Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvilke vitaminer og mineraler er bra for håret?

Hvis du gjerne vil ha et sunt, sterkt, flott og blankt hår, skal du sørge for at det får den nødvendige pleien. Selv om du bruker en god sjampo og balsam som pleier både hår og hodebunn, er det minst like viktig at du også pleier håret innenfra. På den måten kan du gi håret ditt de aller beste forutsetninger.

Når håret ditt mangler vitaminer, viser det seg gjerne i form av tørt og trist hår som fort både knekker og splittes i tuppene. Hvis håret ditt mangler vitaminer, kan du også risikere hårtap.

Vitaminer gjør håret sunnere og kan redusere hårtap

Hvis du vil gjøre håret ditt en tjeneste, er det gode grunner til å supplere kost og pleie utenfra med et kosttilskudd som inneholder vitaminer til håret.

Det finnes utrolig mange forskjellige kosttilskudd og vitaminer som hevder at de virker mot hårtap, tørt, trist og slitt hår. Det kan være en jungel å finne rundt i de mange forskjellige valgene – spesielt hvis du ikke er helt sikker på hva du skal se etter.

Derfor er det smart å sette seg inn i hvordan vitaminene faktisk virker.

Vitaminer for hår med Biotin
Opprettholder normalt hår og kan brukes mot hårtap
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 199,00 kr
Salgspris Fra 199,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Vitaminer for hår med Biotin - Opprettholder normalt hår og kan brukes mot hårtap

De 10 beste vitaminene som gjør håret sunt og sterkt

Det finnes mange vitaminer som kan bidra til å opprettholde et sunt hår og en god hodebunn. Noen vitaminer er spesialisert mot hårtap, mens andre er formulert slik at håret vokser raskere.

Felles for kosttilskudd til håret er likevel at de gjerne er laget av en håndfull av de samme, virksomme ingrediensene.

Her er 10 vitaminer og mineraler som hjelper håret innenfra og ut:

1. Åkersnelle

Åkersnelle er et ekstrakt av en av de plantene i verden som inneholder aller mest silika – og det er et av de næringsstoffene som har størst innvirkning på hårets sunnhet.

I tillegg er åkersnelle rik på flere aminosyrer som ifølge forskningen også har god effekt på både hår, hodebunn, hud og negler. Aminosyrer er blant de viktigste byggesteinene for keratin, som er det håret ditt naturlig består av.

Åkersnelle bidrar dermed til å vedlikeholde best mulig produksjon av hårceller, så håret blir tykt, sterkt og sunt.

2. Biotin

Biotin (vitamin B7) er et av de viktigste vitaminene når det gjelder å finne kosttilskudd til håret som faktisk virker. Biotin er derfor også et av de mest brukte mineralene når det gjelder hårpleie og hårvitaminer – og det er det gode grunner til.

Biotin bidrar til å bryte med fett, karbohydrater og protein, og det hjelper til med å holde håret ditt sunt innenfra. De fleste B-vitaminer er bra for håret, men biotin har spesielt god effekt.

I tillegg til å gi et vakkert, sunt hår, er biotin også bra for hud og negler.

3. Sink

På listen over de mest effektive ingrediensene i kosttilskudd til håret, finner du også sink. Sink kan nemlig gjøre mirakler for både hud, hår og negler. Årsaken er at sink beskytter cellene dine mot oksidativt stress, som egentlig bare betyr at det er en ubalanse mellom frie radikaler og antioksidanter.

Det er en viktig prosess i kroppen, men hvis den ikke er i balanse, kan de få konsekvenser for både hår, hud og negler – og det kan altså sink gå inn og hjelpe mot.

4. Capsaicin

Capsaicin er et uttrekk fra kajennepepper, som går inn og stimulerer hår og hodebunn for å fremme hårvekst.

Capsaicin går inn og stimulerer hodebunnen innenfra, så blodgjennomstrømningen øker, og det fremmer best mulig og økt hårvekst.

5. Kobber

Selv om kobber ikke nødvendigvis er den viktigste ingrediensen når det gjelder økt hårvekst eller sunn hodebunn, er det likevel mange som setter pris på at kobber står på ingredienslisten.

Kobber sikrer nemlig normal pigmentering av håret.

6. C-vitamin

C-vitamin er et av de vitaminene som er spesielt bra for håret. C-vitamin er nemlig bra for immunforsvaret ditt – og når immunforsvaret trives, vises det også på håret og hårveksten din.

I tillegg til å støtte immunforsvaret, har C-vitamin også en mer direkte effekt på håret ditt. Vitaminet hjelper nemlig kroppen med å gjenopprette og øke opptaket av E-vitamin, jern og kalsium, samtidig som det bidrar til dannelsen av kollagen, som er det stoffet håret ditt primært består av.

C-vitamin er bra for alle, men vitaminet er spesielt bra for deg som opplever at håret kruser seg eller knekker mer enn det burde.

7. E-vitamin

E-vitamin er, på samme måte som C-vitamin, en antioksidant som sørger for at det er balanse i hodebunnen, uten oksidativt stress.

Selv om E-vitamin ikke er blant de vitaminene som står først i rampelyset når det gjelder hårvekst og hårpleie, finnes det atskillige undersøkelser som entydig viser at E-vitamin kan bidra til å øke hårveksten.

8. A-vitamin

Alle cellene dine trenger A-vitamin for å vokse og fungere – og det gjelder også for hårcellene dine. A-vitamin sørger for at slimhinnene dine er sunne, så det for eksempel er balanse i sebumproduksjonen i hodebunnen din.

Sebum er et annet ord for hårets naturlige oljer, og de er essensielle for å få et sunt og blankt hår.

Men det betyr ikke at det er smart å innta store doser A-vitamin. Det kan nemlig være vanskelig for kroppen å skille ut store mengder A-vitamin, så derfor er det en god idé at du velger et gjennomtestet kosttilskudd, der du kan være trygg på at du får den helt riktige mengden.

kosttilskuddet Hair Loss fra Australian Bodycare er alle ingredienser gjennomtestet, og du kan være trygg på at du alltid får den helt riktige dosen av vitaminer og mineraler.

Vitaminer for hår med Biotin
Opprettholder normalt hår og kan brukes mot hårtap
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 199,00 kr
Salgspris Fra 199,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Vitaminer for hår med Biotin - Opprettholder normalt hår og kan brukes mot hårtap

9. Niacin

Niacin er også et B-vitamin (vitamin B3), og det er et av de vitaminene som sikrer at det er balanse i energien vår, nervene, stoffskiftet, musklene, huden, håret og neglene. B-vitamin er blant annet med på å fremme en sunn cellevekst.

Det betyr at B-vitamin, også Niacin, har en positiv effekt når det gjelder økt hårvekst.

10. Magnesium og kalsium

Mineralene magnesium og kalsium er to agenter som er viktige for en sunn hårvekst.

Magnesium spiller en rolle i over 300 kjemiske reaksjoner, og mineralet bidrar til å sikre at kroppen fungerer best mulig. Når det gjelder hår og hodebunn, gir magnesium viktig støtte til håret, så det kan vokse seg sunt og sterkt. På samme måte bidrar kalsium til å sikre best mulige forhold for hår og hodebunn.

Hva skal du følge med på når du leter etter vitaminer til håret?

Når du skal finne kosttilskudd til hår eller kosttilskudd mot hårtap med vitaminer, er det først og fremst viktig at du velger en produsent du stoler på. Deretter er det alltid smart å samkjøre dine behov med det produktet hjelper mot.

Men det aller viktigste er at du velger vitaminer til håret som har de virksomme ingrediensene i riktige mengder. Du kan bruke listen ovenfor som et godt utgangspunkt for å finne effektive vitaminer til håret, men et kosttilskudd trenger ikke inneholde alle for å ha god effekt.

Hos Australian Bodycare anbefaler vi kosttilskuddet Hair Loss til vedlikehold av et sunt, normalt hår.

Hair Loss er spesielt bra for deg som :

 • Synes det er vanskelig å få langt hår
 • Synes håret ditt er tynt og kort
 • Opplever stress som har gitt tynnere hår og dårligere hårvekst
 • Gjerne vil sikre håret ditt best mulig pleie – også innenfra
 • Vil at håret ditt skal vokse seg lengre raskt
 • Gjerne vil ha tilbake det sunne håret ditt etter overdreven bruk av styling, hårextensions eller hårfarge
 • Gjerne vil pleie håret ditt litt ekstra i forbindelse med overgangsalder eller etter graviditet

Hair Loss fra Australian Bodycare inneholder blant annet biotin, sink, åkersnelle, capsaicin, kobber, C-vitamin, A-vitamin, kalsium og E-vitamin.

XL pakke til hårtap
5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.069,00 kr
Salgspris 1.069,00 kr Vanlig pris 1.269,00 kr
XL pakke til hårtap - 5 produkter mot hårtap med biotin mot tynt hår

Hvordan får man nok vitaminer til håret?

Den aller beste måten for å sikre at håret ditt får nok vitaminer, er så sørge for å spise en sunn, variert og vitaminrik kost.

Men det er ikke alltid like lett å få alle vitaminene håret ditt trenger – og her er den aller beste løsningen å supplere med et kosttilskudd som er satt sammen av vitaminer som har vist seg spesielt effektive på hårvekst og pleie av håret.

Ta kosttilskudd til pleie av håret

Du kan bruke temmelig mange hårprodukter i håret ditt, uten at det er nok til å gjenopprette hårets balanse. Når håret har forlatt hårsekken, er det i prinsippet dødt. Da er det begrenset hva du kan gjøre hvis håret allerede er slitt, tørt eller krusete, eller hvis du har splittede tupper.

Ved å ta kosttilskudd til pleie av håret sørger du for å pleie håret innenfra – det betyr at håret ditt er sunnere og sterkere når det vokser ut av hårsekken. Årsaken er at du har gitt håret og hodebunnen de vitaminene som skal til. Samtidig sikrer du gode forhold i hodebunnen din – og det er viktig for å få et sunt, sterkt hår.

Hvis du lider av hårtap, kan et kosttilskudd som Hair Loss bidra til å sikre at du øker hårveksten.

Kosttilskuddet sørger for å gi hårveksten et boost, så du får sunnere og tykkere hår som vokser raskere.

Selv om kosttilskudd og vitaminer til håret kan utgjøre en stor forskjell, kan vitaminer alene ikke erstatte en sunn livsstil eller en sunn, variert kost.

Spis mat med høyt innhold av viktige vitaminer til håret

Vitaminene du inntar i form av kosttilskudd kan ikke erstatte en sunn, vitaminrik kost. Omvendt kan du faktisk få alle de nødvendige vitaminene gjennom kostholdet ditt – men det er lettere sagt enn gjort. Derfor velger de aller fleste å supplere kostholdet sitt med vitaminer.

Hvis du gjerne vil ha større fokus på de vitaminene som er bra for håret og hodebunnen din, er det en rekke matvarer du med fordel kan ta inn i kostholdet ditt.

Mat med høyt innhold av vitaminer som er bra for håret

 • Fisk, som laks og makrell
 • Linfrø
 • Valnøtter
 • Kylling
 • Kalkun
 • Egg
 • Yoghurt
 • Avokado
 • Linser
 • Fullkornsprodukter
 • Spinat
 • Brokkoli
 • Gulrøtter
 • Bønner
 • Ost

I tillegg til å spise disse matvarene, er det viktig at du husker å drikke masse vann. En motor fungerer best med olje – og kroppen din fungerer best når den får rundt 2 liter vann om dagen.

Hva kan du gjøre for å få håret til å vokse raskere?

Hvis du ønsker deg sunnere, lengre, tykkere eller blankere hår, holder det ikke å ta kosttilskudd og å spise sunt og variert – du skal også passe på det håret du allerede har.

5 tips som får fart på hårveksten

1. Gre håret og masser hodebunnen

Hvis du gjerne vil øke hårveksten, er det viktig at du sørger for å stimulere hodebunnen din for å øke blodsirkulasjonen. Samtidig økes oksygentilførselen til hårsekkene, og det øker produksjonen av nye hår.

Det kan du gjøre ved å gre håret ditt daglig, samt massere det grundig – for eksempel når du dusjer.

2. Ikke vask håret hver dag

Vann og såpe bidrar til å tørke ut både hår og hodebunn – og det har den motsatte effekten på hårvekst. I stedet skal du vente 2-3 dager mellom hver hårvask (og gjerne enda lengre).

Sliter du med flass eller fet hodebunn? Så har du kanskje lyst til å vaske håret daglig, men det gjør det faktisk bare verre. Når du vasker håret, vasker du nemlig bort hårets naturlige oljer – og det resulterer i at hodebunnen din begynner å overprodusere, og så bli hår og hodebunn bare enda fetere.

3. Unngå overdreven styling og bruk av varme

Det beste du kan gjøre med håret ditt, er å la det være mest mulig i fred. Unngå i det lengste å føne det eller bruke annen varmestyling, som krølltang og rettetang. Husk også varmebeskyttende produkter hver gang du styler med varme.

I tillegg bør du være oppmerksom på hvor mange produkter du bruker i håret ditt. Produkter kan hope seg opp i både hår og hodebunn, og det kan i verste fall gi hårtap. Mange produkter inneholder kjemikalier og parfyme som også kan irritere hodebunnen. Så følg med på hvor mange produkter du bruker, og sørg for å vaske hodebunnen grundig når du dusjer.

4. Pass på frisørbesøkene dine

Nei, håret ditt vokser ikke raskere hvis det blir klippet ofte – men når du får klippet bort tuppene, sørger du i det minste for å klippe bort det som er slitt. Det betyr færre splittede tupper og færre knekte hår.

Så selv om regelmessig klipping ikke får håret til å vokse raskere, vil håret likevel bli raskere langt.

5. Sørg for å skjemme bort håret ditt innimellom

For at få sunt hår er det smart å bruke balsam hver gang du vasker det – men i tillegg er det en god idé å bruke en hårkur cirka én gang i uken.

Du kan kjøpe ferdige hårkurer, men du kan også lage din egen ved ganske enkelt å bruke en olje. På den måten sørger du for å gi håret ekstra fukt og pleie.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram