Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Røde barbernupper – hva er det?

De røde kviselignende nuppene som ofte oppstår ved intimbarbering, er en slags betennelsestilstand i porene og hårsekkene. Symptomene kaldes også skjeggpest, fordi hårsekkene åpnes og infiseres med bakterien gule stafylokokker. Det er også derfor at nuppene noen gange kan ligne en gul kvise. Hårsekkene dine har altså fått en bakterieinfeksjon, og derfor kan huden føles litt øm og kløende.

De røde barbernuppene kan oppstå overalt på huden hvor det barberes eller fjernes hår. Men det er særlig et problem i intimområdet, som både er sart og ekstra utsatt for bakterier. Hvis du får røde nupper etter barbering, er det derfor også viktig å være oppmerksom på at tilstanden ikke forverres. I noen tilfeller kan det nemlig føre til utslett, som går over i blærer eller smertefulle byller på innsiden eller utsiden av huden. Derfor er det en god idé å gjøre en innsats for å unngå de røde nuppene i første omgang og ellers være oppmerksom på å behandle dem, hvis de allikevel oppstår.


Slipp røde nupper med den rette barberteknikken

Det er populært å fjerne alt hår nedentil – både for menn og kvinner. Det gir en ren fornemmelse. Men mange har sikkert prøvd å stå med en irritert hud fylt av inngrodde hår og barbernupper etter en barbering i intimområdet. Og alle kan formentlig også være enige om at det hverken ser pent ut eller gir den ønskede fornemmelsen av renhet.

Som med alle andre lidelser og sykdomstilstander er den beste behandlingen forebyggelse – det gjelder også røde nupper ved intimbarbering. Den aller beste måten å få et fint og glatt resultat er ved å bruke den riktige teknikken. Både menn og kvinner barberer seg i intimområdet for å få et friskt og attraktivt utseende – men det er et sart område, som krever nennsom pleie hvis du vil unngå røde nupper etter barbering. Derfor skal du også være forsiktig og ekstra oppmerksom på å gi den rette pleie av huden din, både før du går i gang med høvelen, mens du er i gang med den, og når du er ferdig med å bruke den. Det stiller krav til de riktige barberingsredskapene og –produktene.

Vink farvel til røde nupper-guiden

Ved å følge denne guiden step-by-step skaper du de beste forutsetningene for huden din når du intimbarberer deg, slik at du ikke ender med et skjemmende resultat av inngrodde hår, irritert hud og røde nupper.

 1. Første steg i en intimbarbering er å rense huden godt for bakterier, så de ikke blir skubbet inn i de åpne hårsekkene under barberingen. Gå derfor under en varm dusj og vask deg eksempelvis grundig med Intim Wash fra Australian Bodycare. Under det varme vannet får du ikke bare vasket huden fri for bakterier med såpe, du får også bløtgjort både hår og hud, slik at barberingen går lettere.
 2. Hvis dine hår i intimområdet er rimelig lange, er det en god idé å ta det meste med en trimmer eller en alminnelig saks. Da går barberingen lettere fordi de lange hårene ikke setter seg fast i bladet.
 3. Når du skal i gang med selve barberingen, er det viktig at du har et godt lys så du kan se jobben ordentlig. På den måten minimerer du risikoen for å skjære deg. Men enda viktigere er det at du sørger for å intimbarbere deg med en skarp høvel. En sløv høvel er hudens verste fiende fordi det kan gi en raspet og irritert hud.
 4. Før du svinger barberbladet over hud og hår, skal du påføre en gel eller skum. Det kunne eksempelvis være Intim Shave, som er en gjennomsiktig barbergel. Den gir deg full kontroll over intimbarberingen din. Smør gelen ut i et tynt lag på det intimområde du vil barbere, og la den trenge inn og virke på huden i ca. ett minutt. Intimgelen får bladet til å gli lettere på huden, slik at du får en behagelig og tett barbering.
 5. Barber intimområdet i samme retning som hårene. Selv om barbergelen legger et beskyttende lag på huden, vil en et blad mot hårenes går retning rive og være svært hard mot huden. Derfor er du aller mest skånsom mot huden din hvis du barberer i den retningen hårene gror. Under barberingen strammer du huden i området ganske lett.
 6. Når du har fjernet alle hårene og oppnådd et glatt resultat, skyller du huden grundig huden for hår og produktrester. Du kan evt. legge et nytt lag gel og ta en runde til med høvelen hvis ikke alle hårene er kommet med i første omgang.
 7. Som avslutning på barberingen bør du også gi huden din den nødvendige pleien. Bruk derfor et produkt som Intim Balm fra Australian Bodycare for å gi huden din optimal behandling, når du er ferdigbarbert. Pomaden beroliger og kjøler huden, samtidig med at den gir masser av fuktighet til den tørre barberte huden. Akkurat som Intim Wash og Intim Shave inneholder Intim Balm Tea Tree Oil, som særlig er kjent for sine effektive egenskaper i kampen mot bakterier. Og derfor er produktene særlig velegnet til en glatt intimbarbering fri for røde nupper, inngrodde hår og irriterende kløe.
 8. Etter barbering i det sarte intimområdet kan huden din være en smule irritert, og derfor er det en god idé å unngå stramme bukser, truser og boksershorts like etter barberingen. Huden har bruk for luft og hvile, og det gir du den best med løstsittende stoff.

Med denne guiden gir du deg selv de beste forutsetningene for en glattbarbering, som helt faktisk er glatt – uten røde buler i huden.

Behandling av røde nupper ved intimbarbering

Som allerede nevnt er den beste behandlingen for røde nupper den du gjør før barberingen av intimområdet begynner. Men hvis du allikevel har fått røde nupper etter intimbarbering, er det kroppens måte å sende et signal om at huden din har bruk for hvile, før du igjen svinger høvelen over den. Og derfor er det viktig at du lytter til kroppen din og gir den pleie.

Det gjør du aller best ved å gi huden din ro til å hele. Det tar gjerne opp til en uke – og i det tidsrommet skal du ikke bringe det infiserte området i nærheten av en høvel. De røde nuppene er en form for sår, og du kan sikkert forestille deg hvordan en høvel mot et sår vil arte seg. Det er absolutt ikke en god cocktail. Gjør du det, vil infeksjonen nemlig spre seg som en steppebrann fra hårsekk til hårsekk.

Smør og fukt din rødnuppede hud med en krem, slik at huden din ikke blir enda mer irritert. Du kan også behandle med Intim Balm for å gi huden et effektivt boost av kjølende og beroligende ingredienser. Desto bedre du er til å holde huden ren og fri for bakterier, desto bedre og hurtigere vil huden din hele seg. Husk også at løse bomullstruser og -underbukser er veien hvis de røde nuppene allerede har vist seg på huden. For da har du nemlig ikke bruk for ytterligere hudirritasjoner, som stramtsittende undertøy fort kan forverre.


Gode råd til glattbarbering

 • Øvelse gjør mester. Første gang kan du nøye deg med å barbere deg omkring kjønnsleppene og deretter trimme resten. Det er mindre som kan gå galt. Det er jo ikke særlig moro hvis det første forsøket ender galt.
 • Tenk over timingen. Den første gang du intimbarberer deg bør nok ikke være når du skal noe viktig. Det kan jo godt ende med ikke å bli perfekt, og så er det super ergerlig å måtte melde avbud eller føle seg forlegen. Heller prøve på et tidspunkt hvor du har tid og overskudd til det.
 • Hvor ofte skal du barbere deg? Til å begynne med, ikke for ofte. Hver 14. dag kan være fint. Når huden din har vennet seg til det, kan du barbere deg oftere, for eksempel et par ganger i uka.
 • Unngå stramt undertøy like etterpå. Gi huden litt luft og unngå truser av «syntetisk stoff». unngå også parfymert vaskepulver til undertøyet ditt. Huden er sart der nede, spesielt like etter en barbering.

Ta deg godt av høvlene dine. Hvis du gjenbruker dem, så gi dem gjerne en omgang klorhexedin etter at du er ferdig. Klorhexedin er håndsprit og slår bakterier ihjel. Det er også en god ide å styre unna de billigste engangshøvlene.

Intimbarberingspakken
3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Intimbarberingspakken - 3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram