Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Tørr hodebunn – Slik takler du flass og tørr hodebunn

Tørr hodebunn er ofte det samme som en kløende hodebunn. Når hodebunnen er tørr er det fordi huden er blitt avfettet og uttørket, og det vil typisk gi kløe. Det er viktig at du gjør noe med en tørr hodebunn, da du ellers risikerer å skape sår i hodebunnen som kan gi adgang for bakterier.

Problemer med hodebunnen, herunder tørr hodebunn, handler hverken om alder eller kjønn. Alle kan få tørr hodebunn.


Hva er symptomene på tørr hodebunn?

Når man har tørr hodebunn kan man kanskje oppleve at man kan krafse avtørrede og hvite flak av hodebunnen. Mange tror derfor at de har flass i håret. Men tørr hodebunn og flass er ikke det samme. Flass skyldes en overforekomst av en gjærsopp på huden og gir gulaktige, fettede flassflak, En tørr hodebunn skyldes derimot tørrhet i huden.

Ofte oppdager man først at hodebunnen faktisk er tørr når det begynner å klø. En kløende hodebunn er altså et typisk symptom. Her er det selvfølgelig viktig at du med det samme undersøker at kløen ikke skyldes lus.


Svært tørr hodebunn

Svært tørr hodebunn kan gi sprekker i hodebunnen, og det føles som om huden strammer. De fleste med en svært tørr hodebunn opplever også en voldsom kløe. Herfra er der ikke langt til sår i hodebunnen. Det er derfor viktig at du reagerer og finner en god behandling dersom du har en svært tørr hodebunn.

Mange opplever større problemer med svært tørr hodebunn og tørr hud generelt om vinteren. Her er kulde, blest og lav luftfuktighet med på å utørre huden enda mer enn om sommeren. Derfor har vi bruk for ekstra pleie av huden og hodebunnen om vinteren. Det er viktig å velge noen gode produkter mot tørr hud.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hvordan kan man behandle en tørr hodebunn?

En tørr hodebunn skal behandles med fukt og nennsom pleie. Det er viktig, at du ikke bruker produkter som kan være med på å tørke ut hodebunnen ytterligere.

Huden i ansiktet og på kroppen kan vi smøre inn med pleiende og nærende kremer hvis den blir for tørr. Det er vanskeligere i hodebunnen på grunn av håret. I stedet må vi pleie hodebunnen med en mild, hudvennlig og pleiende shampo som er spesielt egnet til tørr hodebunn og en balsam til tørr hodebunn etterpå. Har du svært tørr hodebunn kan det dog være nødvendig å bruke en krem i hodebunnen.


Naturlige oljer til behandling av tørr hodebunn

Er din hodebunn blitt svært tørr kan du ha behov for å gjøre mer her og nå. enn bare å skifte til en bedre og mer egnet shampo til tørr hodebunn. Du kan blant annet oppnå en mer intensiv behandling av en tørr hodebunn med naturlige oljer som virker pleiende og nærende på huden. Mange opplever at oljer som olivenolje, kokosolje og tea tree oil (tetre-olje) har en effektiv virkning på tørr hodebunn. Oljene er milde og hudvennlige og vil derfor være blide mot huden.

Har du svært tørr hodebunn som du ikke selv kan behandle eller opplever du å få sår i hodebunnen, bør du oppsøke legen din ettersom det kan være andre årsaker til den tørre hodebunnen. Det kan blant annet være hudlidelser som flasseksem, psoriasis, sopp eller flass.

> Tørr hodebunn olje – Produkter mot tørr hodebunn

Video: Slik behandler du tørr hodebunn – 3 enkle og effektive trinn. Produkter spesielt utviklet til tørr hodebunn.

Fremgangsmåte: Slik behandler du tørr hodebunn – 3 enkle og effektive trinn.

  1. Fordel Scalp cure i hodebunnen og la den sitte natten over for optimal effekt. Bruk 1-2 ganger ukentlig.
  2. Vask håret med vann og fordel hair clean shampoo i håret. Masser godt inn i hårbunnen og skyll etterpå med rent vann. Brukes daglig.
  3. Gi håret ditt ekstra pleie, bruk hair care conditioner etter du har vasket det.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hvordan kan man forebygge en tørr hodebunn?

Hårvask tørker ut huden. Har du en tørr hodebunn, bør du holde litt igjen med hårvasken. Hver dag er for ofte for både hår og hodebunn. Et par ganger i uka er mere passende.


Bruk shampo til tørr hodebunn

Utover å unngå alt for hyppig hårvask, bør du også kikke på den shampoen du bruker. Kanskje bruker du en shampo som er for sterk for din hodebunn. Når du har problemer med uttørking av hodebunnen, bør du bruke en mild og hudvennlig shampo til tørr hodebunn. Velg gjerne en shampo uten parfyme.

I en familie kan én ha tørr hodebunn, mens en annen har fet hodebunn. Det vil altså typisk være behov for forskjellige typer shampo til de forskjellige familiemedlemmene. Mye av løsningen kan således ligge i å få den riktige og individuelle shampoen til hver enkelt.

Her har vi funnet en shampo spesielt til tørr hodebunn


Pass på med stylingprodukter

Shampo skal brukes i håret og hodebunnen. Conditioner skal derimot kun brukes i håret. Stylingprodukter til håret hører heller ikke hjemme i hodebunnen. Når du bruker stylingprodukter, er det derfor en god idé å være oppmerksom på om du masserer dem ned i hodebunnen. De gjør utelukkende gavn i håret, og derfor kan du med fordel holde dem fri fra hodebunnen. Her kan de være medvirkende til å tørke ut hodebunnen, men også i noen tilfeller kan de fette hodebunnen unødig.

Den varme luften fra hårtørreren virker uttørkende på både hår og hodebunn. Du kan eventuelt skifte til funksjonen med kald luft en del av tiden.


Hva er årsakene til en svært tørr hodebunn?

I hodebunnen har vi, akkurat som i huden på resten av kroppen, mange talgkjertler. De sørger for å generere talg som produseres av fett og døde hudceller. Talgen har til formål å smøre og beskytte huden vår, slik at den er vanntett, ikke tørker ut og ikke blir for skrøpelig. Talgproduksjonen sørger også for at håret ikke blir for tørt.

Hvis den naturlige produksjonen av talg av en eller anden grunn ikke er stor nok, vil du oppleve at hodebunnen din blir tørr. Eldre mennesker produserer generelt ikke lenger så mye talg. Derfor er de særlig utsatte for å få tørr hodebunn.

Det kan også være andre årsaker til tørr hodebunn. Sykdommer som lavt eller høyt stoffskifte, diabetes, lever- eller nyresykdommer, astma, eksem og allergi og visse typer medisin kan gi tørr hud. Hvis du drikker for lite vann, får feil kost eller mangler vitaminer, kan det også gi tørr hud.

En tørr hodebunn vil imidlertid ofte skyldes eksterne faktorer. Når vi vasker håret, avfetter vi hodebunnen. Vasker vi håret litt for ofte, eller bruker for sterk shampo, kan vi risikere å få en svært tørr hodebunn. Stylingprodukter til håret og bruk av hårtørker kan også være en medvirkende årsak til uttørring av hodebunnen.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram