Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva kan du gjøre for pleie og behandle? 

Hvis du er en av de uheldige som får de klassiske tigerstripene på innsiden av lårene, er du på ingen måte alene. Strekkmerker er en ganske vanlig hudtilstand, men det gjør den ikke noe mindre kosmetisk plagsom for mange av dem som rammes. 

Selv om du vil ha stripene på lårene resten av livet, er ikke det ensbetydende med at du ikke kan gjøre noe for at de skal se bedre ut. Her er noen av de metodene du kan bruke hvis du gjerne vil redusere synligheten av strekkmerkene dine. 

Plei med olje og kremer 

Du kommer et langt stykke med en god og nærende hudpleie. For eksempel med kremer, eller en olje som Body Oil. Den pleiende oljen er rik på nærede, aktive ingredienser som squalaneTea Tree Olje, mandel- og solsikkeolje. 

Alle inngår i en unik kombinasjon som gjør huden din motstandsdyktig, gjennomfuktet og ikke minst tilfører masse E-vitamin. I samarbeid med hverandre bidrar disse ingrediensene til en jevnere hud, der strekkmerkene blir mindre synlige. 

Det var opplevelsen his 75 % av testpersonen etter at de hadde testet oljen på strekkmerkene sine.

Gi oljen tid til å virke

Du skal ikke forvente et middel som utfører mirakler over natten. For det første er ikke oljer, kremer eller andre metoder mirakelkurer som kan trylle vekk merkene. Men ved iherdig bruk kan de bidra til å gjøre dem mindre synlige. 

Forbedringene vil først begynne å vise seg etter 12-20 ukers jevnlig bruk av oljen. Vær tålmodig med huden din – den trenger tid og omsorg for å forbedre seg. 

Smør deg derfor inn med oljen daglig, gjerne 1-2 ganger på ren og tørr hud. Masser i sirkelbevegelser så du arbeider oljen inn i huden. Oljen føles verken fet eller klissete, men sørg likevel for at den er helt tørr før du kler på deg.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Behandling med laser 

Hvis du vil gå litt videre, kan løsningen for deg være laserbehandling av strekkmerkene på innsiden av lårene. 

Prøv microneedling 

Microneedling kan på enkelte områder minne om en laserbehandling. Her er formålet også å trenge dypt ned i huden for å forårsake kontrollerte «skader» som skal aktivere hudens egne reparasjonsprosesser. Målet er å booste kollagendannelsen og de elastiske fibrene. 

I stedet for laserstråler, brukes det spisse nåler.

Finnes det forebyggende råd mot strekkmerker på innsiden av lårene?

Det er ikke alltid mulig å forebygge strekkmerker – hverken på lår, rumperyggbryster, armer eller mage. De kan komme plutselig og overraskende, uten at det har vært de minste forvarsler. 

Men du kan prøve en rekke tiltak for å redusere muligheten for strekkmerker: 

  • Lev sunt og tren. Det aller beste du kan gjøre for å holde strekkmerkene på trygg avstand, er å spise en sunn og variert kost, i kombinasjon med trening.. Det kan være nok med så lite som 30 minutters daglig mosjon.
  • Unngå røyking. Røyking er en av hudens verste fiender. Det kan gjøre huden slappere og mindre motstandsdyktig.
  • Bruk en god hudpleie. Sørg for å pleie huden din med nærende og fuktighetsgivende ingredienser. Fukt bidrar til å gjøre huden sterkere og smidigere. Og selv om det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for å si at du kan forebygge strekkmerker på den måten, vil det uansett være bra for hudens motstandsevne.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Hva er strekkmerker?

Strekkmerker er fargede striper eller sprekker som oppstår i huden. Det er en skade som oppstår i huden når den belastes utover sin egen naturlige, elastiske evne. 

På latin kalles strekkmerker striae, og de dukker ofte opp på innsiden av lårene. Merkene er ikke farlige, men for mange utgjør de et kosmetisk problem. 

Den sprukne huden er et slags arr, og på samme måte som arr, er strekkmerker en skade som aldri kan repareres helt. Du vil ha strekkmerker livet ut – men det betyr jo ikke at det ikke er noe du selv kan gjøre for å gjøre dem mindre synlige. 

Hvordan ser strekkmerker ut?

Strekkmerker er rosafargede eller blåfiolette bånd eller striper over huden. Når du får dem på lårene, er det som oftest på innsiden. 

Merkene kan variere i farge og tykkelse fra person til person. Men felles for alle er at fargen falmer etter hvert, og merkene blir hvitere eller får samme nyanse som den omkringliggende huden. 

Det gjør dem i seg selv mindre tydelige med tiden, men huden vil fortsatt ha det sprukne utseendet. 

Hvem får strekkmerker på innsiden av lårene?

Strekkmerker på lårene er et velkjent problem for mange – og både kvinner og menn, unge som gamle, kan få stripemerkene i huden. 

Hvis du får strekkmerker på innsiden av lårene, henger det gjerne sammen med forskjellige faktorer. Dem kan du lese mer om her. 

Hvordan får du strekkmerker på lårene? 

Strekkmerkene på lårene dine oppstår helt naturlig. Det er hudens måte å reagere på hvis den belastes mer enn den tåler. Det vil si at huden din overstrekkes såpass mye at den ikke klarer å holde følge. 

Når de elastiske fibrene i underhuden utvides for mye, brister de og gir merker på huden din. 

Det skjer typisk på innsiden av lårene, men også magen, brystene, ryggen og rumpa er spesielt utsatte steder på kroppen. Alt er områder der huden opplever de største belastningene.

Når huden sprekker på innsiden av lårene dine, er det ofte konkrete årsaker til det. Det kan du lese mer om her 

Du går mye opp i vekt 

Hvis vekten stiger mye – spesielt over en kortere periode – vil hudens naturlige elastiske evne komme til kort. Den klarer rett og slett ikke å følge med de nye belastningene, og så brister fibrene. Disse bristningene viser seg som sprekker i det ytterste hudlaget. 

Den kraftige vektøkningen kan komme av både usunn kost og graviditet. Men du kan også risikere å gå opp i vekt som bivirkning av forskjellige medisiner

Kroppen din vokser raskt – pubertet og trening 

Menge tenåringer opplever at huden på innsiden av lårene plutselig sprekker. Årsaken er at kroppen i puberteten vokser raskt og kraftig. Heller ikke her klarer de elastiske fibrene å følge med, og så kan det oppstå strekkmerker. 

Det samme gjelder hvis du trener intenst. Spesielt styrketrening, der lårmusklene utvikler seg eksplosivt, kan gi strekkmerker på innsiden av lårene fordi huden ikke klarer å henge med i utviklingen. 

Du går mye ned i vekt 

Men huden din sprekker ikke kun hvis kroppen din utvider seg for mye. Nei, det gjelder også hvis du blir mindre. Altså hvis du går for mye ned. 

I den situasjonen kan det også være vanskelig for hudens elastiske fibrer å følge med i den motsatte retningen – og så er det risiko for strekkmerker. 

Kroppens hormoner er i ubalanse

Hvis hormonene dine er i ubalanse eller endrer seg, kan det få betydning for huden og dens elastiske evne. 

Disse hormonforandringene skjer gjerne i puberteten eller hvis du er gravid

Genetikken spiller en rolle 

Til slutt kan strekkmerker på innsiden av lårene eller alle andre steder på kroppen være arvelig. Det handler i bunn og grunn om hudens naturlige type og elastiske evne. 

Mens det i noen familier er anlegg for sterke, elastiske hudtyper, kan også det motsatte være tilfelle. Det er derfor mange gravide kan ta en titt på sin egen mor for å se om de er disponert for strekkmerker. 

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram