Bli kvitt kløe i skjeden
Kløe i skjeden eller kløe i underlivet er både generende og ubehagelig. Det kan være forskjellige årsaker til kløen, men heldigvis er det noe som i langt de fleste tilfeller kan behandles.
Les mer om de forskjellige årsakene og mulighetene for behandling her.
Gå direkte til: Slik kan man behandle kløe i skjeden
Innhold på siden
Hva er kløe i skjeden – og hvem rammer det?
Kløe i skjeden er noe de fleste kvinner – både unge og eldre – opplever på et eller annet tidspunkt. Kløe i underlivet er ubehagelig mens det står på, men sjeldent farlig med kløe i underlivet.
Og det er absolutt ingen grunn til å lide i stillhet, for i stort sett alle tilfeller er det gode muligheter for å behandle den irriterende kløen.
Om du opplever kløe i skjeden om natten eller dagen har ingen betydning. Behandlingen er den samme.
Hvordan kan man behandle kløe i skjeden?
Behandling av kløe i skjeden kan ofte behandles med en krem eller gel mot kløe i skjeden. I de fleste tilfeller kan du selv stå for behandlingen med midler du kan kjøpe i helsekostbutikker eller på apoteket.
Hvis du går raskt i gang med behandlingen og tar problemet i oppløpet, kan du ofte selv komme kløen til livs. Mange har hørt om kvinner som kurerer kløe og svie i skjeden med et surt meieriprodukt med innhold av melkesyrebakterier, som for eksempel A38 eller yoghurt naturell.
Det kan kanskje hjelpe i noen tilfeller, hvor kløe i skjeden ikke skyldes sopp. Men det er ikke noe vi anbefaler og du bør alltid bruke produkter utviklet til dette området.
Skyldes kløe i skjeden en bakteriell ubalanse, kan behandlingen skje med vaginalkapsler eller en gel som motvirker bakterier. Den kan kjøpe på apoteket.
Sopp skal derimot behandles med soppdrepende midler i form av stikkpiller og krem, som du også kan få på apoteket. Utover det kan du bruke naturmidler med soppdrepende effekt. Dem finner du i helsekostbutikker.
Svie, rødme og kløe i intim området
Kløestillende midler med innhold av tea tree oil er dessuten kjent for å virke effektivt mot kløe, rødme, tørrhet og uønsket lukt.
Femigel fra Australian Bodycare er en gel mot intim ubehag som kløe, tørrhet, irritasjon og lukt. Femigel er dermatologisk og gynekologisk testet ved et klinisk studie. Det kliniske studiet viste følgende resultater ved bruk av Femigel i intim området.
- 100 % sier femigel fjerner kløe.
- 94 % sier femigel fjerner tørrhet.
- 94 % sier femigel fjerner irritasjon.
- 88 % sier femigel fjerner uønsket lukt.
Du kan lese mer om Femigel fra Australian Bodycare her.
Bli undersøkt av legen din
Kan du ikke selv behandle kløen med reseptfrie midler, må du til legen. Her kan du få tatt en prøve fra skjedens slimhinne. Hvis kløen skyldes en bakterie, kan du eventuelt behandles med antibiotika.
Skyldes kløen derimot en soppinfeksjon, vil du normalt kunne behandle det med et soppmiddel i form av stikkpiller eller krem. Lykkes det deg ikke å behandle kløen selv i løpet av en ukes tid, bør du oppsøke legen din for å bli undersøkt. Kløen kan da skyldes en kjønnssykdom eller noe annet.
Forebygg ved å bruke de riktige produktene
Det beste du kan gjøre for å forebygge at kløen kommer tilbake, er å unngå parfymerte produkter i skjedeområdet.
Du skal altså ikke bruke parfymert bodysjampo, talkum eller annet nedentil. Vask deg i stedet med milde, hudvennlige produkter, som er spesielt egnede for intimvask. Det er selvfølgelig viktig å vaske seg og holde en god hygiene, men overdreven intimhygiene kan forstyrre den naturlige balansen i skjeden og dermed gi kløe. Så hold igjen med det og bruk alltid en god såpe mot kløe.
Tettsittende truser i et syntetisk materiale og bruk av truseinnlegg og tamponger kan også være noe du bør unngå hvis du har en tendens til å få tilbakevendende utbrudd av kløe i skjeden.
Produkter vi anbefaler til intim hygiene: Intim wash fra Australian Bodycare – Den unike sammensetningen av aktiver renser effektivt og frisker opp området, så du slipper ubehagelige luktplager, kløe og irritasjon.
Hvorfor klør jeg i skjeden?
De fleste kvinner har prøvd hvordan det er å ha kløe i skjeden på et eller annet tidspunkt. Det er generende og ubehagelig, men heldigvis kan det som oftest behandles.
Hvorfor det klør, kan det være mange årsaker til. Men symptomene er typisk de samme: Huden er rød og irritert. Kløen kan variere fra en lett kløe til en helt forferdelig kløe, som gjør det vanskelig å tenke på noe annet. Utover det kan det være smerter eller svie ved samleie (på grunn av den irriterte huden).
De fleste kvinner har hørt om sopp i underlivet, og derfor regner de fleste med at kløe i skjeden skyldes sopp. Det er riktig i mange tilfeller, men det kan også være andre årsaker til vaginal kløe. Her kan det være behov for en annen type behandling av kløe i skjeden, ettersom det ikke er sopp.
De mest alminnelige årsaker til kløe i skjeden:
Sopp. Skjedesopp skyldes soppen candida albicans og kalles derfor også candida-sopp. Skjedeåpningen kan bli rød og betent, og det kan også komme illeluktende utflod. Jo mer man klør seg, jo verre blir det faktisk. Kløen kan bli til svie eller smerter i underlivet.
Sopp forekommer naturlig i skjeden akkurat som på resten av kroppen. Men normalt holdes den nede på grunn av den naturlige bakteriefloraen som skaper et surt miljø. Den naturlige balansen kan imidlertid bli forstyrret, for eksempel på grunn av overdreven underlivshygiene (kanskje med parfymerte produkter), antibiotikabehandling eller hormonforandringer. Sukkersyke, nedsatt immunforsvar, stress og bruk av p-piller kan også i noen tilfeller endre balansen mellom sopp og bakterier og dermed gi kløe i skjeden.
Bakteriell vaginose. Også kalt bakteriell ubalanse. Her er der tale om en bakterieinfeksjon på grunn av overproduksjon av de normale biomikroskopiske flora, som er i skjeden. Skjeden klør, og det kan komme illeluktende utflod. Den hyppigste bakterien er gardnerella.
Kontakteksem. Kløe i skjeden kan skyldes allergi overfor visse stoffer som huden har vært i kontakt med. Det kan for eksempel være en parfymert kroppsspray eller bodysjampo du har brukt i området. Eller det kan være vaskemiddel som du ikke tåler.
Du bør derfor helt unngå parfymerte produkter i området, herunder også parfymert toalettpapir, kroppsspray og parfymerte tamponger og skifte til et vaskemiddel spesielt for følsom og allergisk hud.
Tørrhet i skjeden. Når skjeden er tørr, kan huden bli irritert, og det kan føre til kløe. Tørrhet i skjeden ses særlig hos kvinner i overgangsalderen, hvor hormonendringer betyr at slimhinden blir tørrere. Problemet løses best med en glidekrem til tørr skjede
Kjønssykdommer. Noen kjønnssykdommer kan føre til kløe i skjeden. Det gjelder blant andre herpes, klamydia og kjønnsvorter (kondylomer). Kjønnssykdommer skal behandles, og deretter vil kløen også forsvinne.
Kløe i skjeden etter samleie
Noen kvinner opplever plutselig å få kløe i skjeden etter samleie. Det kan være forskjellige årsaker til det. Tørrhet i skjeden kan gi kløe eller smerter i skjeden etter samleie. Har du sopp, kan du også oppleve at kløen blir verre etter samleie.
Endelig kan sæd i noen tilfeller gi en allergisk reaksjon i form av kløe. Årsaken til kløen kan også være en kjønnssykdom. Opplever du symptomer som kløe, svie eller annet, og hjelper det ikke med en behandling med reseptfrie midler, da må du oppsøke legen din.
Det kan være en kjønnssykdom, og den skal behandles på en annen måte. Det er viktig at du blir behandlet, så du ikke smitter andre.
Har du problemer med kløe etter samleie, anbefaler vi å bruke Intim glide fra Australian Bodycare. Ved bruken av dette glidemiddelet ved samleie fjerner du den kløen og irritasjonen som du normalt opplever etter samleie.
Vil du vite mer, se her: Hjelper glidekrem ved tørrhet i skjeden?
Kløe i skjeden under graviditet
Der skjer mange forandringer i kroppen under en graviditet. Kløe i underlivet og skjeden kan være en av de plagene du opplever. I de fleste tilfellene skyldes det sopp i underlivet, som er oppstått på grunn av de hormonelle forandringene som skjer i kroppen under graviditeten.
Sopp er ufarlig for gravide, men det bør behandles før fødselen. Du kan selv behandle med et soppdrepende middel, men virker det ikke i løpet av en ukes tid, må du undersøkes av legen. Man kan da komme fram til en behandling som kan kurere kløen.