Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Årsaker til lukt fra skjeden

Fra naturens hånd har skjeden en mild lukt. Miljøet i skjeden din har en pH-verdi på mellom 3,8 og 4,2 på en syre/base-skala, hvilket betyr at det er surt. Det sure miljøet i skjeden er en måte å holde virus og bakterier, som ikke hører til i skjeden, ute. Og det betyr også at skjeden alltid lukter litt – og det bør derfor ikke bekymre deg.

Men skjer det endringer, og begynner lukten å bli sterkere, kan det være symptomer på infeksjoner eller sykdom i skjeden. Da må du reagere. Med den dårlige lukten følger også ofte endringer i utflod, som det likeledes er normalt å ha i moderate mengder.

Det finnes flere forskjellige årsaker til sterk lukt fra skjeden, noen mer alvorlige enn andre. Og du skal også være oppmerksom på at lukten kan variere under menstruasjon, graviditet og andre hormonelle utsving. Du får her et overblikk over de mulige grunnene til at skjeden din lukter vondt.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Skjedesopp

Sopp i skjeden skyldes i over 80 % av tilfellene gjærsoppen Candida albicans. Gjærsoppen forårsaker en bakterieinfeksjon fordi bakteriefloraen forandres. I skjedens slimhinner lever det gjærsopp helt naturlig. Men når floraen endres, får soppen gode muligheter til å vokse og formere seg.

Balansen i bakteriefloraen er en hårfin balanse som kan slås ut av kurs av mange grunner. Blant annet er sæd i forbindelse med sex en vanlig grunn til at den naturlige balansen endres. Sæd er basisk, mens skjeden din er sur på en syre-base-skala. Og blandingen av de to kan ofte føre til at skjedens melkesyrebakterier forandres – og det gir soppene gode vilkår til å formere seg. Det fører også normalt til kløe og dårlig lukt fra skjeden.

Sliter du derfor med kløe i skjeden i kombinasjon med en tiltagende lukt, kan det være et tegn på skjedesopp. Hvis du har sopp i skjeden, er det viktig å få gjort noe med det. Ikke bare fordi det er sjenerende for deg, men også fordi du rent faktisk kan smitte din partner under samleie. Det er veldig sjeldent, men du skal likevel være oppmerksom på risikoen. Menn kan kun bli smittet av kvinner – ikke omvendt. Derfor er skjedesopp heller ikke noen reell kjønnssykdom.

Les også: Produkt mot kløe, irritasjon og uønsket lukt i forbindelse med sex

Kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer er seksuelt overførte sykdommer, og derfor smitter de kun gjennom seksuell kontakt. Risikoen for å få en kjønnssykdom økes jo flere seksuelle partnere du har. Det finnes flere forskjellige kjønnssykdommer som kan gi lukt fra skjeden.

Herpes genitalis

Lukt fra skjeden kan finne sted i forbindelse med infeksjon fra kjønnssykdommen Herpes genitalis, som er en virusinfeksjon i skjeden. Den seksuelt overførbare sykdommen smitter når slimhinnene kommer i kontakt med hverandre på to partnerne i seksuell omgang, og den ene har infeksjonen. Herpes-virus er ikke en farlig sykdom, men den adskiller seg fra andre kjønnssykdommer ved at den ikke kan frigjøres fra kroppen igjen. Det vil altså si at hvis du først har fått Herpes genitalis, så blir den i kroppen resten av livet.

Det betyr imidlertid ikke at tilstanden ikke kan behandles. Symptomene kan holdes nede, og hos flere ligger Herpes genitalis latent i kroppen uten at den bryter ut. Et utbrudd kommer med små smertefylte blærer, som både kan sitte inne i skjeden og utvendig på kjønnsorganene. De små blærene sprekker og blir til sår. Og det kan gi anledning til en vond og ubehagelig lukt.

Klamydia og gonoré

Klamydia og gonoré er andre seksuelt overførbare sykdommer som smitter ved ubeskyttet sex. De er begge bakterieinfeksjoner i underlivet som kan gi lukt fra skjeden. Infeksjonen kan oppstå i urinrøret, livmorhalsen eller endetarmen.

De to kjønnssykdommene kan være vanskelige å få øye på fordi de i flere tilfeller ikke gir symptomer. Imidlertid kan de gi svie i underlivet, særlig ved vannlating, og gjøre vondt i underlivet. Opplever du derfor disse symptomene sammen med økt lukt fra skjeden, kan det være et tegn på én av disse to kjønnssykdommene.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Gravid med lukt fra skjeden

Under graviditeten er det helt normalt at du har mer utflod enn vanlig, og det er også normalt at du lukter fra skjeden under og etter en graviditet. Hormonene påvirker skjeden på flere måter: slimhinnen blir tykkere, og det utskilles derfor mer sekret enn normalt. Sekretet er vanligvis klart, vannaktig eller hvitaktig. PH-balansen forskyves også, hvilket påvirker skjedens bakterieflora slik at utfloden kan få et annet utseende enn normalt. I denne forbindelse kan også lukten endres. Den vil minne om sæd.

Hvis du opplever symptomer som ikke er normale, for eksempel meget annerledes eller illeluktende utflod, bør du søke lege. Dette kan nemlig skyldes betennelse i skjeden, soppinfeksjon eller bakteriell vaginose. Det er større risiko for eksempelvis å få sopp i skjeden under graviditeten, så det er en god idé å være oppmerksom på endret utflod, lukt eller kløe og svie.

Kvinners luktesans påvirkes under graviditeten, slik at opplevelsen av lukt og smaksinntrykk endres. Det kan medføre at du opplever utflodens lukt som sterk eller direkte ubehagelig.


Lukt fra skjeden etter samleie

Etter ubeskyttet samleie er det veldig vanlig at det kan oppstå en dårlig (og av noen beskrevet som rekeaktig) lukt fra skjeden. Det skyldes at det sekretet som normalt er i skjeden inneholder en rekke forskjellige mikroorganismer – herunder først og fremst melkesyrebakterier. De sikrer at sekretet har den riktige pH-verdien på den sure side av skalaen. Mannens sæd har derimot en høyere basisk pH-verdi, og når de to sekretene blandes stiger den samlede pH-verdien. For noen bakterietypers vedkommende betyr det at det utvikles en ubehagelig, rekeaktig lukt. Det er her tale om en kjemisk reaksjon, som fortar seg raskt.

For noen kvinner vil lukten imidlertid ikke forta seg like raskt, hvilket kan skyldes at visse bakterietyper kan komme i overtall. Det er de såkalte anaerobe bakterier. De er harmløse, men de kan være til stor plage.

For å unngå dette kan du bruke forskjellige produkter som kan motvirke den ubehagelige lukten. Til dette kan du blant annet bruke Intim Glide, som motvirker den lukt som kan oppstå i forbindelse med samleie. Intim Glide skal påføres før hvert samleie for å minske den uønskede lukten. Behandlingen med Intim Glide er effektiv, men den er også midlertidig. Den må derfor gjentas før hvert samleie. Intim Glide har imidlertid også positive virkninger som motvirker kløe, tørrhet og irritasjon.


Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er en sjenerende tilstand som gir en kraftig og ubehagelig lukt fra skjeden. Ofte forsterkes lukten ytterligere etter samleie, og her kan den gå over i en sterk rekelukt. Den kraftige rekelukten skyldes til dels at sæd og utflod blandes. Bakteriell vaginose er en hyppig tilstand hos mange kvinner, og det antas at omkring 1/3 av alle kvinner på et eller annet tidspunkt i livet vil oppleve plagene.

Den ubehagelige tilstanden oppstår fordi skjeden infiseres med en økt mengde av bakterier, som skjeden kun normalt har i et begrenset omfang. Det kan eksempelvis være bakterien «garnerella vaginalis». Endrer skjedemiljøet seg, får bakterien nemlig gode betingelser for å formere seg på skjedens slimhinner. Ut over forandringer i surhetsgraden, eksempelvis når basisk sæd forstyrrer balansen, kan grunnen til lukten også være hormonelt betinget.

Pakke til pleie ved bakteriell vaginose
Intimprodukter mot uønsket lukt, kløe og svie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
 bakteriel vaginose - Intimprodukter mod uønsket lugt, kløe og svie

Sterke matvarer, sterk lukt

Du har kanskje bemerket at urinen din kan lukte litt besynderlig hvis du har spist asparges. Det samme kan faktisk også gjelde for utfloden. Noen matvarer viser seg erfaringsmessig å gi dårlig lukt fra skjeden.

Det gjelder nettopp for asparges, men også hvitløk, løk og brokkoli kan gi skjeden en ikke fullt så sjarmerende duft. Hvis du derfor spiser mye hvitløk, må du foreta et valg om du vil vinke farvel til den delikate smaken eller til den heslige lukten.

roblem under hverdagens daglige gjøremål. Det kan også være et hinder for et sunt og godt sexliv. De tørre slimhinnene påvirker sexlivet fordi de i kombinasjon med samleie ofte er forbundet med store smerter.

Sammen med nedsatt østrogenproduksjon beveger nervetrådene i skjeden seg også tettere mot overflaten. Det betyr at det under samleie er økt ubehag på grunn av friksjon. Når smerter forbindes med sex er det naturlig for kvinnen at hun får nedsatt sexlyst. Dette ødelegger ofte intimiteten i et parforhold.

Hvis du ikke selv danner tilstrekkelig med naturlig smøring, er det en god idé å anvende en gel til sex. Gelen hjelper med å få det hele til å gli litt lettere. Med en gel til sex minskes friksjonen, og tørrheten i skjedeåpningen avhjelpes med fukten fra gelen. Prøv eksempelvis Australian Bodycares Intim Glide. Den minsker ubehaget fordi den tilfører nettopp et fuktighetsboost som hjelper de tørre slimhinnene på vei. Gelen er basert på naturlige ingredienser. Dens høye innhold av Tea Tree Oil har en god virkning på irritasjon og kløe som mange kvinner opplever etter sex.

Husk også at det alltid er en god idé at sørge for et grundig forspill før selve samleiet igangsettes. Da får du de beste mulighetene til å danne tilstrekkelig med fukt, slik at sex blir en nytelse frem for en redsel.


Behandle dårlig lukt fra skjeden

Dårlig lukt fra skjeden er et sjenerende problem for mange kvinner, og derfor er det viktig å vite hvordan du kommer problemet til livs.

Påfør eksempelvis Australian Bodycares Femigel som er en vannbasert og hormonfri gel, og som effektivt motvirker bakterier. Gelen inneholder den nærende ingrediensen Tea Tree Oil, som ut over å være antibakteriell og -septisk også gir masser av fukt til ditt intimområde. Femigel er basert på naturlige ingredienser, likesom den er dermatologisk testet og pH-regulert, slik at du være helt trygg på å bruke den i den sarte sonen på de ytre kjønnsorganene.

Ut fra en klinisk test forteller 88 % av de spurte kvinnene at gelen har fjernet lukt.

Bruk den hver tredje dag. I alvorligere tilfeller, hvor lukten er ekstra kraftig, anbefales det å smøre omkring skjedeåpningen hver dag.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Når skal du bestille time hos legen?

Opplever du endringer i lukten fra skjeden, og du samtidig har noen av symptomene på én av de ovenstående kjønnssykdommene, bør du søke lege slik at du kan få den rette behandlingen.

Er du det minste i tvil, bør du alltid søke lege. Da finner du årsaken til luktplagene og dermed kan kommer dere ubehaget til livs.


Slik forebygger du lukt fra skjeden

Det er alltid en god idé å forebygge lukt fra intimområdet, slik at det ikke blir noe problem i første omgang. Sørg først og fremst for å holde en god intimhygiene ved å vaske deg 1 gang daglig. Husk imidlertid at du aldri må bruke en vanlig såpe. Bruk i stedet en intimsåpe utviklet til formålet, da området her er ekstra sensitivt.

Vask deg eksempelvis med Intim Wash fra Australian Bodycare som effektivt vasker bakteriene vekk uten å irritere eller tørre ut huden. Husk også å skifte undertøy daglig.

Smør deg etterpå med Femi daily som er en gel spesielt utviklet til å forebygge intimt ubehag som luktplager. Med Tea Tree Oil får du effektiv hjelp i kampen mot bakterier, som kan utvikle seg til lukt ved skjeden. Og akkurat som Femigel er den dermatologisk og gynekologisk testet og pH-regulert, slik at du får masser av pleie til selv den sarteste huden. Smør omkring skjedeåpningen (ytre kjønnsorganer) daglig for å få optimal forebyggelse av lukt fra skjeden.

En annen god forholdsregel du kan ta hvis du vil unngå dårlig lukt fra skjeden, er å bruke kondom under samleie. Da unngår du kjønnssykdommer og i mange tilfeller fremmede bakterier som trenger inn i skjeden. Unngå også for stramtsittende undertøy og klær. Gi skjeden luft å puste i, slik at det ikke danner seg luktende bakterier i området. I forbindelse med sex anbefales det å bruke en Gel spesielt utviklet til å motvirke kløe, irritasjon og uønsket lukt i forbindelse med sex.

3 produkter mod vond lukt i underlivet
3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
3 produkter mod vond lukt i underlivet - 3 intimproduktene mot lukt, kløe og svie i intimområdet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram