Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Behandling av hyperpigmentering - reduserer synligheten av mørke flekker

Hvis du føler deg som en flekkete dalmatiner, finnes det heldigvis hjelp å få. Selv om hyperpigmentering er en vanskelig tilstand og en av de mest kompliserte innen hudpleie, finnes det måter å behandle den på.

Det finnes flere ulike metoder for å ta vare på og behandle hyperpigmentering.

Felles for dem alle er at de bidrar til å forbedre og jevne ut hudtonen.

Nå skal vi se nærmere på de ulike behandlingene.

Unngå hyperpigmentering med god og nærende hudpleie

Med nærende og sunn hudpleie kan du minimere synligheten av hyperpigmentering.

Med Australian Bodycares pigmenteringspakke får du 4 produkter som reduserer synligheten av brune flekker. De fjerner ikke flekkene helt, men hudtonen din vil bli betydelig forbedret ved regelmessig bruk.

De effektive ingrediensene bidrar til å jevne ut og forbedre hudtonen, samtidig som de pleier og fukter huden takket være Tea Tree Oil, naturlig AHA-peeling og Niacinamide.

Sånn bruker du produktene:

1.  Hvis du bruker sminke, må du fjerne den først. Rens deretter huden med ansiktsvasken. Masser inn i fuktet hud, ikke minst på hals og øvre del av brystet. Skyll grundig og klapp tørr.   

2. Påfør noen dråper Niacinamide Serum på ren ansiktshud, hals og øvre del av brystet og masser inn. Serumet trenger raskt inn i huden og virker aktivt i de dypere hudlagene. 

3. Beskytt og tilfør huden din fuktighet med ansiktskrem. Ansiktskremen fungerer både som dag- og nattkrem. Kremen er skånsom å bruke, så en liten mengde holder lenge. 

For best mulig resultat bør du bruke produktene to ganger om dagen. Vær oppmerksom på at det er normalt at huden renser seg de første ukene, og at du derfor kan risikere utbrudd av f.eks. kviser de første ukene etter at du har byttet produkt. Dette vil stabilisere seg og bli bedre etter en måneds jevnlig bruk av produktene. 

1-3 kvelder om uken bruker du peeling serum slik: 

Etter ansiktsrengjøring klapper du huden tørr. Påfør nå noen dråper Peeling Serum i ansiktet - og eventuelt på hals og bryst hvis du også opplever pigmentforandringer her.

Peeling Serum skal ikke vaskes av, men sitte på huden. La det virke i 30 minutter, og påfør deretter noen dråper Niacinamide Serum. Masser inn og avslutt med et beskyttende lag ansiktskrem.

Du bør bare bruke Peeling Serum et par ganger i uken. For noen holder det med én gang i uken, mens andre har godt av å bruke det tre ganger i uken. Prøv deg frem og finn den hyppigheten som passer best for deg og din hud.

Når du har brune flekker i huden og ønsker en jevnere og jevnere hudtone, må du være tålmodig.

Huden din vil ikke forandre seg over natten, men med flid og tålmodighet kan du oppnå gode resultater. Det kan ta 12-20 uker før pigmentoljen gir synlige resultater på huden din.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Minimer mørke flekker med blekekrem

Blekekrem er en annen metode for å redusere synligheten av hyperpigmentering. Det er en kraftigere behandling for huden, så du må være forsiktig. Dette er også grunnen til at kremen er reseptbelagt.

Kremen bleker huden, og det er viktig at du bare bruker kremen på de mørke områdene - du kan bruke en bomullspinne for å finne de hudområdene du ønsker å behandle.

Påfør et tynt lag en til to ganger om dagen, men vær oppmerksom på hvordan huden din reagerer. Hvis den blir rød, irritabel og klør, er det et tegn på at du bør ta det litt med ro. Gi huden en pause i noen dager, og start så langsomt opp igjen med lengre intervaller mellom påføringene.

Få en jevnere hudtone med kryokirurgi

Kryokirurgi er lett nedfrysing av huden med flytende nitrogen. Dette kan bidra til å minimere mørke flekker i huden.

Ved ekstremt lave temperaturer dannes det iskrystaller i hudvevet. Dette river cellene fra hverandre, slik at huden skreller av og fornyer seg.

Reduser hyperpigmentering med laser

Hvis du ønsker å redusere synligheten av hyperpigmentering, kan du til slutt ty til laserbehandling. Behandlingen er dyrere og mer omfattende, men kan være en løsning hvis hyperpigmenteringen sitter dypt i huden.

IPL-laser er spesielt godt egnet for hyperpigmentering. Det står for Intense Pulsed Light og er en lyspulsbehandling som sender konsentrerte lyspulser med stor presisjon inn i huden for å "sprenge" fargen. Resultatet er en jevnere og mer konsistent hudtone.


Forebyggelse av hyperpigmentering

Du kan ikke unngå hyperpigmentering hvis den skyldes hormonelle faktorer, som du dessverre ikke alltid kan kontrollere. Det beste du kan gjøre for aktivt å unngå solrelatert hyperpigmentering, er å beskytte deg mot solens UV-stråler.

Hyperpigmentering er, i likhet med solskader, selvforskyldt, men hvis du beskytter deg tilstrekkelig, kan du forhindre at mørke flekker oppstår som følge av soleksponering.

  • Bruk solbeskyttelse i form af solhatt, lett tøy, solbriller og solkrem.
  • Smør deg inn i solkrem 20 min,  før du går ut i solen, slik at solbeskyttelsen har rukket å virke. Smør deg inn på nytt annenhver time eller oftere hvis du svetter mye
  • Bli i skyggen når solen er skarpest i mellom 12-15.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Hva er hyperpigmentering?

Hyperpigmentering er faguttrykket for en ujevn hudtone med uregelmessige og mørke flekker eller områder på huden.

Leverflekker, pigmentflekker, mørke flekker og solflekker er alle den samme betegnelsen på hyperpigmentering, der det skjer en overstimulering av pigmenter i huden. Dette fører til at huden ser ujevn, nesten litt matt og skitten ut.

Hyperpigmentering skiller seg fra for eksempel fregner ved at den forblir i huden. Mens fregner blekner i vinterhalvåret og dukker opp på nese og kinn i sommerhalvåret, forblir hyperpigmentering i huden hele året. Solens stråler kan imidlertid forsterke fremtoningen av mørke hudområder.

Det er ikke en hudtype, men en hudsykdom som kan ramme alle uansett alder, kjønn og hudtype.


Hva er årsakene til hyperpigmentering?

Hyperpigmentering kan ha ulike årsaker. Men når huden din rammes av tilstanden og danner mørke flekker, er det fordi huden din overproduserer melanin. Det kan være flere årsaker til dette.

Melanin er det stoffet som gir hår og hud farge og er kroppens egen naturlige beskyttelse mot blant annet skadelige UV-stråler.

Ved hyperpigmentering oppstår det en betennelse i huden som gir beskjed til hudens melanocytter om å begynne å produsere melanin. Dette fører til en overproduksjon av det brune pigmentet.

Alt dette er egentlig en forsvarsmekanisme som settes i gang så snart betennelsen oppstår, og cellene forsøker å beskytte seg mot betennelsen ved å produsere melanin.

Årsakene til hyperpigmentering kan være:

  • Soleksponering. Solen er en av de største årsakene til mørke flekker i huden. Hvis du går uten solbeskyttelse selv i en kort periode, kan melanin klumpe seg sammen og forårsake mørke flekker. 

Selv med solbeskyttelse risikerer du hyperpigmentering hvis du eksponerer deg for solen for lenge.  

  • Hormonelle forandringer. Når du tar p-piller eller blir gravid, skjer det en hormonell endring. For noen vil denne endringen resultere i mørke flekker på huden.
  • Postinflammatorisk hyperpigmentering. Hvis huden er skadet, oppstår det også betennelse, noe som kan vise seg som en lokal mørkfarging av huden. Dette kalles postinflammatorisk hyperpigmentering. 

Forbrenninger, akne, dype kutt og blemmer kan alle være årsaken.

Årsakene til at huden din blir mørkere henger sammen med de ulike typene hyperpigmentering du kan få. Vi går gjennom dem her.


Hvilke typer av hyperpigmentering finnes?

Du kan ha forskjellige typer hyperpigmentering. De deles vanligvis inn i tre kategorier:

  • Solskader
  • Melasma 
  • Postinflammatorisk hyperpigmentering

Du kan ha én av variantene på huden din, men du kan også ha alle tre samtidig. Les mer om de tre typene her.

Solskader

Solskader er hyperpigmentering av huden som oppstår hvis du har oppholdt deg i solen over lengre tid.

Solen er hudens fiende nummer én, og de farlige UV-strålene kan sette spor i huden i form av mørke flekker og flekker.

Melasma

Melasma er betegnelsen på den typen hyperpigmentering som oppstår i forbindelse med hormonelle forandringer. Det kan være i forbindelse med graviditet, hvis du tar p-piller eller hormonbehandling.

Mange gravide opplever at de mørke flekkene og flekkene på huden nærmest blir som en mørk, grumsete maske.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering er en form som gir mørke flekker på huden etter skade. Det kan være etter stikk, bitt eller kviser. Det er en betennelsestilstand med betennelse i huden.

4–pack mot pigmentflekker i ansiktet
Reduserer pigmentproblemer i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4–pack mot pigmentflekker i ansiktet - Reduserer pigmentproblemer i ansiktet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram