Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva kan du gjøre med strekkmerker på rumpa? 

Selv om det ikke er farlig å ha strekkmerker på rumpa, er det mange som synes de er kosmetisk plagsomme. For noen kan det være vanskelig å vise seg for en partner, mens andre helst unngår hoppe i badetøyet når sommeren nærmer seg. 

Heldigvis er det mulig å føle deg bedre i badetøyet.

Det finnes forskjellige metoder du kan bruke for å forbedre utseendet på tigerstripene som pryder baken din.

Plei huden din med nærende ingrediensene 

Det finnes ikke noe mirakelmiddel som kan fjerne strekkmerkene dine helt. Det er det like greit å slå fast med det samme. 

Men med den riktige pleien av huden din kan du redusere synligheten av dem markant. 

Body Oil er en pleiende olje som er spesielt godt egnet til å forbedre hudens utseende – og blant annet redusere synligheten av pigmentflekker, arr og ikke minst strekkmerker. 

Oljen er rik på nærende og aktive ingredienser som Tea Tree Oljesqualane og mandel- og solsikkeolje, som i en unik kombinasjon gir huden din de aller beste betingelser for å få et jevnere uttrykk. Den hemmer bakterier, fukter i dybden og er rik på E-vitamin, som er en viktig kilde til å forbedre synligheten av strekkmerker

Akkurat som 75 % av de testpersonene som opplevde forbedringer av strekkmerkene sine, kan også du bruke oljen til å redusere synligheten av dine. 

Sånn bruker du oljen

Oljen er lett å bruke og har en konsistens som raskt tas opp i huden din, så den ikke føles klissete. 

Masser et par dråper inn i ren hud på rumpeballene dine 1-2 ganger om dagen. Vent et par minutter til du er sikker på at oljen har tørket helt, før du kler på deg. 

Hvis du vil ha resultater med oljen, er det nødvendig at du bruker den jevnlig. Du skal også ha en god porsjon tålmodighet, for tigerstripene dine blir ikke mindre synlige fra den ene dagen til den neste. Først etter jevn og flittig bruk i 12-20 uker kan du se forbedringer på huden din.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Gjør tigerstripene bedre med microneedling

Med microneedling dannes det tusenvis av mikrokanaler i huden med skarpe nåler som trenger dypt ned i huden. 

Det skaper kontrollerte «skader» og stimulerer hudens naturlige helbredende prosess. På den måten dannes nytt, friskt kollagen og en oppstramming av hudens elastiske fibrer. 

Det får strekkmerkene dine til å fremstå som mindre, siden hudoverflaten blir jevnere å se på. 

Reduser strekkmerkene dine med laserbehandling 

En annen behandling for å forbedre synligheten av strekkmerkene dine på rumpa, er med laser. 

Her er Fraxel spesielt godt egnet, takket være sin effektivitet og korte tilfriskningsperiode. Laseren bryter ikke det ytterste hudlaget, men går dypere ned og lager små «skader» i underhuden med stor kontroll og presisjon. 

Det får huden til å kickstarte en reparasjonsprosess, samtidig som de elastiske fibrene aktiveres på nytt. Huden regenererer, så den blir strammere og jevnere. 

Kan du gjøre noe for å unngå å få strekkmerker på rumpa? 

Strekkmerker er et utakknemlig hudproblem, siden de kan dukke opp helt overraskende. Det er også derfor det er så vanskelig å forebygge dem. Men du kan prøve med forebyggende tiltak hvis du vil redusere risikoen for strekkmerker på rumpa eller andre steder på kroppen. 

Her får du 3 gode råd:

  1. Unngå store vektoppganger Spis sunt og variert – og tren daglig. Det trenger ikke være intens styrketrening eller timelange løpeturer. 30 minutters bevegelse om dagen kan bidra til å holde en stabil vekt.
  2. Styr unna røyking Røyking er en av hudens verste fiender. Det kan gjøre huden slappere og mindre elastisk – og det kan ha betydning for hudens utseende og evne til å holde seg fin. 
  3. Sørg for god hudpleie. Det er ikke vitenskapelig bevist at du kan forebygge strekkmerker ved å smøre inn huden med kremer og oljer. Men med den riktige hudpleien er det likevel mange som opplever at huden deres blir mykere, takket være korrekt fuktmengde.

Hva er strekkmerker – og hvordan ser de ut?

Strekkmerker er det norske navnet på striae. Det er sprekker som oppstår i huden når den utsettes for en voldsom og belastende overstrekking

Det viser seg som striper i huden, for eksempel på rumpeballene dine, og de har en blåfiolett eller rosa farge når de oppstår. Etter hvert falmer fargen og blir mer som den omkringliggende huden, eller litt hvitere. 

Strekkmerker er ikke farlige, men for mange er de et stort kosmetisk problem som kan påvirke selvtilliten. De kan oppstå over hele kroppen. Men rumpa er spesielt utsatt for å få strekkmerker. 

Sprekkene i huden kommer av en skade i underhuden. Når skaden først er skjedd, kan den aldri repareres helt. Det betyr at strekkmerker på rumpa og andre steder på kroppen vil være en trofast følgesvenn gjennom resten av livet. 

Så du må lære deg å leve med dem, men du trenger ikke ta til takke med en stygg og sprukken hud. Det finnes forskjellige muligheter for å redusere synligheten av dem, så de blir mindre uttalte, og i noen tilfeller nesten usynlige. 

Mulighetene for pleie og behandling lærer du mer om senere, når du først har fått en forståelse for hvorfor du får disse strekkmerkene. 

Hvorfor får du strekkmerker på rumpa – og hvem får det? 

Du får strekkmerker på rumpa – og andre steder på kroppen – når den vokser raskere enn huden klarer å følge med på. 

Huden består av fibrer. De er elastiske – akkurat som en strikk. Hudens egen naturlige strikk tåler derfor mye press og strekk uten at den sprekker. Men hvis den utsettes for ekstrem overtrekk, vil «strikken» til slutt bli slapp – og så kan det vise seg som sprekker i det ytterste hudlaget. 

Strekkmerker oppstår ofte på rumpa, magen, brystene, ryggen og lårene – alle de stedene der huden utsettes for mest strekk. 

Både kvinner og menn kan få strekkmerker på rumpa og andre steder på kroppen. Hvem som får det, henger tett sammen med årsakene til at tigerstripene oppstår. Her går vi gjennom de forskjellige årsakene.

Vektøkning 

Hvis du går opp mye i vekt – og på kort tid – vil ikke de elastiske fibrene i huden klare å følge med på belastningen fra fettdepotene dine, siden de utvider seg og skaper press på huden. Derfor er overvekt en av de største årsakene til at du får strekkmerker på rumpa. 

Det kan hende du går mye opp i vekt på grunn av en usunn livsstil. Men det kan også skyldes graviditet, siden fleste går opp i vekt da – noen bare litt, andre ganske mye. 

Vekst og pubertet 

Kroppen forandrer seg mye i puberteten. Den vokser i rakettfart, og mange kan da få strekkmerker på rumpa, siden fibre og hud ikke klarer å holde følge med den kraftige veksten. 

Det samme kan skje ved intens styrketrening, der musklene i rumpa blir større på svært kort tid. 

Vekttap 

På samme måte som en vektøkning kan gi deg strekkmerker på rumpa, kan et vekttap gjøre det samme. 

Hvis du går ned mye på kort tid, klarer ikke de elastiske fibrene å følge med kroppens og hudens forandring – og så kan de karakteristiske tigerstripene dukke opp. 

Hormonforandringer

Hormonelle endringer i kroppen kan vise seg som strekkmerker på rumpa. 

Endringene i hormonene dine kan påvirke fibrenes elastiske evne. Det skjer gjerne i forbindelse med hormonforandringer ved graviditet eller pubertet

Genetikk 

Har moren din strekkmerker på rumpa? Så er det større sannsynlighet for at du også får det. Genetikken spiller en rolle for om du får strekkmerker eller ikke. 

Mens noen har en sterk hudtype med sterke, elastiske fibrer, kan andre familier ha en tendens til det motsatte. 

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram