Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Sånn virker solkrem

Når vi går inn i de varmere vår- og sommermånedene, blir solstrålene sterkere - noe som resulterer i en høyere UV-indeks. Indeksen angir hvor intense solens ultrafiolette stråler, som er skadelige for huden, er og er derfor et mål for å beskytte huden din.

Som en tommelfingerregel bør du bruke solkrem når UV-indeksen er 3 eller mer. Dette er fordi solkremer inneholder stoffer som danner et filter som beskytter deg mot solen. I noen solkremer danner stoffene et kjemisk filter som blokkerer det meste av solstrålene ved å absorbere strålingen. I andre solkremer fungerer et fysisk filter som en barriere på toppen av huden og reflekterer bort strålene som treffer huden din.


Solkrem og holdbarhet

En solkrem kan vanligvis vare i 12 måneder etter at du har åpnet den. Holdbarheten blir imidlertid kortere hvis du oppbevarer solkremen ved høye temperaturer.

Så hvis du tar med solkremen din til stranden eller bassenget i lang tid, kan du ikke regne med å kunne bruke den samme tuben med solkrem neste sommer.

Hvis solkremen din lukter harsk eller har endret farge eller konsistens, bør du kaste den og kjøpe en ny for å være sikker på at den faktisk virker.


Finn den beste solkremen til huden din

Solstrålene er en kilde til lys, varme og D-vitamin. Det er deilig å bli varmet opp av solen, men du må være veldig forsiktig når du er i solen. Og så snart den kalde og mørke vinteren blir til vår, med varme og lys, er det lurt å være klar med solkremen. Du finner solkrem overalt - også her hos Australian Bodycare. Så det er ingen unnskyldning for ikke å beskytte deg. Men hvilken solkrem bør du velge?

Når du leter etter en solkrem for å beskytte huden din, er det første du må sørge for at den beskytter mot både UV-A- og UV-B-stråler. Hvis den mangler en av disse, får du ikke nok bredspektret beskyttelse for huden din. Solen sender ut forskjellige typer stråler som kan trenge gjennom de dypere lagene i huden, der de kan gjøre mye skade.

Det finnes mange forskjellige solkremer på markedet. Noen er rike på Aloe Vera, mens andre inneholder mye Tea Tree Oil. Begge ingrediensene fukter og gir næring til huden. Og du kan få solbeskyttelse som krem, lotion eller spray. Det er lurt å bruke én type solkrem til kroppen og en annen til ansiktet.


UV-A, UV-B og solbeskyttelsesfaktor

Solens stråler er usynlige og kalles ultrafiolette stråler (UV-stråler). Det finnes både UVA- og UVB-stråler, og begge typer stråler kan være farlige i for store mengder. Det er derfor viktig at solkremen din beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

Solbeskyttelsesfaktoren (SPF) forteller deg bare hvor godt solkremen din beskytter mot UVB-stråler, som kan forårsake solbrenthet. Men begge typer stråler øker risikoen for hudkreft.

UV-indeksen angir intensiteten av skadelig UV-stråling. Hvis UV-indeksen er lav og under 3, trenger du ikke å bruke solkrem. Men når UV-indeksen stiger over 3, bør du huske solbeskyttelsesrådene om solkrem, lette klær og skygge.
På en god sommerdag i Norge kan UV-indeksen komme opp i 7. Ved ekvator kan UV-indeksen derimot være så høy som 15.

I Norge er det bare i sommermånedene at UV-indeksen er så høy at vi må huske å bruke solkrem. Men hvis du reiser sørover, kan det fort bli helt annerledes.
Så husk solkremen når du drar på vintersolferie - og husk å pakke solkrem når du drar på skiferie.

I Norge vil det vanligvis være nok å bruke en solkrem med faktor 15, med mindre du har veldig lys eller sensitiv hud.

Hvis du reiser sørover, trenger du imidlertid en solkrem med høyere faktor. Et høyere faktortall gir imidlertid ikke vesentlig mer beskyttelse, så det viktigste er fortsatt å oppholde seg i solen bare i korte perioder.

Faktor 15 blokkerer 93 % av solens UV-stråler, faktor 30 blokkerer 96 % av strålene og faktor 50 blokkerer 98 % av UV-strålingen.


Solkrem til ansiktet

Selv om beskyttelsen i solkremer for ansikt og kropp er nøyaktig den samme, lager flere produsenter en spesiell versjon for beskyttelse av ansiktet. Dette er fordi huden i ansiktet er mer følsom enn huden på kroppen. Derfor krever ansiktet en annen type krem som skånsomt beskytter huden, og den må være ekstra mild.

Hvis du for eksempel lider av fet hud og akne, bør du unngå solkremer som er fulle av oljer. Dette vil bare oppmuntre til dannelse av olje i huden og gi deg en skinnende, blank hud. På den annen side, hvis du har tørr hud i ansiktet, er det en god idé å gå for en fuktighetsgivende solkrem.

De fleste solkremer for ansiktet er så lette, deilige og nærende at de kan erstatte dagkremen din i sommermånedene. Så du kan bruke dem når du skal på stranden, eller når du skal på sommerfest og vil bruke en lett sminke over solkremen.


Forebygg solbrenthet med solkrem

Når solen steker, strømmer solhungrige nordmenn til stranden for å bli solbrune. Hvis du vil nyte solen, er det viktig at du gjør det med måte. Sørg for å bruke rikelig med solkrem når du er i solen, slik at du unngår å bli solbrent.

De fleste bruker solkrem på de områdene som ikke er dekket av klær når de går ut i solen. Problemet er at de ikke bruker nok. Hvor mye solkrem er egentlig nok å bruke? Som en tommelfingerregel bør du bruke en hel håndfull til hele kroppen. Hvis du bare smører på et tynt lag, vil du ikke være beskyttet av den faktoren som er angitt på kremen, og det er mer sannsynlig at du blir solbrent.

Unngå så langt det er mulig å være i solen fra 12-15. Det er da solstrålene er på sitt sterkeste. Så søk skygge i de "harde" soltimene og svøm i bassenget eller sjøen om morgenen og sent på ettermiddagen.

Du bør også bruke hatt og solbriller for å beskytte deg mot solens skarpe stråler. Og ikke glem å bruke solkrem hvis du har svettet mye eller vært i vannet. Selv om solkremen er vannavstøtende.


Aloe Vera solkrem

Solen er hard mot huden. For å minske skaden kan du for eksempel prøve en solkrem med Aloe Vera, som med faktor 30 effektivt beskytter huden mot UV-A- og UV-B-stråler. En solkrem med Aloe Vera gir huden din et intensivt fuktighetsboost, noe som er sårt tiltrengt når sol, saltvann og andre sommerlige ingredienser tørker ut huden.

Solkrem med Aloe Vera fukter og mykgjør huden samtidig som den gir beskyttelse mot solen. Det har også en avkjølende, helbredende og beroligende effekt på huden.

Solen er den verste fienden til rynket hud. Utilstrekkelig beskyttelse mot solen får huden til å eldes. Ultrafiolette stråler akselererer den naturlige aldringsprosessen, noe som resulterer i tynnere og svakere hud. Med en Aloe Vera solkrem kan du beholde fuktighet og styrke, da Aloe Vera er kjent for sine helbredende og anti-aldrende egenskaper, og effektivt beskytter hudceller og bevarer hudens elastisitet.


Solkrem med Tea Tree Oil

Hvis du lider av fet og uren hud, kan solkremer ofte gjøre vondt verre. Deres oljete tekstur tetter porene med talg og bakterier. Løsningen kan være en faktor 15 solkrem basert på Tea Tree Oil. Den australske oljen har vært verdsatt i flere tiår for sine effektive antiseptiske og antibakterielle egenskaper - det er derfor den er flott for fet hud, med tendenser til å utvikle kviser.

Samtidig beroliger Tea Tree Oil huden, som trenger avslapning etter en dag med varme og sol. Oljen bidrar til å holde den utsatte huden din hydrert, godt næret og i en naturlig fuktighetsbalanse - uten å gjøre den enda mer fet.


Finn den beste solkremen til barna dine

Solbeskyttelse er alltid viktig. Men spesielt når det gjelder barn, er det avgjørende. Jo flere ganger du har blitt solbrent i barndommen, jo høyere er risikoen for å utvikle hudkreft. Derfor er det spesielt viktig å ta ekstra godt vare på barnas sarte hud.

Det finnes spesielle solkremer for barn som gir samme beskyttelse som "solkremer for voksne". Forskjellen er imidlertid at kremene ikke inneholder samme mengde allergifremkallende ingredienser, fordi barns hud er mer følsom og sårbar. Når du velger solkrem til barnet ditt, er det beste alternativet en solkrem uten parfyme. Dette er fordi solkrem må sitte lenge på huden, så en parfymert solkrem kan irritere barns sarte hud.

Velg alltid en solkrem med høy solfaktor for å gi barnet ditt best mulig beskyttelse, særlig hvis det har lys hud. Barn - og voksne for den saks skyld - med lys hud er mer utsatt for å bli solbrent.

For barn som leker i hagen og på stranden eller bader i basseng og sjø, er en UV-drakt også en god idé. Drakten sørger for at barna er beskyttet til enhver tid. Men husk å bruke solkrem med høy faktor på ansikt, hender, ben og føtter som ikke er dekket av drakten.


Bruk aftersun ved solbrenthet

Hensikten med å bruke solkrem er å unngå solbrenthet og solskader. Men selv om vi vet at vi bør være forsiktige i solen, hender det at vi nyter solen litt for lenge og blir solbrent.

Solbrent hud svir, klør og gjør vondt. Det er veldig ubehagelig, og en mer alvorlig solbrenthet kan også få deg til å føle deg veldig dårlig, med kvalme og ubehag.

En solbrenthet er en forbrenning av huden. Og med forbrenninger er det viktig å avkjøle og berolige huden. Du kan begynne med å ta et kaldt bad. Deretter handler det om å pleie, fukte og fylle på huden.

Du kan gi huden næring med en god aftersun som inneholder Aloe Vera eller Tea Tree Oil. Begge er kjent for sine hudvennlige, pleiende og fuktighetsgivende egenskaper.

Aloe Vera har også en kjølende effekt på huden.

Solbrent hud trenger rikelig med fuktighet for å unngå at den tørker ut. En god aftersun vil gjøre susen. Senere kan du bytte til en god, nærende og fuktighetsgivende bodylotion.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+13.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

FAQ – Populære spørsmål om solkrem


Hvordan virker solkrem?

Solkremer virker ved å sette opp filtre som hindrer solstrålene i å trenge gjennom huden og forårsake skade. Solen sender ut både UV-A- og UV-B-stråler, og filtrene i solkremer hindrer de fleste av de hudskadelige strålene i å trenge gjennom den øvre og dypere hudbarrieren.


Kan solkrem gå ut på dato

Ja, solkrem kan bli for gammel. Hvis den blir liggende lenge eller i høye temperaturer, for eksempel på stranden, kan den bli harsk. Og da har den blitt dårlig. Du kan sjekke lukt, farge og konsistens før du bruker fjorårets solkrem. Vanligvis vil den holde seg i 12 måneder i romtemperatur.


Hvilken faktor solkrem skal jeg bruke?

I norden er det vanligvis tilstrekkelig å bruke en solkrem med faktor 15. Men så snart du beveger deg lenger mot ekvator, øker UV-indeksen, og en høy faktor er nødvendig. Helst faktor 30 eller faktor 50 hvis du har veldig lys og sensitiv hud.


Hvor lenge holder solkrem?

Solkrem varer vanligvis i noen timer hvis du smører den på før du går ut i solen. Dette vil bidra til at den fester seg bedre på huden din. Hvis du tørker deg, svetter mye eller har vært i vannet, må du smøre på et nytt lag med solkrem.


Kan jeg bli brun med solkrem?

Du kan bli brun med solkrem. Det er en vanlig myte at solkrem hindrer deg i å bli brun. Det tar bare litt lenger tid fordi det meste av solstrålene som bruner huden din blokkeres. Til gjengjeld får du en vakrere og mer langvarig glød.


Hvilken solkrem skal jeg velge?

Du bør alltid velge en solkrem som gir beskyttelse mot UV-A- og UV-B-stråler. Det er ikke nok å være beskyttet mot bare én av dem. Se etter versjoner som er basert på naturlige ingredienser og uten allergifremkallende stoffer. Og ikke glem å velge en variant som er spesielt utviklet for sart ansiktshud.


Hva betyr faktor i solkrem?

Solbeskyttelsesfaktoren (SPF) forteller deg hvor godt solkremen beskytter mot UVB-stråler. Velg imidlertid alltid en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, da begge typer er farlige i for store mengder. En solkrem med et høyt faktortall gir ikke vesentlig mer beskyttelse enn en solkrem med et lavere faktortall. For eksempel blokkerer faktor 15 93 % av solens UV-stråler, faktor 30 blokkerer 96 % av strålene og faktor 50 blokkerer 98 % av UV-strålingen.


Hvor mye solkrem skal jeg bruke?

Som hovedregel bør du bruke en hel håndfull per kropp. Det er viktig å smøre rikelig med solkrem på huden, ellers vil ikke beskyttelsen tilsvare faktoren som er angitt på kremen. Og da risikerer du å bli solbrent.


Når skal jeg bruke solkrem?

Som hovedregel bør du bruke solkrem når UV-indeksen, som angir intensiteten på solstrålene, er 3 eller mer. Påfør solkrem ca. 20 minutter før du skal oppholde deg i solen og påfør den hver 2-3 time, eller hvis du bader eller svetter mye.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram