Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvorfor bør jeg bruke en tungeskraper – virker det?

Det korte svaret er: Ja, det virker.

Det er helt vanlig å ha bakterier i munnen. Men når de disse bakteriene bryter ned matrester og døde overflateceller fra munnens slimhinner, utløses biprodukter som hydrogensulfid, metylmerkaptan og andre svovelholdige komponenter. Og det lukter vondt.

En tungeskraper – også kalt en tungerenser – kan først og fremst hjelpe deg med å bekjempe den dårlige ånden, ved at du fjerner beleggene og bakteriene som sitter på tungens overflate. 

Tungens overflate er rillete og ujevn, og bakteriene finner det enkelt å feste seg på denne overflaten. Og siden bakterienes avfallsstoffer kan avgi ubehagelige lukter, får du dårlig ånde – til plage for både deg selv og omgivelsene dine.

En tungeskraper kan også hjelpe på andre ting som kan påvirke hverdagen din. Det kan du lese mer om nedenfor.

Bedre smaksopplevelse når du spiser

Når du skraper tungen, vil du få en større smaksopplevelse når du spiser.

Hvis du har mye belegg på tungen, kan det bety at du mister smaksopplevelser når du spiser god mat. Bakterier, matrester og døde hudceller kan påvirke smaksløkene dine og gi deg en dårlig opplevelse.

Hvis du skraper bort belegget på tungen, kan du derfor forbedre smakssansen og bedre skille mellom søtt, surt, salt og bittert.

Forebygger tannsykdommer

De dårlige bakteriene på tungen kan spre seg til tennene dine – og det kan resultere i en stygg tannkjøttbetennelse, som igjen kan gi andre tannsykdomme, som periodontitt.

I tillegg til ubehaget og smertene, er det heller ingen billig fornøyelse å skulle sitte i tannlegestolen for å få fikset problemet. Men det kan du heldigvis også forebygge med regelmessig bruk av en tungerenser.

Hvordan bruker man tungeskraperen?

Det er enkelt å bruke en tungeskraper. Og det er også lett å se hvor mye tungen trenger. Hvis bakteriekoloniene er blitt for store, kan det danne seg et hvit-gult belegg – med en tungeskraper kan du skrape bort belegget og sikre en god munnhygiene.

Du skal bare følge disse trinnene:

  1. Still deg foran speilet, åpne munnen og stikk tungen så langt ut du bare klarer.
  2. Plasser den avrundede enden av tungeskraperen din bakerst på tungen. Hvis du kjenner en brekningsrefleks, kan du starte forsiktig litt lengre fremme, og prøve å bevege deg lengre bakover senere, når tungen har vent seg til følelsen.
  3. Trekk skraperen sakte fremover mot tungespissen – det er viktig å skrape bakfra og fremover, ikke omvendt.
  4. Gjenta bevegelsen ca. åtte ganger eller etter behov – til du merker at du har skrapt hele overflaten. Husk å skylle skraperen før hvert drag, så du får fjernet belegget før du skraper på nytt.
  5. Vask skraperen din med såpe og varmt vann, så den er klar til neste gang du skal bruke den. Tørk den og legg den et rent, tørt sted. 

Husk å skrape langt bak på tungen

Når du bruker skraperen, er det viktig å komme langt bakover på tungen. De største konsentrasjonene av bakterier sitter gjerne helt bakerst, for der er det færrest forstyrrelser. Derfor bør du alltid strekke tungen så langt ut som mulig når du skraper den, for på den måten å bli kvitt mest mulig belegg.

Bruk gjerne tungerenseren hver morgen før du pusser tennene. Bare husk å skrape varsomt med tungeskraperen, så du ikke skader tungens overflate.

Bruk også andre renseprodukter

Du kan med fordel bruke tungerenseren din som et supplement til andre produkter som også hjelper deg med å få en god munnhygiene. Selv om skraperen er effektiv på egen hånd, er det enda mer effektivt å bruke den sammen med andre produkter hvis du vil angripe den dårlige ånden.

I tillegg til en god tannpasta til å pussen tennene (og tungen) med, kan et godt munnskyll også være et fint supplement til tungeskraperen din. 

Noen tunger er mer ujevne og har dypere kløfter. Det kan gjøre det vanskelig å holde tungen ren. I så tilfelle kan du kjøpe et munnskyll som styrker munnens forsvar mot dårlige bakterier.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

FAQ

Hva gjør en tungeskraper?

En tungeskraper er et godt verktøy for å opprettholde en sunn munnhygiene. Den brukes til å skrape tungen ren for bakterier, sopp og matrester som kan gi dårlig ånde. 

Er det bra å bruke tungeskraper?

Ja, fordi den fjerner skadelige bakterier fra tungen og hjelper deg med å holde munnen sunn og ren. Hvis du bruker den daglig, kan du redusere mengden skadelige bakterier som gir dårlig ånde og i verste fall kan bryte ned tennene dine. 

Hvor kjøper jeg en tungeskraper?

Du kan kjøpe en tungeskraper hos Australian Bodycare, på apoteket, i enkelte butikker og på diverse hjemmesider på nettet. 

Kan man skrape tungen?

Ja, du kan fint skrape tungen. Men selv om du synes det høres farlig ut, så er det ikke det samme som å skrape bort hår på kroppen. I stedet for en barberkniv til skjegg og hår på bena, er tungeskraperen en liten bue i metall eller plast som gnis over tungens overflate. 

Hvor ofte skal jeg skrape tungen min?

Du kan med fordel skrape den hver morgen før du pusser tenner. Da sikrer du en grundig rengjøring og opprettholder tannhelsen. For å sikre enda mer regelmessig rensing kan du selvfølgelig også gjøre det om kvelden – så du renser to ganger om dagen.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram