Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sopp i underlivet?

Sopp i underlivet er en veldig utbredt, veldig ubehagelig, men heldigvis også ufarlig lidelse. Underlivssopp skyldes en infeksjon med gjærsoppen Candida Albicans. Gjærsoppen lever og trives godt i varme og fuktige omgivelser, herunder slimhinnen i skjeden.

Vi har alle gjærsopp naturlig i kroppen, og så lenge de ikke får lov at formere seg mer enn normalt, vil du ikke merke noe til den.

Les også: Hvordan kan man behandle kløe i skjeden?


Hvem får sopp i underlivet?

Alle kvinner kan få sopp i underlivet. Det vil si både unge og gamle, enten kvinnen er seksuelt aktiv eller ei. Det er sjeldent at jenter får underlivssopp før puberteten.

Sopp i underlivet er også kjent under navn som underlivssopp, skjedesopp, sopp i skjeden, sopp i skrittet og vaginalsopp. Og dette er noe som langt de fleste kvinner vil oppleve på et eller annet tidspunkt i livet, enten en enkelt gang eller – dessverre for enkeltes vedkommende – gjentatte ganger.

GÅ DIREKTE TIL: Behandling av sopp i underlivet

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Hvorfor får man sopp i underlivet?

Når man får sopp i underlivet, skyldes det at det er oppstått en ubalanse i skjeden. Det naturlige miljøet med melkesyrer og den naturlige utfloden i skjeden er sur (og har en lav pH-verdi). Blir balansen forstyrret, endrer pH-verdien seg. Det er da det kan oppstå en soppinfeksjon. Noen av de hyppigste årsakene til at den naturlige balansen i skjeden forstyrres, er:

 • Medisin, ofte penicillin men også kortison og immundempende medisin, som for eksempel gis i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi.
 • Hormonelle forandringer under en graviditet, hvor også slimhinnen i skjeden kan bli påvirket.
 • Samleie kan påvirke balansen i skjeden idet sæd har en basisk pH-verdi, mens det naturlige miljøet i skjeden er surt.
 • Diabetes, som medfører en forhøyet mengde av sukker i blodet og derfor gir gode vekstbetingelser for sopp.
 • Overdreven hygiene (typisk med parfymerte produkter), som kan risikere å forstyrre den naturlige balansen i skjeden.
 • Bruk av tettsittende truser, kanskje av syntetisk materiale, som holder intimområdet fuktig og innelukket og dermed gir soppen gode vekstbetingelser.

Bruk av truseinnlegg, bind og tamponger, som gjør det tungt for huden å puste og holder intimområdet innelukket og fuktig.

Les mere om: Symptomer: Hvordan ser underlivssopp ut? | Behandling av sopp i underlivet | Forebyggelse av sopp i underlivet

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Smitter sopp i underlivet?

Sopp i underlivet er ikke den mest smittsomme soppinfeksjonen, men underlivssopp kan smitte. Derfor bør du alltid sørge for å få en soppinfeksjon behandlet. Og du kan like så godt begynne med en gang du oppdager symptomene – slik blir du raskere fri for plagene.

Kvinner kan smitte partneren sin ved samleie, og opplever din partner symptomer på sopp, bør også han søke behandling. Smitten kan dog ikke gå den andre veien – en mannlig partner kan altså ikke smitte en kvinne med sopp.

Generelt er smitte ikke den hyppigste årsaken til underlivssopp. Utbruddet skyldes snarere at den naturlige balansen av en eller annen grunn er blitt forstyrret.


Kan man få sopp i underlivet etter samleie?

Opplever du problemer med sopp i underlivet etter samleie, kan det være verdt ikke bare å tenke på behandling, men også å tenke på forebygging fremover. Du vil ofte kunne unngå problemer med sopp i underlivet ved å ta dine forholdsregler.

Bruk en gel som inneholder tea tree oil ved intimt ubehag. Australian Bodycare har utviklet en gel med tea tree oil som motvirker bakterier og virker effektivt mot kløe, tørrhet og irritasjon ved intimt ubehag.

Ikke alle glidemidler virker mot kløe og irritasjon. Og legemidler mot sopp kan kun brukes i en begrenset periode. Intim Glide fra Australian Bodycare med tea tree oil kan brukes daglig da den inneholder 100 % naturlige aktiver – den er effektiv mot intimt ubehag som kløe og irritasjon.


Symptomer: Hvordan ser underlivssopp ut?

Underlivssopp er ikke noe du bare skal ignorere. Det er sjeldent noe som går over av seg selv. Det kan også være temmelig vanskelig å ignorere en soppinfeksjon i underlivet ettersom symptomene er ganske ubehagelige. Opplever du tegn på sopp i underlivet, bør du søke behandling slik at du kan bli kvitt plagene så fort som mulig.

Her er noen av de typiske tegnene på sopp i underlivet:

 • En voldsom kløe, irritasjon, svie og ømhet, ofte ledsaget av et rødlig utslett omkring skjedeåpningen.
 • Utflod, som kan være hvitaktig og tykt (og i konsistensen minne om pultost). Det lukter normalt ikke fra skjeden.
 • Smerter og ubehag ved samleie.
 • Svie ved vannlating.

De nevnte symptomer er noen av de typiske tegnene på sopp i underlivet. Men symptomene kan også ha andre årsaker. Er dette første gang du opplever de nevnte symptomene, er det en god idé å snakke med legen din om det. Bare for sikkerhets skyld.

Femigel naturlig intimpleie
Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 139,00 kr
Salgspris Fra 139,00 kr Vanlig pris
Femigel naturlig intimpleie - Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe

Hvor lenge varer underlivssopp?

Velger du å gå direkte til å kjøpe et soppmiddel på apoteket, bør du oppsøke lege hvis symptomene ikke er helt borte i løpet av et par uker. Normalt bør du nemlig merke en lindring allerede etter et par dager, eller til og med i løpet av det første døgnet.

Du er ikke alene – tre av fire kvinner vil få underlivssopp minst en gang i livet. Langt de fleste vil ikke være i tvil om at det er noe i veien, for symptomene er ganske ubehagelige. Enkelte kan dog ha hatt underlivssopp uten å ha oppdaget det fordi de ikke har merket symptomer eller plager, men det hører til sjeldenhetene.


Behandling av sopp i underlivet

Underlivssopp skal behandles – så fort som mulig – for det er veldig sjeldent at det går over av seg selv. Og det er ingen grunn til å holde ut med kløe, irritasjon og andre plager i lang tid når det er en lidelse som kan behandles med ganske enkle midler.

Gå til legen eller på apoteket

Er det første gang du merket tegn på sopp i underlivet, kan du enten gå direkte på apoteket og kjøpe et middel mot sopp, som for eksempel Femigel fra Australian Bodycare, eller du kan gå til legen og bli undersøkt. Legen vil fort kunne konstatere om det er sopp som er årsaken til dine symptomer, eller om det er noe annet. Det kan han eller hun gjøre ved en gynekologisk undersøkelse og ved å ta en mikroskopi av utfloden.

Velger du å begynne med et soppmiddel, er det forskjellige muligheter. Du kan spørre på apoteket og få mer informasjon der. Har du hatt underlivssopp før, kjenner du symptomene. Da vet du at det bare gjelder å komme i gang med behandlingen så fort som mulig.

Er symptomene dine ikke blitt borte etter et par uker, må du gå til legen (igjen). Da kan det være nødvendig med en annen behandling.

Midler til behandling av underlivssopp og intimt ubehag

Behandlingen av sopp i underlivet og intimt ubehag handler om å bremse soppveksten, slik at den naturlige, syrlige balansen i skjeden gjenopprettes. Utover det handler det om å bli kvitt plagene. Det kan du gjøre med forskjellige midler:

 • Du kan få en krem eller gel som smøres direkte på området. Det finnes forskjellige medisinske produkter som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Utover det finnes det forskjellige produkter med naturlige aktiver som motvirker intimt ubehag. Det kan for eksempel være produkter som inneholder tea tree oil, som er kjent for å virke effektivt mot nettopp kløe og hudirritasjon, og som derfor med fordel kan brukes ved intimt ubehag. Du kan for eksempel velge Femigel fra Australian Bodycare. Det er en gel som hjelper med å gjenopprette en sunn og naturlig balanse ved intimt ubehag og tørrhet ved de ytre kjønnsorganene. I motsetning til tradisjonelle legemidler, som kun kan benyttes i en begrenset periode, kan produkter som Femigel med 100% naturlige aktiver, anvendes som en del av den daglige pleien.
 • Du kan få stikkpiller uten resept. Ofte vil legen eller farmasøyten på apoteket anbefale at du kombinerer stikkpiller og skjedesopp krem.
 • Du kan få en tablettbehandling med tabletter som skal inntas. Det er en reseptpliktig behandling, som legen typisk kun vil foreslå hvis krem eller stikkpiller ikke virker, eller hvis du har vært utsatt for gjentatte tilfeller av underlivssopp.

Har gravide større risiko for sopp i underlivet?

Underlivssopp er den mest alminnelige underlivsinfeksjonen, og derfor er det noe de fleste kvinner vil stifte bekjentskap med på et eller annet tidspunkt. For mange skjer det når de er gravide, og i forveien har en masse andre plager de må holde ut med.

Risikoen for å få sopp i underlivet er faktisk tre gange så høy under en graviditet, som når man ikke er gravid. Det skyldes de hormonelle forandringene med den økte hormonproduksjonen under graviditeten. Forandringene påvirker også slimhinnen i skjeden, og det kan bety et godt vekstmiljø for sopp.

Er du gravid og får du sopp i underlivet, bør du sørge for å få det behandlet. Med en ubehandlet soppinfeksjon kan du risikere å smitte barnet ved fødselen. Utover det kan en ubehandlet soppinfeksjon øke risikoen for en for tidlig fødsel.

Behandlingen for sopp i underlivet hos gravide vil typisk være en lokalbehandling med en kombinasjonskur, hvor du både skal smøre deg med krem mot sopp i skrittet og bruke stikkpiller. Det anbefales imidlertid alltid å ta kontakt med legen for råd og veiledning i forbindelse med sopp i underlivet ved graviditet.


Forebygging av sopp i underlivet

Det er som kjent alltid bedre å forebygge enn å helbrede – det gjelder også når det handler om sopp i underlivet. Selv om det er en lidelse som kan behandles, er det uten tvil bedre å slippe helt unna den irriterende kløen, irritasjonen og de andre ubehagelighetene som følger med.

Forebygging av sopp i underlivet handler grunnleggende om å sørge for ikke å forstyrre den naturlige balansen i skjeden. Bibeholdes det naturlige (sure) miljøet, vil du ha det fint og slippe unna soppinfeksjoner. Gjør du noe som forstyrrer balansen, står du derimot i risiko for å få en plagsom soppinfeksjon.

Hva kan du selv gjøre for å forebygge underlivssopp?

Har du allerede erfart å ha sopp i underlivet, vil du helt sikkert gjøre mye for å unngå intimt ubehag igjen. Det kan du blant annet gjøre ved å:

 • Unngå overdreven hygiene. Selvfølgelig skal du vaske deg nedentil, men bruk primært vann og suppler eventuelt med en intimsåpe som er laget spesielt for miljøet i skjeden. En intimsåpe har den riktige pH-verdien og skader ikke. Unngå derimot badeoljer, skumbad osv. Etter badet kan du bruke en intim hudkrem som virker pleiende, bløtgjørende og fuktgivende. En intimkrem er en krem som er utviklet spesielt til bruk på den sarte huden i intimområdet. Kremen er vannavvisende og sørger for at huden ikke tørker ut.
 • Unngå truseinnlegg. Bruker du truseinnlegg daglig, bør du overveie å slutte – særlig hvis du har problemer med sopp. Truseinnlegg gjør nemlig miljøet i skjeden innelukket og fuktig, og det er nettopp et miljø som soppen trives i. Bind og tamponger kan ha den samme virkningen, men kan selvfølgelig være vanskelige å unngå. Heldigvis bruker man typisk disse i en mer begrenset periode.
 • Unngå tettsittende truser, truser av syntetisk materiale og stramme bukser. Daglig bruk av tettsittende truser, truser i et syntetisk materiale og/eller stramme bukser fører til at miljøet i skjeden holdes mer eller mindre konstant fuktig og innelukket. Har du problemer med underlivssopp, bør du derfor overveie å skifte til (løsere) truser av bomull og litt mer løstsittende bukser.

Med noen få, men enkle huskeregler kan du altså gjøre mye selv for å forebygge sopp i underlivet. Har du inntrykk av at kløe og irritasjon oppstår under eller etter sex, kan du prøve å bruke en gel som inneholder tea tree oil. Prøv Intim Glide Fra Australian Bodycare som motvirker bakterier og virker effektivt mot kløe og irritasjon, og tilføyer fuktighet.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

FAQ om sopp i underlivet

Kan barn få sopp i underlivet?

Det er sjeldent at jenter får sopp i underlivet, men det kan forekomme – både i bleiealderen og senere. Symptomene vil – som hos voksne – typisk være svie, kløe, irritasjon og utflod. Soppen behandles med en krem mot sopp i underlivet. Utover det handler det om å holde området tørt og rent, og det kan også være en god idé å holde igjen på sukkerinntaket.

Kan sopp i underlivet gi feber?

Underlivssopp er normalt en ufarlig lidelse. For mennesker med et svekket immunforsvar kan det imidlertid i sjeldne tilfeller være farlig hvis soppen sprer seg til de indre organene. Får du derfor feber i forbindelse med sopp i underlivet, skal du søke lege. Det er imidlertid ikke normalt å få feber i forbindelse med underlivssopp.

Hva kommer sopp i underlivet av?

Underlivssopp skyldes en infeksjon med gjærsoppen Candida Albicans. Sopp i underlivet oppstår når den naturlige balansen i skjeden forstyrres. Det kan blant annet skje i forbindelse med en penicillinbehandling, etter samleie, under graviditet, ved overdreven hygiene, ved jevnlig bruk av tettsittende truser eller truseinnlegg eller i forbindelse med diabetes.

Kan sopp i underlivet smitte?

Sopp i underlivet kan smitte, derfor bør du alltid søke behandling ved en soppinfeksjon. Men mens kvinner kan smitte menn med sopp, kan smitten derimot ikke gå den andre veien – menn kan altså ikke smitte kvinner.

Hvor lenge varer sopp i underlivet?

Normalt vil du oppleve en lindring av symptomene etter et par dager, eller til og med allerede et døgn etter du påbegynte en behandling mot underlivssopp (krem og/eller stikkpiller). Er symptomene ikke helt borte etter et par uker, bør du oppsøke lege.

Kan sopp i underlivet være farlig?

Sopp i underlivet er normalt ikke farlig, men det er en veldig plagsom lidelse som du bør sørge for å få behandlet. Kun i sjeldne tilfeller, hos personer med et sterkt svekket immunforsvar, kan det være farlig hvis soppen sprer seg til de indre organene.

Kan sopp i underlivet forsvinne av seg selv?

Sopp i underlivet kan noen ganger forsvinne av seg selv, men det vil typisk ta sin tid. Det er ingen grunn til å lide i lang tid når det er en plage som er såpass lett å kurere. Venter du for lenge med behandlingen, kan du også risikere at underlivssoppangrepet er blitt forverret. Det kan derfor ta lengre tid å behandle den; kanskje vil det også kreve en langvarig tablettbehandling å få bukt med soppen.

Kan man få sår av sopp i underlivet?

Normalt vil du ikke få sår i forbindelse med sopp i underlivet, men det kan forekomme at du utvikler sår simpelthen fordi det klør og svir så meget at du krafser hull på huden. Små revner i huden er et vanlig symptom på underlivssopp. Men oppdager du sår nedentil, bør du alltid oppsøke lege da det kan være snakk om en mer komplisert type underlivssopp. Det kan også være diverse andre årsaker til sårene, og derfor bør du alltid få dem undersøkt.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram