Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er psoriasis – og hvem rammer det?

Psoriasis er en av de vanligste hudsykdommene og rammer to til tre prosent av befolkningen i Norden. Alle kan rammes av psoriasis, men det oppstår ofte mellom 10 og 30 år. Menn og kvinner rammes i like stor grad.

Psoriasis er en arvelig sykdom, men man kan godt være disponert for sykdommen uten å få utbrudd. Du kan imidlertid også utvikle sykdommen selv om det ikke er noen tilfeller av psoriasis i familien din, eller kanskje sykdommen har hoppet over en generasjon.

Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ikke smitter. Det er en betennelsessykdom som innebærer en betennelsestilstand i huden. Utbrudd kjennetegnes av røde, fortykkede og kløende områder på huden dekket av hvitaktig, skinnende flass.


Behandling og forebyggelse, men ingen helbredelse

Dessverre finnes det ingen kur mot psoriasis - så når du først har fått psoriasis, vil du ha det resten av livet. Alvorlighetsgraden av psoriasis og hyppigheten av utbrudd varierer imidlertid sterkt. Og det er gode muligheter for å behandle utbrudd og forebygge nye utbrudd ved å gjenkjenne og følge ulike faktorer.

Psoriasis er ikke en farlig sykdom, men det er svært belastende å leve med en sykdom som manifesterer seg i form av synlige røde og hvite flekker på huden. Å ha psoriasis er derfor en stor utfordring, ikke minst psykologisk og sosialt.

Fet krem
Intensiv fuktighetskrem for tørr til meget tørr hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 149,00 kr
Salgspris 149,00 kr Vanlig pris
Fet krem - Intensiv fuktighetskrem for tørr til meget tørr hud

Hva er symptomene på psoriasis?

Symptomene på psoriasis er røde, fortykkede flekker på huden som vanligvis er tydelig avgrenset. Flekkene kan ha mange forskjellige størrelser - fra bittesmå dråpeformede flekker til flekker på størrelse med en håndflate. Flekkene vil vanligvis være dekket av en hvitaktig, skinnende skjell. De berørte områdene kan klø. Når flekkene skrapes eller kløres, blør de lett.

Svært milde tilfeller av psoriasis kan forveksles med eksem. Så hvis du bare har en liten flekk med psoriasis på ryggen, er du kanskje ikke engang klar over at du har psoriasis. I den andre enden av skalaen finnes alvorlige tilfeller av psoriasis som dekker det meste av kroppen, og der den som lider, er sterkt påvirket av sykdommen.

Hvor kan psoriasis oppstå?

Psoriasis rammer oftest korsryggen, albuene, knærne, hodebunnen, ansiktet, baken, håndflatene, neglene, under armene, lysken og magen. Psoriasis kan forekomme over de fleste deler av kroppen, og avhengig av hvor den rammer, ser utbruddet også forskjellig ut. Les mer om dette i de følgende avsnittene om de ulike typene psoriasis.

Plaque psoriasis (eller psoriasis vulgaris)

Den vanligste typen psoriasis er kjent på latin som plakkpsoriasis eller psoriasis vulgaris. Dette er den typen psoriasis som rammer 80 % av personer med psoriasis. Den kjennetegnes av røde og hvite flekker med en skjellende overflate. Flekkene starter som en liten rød prikk eller dråpe som vokser til store røde og skjellete, fortykkede hudflekker.

Flekkene er vanligvis runde og 3-10 cm store. Ofte opptrer flekkene symmetrisk, det vil si at hvis du har en flekk på den ene albuen, vil du ha en lignende flekk på den andre albuen. Utbruddet kan være i form av noen få flekker eller spre seg til det meste av kroppen. Flekkene klør og gir en brennende følelse på huden.

Plakkpsoriasis eller psoriasis vulgaris forekommer vanligvis på albuer, knær, ben, knoker, rygg, håndflater, fotsåler, kjønnsorganer og hodebunn.

> En god håndcreme uten parabener

Invers psoriasis

Invers psoriasis er en variant av den vanlige typen psoriasis. Invers eller intern psoriasis forekommer oftest i varme og fuktige hudfolder. Det kan være under armene, i lysken, under brystene, mellom baken, i magen og på kjønnsorganene.

Invers psoriasis viser seg som røde, skinnende flekker som vanligvis ikke klør. Hos kvinner som har psoriasis i underlivet, vises utslettet vanligvis på og mellom kjønnsleppene, i lysken og på innsiden av lårene. Hos menn vil det være på innsiden av forhuden.

Invers psoriasis kan lett forveksles med en soppinfeksjon, delvis fordi den også er forbundet med et kløende utslett.

Guttat psoriasis

Guttat psoriasis er en annen svært vanlig form for psoriasis. Den viser seg vanligvis som 2-5 mm store dråpeformede utslett over hele kroppen.

Guttat psoriasis utvikler seg ofte i ung alder i forbindelse med en infeksjon, vanligvis en streptokokkinfeksjon assosiert med halsbetennelse.

Pustulær psoriasis

Ved pustuløs psoriasis dannes det blemmer på huden fylt med væske eller puss. Blærene tørker etter hvert inn og blir til brunlige skorper. Pustulær psoriasis kan påvirke håndflatene og fotsålene eller generelt over hele kroppen. De berørte områdene blir hovne, røde og ømme. Denne typen psoriasis rammer vanligvis bare voksne.

Hodebunns-psoriasis

Hodebunnpsoriasis er en svært vanlig type psoriasis, som rammer rundt én av to personer med psoriasis. Den forekommer vanligvis i hårfestet bak ørene, på baksiden av nakken eller i pannen, der den vises som litt røde flekker eller kløende, fortykkede områder med skjell.

Hodebunnsserum med Tea Tree Oil
Hjelper mot flass, tørr og kløende hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 179,00 kr
Salgspris Fra 179,00 kr Vanlig pris
Hodebunnsserum med Tea Tree Oil

Neglepsoriasis

Omtrent 25-50 % av personer med psoriasis har også neglepsoriasis, som viser seg som punktformede fordypninger i neglen ("fingerbølprikker") eller mørk misfarging eller fortykkelse av neglen. Det kan også være striper i neglen, og neglen kan løsne. Både tånegler og fingernegler kan rammes.

Har du mistanke om, at du har psoriasis?

Hvis du opplever symptomer som ligner på psoriasis, er det viktig å oppsøke lege. Fastlegen din kan henvise deg til en hudlege som kan stille en diagnose og foreslå en behandling.

Det er viktig at du har en sikker diagnose før du begynner å prøve ulike behandlinger på egen hånd, siden symptomene kan være tegn på andre tilstander.

Hvordan kan man behandle psoriasis?

Dessverre finnes det ingen kur for psoriasis, uansett hvilken type psoriasis du lider av. Målet med behandlingen vil derfor alltid være å lindre symptomene, holde sykdommen under kontroll og sørge for at den ikke ødelegger livskvaliteten din.

Fordi det er en kronisk sykdom, er det lett å bli overveldet når du får diagnosen psoriasis - et kløende og svært synlig utslett. Du kan reagere med sinne, tristhet, maktesløshet eller fornektelse. Det er aldri morsomt å se annerledes ut, verken for barn eller voksne, men det kan være spesielt vanskelig for barn og unge i tenårene.

Det beste du kan gjøre er å sette deg inn i sykdommen og hva den innebærer. Det er også viktig å ta en aktiv rolle i behandlingen og finne ut hva du kan gjøre for å forebygge utbrudd.

Valg af behandlingsform

Hvilken type psoriasis du har og hvor hardt rammet du er, vil spille en stor rolle for legens valg av behandling. Graden av psoriasis måles på en såkalt PASI-score, og graderingen avhenger hovedsakelig av hvor stor del av kroppen som er rammet. Det skilles mellom mild, moderat og alvorlig psoriasis.

Ekstern behandling

Den første behandlingen som legen foreslår, vil nesten alltid være ekstern behandling med kremer, salver, sjampo, skum og linimenter. Dette er produkter som inneholder tjære, vitamin D eller hormoner med forskjellige styrker, for eksempel binyrebarkhormon. Alt dette er noe du trenger å bruke hjemme.

Siden psoriasis er en betennelsessykdom, er nøkkelen å motvirke bakterier og bekjempe betennelsen i huden.

For mild psoriasis vil behandling med en rik fuktighetskrem eller kremer og salver ofte være nok.

Spesielt invers psoriasis kan ledsages av sopp- og bakterieinfeksjoner, som da også må behandles med separate medisiner.

Fet krem
Intensiv fuktighetskrem for tørr til meget tørr hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 149,00 kr
Salgspris 149,00 kr Vanlig pris
Fet krem - Intensiv fuktighetskrem for tørr til meget tørr hud

Klimabehandling med bad

I moderate tilfeller av psoriasis kan lokalbehandling med kremer, salver og lignende suppleres med tjærebad eller saltvannsbad, som har en gunstig effekt på huden. Det finnes to saltvannsbad i Danmark: i Mariager og på Læsø. I tillegg er klimabehandling med saltvannsbad tilgjengelig i Dødehavet i Israel.

Tjærebad finnes på sykehus, der man også kan få behandlinger med påføring av tjære. Tjære er en av de eldste kjente metodene for behandling av psoriasis. Det er en effektiv behandling. Ulempen med tjære er imidlertid at den har en ubehagelig lukt og øker hudens følsomhet for lys.

Lysbehandling

Moderate mengder sol har en gunstig effekt på psoriasis. Regelmessige sol- og strandferier vil derfor være gunstig for psoriasispasienter. Og mange pasienter opplever også at sykdommen deres blir bedre om sommeren, når sol og høyere luftfuktighet har en gunstig effekt.

I stedet for behandling i solen kan kunstig lys brukes i form av lysterapi, inkludert ultrafiolett lys. Dette er en effektiv behandling for mange mennesker.

Systemisk behandling

Lokalisert behandling behandler bare det berørte hudområdet. Systemisk behandling, derimot, behandler hele kroppen. Dette kan gjøres med tabletter eller injeksjoner.

Systemisk behandling brukes bare til pasienter med alvorlig og invalidiserende psoriasis, ettersom det er en tøff behandling.

Sørg for å overholde behandlingen

Mye av behandlingen for psoriasis gjøres hjemme. Du må bruke kremer og salver i henhold til planen du har fått av legen din. Det er viktig for et godt behandlingsresultat at du holder deg til planen. Det bidrar også til å minimere risikoen for nye utbrudd.

Dessverre slutter mange personer med psoriasis å ta behandling for sykdommen sin fordi de ikke orker å smøre seg med kremer og salver hver dag, eller fordi de ikke føler at behandlingen virker. Men det er viktig å finne et nytt behandlingsalternativ i stedet for å slutte helt med behandlingen.


Hva kan du gøre for å forebygge psoriasis?

Selv om du er arvelig disponert for psoriasis, trengs det likevel en utløsende faktor for at sykdommen skal bryte ut. Dette kan være: en infeksjon (for eksempel med streptokokker eller HIV), alkohol, røyking, overvekt, stress, graviditet eller visse medisiner. Og selv om du allerede har psoriasis, er det mye du kan gjøre for å forebygge eller stoppe nye utbrudd. Du kan ha psoriasis, men oppleve at det går flere år mellom utbruddene. Sjansene for lang tid mellom utbruddene øker hvis du tar godt vare på deg selv og kroppen din.

En sunn livsstil

En sunn livsstil med moderat eller ingen alkohol, ingen røyking, sunt kosthold og mosjon har en gunstig effekt på psoriasis.

Stress, både fysisk og psykisk, er ikke bra for kroppen - heller ikke når du har psoriasis.

Husk kremen

Når du har psoriasis, er det viktig å bruke kremer minst en gang om dagen. Hud med psoriasis tørker raskere ut enn normal hud. Hvis huden blir for tørr, kan den begynne å flasse av med flass. Dette ser ubehagelig ut og påvirker trivselen din.

Unngå lange varme bad, som kan tørke ut huden. Og husk å bruke en god fuktighetskrem hver gang du dusjer.

LES MER: Tørr hud – Sånn unngår du det

Fet krem
Intensiv fuktighetskrem for tørr til meget tørr hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 149,00 kr
Salgspris 149,00 kr Vanlig pris
Fet krem - Intensiv fuktighetskrem for tørr til meget tørr hud

Sollys i moderate mengder

Sollys har en gunstig effekt på psoriasispasienter, men det er selvfølgelig viktig at du nyter solen med måte og husker å bruke en god solkrem slik at du ikke blir brent.

Mange psoriasispasienter opplever en klar forbedring om sommeren - og dessverre også en tilsvarende klar forverring når det blir høst og vinter. Hvis du har mulighet til å dra på ferie i solen om vinteren, vil det selvfølgelig være bra. Men sørg for at du også unngår frost og kaldt vær så mye som mulig. Pakk deg godt inn når du går ut.

Hva er psoriasisartritt - og hvem rammer det?

Psoriasisartritt er også kjent under det latinske navnet psoriasisartritt. Forskning tyder på at opptil en tredjedel av personer med psoriasis etter hvert vil utvikle psoriasisartritt. Det rammer menn og kvinner i like stor grad. I likhet med psoriasis er psoriasisartritt arvelig, og mange utvikler den i ung alder.

Psoriasisartritt er psoriasis i leddene og kan ramme alle deler av kroppen, men rammer vanligvis fingre, tær, håndledd, rygg, knær, hofter og bekken. Typiske symptomer er ømme, røde og hovne ledd, redusert leddbevegelighet, stivhet i leddene om morgenen og kvelden, og eventuelt forandringer i neglene og betennelse i øynene.

Symptomene kan ligne på symptomene ved andre typer leddgikt. Men hvis du allerede har psoriasis, må du huske å nevne det slik at legen din er mer oppmerksom på at du kan ha psoriasisartritt.

Psoriasisartritt er en kronisk sykdom som ikke kan kureres, men det finnes ulike behandlingsalternativer. Valget avhenger av hvor hardt rammet du er. Du kan få smertelindring fra symptomene dine med reseptfrie medisiner, leddgiktmedisiner eller injeksjoner av binyrebarkhormon. Hvis du er veldig påvirket av tilstanden din, kan du velge en systemisk behandling som behandler hele kroppen, enten med piller eller injeksjoner.

Sol og varme er også bra for psoriasisartritt, så å reise til varmen er et godt middel, og lysterapi er et annet alternativ. Fysioterapeut, kiropraktor og ergoterapeut kan hjelpe med fysisk trening, øvelser, massasje, behandling og riktige arbeidsstillinger og hjelpemidler.


FAQ om psoriasis


Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ikke smitter. Det er en betennelsessykdom som innebærer en betennelsestilstand i huden. Utbrudd kjennetegnes av røde, fortykkede og kløende områder på huden dekket av hvitaktig, glinsende skjell.


Hvorfor får man psoriasis?

Psoriasis er en arvelig sykdom, men selv om du har sykdommen i kroppen, trengs det likevel en utløsende faktor for at sykdommen skal bryte ut. Dette kan være en infeksjon (for eksempel med streptokokker eller hiv), alkohol, røyking, overvekt, stress, graviditet eller visse legemidler.


Hvordan ser psoriasis ut?

Symptomene på psoriasis er røde, fortykkede flekker på huden som vanligvis er tydelig avgrenset. Flekkene kan ha mange forskjellige størrelser - fra bittesmå dråpeformede flekker til flekker på størrelse med en håndflate. Flekkene vil vanligvis være dekket av en hvitaktig, skinnende skjell. De berørte hudområdene kan klø.


Hva er psoriasis vulgaris?

Psoriasis vulgaris er den vanligste psoriasissykdommen og kalles også plakkpsoriasis. Den kjennetegnes av røde og hvite flekker med skjellende overflate. Flekkene opptrer vanligvis på albuer, knær, ben, knoker, rygg, håndflater, fotsåler, kjønnsorganer og hodebunn.


Hva forværrer psoriasis?

Psoriasis kan forverres av en usunn livsstil, inkludert røyking, alkohol, usunn mat, mangel på mosjon og overvekt. Stress kan også forverre sykdommen. Endelig kan uttørking av huden, for eksempel på grunn av kaldt vær eller manglende bruk av fuktighetskrem, forverre symptomene.


Hva hjelper mot psoriasis?

Psoriasis kan ikke kureres, men du kan gjøre mye for å forebygge og behandle utbrudd. En sunn livsstil, daglig påføring av fuktighetskrem og sol og varme på huden hjelper. I tillegg finnes det også alternative naturmedisiner som kan hjelpe mot psoriasis. Viktigst av alt er ulike medisinske behandlinger, inkludert kremer, salver, sjampo, tabletter, injeksjoner og saltvanns- og tjærebad og lysbehandlinger.


Hvor mange har psoriasis i Norden?

Det anslås at psoriasis rammer rundt 2-3 prosent av befolkningen. Dette gjør psoriasis til en av de vanligste hudsykdommene.


Hvem får psoriasis?

Alle kan få psoriasis, men det oppstår ofte mellom 10 og 30 år. Menn og kvinner rammes i like stor grad. Det er en arvelig sykdom som du kan være genetisk disponert for, men du kan også få psoriasis selv om det ikke forekommer i familien din.


Hva kan man selv gjøre mot psoriasis?

Hvis du har psoriasis, er det mye du kan gjøre for å lindre, forebygge og behandle den. Først og fremst kan du sørge for å leve og spise sunt, unngå stress og bruke en god fuktighetskrem minst én gang om dagen. I tillegg er sol og varme bra for huden.


Hvordan behandles psoriasis?

Psoriasis behandles utvortes med kremer, salver og sjampo. I tillegg kan den også behandles med tabletter eller injeksjoner, saltvanns- og tjærebad og lysbehandlinger.


Er psoriasis en autoimmun sykdom?

Psoriasis regnes som en autoimmun sykdom, som kjennetegnes ved at kroppen har en selvdestruktiv tendens til å ødelegge sitt eget vev. Med andre ord angriper immunsystemet kroppen. Forskerne vet fortsatt ikke nøyaktig hvorfor dette skjer.


Er psoriasis en kronisk sykdom?

Psoriasis er en kronisk sykdom som ikke kan kureres, men heldigvis finnes det gode behandlings- og forebyggingsalternativer for å lindre smerter, kontrollere sykdommen og forhindre at den ødelegger livskvaliteten.


Hvor arvelig er psoriasis?

Psoriasis er en arvelig sykdom, men selv om du bærer sykdommen i kroppen, er det ikke sikkert at den alltid blusser opp. Det må være en utløsende faktor for at sykdommen skal bryte ut. Dette kan være: en infeksjon (for eksempel med streptokokker eller hiv), alkohol, røyking, fedme, stress, graviditet eller visse legemidler.


Kan man behandle psoriasis?

Psoriasis kan behandles, men ikke helbredes, da det er en kronisk sykdom.


Kan man få psoriasis i ansiktet?

Psoriasis kan ramme ansiktet og det meste av kroppen. Noen personer med psoriasis opplever bare ett enkelt utbrudd med en liten flekk, mens andre har mer eller mindre konstant psoriasis over store deler av kroppen.


Kan man få psoriasis i munnen?

Du kan få psoriasis i munnen, selv om det ikke er der det er vanligst å se det.


Kan man få psoriasis i underlivet?

Du kan få en type psoriasis som kalles invers psoriasis eller intern psoriasis i magen.


Kan man få psoriasis som voksen?

Mange får psoriasis i ung alder (ofte i alderen 10-30 år), men det kan utvikle seg i voksen alder og senere.


Kan man klø i psoriasis?

Det er best hvis du kan unngå å klø psoriasisutslett, da de har en tendens til å blø lett.


Kan man farge hår, når man har psoriasis?

Du må være ekstra forsiktig med hårfarging når du har psoriasis. Spør frisøren din om nødvendig.


Kan psoriasis forsvinne av seg selv?

Psoriasis kan ikke forsvinne av seg selv, men hvis du følger noen gode råd om hvordan du kan forebygge psoriasis, kan du være heldig nok til å minimere antall utbrudd slik at du sjelden får nye utbrudd - og utbruddene er mindre alvorlige.


Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram