Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er eksem - og hvem får det?

Eksem er en svært vanlig hudsykdom som rammer mange mennesker av begge kjønn og i alle aldersgrupper. Det anslås at mer enn 10 % av alle nordmenn er rammet av en eller annen form for eksem. Til tross for de høye tallene er eksem på ingen måte smittsomt.

Mange får eksem én eller noen få ganger i livet, mens andre lider av eksem i større eller mindre grad gjennom hele livet.

Når du har eksem, blir huden rød og kløende og kan hovne opp. Senere kan huden bli tørr og skjellende, og det kan oppstå smertefulle sprekker. Ved eksem er det betennelse i hudens ytterste barriere. Dermatitt er den latinske betegnelsen på betennelse i huden, og derfor kalles eksem ofte for dermatitt.

Du kan få eksem hvor som helst på kroppen og i ansiktet. Årsakene til ulike typer eksem er forskjellige, og ulike typer eksem kan forekomme i ulike deler av kroppen.

Noen typer eksem er vanligere i noen grupper enn andre. For eksempel er atopisk eksem, også kjent som barneeksem, særlig vanlig hos barn. Og litt flere kvinner enn menn får kontakteksem, kanskje fordi kvinner oftere kommer i kontakt med nikkel gjennom smykker og rengjøringsprodukter.


Forskellige typer eksem

Det generelle symptomet på eksem er en hudforandring med rødhet i huden, hudirritasjon og kløe. I tillegg kan det i noen tilfeller være ujevnheter eller blemmer på huden, som kan inneholde hvitaktig eller gulaktig puss. Huden kan også være skjellende og hoven. Ved kronisk eksem kan huden også bli tykkere og sprekke opp.

Generelt opplever de fleste med eksem at symptomene er verre om vinteren og bedre om sommeren. Dette skyldes lav luftfuktighet, tørr luft, kulde og vind om vinteren, mens solen om sommeren er gunstig for eksemhuden - hvis den nytes i rimelig grad.

Eksem er i stor grad en arvelig tilstand. Hvis foreldrene har allergi eller eksem, er det stor sannsynlighet for at barna også får eksem. I tillegg spiller miljøet også en rolle. Det antas for eksempel at forurensning og eksponering for mange forskjellige stoffer gjør at det er betydelig flere mennesker med allergi i dag enn tidligere.

Eksem kan forårsakes av indre (endogene) faktorer. Disse omfatter typer som atopisk eksem, flassende eksem, stasisdermatitt og kviseeksem. Eksem kan også forårsakes av ytre (eksogene) faktorer. Eksempler er kontakteksem og elveblest.

Atopisk eksem (børneeksem/astmaeksem)

Atopisk eksem, også kalt barneeksem, astmatisk eksem eller atopisk dermatitt, er den vanligste typen eksem. Det kan ikke kureres, men symptomene - tørr og kløende hud - kan lindres.

Rundt 15 % av barn og unge lider av atopisk eksem. Heldigvis vokser rundt 60 % av barn og unge med atopisk eksem av seg tilstanden innen puberteten. Som voksne har de imidlertid fortsatt en økt risiko for å utvikle håndeksem. Derfor bør de i størst mulig grad unngå jobber der hendene utsettes for såpe, vann, kjemikalier og andre stoffer.

De fleste med atopisk eksem har hatt sitt første utbrudd da de var svært unge, ofte i løpet av det første leveåret.

Hos svært små barn opp til 1-2 års alder er eksem vanligst på kinnene, haken, håndryggene og strekkesidene av armer og ben. Senere rammer det hovedsakelig baksiden av knærne, albuene, håndleddene og anklene. Hos eldre barn og voksne er det ofte i ansiktet, spesielt rundt øynene, halsen og overkroppen. Voksne med atopisk eksem utvikler også ofte håndeksem på håndryggen og mellom fingrene.

Hos barn med atopisk eksem er hudens evne til å bekjempe bakterier og virus redusert. De er derfor mer utsatt for å få for eksempel forkjølelsessår og stafylokokkinfeksjoner.

Atopisk eksem er en arvelig sykdom, i likhet med høysnue og astma. Hvis du har en av de tre sykdommene, har du høy risiko for å få en av de andre, og du har også høy risiko for å gi den videre til barna dine.

Flasseksem (seboroisk eksem)

Flasseksem, også kjent som seboreisk eksem, er en svært vanlig type eksem som kjennetegnes av rødhet og tørre, hvitaktige skjell eller gulaktige, oljete skjell. Flassingen ses vanligvis i hodebunnen og som skjellende eksem i ansiktet, særlig på pannen, øyenbrynene, øyevippene og nesen. Det kan også vises på brystet, ryggen, armhulene, navlen og lysken.

SE MER: Hvordan behandle flass

Flass sees ofte hos babyer (også kalt skurv) og hos yngre menn og voksne generelt. Generelt lider mange mennesker av flass. Flass er forårsaket av en gjærsopp som lever i den fete huden, kalt Pityrosporum Ovale.

LES MER: Hvordan du blir kvitt flass

Staseeksem

Etter hvert som du blir eldre, blir huden tynnere og lettere skadet. Dette kan forårsake små sprekker i huden eller leggsår. Stasedermatitt forekommer på underbena og er ofte forbundet med hevelse og åreknuter. Eksemet forårsaker kløe, rødhet i huden, flassing og små blemmer.

Stasedermatitt rammer særlig kvinner over 60 år.

Nummulær dermatitt

Mynteeksem, myntformet eksem og nummulært eksem er tre ord for samme type eksem, som kjennetegnes av runde, myntformede røde flekker som klør. Eksemet ses hovedsakelig på armer, ben, hender, føtter og resten av kroppen.

Mynteeksem rammer særlig personer over 50 år, og oftere menn enn kvinner. Årsaken til eksem er ukjent, men tørr hud og stress kan være utløsende faktorer.

Kontakteksem

Kontaktdermatitt oppstår når du har vært i kontakt med et stoff du ikke tåler. Kontakteksem kan oppstå fordi du er allergisk mot et bestemt stoff. Kontakteksem kan også være toksisk/irriterende på grunn av kontakt med noe som er giftig eller irriterende for huden. Fotokontaktdermatitt utløses av lys.

Kontakteksem forekommer oftest på hendene, og den vanligste formen for kontakteksem er nikkelallergi/nikkeldermatitt. Kontakteksem gir kløe og rødhet i huden. Ved akutt kontakteksem kan det oppstå røde væskefylte blemmer og sår. Ved kronisk kontakteksem er huden tørr og skjellende med sprekker.

Håndeksem er to til tre ganger vanligere hos kvinner enn hos menn og er særlig vanlig i aldersgruppen 20-40 år.

Årsakene til irritativt kontakteksem er ofte kontakt med vann, såpe, mat, olje og andre stoffer. Allergisk kontakteksem skyldes ofte allergi mot metaller som nikkel, gummi, parfyme, konserveringsmidler, kosmetikk og andre stoffer.

Hvis det er mistanke om kontakteksem, er det viktig å ta en allergitest slik at du kan unngå kontakt med det allergifremkallende stoffet i fremtiden.

Elveblest

Elveblest rammer mange mennesker og viser seg som et kløende utslett på huden. Alle kan få elveblest. Mens akutt elveblest er vanligst hos barn, er kronisk elveblest vanligere hos voksne. Kvinner har tre ganger større sannsynlighet for å få elveblest enn menn.

Det er ikke alltid kjent hva som utløser et utbrudd av elveblest, men årsakene kan omfatte medisiner, infeksjoner, allergier mot matvarer, konserveringsmidler og fargestoffer, kulde, sol, varme, stress, insektstikk og mye annet.

Soleksem

Soleksem er en litt annen type eksem som rammer ca. 15 % av befolkningen i de skandinaviske landene i vår- og sommermånedene. Hele 85 % av de som rammes, er jenter og kvinner i alderen 10-30 år. Lyse hudtyper har større sannsynlighet for å utvikle soleksem enn mørkere hudtyper.

Årsaken er en overfølsomhet for solens usynlige ultrafiolette stråler. Symptomene er kløe og rødlig hudutslett med små ujevnheter eller blemmer.


Behandling av eksem

Det er viktig å søke behandling for eksemet ditt, ettersom ubehandlet eksem kan bli verre og ubehandlet allergisk eksem kan bli kronisk. Noen typer som soleksem, elveblest og kontakteksem kan gå over av seg selv, mens andre typer som atopisk eksem ikke forsvinner av seg selv.

De typiske symptomene på eksem - tørr, kløende og flassende hud - kan behandles. Ulike typer eksem kan se forskjellige ut og ha ulike årsaker, men det er mange fellestrekk i behandlingen.

Generelt er det viktig å holde huden myk og fuktig slik at den ikke tørker ut og sprekker. Det finnes ulike typer kremer som er spesielt godt egnet.

Lange varme bad er deilig, men de irriterer og tørker ut huden, så det er lurt å skru ned temperaturen litt når du er i badekaret - og å korte ned badetiden.

Behandling med krem

Eksemhud er mer utsatt for å tørke ut enn normal hud. Det er derfor viktig å fukte huden kontinuerlig med en god (uparfymert) fuktighetskrem. Bruk den morgen og kveld, både når eksemet blusser opp og når eksemet er i en rolig fase uten oppbluss.

Det finnes mange gode fuktighetskremer, inkludert naturlige produkter, som er kløestillende og antibakterielle. Mange med eksem liker for eksempel kremer som inneholder australsk tea tree-olje eller aloe vera.

I de fleste tilfeller av eksem kan det være nødvendig å supplere med en krem eller salve som inneholder binyrebarkhormon fra tid til annen. Binyrebarkhormonprodukter omtales også ofte som steroidkremer eller kortisonkremer.

Les mer: Krem mot eksem - sånn behandler du eksem med krem

Behandling av atopisk eksem

For atopisk eksem er det verdt å unngå tobakksrøyk og pelsdyr i hjemmet, da disse øker risikoen for å utvikle astma og høysnue.

Den mest brukte behandlingen for atopisk eksem er en salve og krem som inneholder binyrebarkhormon. Det er tilgjengelig i fire forskjellige styrker. Hvis eksemhuden blir betent, kan det i tillegg være nødvendig å bruke et bakteriedrepende middel.

Behandling av flasseksem

Mot flass i hodebunnen kan du bruke en soppdrepende hårsjampo. I ansiktet og kroppen kan du bruke en fuktighetskrem med soppdrepende effekt. I tillegg kan en salve eller krem med binyrebarkhormon brukes i en kort periode.

Behandling av staseeksem

Ved staseeksem bør huden holdes fuktig med en god fuktighetskrem. I tillegg kan en krem med binyrebarkhormon brukes. Pasienter med stasedermatitt bør bruke kompresjonsstrømper.

Behandling av mynteksem

Når du lider av eksem, bør huden holdes fuktig og myk med en god fuktighetskrem. Lange varme bad og for mye såpe bør unngås. I tillegg kan det være nødvendig å supplere med binyrebarkhormon krem eller salve.

Behandling av kontakteksem

Ved kontakteksem er det også viktig å sørge for at huden ikke blir tørr. Regelmessig bruk av en god fuktighetskrem er derfor viktig. Du kan også behandle huden med en krem eller salve som inneholder binyrebarkhormoner. Lysbehandling hos hudlege kan noen ganger hjelpe huden til å gro. En tablettbehandling kan også være et alternativ ved kronisk eksem.

Som forebyggende behandling er det viktig å unngå de utløsende faktorene som forårsaker eksem. Dette kan for eksempel gjøres ved å bruke hansker eller beskyttelsesutstyr.

Behandling av elveblest

Behandlingen av elveblest er alltid å fjerne årsaken, hvis du kan finne den. Elveblest kan også behandles med antihistaminer.

Behandling av soleksem

Den beste behandlingen for soleksem er forebygging. Du bør beskytte deg med en solkrem med høy solfaktor, unngå å oppholde deg for lenge i solen og om mulig bruke et lett lag med klær når du er i solen.

Når skaden er skjedd og du har fått soleksem, kan du bruke en god fuktighetskrem, gjerne en som virker betennelsesdempende. I de fleste tilfeller vil soleksem gå over av seg selv. I mer alvorlige tilfeller kan du supplere med antihistamintabletter og binyrebarkhormon krem eller salve.


FAQ om eksem


Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en svært vanlig hudsykdom, også kjent som barneeksem eller astmaeksem. Det viser seg som tørr og kløende hud. De fleste med atopisk eksem har hatt sitt første utbrudd i løpet av de første leveårene.


Hva skyldes atopisk eksem?

Atopisk eksem er en arvelig tilstand, i likhet med høysnue og astma. En annen grunn til at så mange barn i dag lider av atopisk eksem, er miljøet og den vestlige livsstilen med forurensning og husstøvmidd i hjemmet.


Er atopisk eksem arvelig?

 Atopisk eksem er en arvelig hudsykdom. Hvis en eller begge foreldrene har atopisk eksem, astma, høysnue eller allergi, er det svært stor risiko for at barnet utvikler atopisk eksem.


.Er atopisk eksem kronisk?

Atopisk eksem er en kronisk tilstand som ikke kan kureres, men symptomene kan behandles. Heldigvis vokser mange barn, rundt 60 % av barn og unge med atopisk eksem, av seg tilstanden før puberteten.


Kan atopisk eksem smitte?

Atopisk eksem er ikke smittsomt. Det er en arvelig hudsykdom som mange mennesker lider av - men ikke fordi de har blitt smittet.


Hvordan behandles atopisk eksem?

Atopisk eksem behandles med salver og kremer som inneholder binyrebarkhormon. I tillegg er det viktig å holde huden fuktig hele tiden ved å bruke en god, rik og nærende fuktighetskrem uten parfyme.


Hvordan ser atopisk eksem ut?

Atopisk eksem viser seg som et rødt og kløende utslett. Hos spedbarn er eksem vanligst på kinnene, haken, håndryggene og strekkflatene på armer og ben. Hos litt eldre barn rammer det hovedsakelig baksiden av knærne, albuene, håndleddene og anklene. Hos enda eldre barn og voksne er det ofte i ansiktet, spesielt rundt øynene, halsen og overkroppen.


Hva er seboroisk eksem?

Seboroisk eksem, også kjent som flassende eksem, er en svært vanlig type eksem. Det kjennetegnes av rødhet og tørre, hvitaktige skjell eller gulaktige, oljete skjell. Flassingen ses vanligvis i hodebunnen og som skjellende eksem i ansiktet, spesielt på pannen, øyenbrynene, øyevippene og nesen. I tillegg kan flassende eksem også sees på brystet, ryggen og armhulene, og rundt navlen og lysken.


Hva er mynteeksem?

Mynteeksem, også kalt myntformet eksem eller nummulært eksem, er en type eksem som forårsaker små, runde, kløende, røde flekker av eksem på armer, ben, hender, føtter og kropp. Det er vanligst hos personer over 50 år, og oftere hos menn enn kvinner.


Hvor mange har eksem i Norden?

Eksem er en svært vanlig hudsykdom som rammer mange mennesker. Det anslås at mer enn 10 % av alle dansker rammes av eksem hvert år.


Hva er toksisk eksem?

Toksisk eksem er en kontaktdermatitt som oppstår etter berøring av noe som er giftig og derfor irriterer huden.


Hva er eksem?

Eksem er en svært vanlig hudsykdom som kjennetegnes av kløe og rødhet i huden.


Hva skyldes eksem?

Det kan være mange forskjellige årsaker til eksem, avhengig av typen. Arv spiller en rolle, og det samme gjør miljøet. Det skilles mellom indre og ytre faktorer.


Hva er allergisk eksem?

Allergisk eksem er eksem som utløses av noe du (allerede) er allergisk mot. Ubehandlet allergisk eksem kan bli kronisk.


Hva er astmaeksem?

Astmaeksem er et annet ord for atopisk eksem eller barneeksem. Det viser seg som tørr og kløende hud. De fleste med atopisk eksem har hatt sitt første utbrudd i løpet av de første leveårene.


Hva er infisert eksem?

Infisert eksem er et utbrudd av eksem som har blitt infisert med bakterier, ofte fordi du har klødd deg på huden og bakterier har kommet inn i huden. Det er viktig å behandle eksemet slik at det ikke blir infisert.


Hva er nummulært eksem?

Nummulært eksem kalles også mynteeksem eller myntformet eksem etter de runde og myntformede flekkene på huden som eksemet forårsaker. Flekkene er røde og kløende.


Hvorfor får baby eksem?

Selv svært små babyer kan få eksem. Det er vanligvis atopisk eksem, som i stor grad er en arvelig type eksem.


Kan man få eksem av stress?

Stress kan være en utløsende faktor for eksemutbrudd.


Kan man få eksem av sukker?

Noen mennesker opplever at de får eksem eller at eksemet blir verre når de spiser hvitt sukker og andre typer mat.


Kan man få eksem av pollen?

Hvis du har pollenallergi, er det mer sannsynlig at du også utvikler eksem.


Kan man få underlivseksem?

Kløe i underlivet vil i mange tilfeller være forårsaket av soppinfisert eksem.


Kan man få eksem av alkohol?

Hvis du er allergisk mot alkohol, kan dette lett manifestere seg som eksem når du drikker alkohol.


Kan man få eksem av muggsopp?

Hvis du er allergisk mot muggsopp, kan et av symptomene være et utbrudd av eksem.


Kan eksem gå over av seg selv?

I noen tilfeller kan eksem forsvinne av seg selv, særlig soleksem, elveblest og noen typer kontakteksem. Andre typer, som atopisk eksem, forsvinner imidlertid ikke av seg selv.


Kan eksem være tegn på kreft?

Eksem har ingenting med kreft å gjøre. Men hvis du oppdager forandringer på huden din, bør du alltid få det undersøkt av en lege for å finne ut hva det er og hvordan det skal behandles.


Kan eksem være farlig?

Eksem er vanligvis ikke en farlig tilstand. Det er en plage, men med riktig behandling er eksem vanligvis håndterbart.


For ytterlige spørsmål anbefaler vi at du kontakter en lege. 

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram