultat.

Hair Loss pakken
3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 629,00 kr
Hair Loss pakken - 3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår

Medisinsk behandling

Dannelsen av det veksthemmende stoffet dihydrotestosteron demper hårveksten, så nye hår ikke vokser ut og blir erstattet av de gamle. Til det finnes det også en hormonbehandling, basert på tabletter.

Behandlingen har som formål å blokkere kjønnshormonene som svekker hårveksten, men denne behandlingen kan ha uønskede bivirkninger, som for eksempel impotens. Hormonbehandlingen fastlegges av fastlegen din, som vurderer om det er den rette behandlingen mot hårtapet ditt.

Hårtransplantasjon

En annen, og svært omfattende, behandling av høye viker og hårlinjer som trekker seg bakover, er en såkalt hårtransplantasjon. Det består av en teknikk der hårsekker fra et donorområde med mange hår – som regel fra baksiden eller siden av hodet – flyttes til de skallede områdene. Som regel tas hårsekkene enkeltvis og plasseres i de utsatte områdene.

De transplanterte hårene vil falle ut etter et par uker, så de nyplantede hårene kan vokse frem. Det gjør de etter ca. tre måneder. Denne behandlingen krever tålmodighet, for det endelige resultatet viser seg først etter 1-1,5 år.


Forebygging av hårtap hos menn

Hva kan du som mann gjøre for å forebygge høye viker og hårtap? Selv om det kan være vanskelig å bremse naturens gang, trenger du ikke sitte passiv og se på mens hårprakten blir stadig mindre og mindre.

Planlegg tiden din

Stressbetinget hårtap er gjerne en forbigående tilstand. Men for å forebygge den, kan du med fordel planlegge tiden din bedre. Det hjelper deg med å få bedre struktur på hverdagen, så du ikke stresser opp kroppen din.

Men en klar plan i hverdagen vil du lettere rekke alle de daglige gjøremålene, både hjemme og på jobben. Det kan være viktig for hårprakten din at du reduserer mengden av stresshormonet kortisol i kroppen.

Trening og kosttilskudd

De fleste vet godt at trening er bra for både kropp og sjel. Men visste du at det også kan være bra for håret ditt? Ved å starte med daglig trening utskiller hjernen endorfiner som bidrar til å redusere stress – noe som kan redusere hårtapet ditt.

Hvis du ikke har et kosthold med tilstrekkelige mengder vitaminer, kan det være smart å innføre et kosttilskudd i hverdagen din. Det gjelder spesielt B- og D-vitaminer, som fungerer som aktive ingredienser i hårsekkene, samtidig som de hjelper med å gjenopprette den hormonelle balansen hos menn og gir håret de beste forutsetningene for å vokse.

XL pakke til hårtap
5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.069,00 kr
Salgspris 1.069,00 kr Vanlig pris 1.269,00 kr
XL pakke til hårtap - 5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår

Kan hårtap hos menn forebygges?

Ja, det er faktisk mulig å forebygge hårtap hos menn hvis man gjør noe med det samme. Dessverre er ikke alle menn like gode til akkurat det.

Det er akkurat som å skifte olje på bilen, så den ikke skal på verkstedet så ofte. Sånn er det også med håret. Du kan nemlig forebygge skader på hårstråene og samtidig gjøre håret sterkt ved å bruke hårprodukter som fungerer ved hårtap.

Visste du

At du kan oppnå gode resultater gjennom daglig bruk av hair loss-produktene fra Australian Bodycare? De er spesielt utviklet til bruk ved hårtap.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram