Innhold på siden

Tynt hår – hva kan du gjøre selv?

Har du begynt å kjempe med tynnere hår, vikende hårlinje eller høye viker. Du er slett ikke alene. Tynt hår og hårtap hos kvinner og menn er et utbredt problem. Her kan du lese mer om årsakene til hårtap og om Australian Bodycares produkter som kan brukes ved hårtap og tynt hår.

» Gå direkte til behandling

Har du ikke tid til å lese hele artikkelen?
Banner Hair Loss Banner Hair Loss

Innhold på siden

Hårtap er en tilstand der håret så smått er i ferd med å tynnes ut, og til slutt kan håret forsvinne helt. Det kan være en tilstand der hårprakten tynnes ut – ofte langs midtlinjen midt på vertex på den øverste del av kraniet, også kjent som issen. 

Men det kan også gi skallethet flere steder på issen. Det er som regel menn som rammes av skallethet, mens kvinner opplever hårtap som en uttynning av håret i større eller mindre grad.


Tynt hår hos menn

Alle menn blir før eller senere rammet av hårtap. Det er en naturlig prosess. Det er anslått at ca. 20 % av alle menn i 20-alderen opplever hårtap, ca. 40 % av alle menn i 40-årene, men opp mot 60 % av alle menn i 60-årsalderen opplever et naturlig hårtap.

De mennene som er arvelig disponert for tidlig hårtap, er derfor også dem som typisk mister håret først.

Tynt hår hos menn er en tilstand der håret så smått begynner å bli tynnere på issen, før det til slutt forsvinner helt. 

Mannlig skallethet er den mest utbredte typen av hårtap, og kalles også for androgen alopeci.

Når håret begynner å falle av, vil du som mann typisk bli tynn på toppen. Håret tynnes ut på issen, og til slutt får du den såkalte “månen”. Deretter vil de høye vikene dukke opp, siden hårlinjen begynner å trekke seg tilbake i sidene. Det kan gi flekkvis skallethet, siden du fortsatt kan ha hår i nakken og i sidene.

Noen menn velger å barbere bort resten av håret for å få et ensartet uttrykk, i stedet for tynt hår, noen flekker med hår og skallethet.

Genetikk og hormoner

I de aller fleste tilfeller av tynt hår hos menn, faktisk gjelder det 9 av 10 menn, skyldes uttynningen av håret “androgenetisk hårtap”. Det vil si at hårtapet både er påvirket av arvelige anlegg og hormonelle faktorer.

I puberteten begynner unge menn å produsere testosteron i store mengder. Den store produksjonen av hormonet får hårsekkene til å skrumpe sammen, og etter hvert blir de så små at de hårene som faller av, ikke blir erstattet av nye som vokser ut. Det fører til skallethet. Så ender du med høye viker og en naken isse.

Hvis du er arvelig disponert for hårtap vil hårløken din, som er der hårveksten foregår, i høyere grad være følsomme for kjønnshormonet testosteron. Og jo mer følsom du er overfor det, jo mer vil hormonet utvikle seg til dihydrotestosteron, som er et veksthemmende stoff som ikke gjør håret ditt noen tjenester. 

Det er med andre ord ikke mengden testosteron som er avgjørende for om du mister håret tidlig eller ikke – men det er reaksjonen din på det. For menn som bevarer håret på hodet lengre enn andre, har verken mer eller mindre testosteron enn dem som mister det raskere.


Tynt hår hos kvinner

Hårtap hos kvinner viser seg ofte som en uttynning av håret på den øverste delen av kraniet, kalt vertex. Her tynnes håret ut i større eller mindre grad, mens hårprakten på sidene og i nakken ikke påvirkes.

Kvinner opplever ikke i samme grad skallethet og flekkskallethet slik menn gjør, der alt håret forsvinner.

Men det er like fullt et kosmetisk problem som kan ha psykiske konsekvenser for mange kvinner. Hårtap hos kvinner kan være både forbigående og vedvarende.

Stress er hårets fiende

Stress kan være hårets verste fiende og gi tynt hår. Det gjelder både kvinner og menn. Og stress er derfor en av de hyppigste årsakene til hårtap hos menn – i tillegg til de arvelige faktorene.

Det skapes hormonell ubalanse når kroppen er stresset. Det er spesielt hormonet kortisol som knyttes til stress. Hvis du blir stresset, sender kroppen kortisol ut i systemet, og det innebærer at du fungerer på en annen måte, både fysisk og psykisk.

Husk vitaminer

Dårlig kosthold og vitaminmangel kan i noen tilfeller være en av årsakene til at du får tynt hår.

Det er spesielt noen vitaminer som er viktige for håret og dets vekst og styrke Det gjelder både B- og C-vitamin. Hvis du mangler biotin og niacin, som begge er B-vitaminer, kan det gi en uttynninga av hårprakten. Hvis du ikke har nok C-vitamin, kan kroppen din trenge hjelp til å produsere kollagen, som er et viktig protein i forhold til et sunt og fyldig hår.

Hårtap etter sykdom

Hårtap og tynt hår som følge av sykdom er gjerne mer utbredt i hodebunnen. Det kan være hårtap som følge av stoffskiftesykdom eller hudsykdommer som seboreisk eksem. Seboreisk eksem er en hudsykdom som dessverre er kronisk, og som dukker opp i forskjellige alvorlighetsgrader. Man går gjerne seboreisk eksem i hodebunnen, på brystet og ansiktet, i armhulene og andre steder på kroppen med mange talgkjertler. De områdene som rammes er ofte svært flassete og røde, samtidig som det føles tørt og irritert.

Det er kun i de mest ekstreme tilfellene at alle de nevnte områdene rammes samtidig. I svært alvorlige tilfeller av seboreisk eksem i hodebunnen kan det gi hårtap.

Seboreisk eksem bryter normalt ut etter 20-årsalderen, men er også sett hos både spedbarn og eldre 

Psoriasis viser seg som flassende eksem i hodebunnen, og kan i alvorlige tilfeller gi hårtap fordi forutsetningene for hårveksten blir dårligere.

Medisinske behandlinger

Medisin kan være en annen årsak til at du mister håret. Det er spesielt cellegift i kreftbehandling som er årsaken til at du mister håret. Men andre medisiner kan også ha hårtap som bivirkning. Det skal stå oppført i pakningsvedlegget dersom en bestemt type medisin har hårtap som bivirkning.

Hårtransplantasjon

En annen, og svært omfattende, behandling av høye viker og hårlinjer som trekker seg bakover, er en såkalt hårtransplantasjon. Det består av en teknikk der hårsekker fra et donorområde med mange hår – som regel fra baksiden eller siden av hodet – blir flyttet til de skallede områdene. Som regel tas hårsekkene enkeltvis og plasseres i de utsatte områdene.

De transplanterte hårene vil falle ut etter et par uker, så de nyplantede hårene kan vokse frem. Det gjør de etter ca. tre måneder. Denne behandlingen krever tålmodighet, for det endelige resultatet viser seg først etter 1-1,5 år.

Trening

Ved å starte med daglig trening utskiller hjernen endorfiner som bidrar til å redusere stress – noe som kan redusere hårtapet ditt.


Produkter til bruk ved hårtap

Når du mister håret eller får tynt hår, skjer det som følge av en eller annen ubalanse i hårets vekst som hindrer den naturlige hårveksten. Australian Bodycare har utviklet fire unike produkter med nøye utvalgte, naturlige aktive ingredienser som er gode ved hårtap.

De fire produktene er et serumen sjampoen balsam og en hårspray, og alle kan brukes ved tynt hår og hårtap.


Serum

Serumet påføres i hodebunnen og hjelper med å sikre det optimale hodebunnsmiljøet, så håret for gode forutsetninger for vekst.


Sjampo

Sjampoen kan du bruke som din daglige sjampo. Den er mild, samtidig som den effektivt fjerner urenheter som kan hemme hårveksten.


Balsam

Balsam kan du bruke etter sjamponering. Hårsprayen bruker du etter hårvask, eller på de dagene da du hopper over hårvasken.


Spray

Sprayen styrker hårstråene så de blir mer motstandsdyktige mot brudd.


Nyttige aktive ingredienser

Alle produktene fra Australian Bodycare inneholder de aktive stoffene tetreolje og capilia longa, som styrker hodebunnen og håret. I tillegg inneholder serumet Australian Bodycare biotin.

Biotin er et B-vitamin som er viktig for hårets tilstand, og som er en av de hårvitaminene som støttes av vitenskapen.

Tetreolje er en 100 % naturlig ingrediens som hjelper med å rense hodebunnen for urenheter, så håret får de beste forutsetningene for å vokse.

Capilia longa er utvunnet fra naturlige tropiske og subtropiske planter, og er en aktiv ingrediens med mange gode egenskaper.

Vi anbefaler at produktene brukes samlet ved tynt hår for å oppnå det aller beste resultatet.

Spar 13%
Gratis frakt
Bestselger
Hair loss

Hair Loss pakken

+16.000 anmeldelser

3 produkter som sørger for de beste forutsetnin...

549,00 kr629,00 kr

Les mer:

Dårlige nyheter: Skjegget ditt er fullt av bakterier
Ansiktspleie

26 July, 2024

Dårlige nyheter: Skjegget ditt er fullt av bakterier!

En studie viser at ansiktshåret ditt kan inneholde bakterier som oftest finnes på toalettet. Les ...

Slitte tupper
Hårpleie

26 September, 2024

Slitte tupper - årsaker, forebygging og behandlingsalternativer

Slitte tupper er et vanlig problem som rammer mange mennesker. Hårets ender splitter seg på grunn...

Pakkepris

Sammenligningsprisen er verdien av pakken når du kjøper hver enhet separat.

Flere kundefavoritter

    Tidligere sett

      Du er 399,00 kr unna fri frakt

      Fri frakt
      500ml Face Toner(529 kr)

      Handlekurven din er tom

      100 % Fornøydgaranti

      Full refusjon hvis du ikke er fornøyd

      +16.000 anmeldelser

      Vurdert som "Enestående" 4.5/5.0

      Ikke fornøyd med noe? Send det tilbake uten spørsmål! Bare send en e-post til info@australian-bodycare.com, så ordner vi resten.

      Med over 16.000 anmeldelser og en gjennomsnittlig vurdering på 4.5/5, samt mer enn 500.000 fornøyde kunder, er våre prisbelønte produkter betrodd av tusenvis.

      Are you in the right place?

      CA CZ DE DK EE ES FI FR GB GR HR HU IT LT LU LV MC NL NO PL PT RO SE SK SE US