Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvorfor er hodebunnen min fettet?

Mens noen kjemper med en tørr hodebunn, forholder hodebunnsproblemene seg helt annerledes hos andre. Mange sliter nemlig med en irriterende fettet hodebunn. Når hodebunnen er fettet, viser det seg også ofte som fett hår. Og når håret fetter, er en naturlig reaksjon naturligvis å vaske det for å få bort fettet. Men det kan være en ond sirkel å begi seg inn i.

For en fettet hodebunn skyldes ofte at talgproduksjonen er veldig høy i motsetning til en lav produksjon, som viser seg i form av en tørr hodebunn.

Vasker du derfor håret ditt alt for hyppig, stimulerer du hudens talgproduksjon. Når du vasker, fjerner du det naturlige fettlaget som kroppen selv produserer. Og det betyr at kroppen tror den skal kompensere for det manglende fettet ved å overprodusere talg.

På den måten ender du med en fettet hodebunn og et klaskete, fettet hår.

Akkurat som ved tørr hodebunn kan du imidlertid også få en fettet hodebunn hvis du har et overdrevent forbruk av stylingprodukter, som tetter porene til. Samtidig kan årsaken til en fettet hodebunn også i noen tilfeller finnes i hormonelle forandringer og stress.


Behandling av fettet hodebunn

For å bli kvitt en tør hodebunn kreves det først og fremst at du tar en kald tyrker. Du har sikkert vent håret ditt til å bli vasket hver dag, og nå blir det fettet på én dag. Derfor skal du nå i gang med å venne håret til å bli vasket sjeldnere.

Avvenn håret

Det er en tøff runde fordi du i starten er nødt til å løpe rundt med fett hår, fram til håret ditt har gjenfunnet sin naturlige balanse. Innimellom kan du imidlertid bruke en tørrsjampo som suger opp fettet i håret ditt. På den måte unngår du å sitte inne bak lukkede gardiner eller bruke lue om sommeren fordi du ikke har lyst til å gå ut i offentligheten med fettet hår.

Venn gjerne håret ditt til å bli vasket ca. to gange i uka. Det er rikelig. Faktisk trenger håret ditt kun å vaskes når det begynner å lukte.

Bruk de rette produktene

Når du sliter med fettet hodebunn, er det viktig å bruke den riktige sjampoen, og den skal ikke være for sterk. Til en fettet hårbunn kan du bruke Australian Bodycare Hair Clean sjampo som inngår i en samlet pleieserie til hodebunnsproblemer. Denne sjampoen til fett hår renser effektivt fett og stylingprodukter vekk fra hodebunnen, og takket være Tea Tree Oil renser den skånsomt bakterier og skitt i dybden, samtidig med at håret styrkes innefra.

Du må imidlertid huske å skylle sjampoen ut grundig, slik at det ikke sitter rester igjen som generer hudens naturlige beskyttende lag.

1-2 ganger i uken bør du dyprense hodebunnen din med hodebunnsskrubben.

Scalp Scrub eksfolierer varsomt hodebunnen din, så døde hudceller, talg, skitt og rester av stylingprodukter fjernes i dybden.

Fordel Scap Scrub i hodebunnen når håret er vått. Bruk fingertuppene dine eller hodebunnsbørsten for å fordele produktet og massere det inn i hodebunnen. Skyll grundig med vann.

2–pack til kviser i hodebunnen
Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2–pack til kviser i hodebunnen - Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen

Start med sunn kost

Ettersom en fettet hodebunn ofte skyldes din naturlige produksjon av talgkjertler, kan du allikevel sette inn andre midler i kampen mot fettet hodebunn. Og det gjennom kostholdet ditt. Hvis du er vant til å spise mye fettholdig mat, hurtigmat, godterier, kaker og brus, fremmer du talgproduksjonen og dermed en fettet hodebunn.

Men hvis du i stedet innarbeider sunne kostvaner, kan du hjelpe reguleringen av din talgproduksjon av gårde.

Fettet hodebunn og hårtap

For mange kvinner og menn er hårtap et stort problem. Og selv om kvinner sjeldent blir helt skallet, kan manken fort bli tynnet ut. Det skyldes blant annet faktorer som stress, graviditet og hormonelle forandringer, som alle skader håret slik at du mister det.

Men det kan også ofte skyldes alderen. Jo eldre du blir, desto tynnere blir håret helt naturlig.

Men faktisk kan en fettet hodebunn også være en hindring i kampen mot hårtap. Hvis du har vært igjennom en stresset periode, og det kan ses på håret, skal nytt hår ha ro til å vokse frem. Har du dog en veldig fettet hodebunn, kan den hemme veksten av nye hår. Og så blir det vanskelig å få din fyldige hårprakt tilbake.

Derfor er det ytterligere grunn til å få bukt med en fettet hårbunn hvis du i tillegg kjemper mot hårtap.


Fettet hodebunn og kløe

Selv om kløe i hodebunnen ofte forbindes med tørr hud, kan en fettet hodebunn også klø. Kløende hodebunn og fett hår kan derfor også henge sammen. Og det kan skyldes fettet flass i hodebunnen. Flass kommer nemlig av, akkurat som en fettet hodebunn, en overproduksjon av talg.

Men det finnes flere typer flass. Den fettete typen, som klistrer seg til hodebunnen, og de tørre flakene som drysser som hvit snø ned på blusen din. Du kan altså både få flass både fra en fettet og en tørr hodebunn.

Har du det, er det en god idé å gi hårbunnen litt ekstra pleie. Her er Scalp Cure igjen et godt valg, fordi den med antiseptiske midler styrker hudens naturlige balanse.

Dell inn håret i seksjoner og fordel kuren jevnt i hodebunnen. La den trenge inn i minimum fem minutter, deretter skyller du den grundig ut. Du kan også la den sitte natten over hvis du virkelig trenger et energiboost.

Video: Slik bruker du scalp serum mot en fettet hodebunn

Hvorfor er hodebunnen min tørr?

Akkurat som en fettet hodebunn skaper problemer, gjør en tørr hodebunn det også. En tørr hodebunn kan være virkelig generende og føles ubehagelig. Tørrhet i hodebunnen oppstår fordi det ikke er nok fukt og næring i området. Huden vår er fylt med talgkjertler over det hele – det er dem som sikrer at huden er tilstrekkelig fuktet og beskyttet, slik at den er motstandsdyktig.

Imidlertid stopper noen menneskers naturlige talgproduksjon, og gjør den det vil hodebunnen bli tørr og sart. Jo eldre du blir, jo mindre talg produserer du, og derfor kommer du i større risiko for å få en tørr hodebunn desto eldre du blir. Men en tørr hodebunn er ikke kun et problem for eldre – det rammer personer i alle aldre. Hvis du ikke får den rette kosten med de nødvendige vitaminene, mineralene og væsken, er du også mer utsatt for en tørr hodebunn. Det samme gjelder hvis du inntar bestemte typer medisiner.

Årsaken til en tørr hodebunn kan altså være din manglende talgproduksjon, men det skyldes i mange tilfeller den måten du behandler håret ditt på. Bruker du en kraftig sjampo er det ofte grunnen til en irritert og tørr hodebunn. Samtidig er stylingprodukter og hårføneren harde mot hodebunnen – og de kan derfor være skyld i at huden tørrer ut.

Akkurat som ved en fettet hodebunn med tørt hår, kan du også oppleve en tørr hodebunn og fettet hår. Her kan du igjen bruke Australian Bodycares komplette hårplejeserie, som i tre trinn gir både tørre og fettete hodebunner samt tørt og fett hår den riktige pleien for å stabilisere den naturlige balansen.

2–pack til kviser i hodebunnen
Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 379,00 kr
2–pack til kviser i hodebunnen - Hodebunnsskrubb og Tea Tree–sjampo mot uren hud i hodebunnen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram