Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Sånn virker solkrem

Når vi går inn i de varmere vår- og sommermånedene blir solens stråler skarpere, og det gir en høyere UV-indeks. Indeksen angir hvor intense solens ultrafiolette, hudskadelige stråler er, og er derfor en måling som kan hjelpe oss med å beskytte huden.

En tommelfingerregel er at du skal beskyttet deg med solkrem når UV-indeksen er på 3 eller høyere. Solkrem inneholder nemlig stoffer som setter opp et filter for å beskytte huden mot solen. I noen solkremer setter stoffene opp et kjemisk filter som bremser mesteparten av solens stråler ved å suge til seg strålingen. I andre solkremer legger et fysisk filter seg som en barriere over huden, så de strålene som treffer huden din blir reflektert vekk.


Solkrem og holdbarhet

En solkrem holder gjerne i 12 måneder etter at du har åpnet den. Men holdbarheten kan bli kortere hvis du oppbevarer solkremen din for varmt.

Hvis du tar solkremen med på stranden eller til bassengkanten i lang tid, kan du med andre ord ikke regne med at du kan fortsette å bruke den sammen tuben med solkrem neste år.

Hvis solkremen din lukter harskt eller har skiftet farge og konsistens, bør du kaste den og kjøpe en ny. Da er du sikret at solkremen faktisk virker.


Finn den beste solkremen til din hud

Solens stråler er en kilde til lys, varme og D-vitamin. Det er deilig å bli gjennomvarm av solen, men samtidig skal du være skikkelig forsiktig når du oppholder deg i solen. Og så fort den kalde og mørke vinteren blir til vår, med spirende varme og lys, er det smart å stå klar med solkremen. Du finner solkrem overalt – også her hos Australian Bodycare. Derfor finnes det ingen unnskyldninger for ikke å beskytte seg. Men hvilken solkrem skal du velge?

Når du går på jakt etter en solkrem til å beskytte huden din, er det først og fremst viktig at du sikrer deg at den beskytter mot både UV-A- og UV-B-stråler. Hvis den mangler en av de to, får du ikke tilstrekkelig bredspektret beskyttelse av huden din. Solen sender ut forskjellige typer stråler som kan trekke ned gjennom de dypere hudlagene, der de kan gjøre stor skade.

Det finnes et hav av forskjellige solkremer på markedet. Noen er rike på Aloe Vera, mens andre har et høyt innhold av tetreolje. Begge ingrediensene gir fukt og pleie til huden. Du kan få solbeskyttelse som både krem, lotion og spray, og du kan med fordel bruke én type solkrem til kroppen og en annen variant til ansiktet.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

UV-A, UV-B og solfaktor

Solens stråler er usynlige og er kjent som ultrafiolette stråler (UV-stråler). Det finnes både UV-A- og UV-B-stråler, og begge typene kan være farlige i store mengder. Derfor er det viktig at solkremen din beskytter mot både UV-A- og UV-B-stråler.

Solfaktor SPF (Sun Protection Factor) sier noe om hvor godt solkremen beskytter mot UV-B-strålene, som kan forårsake solbrent hud, men begge typer stråler øker risikoen for hudkreft.

UV-indeksen sier noe om intensiteten av den skadelige UV-strålingen. Hvis UV-indeksen er lav og under 3, trenger du ikke bruke solkrem. Men når UV-indeksen krabber over 3, bør du huske solrådene om solkrem, lette klær og skygge.

På en god sommerdag i Norge kan UV-indeksen komme opp på 7. Ved ekvator kan UV-indeksen komme helt opp på 15.

I Norge er det kun i sommerhalvåret at UV-indeksen er så høy at vi trenger solkrem. Men så fort du retter nesen sørover, ser det helt annerledes ut.

Så husk solkrem når du reiser på solferie om vinteren, og husk også å pakke solkremen når du skal på skiferie.

I Norge vil det som regel være mer enn rikelig å bruke solfaktor 15, med mindre du har svært lys eller sart hud.

Hvis du reiser sørover, trenger du derimot en solkrem med høyere faktor. Et høyere faktortall gir likevel ikke vesentlig høyere beskyttelse, så det viktigste er fortsatt å gjøre oppholdene i solen så korte som mulig.

Faktor 15 blokkerer for 93 % av solens UV-stråler, faktor 30 blokkerer for 96 % av strålene og 50 blokkerer for 98 % av UV-strålingen.


Solkrem til ansiktet

Selv om beskyttelsen i solkremer til ansiktet og kroppen er nøyaktig den samme, er det flere produsenter som lager en spesiell utgave til beskyttelse mot solen i ansiktet. Grunnen er at ansiktshuden din er mer sensitiv enn huden på resten av kroppen. Derfor krever ansiktet en annen type krem som varsomt beskytter huden, og den skal være ekstra mild.

Hvis du for eksempel sliter med fet hud og akne, bør du velge bort solkremer som er fulle av oljer. Det vil bare fremme dannelsen av fett i huden og gi deg en skinnende blank hud. Har du derimot tørr hud i ansiktet, er det en god idé å gå etter en solkrem som gir masse fukt.

De fleste solkremer til ansiktet er så lette, lekre og velpleiende at de kan erstatte dagkremen din i sommermånedene. Du kan derfor både bruke dem når du skal en tur på stranden, og når du skal på sommerfest og ønsker å legge en lett sminke over solkremen.


Forebygg solbrenthet med solkrem

Når solen steker, strømmer solsultne nordmenn til stranden for å få en solbrun hud. Hvis du gjerne vil nyte solen, er det viktig at du gjør det med måte. Mens du oppholder deg i solen, skal du bruke masse solkrem for å unngå å bli solbrent.

De fleste smører solkrem på de stedene som ikke er dekket av klær når de går ut i solen. Problemet er bare at de ikke smører på nok. For hvor mye solkrem skal vi egentlig bruke? En tommelfingerregel er at du skal bruke en hel håndfull til en hel kropp. Hvis du kun smører på et tynt lag, får du langt fra den beskyttelsen som tilsvarer faktoren som står på kremen, og så er det fare for at du blir solbrent.

Aller helst skal du unngå å oppholde deg i solen mellom klokken 12 og 15. Det er nemlig da solens stråler er aller skarpest. Søk derfor inn i skyggen når solen er på sitt «hardeste», og bad i stedet i bassenget eller havet om formiddagen og den sene ettermiddagen.

Bruk også gjerne hatt og solbriller for å skjerme mot solens skarpe stråler. Husk også å smøre deg inn på nytt hvis du har svettet mye eller har vært en tur i vannet. Det gjelder selv om solkremen er vannavvisende.


Aloe Vera-solkrem

Solen er tøff mot huden. Prøv for eksempel en solkrem med Aloe Vera, som med en faktor 30 effektivt beskytter huden mot UV-A- og UV-B-stråler. En solkrem laget med Aloe Vera gir huden et intenst fuktighetsboost – og det trenger den når solen, saltvann og andre sommeringredienser tørker ut huden.

Solkrem med Aloe Vera tilfører altså fukt og gjør huden myk, samtidig som den yter beskyttelse mot solen. I tillegg virker den avkjølende, helende og lindrende på huden.

Sol er den rynkede hudens verste fiende. Utilstrekkelig beskyttelse mot solen får nemlig huden til å eldes. De ultrafiolette strålene fremskynder den naturlige aldringsprosessen, og huden blir tynnere og svakere. Med en Aloe Vera-solkrem kan du bevare fukt og styrke, siden Aloe Vera er kjent for sine helende og antiageing-egenskaper, der den effektivt beskytter hudcellene og bevarer elastisiteten i huden.


Solkrem med tetreolje

Sliter du med fet og uren hud, kan solkremer fort gjøre vondt verre. Den fete konsistensen tetter porene med talg og bakterier. Til det kan løsningen være en solkrem med faktor 15, basert på tetreolje. Den australske oljen har i årtier vært elsket for sine effektive antiseptiske og antibakterielle egenskaper – og derfor er den bra til fet hud med en tendens til kviser.

Samtidig beroliger tetreoljen huden, som så absolutt trenger litt avslapping etter en dag med varme og sol. Oljen hjelper til med å holde den utsatte huden din hydrert, velernært og i naturlig fuktbalanse – uten å klisse.


Finn den beste solkremen til barna dine

Det er alltid utrolig viktig med solbeskyttelse. Men når det gjelder barn, er solbeskyttelsen alfa og omega. Du øker nemlig risikoen for å utvikle hudkreft for hver gang du ble solbrent i barndommen. Derfor er det spesielt viktig å passe ekstra godt på barnas sarte hud.

Det finnes spesielle solkremer til barn. De gir den samme beskyttelsen som «solkremer til voksne». Men forskjellen er at kremene ikke inneholder allergifremkallende ingredienser i samme grad, siden barns hud er mer sensitiv og ekstra utsatt. Når du velger solkrem til barnet ditt, er det aller best å velge en uten parfyme. Solkremen skal nemlig sitte lenge på huden, så en krem med parfyme vil kunne sitte og irritere den sarte barnehuden.

Sørg alltid for å velge en solkrem med høy faktor for å beskytte barnet ditt best mulig – spesielt hvis barnet har en lys hudtype. Barn – og også voksne – med lys hud er nemlig ekstra utsatt for å bli solbrent.

For barn som leker i hagen og på stranden eller bader i basseng og hav, er dessuten en UV-drakt et godt alternativ. Drakten sikrer at barnet er beskyttet hele tiden. Men husk å smøre ansikt, hender, ben og føtter, altså alt det som ikke er dekket av drakten, med solkrem med høy faktor.


Bruk aftersun når du er solbrent

Målet med å bruke solkrem er å unngå solbrenthet og solskader. Men selv om vi vet at vi skal være forsiktige i solen, skjer det av og til at vi har kost oss litt for lenge i solen, og huden er blitt brent.

En solbrent hud svir, klør og gjør vondt. Det er virkelig ubehagelig, og ved mer alvorlig solbrenthet kan man også bli dårlig, med for eksempel kvalme og ubehag.

Når du er solbrent er huden din forbrent. Og som ved alle forbrenninger handler om å kjøle og lindre huden. Det kan du i første omgang gjøre med et kaldt bad. Deretter handler det om å pleie, fukte og gjenoppbygge huden.

Du kan pleie huden med en god aftersun som inneholder Aloe Vera eller tetreolje. Begge er kjent for sin hudvennlige, pleiende og fuktgivende effekt.

Aloe Vera virker dessuten kjølende på huden.

Vi anbefaler aftersun-pakken med kjølende og beroligende showergel, Aloe Vera-gel og kløespray tilfører fukt og virker lindrende på irritert og solbrent hud. Pakken kan brukes til å pleie huden ved soleksem, svie og rødme.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

FAQ – ofte stilte spørsmål om solkrem

Hvordan virker solkrem?

Solkrem virker ved å sette opp filtre som hindrer at solens stråler trenger inn gjennom huden og gjør skade. Solen sender ut både UV-A- og UV-B-stråler, og filtrene i solkremen stopper de aller fleste hudfarlige strålene i å trenge inn gjennom den øverste og dypereliggende hudbarrieren.


Kan solkremen bli for gammel?

Ja, solkrem kan bli for gammel. Hvis den ligger lenge eller i varme temperaturer, som på stranden, kan den bli harsk. Og da er den ikke god lenger. Du kan sjekke lukt, farge og konsistens før du smører deg inn med fjorårets solkrem. Solkrem holder som regel i 12 måneder i romtemperatur.


Hvilken faktor skal jeg ha på solkremen?

I Norge holder det i utgangspunktet å bruke en solkrem med faktor 15. Men så fort du beveger deg i retning av ekvator, stiger UV-indeksen, og så blir det nødvendig med høyere faktor. Bruk gjerne faktor 30 eller faktor 50 hvis du har svært lys og sart hud.


Hvor lenge holder solkrem?

Solkrem holder gjerne et par timer hvis du smører deg inn før du legger deg i solen. Da legger den seg nemlig bedre på huden. Hvis du tørker deg, svetter mye eller har vært en tur i vannet, skal du smøre på et nytt lag med solkrem.


Kan jeg bli brun med solkrem?

Ja, du kan fint bli brun med solkrem. Det er en gammel skrøne at solkrem hindrer deg i å bli brun. Det tar bare litt lengre tid, siden solkremen avviser de fleste av de solstrålene som gjør huden brun. Til gjengjeld får du en vakker glød som varer lengre.


Hvilken solkrem bør jeg velge?

Du skal alltid velge en solkrem som tilbyr beskyttelse mot både UV-A- og UV-B-stråler. Det holder ikke å bare bli beskyttet mot én av dem. Gå etter varianter som er basert på naturlige ingredienser, uten allergifremkallende stoffer, og husk å velge en variant som er spesielt utviklet for den sarte huden i ansiktet.


Hva betyr faktor i solkrem?

Solfaktor (SPF = Sun Protection Factor) forteller noe om hvor godt solkremen beskytter mot UV-B-stråler. Men velg alltid en solkrem som beskytter mot både UV-A- og UV-B-stråler, siden begge typene er farlige i for store mengder. En solkrem med høyt faktortall gir ikke vesentlig høyere beskyttelse enn en solkrem med lavere faktortall. Faktor 15 blokkerer for eksempel for 93 % av solens UV-stråler, faktor 30 blokkerer for 96 % av strålene og 50 blokkerer for 98 % av UV-strålingen.


Hvor mye solkrem skal jeg bruke?

Du skal som hovedregel bruke en hel håndfull per kropp. Det er viktig å smøre rikelig med solkrem på huden, for ellers svarer ikke beskyttelsen til den faktoren som står på kremen. Og så risikerer du å bli solbrent.


Når skal jeg bruke solkrem?

Som utgangspunkt skal du bruke solkrem når UV-indeksen, som forteller noe om solstrålenes intensitet, er på 3 eller mer. Du smører deg med solkremen ca. 20 minutter før du skal ut i solen, og deretter hver 2-3 time eller hvis du bader eller svetter mye.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram