Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser i hodebunnen?

Kviser i hodebunnen er ikke så synlige som kviser andre steder (så lenge du har hår på hodet), men de er fortsatt veldig sjenerende. Alle mennesker kan få kviser i hodebunnen, men særlig utsatte er unge i puberteten. Lider du generelt av kviser og uren hud i ansiktet og kanskje på kroppen, er det veldig normalt at du også får kviser i hodebunnen.

Men man kan (dessverre) også ha kviser lenge etter tenårene.


Hvordan ser kviser i hodebunnen ut?

Ei kvise i hodebunnen ligner enhver annen kvise i ansiktet eller på kroppen (og man kan ha kviser overalt på kroppen). Men har du hår på hodet, kan ei kvise plassert i hodebunnen heldigvis være litt vanskelig å få øye på. Det betyr dog ikke at den ikke kan være akkurat like øm og ubehagelig å ha som alle andre kviser.

Har du generelt kviser og uren hud i ansiktet og på kroppen, er knoppene i hodebunnen sannsynligvis også kviser. Men har du ellers ikke kviser, bør du først få undersøkt om knoppene i hodebunnen faktisk er kviser, eller det i stedet er flass, eksem eller psoriasis, flasseksem eller sopp i hodebunnen som forårsaker knoppene.

Det er aldri en god idé å pille og klemme på kvisene sine, heller ikke i hodebunnen. Du risikerer å skape infeksjon i såret. I verste fall kan det utvikle seg til en byll.


Hva kan man gjøre med kviser i hodebunnen?

Kviser rammer særlig unge i puberteten. Hos de fleste forsvinner kvisene derfor etterhvert som tenårene tar slutt. Så du kan selvfølgelig håpe på at det gjelder for deg.

Men det er dessverre heller ikke uvanlig å fortsette med kviser langt inn i voksenårene eller hele livet igjennom. Det er mange mennesker som lider av kviser i ansiktet, i hodebunnen og på kroppen. Derfor er det et stort marked for produkter som lover behandling i en fart.

Men den slags mirakelkurer finnes dessverre ikke. Det beste du kan gjøre for å fjerne uren hud og kviser er at rense og pleie huden din grundig hver eneste dag med en god kvisekrem. I vanskelige tilfeller av kviser kan det være nødvendig med legebehandling.

2–pack til kviser i hodebunnen
Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2–pack til kviser i hodebunnen - Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen

Medisinsk behandling

Har du hår på hodet er det vanskelig å bruke tradisjonelle midler mot kviser. Kremer mot kviser og salve i hodebunnen kan være litt av en utfordring på grunn av håret. Men det kan være nødvendig, særlig hvis du lider av mange kviser. I så fall kan du velge å bruke produktet om natten.

Du skal imidlertid spørre legen din først ettersom noen produkter kan avfarge håret. Lider du av kviser i alvorlig grad i ansiktet og på kroppen, kan løsningen noen ganger være en pillekur. Den får du på resept av legen din. Den vil selvfølgelig også hjelpe mod kviser i hodebunnen.


Shampo og skrubb mot kviser i hodebunnen

Før du starter med medisinske produkter, kan du imidlertid prøve andre midler først.

En god Tea Tree shampo mot fett hodebunn kan kanskje løse problemet. Flasshampo kan også ofte være til gagn mot kviser i hodebunnen. Det skyldes at flasshampo motvirker bakterier i hodebunnen, fjerner døde hudceller og fjerner overskytende fett og skitt i hodebunnen – og det er også til gagn når du lider av kviser der.

Mange har stor glede av shampo for irritert hodebunn  med innhold av tea tree oil når de har hodebunnsproblemer som tørrhet, flass , kviser eller annet.

1-2 ganger i uken bør du dyprense hodebunnen din med hodebunnsskrubben. 

Scalp Scrub eksfolierer varsomt hodebunnen din, så døde hudceller, talg, skitt og rester av stylingprodukter fjernes i dybden. 

Fordel Scap Scrub i hodebunnen når håret er vått. Bruk fingertuppene dine eller hodebunnsbørsten for å fordele produktet og massere det inn i hodebunnen. Skyll grundig med vann. 

SE OGSÅ: Effektiv hodebunnskur

2–pack til kviser i hodebunnen
Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2–pack til kviser i hodebunnen - Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen

Hvordan kan man forebygge kviser i hodebunnen?

Det er viktig å passe og pleie huden sin godt med gode og hudvennlige produkter – å rense huden og også huske å fukte den med en god krem. Men det er også viktig å spise og leve sunt, dyrke mosjon og holde seg i god form.

Det er dem som mener at man bør unngå kumelk hvis man sliter med kviser. Det finnes ingen vitenskapelige bevis for dette, men det kan selvfølgelig være verdt å prøve i en periode for at se om det virker for deg.

Velg hårprodukter og stylingprodukter som irriterer hodebunnen så lite som mulig. Og sørg så langt det er mulig for at stylingproduktene ikke kommer ned i hodebunnen, men kun brukes i håret. Ellers kan voks, balsam og andet medvirke til å tilstoppe talgkjertlene.

Håret og hodebunnen har godt av lys og luft. Unngå derfor så langt det er mulig at gå med kaps eller lue hele dagen.


Hvorfor får man kviser i hodebunnen?

Kviser i hodebunnen oppstår av samme årsaker som kviser alle andre steder i ansiktet og på kroppen.

Årsaken er tilstoppede talgkjertler. Kviser er en hormonelt betinget hudlidelse: Når det dannes ekstra mange hormoner dannes det også ekstra mye talg i hårsekken eller talgkjertlen, som så blir tilstoppet fordi talgen ikke kan komme opp til hudoverflaten og ut. Hvis det kommer bakterier ned i talgkjertelen eller hårsekken – og det er vanskelig å unngå – vil det oppstå betennelse. Det er da du får ei kvise.

Kviser kommer typisk der hvor vi har flest talgkjertler/hårsekker, og hvor huden av den grunn har tendens til å produsere mest fett. Derfor er det ikke så rart at man får kviser i hodebunnen.

Hvis du ellers ikke har kviser i ansiktet og på kroppen, men kun i hodebunnen, kan det skyldes de hårproduktene du bruker. Eller det kan kanskje skyldes at du barberer av deg håret og derfor får røde utslett efter barberingen, som kan utvikle seg til kviser.

Der er ingen undersøkelser som kan påvise en direkte sammenheng mellom kviser og usunn mat eller bestemte fødevarer.

Men generelt har det en fordelaktig virkning på huden og din allmenne tilstand å leve og spise sunt, å dyrke mosjon og å unngå stress.

Man vet at stress påvirker hormonbalansen. Ettersom kviser er hormonelt betingede kan det være en sammenheng mellom stress og forekomsten av kviser.

2–pack til kviser i hodebunnen
Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2–pack til kviser i hodebunnen - Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram