Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er flekkvis hårtap og alopecia areata?

Alopecia Areata, også kjent som flekkvis hårtap, er en autoimmun sykdom som fører til plutselig hårtap. I denne sykdommen angriper immunsystemet feilaktig hårsekkene og forstyrrer deres normale vekst. Dette fører til hårtap i runde eller ovale områder på hodebunnen eller andre steder på kroppen.

Den eksakte årsaken til Alopecia Areata er ikke fullt ut forstått, men både genetiske og miljømessige faktorer antas å spille en rolle. Tilstanden kan oppstå i alle aldre og rammer menn og kvinner likt.

Hvis du vil vite mer om hårtap hos menn eller kvinner, ta en titt på våre guider.

Symptomene på alopecia areata varierer fra små, skallede flekker på hodebunnen til mer omfattende hårtap. Selv om tilstanden ikke er smertefull og vanligvis ikke påvirker den fysiske helsen, kan den ha en betydelig innvirkning på selvtilliten og livskvaliteten.

Alopecia areata kan ikke kureres, selv om hårtapet vanligvis ikke er permanent. Det finnes imidlertid behandlinger som kan hjelpe håret til å vokse raskere tilbake.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Typer av alopecia areata

Det finnes ulike typer alopecia areata, inkludert:

  • Alopecia Areata (AA): Dette er den vanligste formen og resulterer i runde eller ovale skallede flekker på hodebunnen eller andre hårete områder av kroppen.
  • Alopecia Totalis (AT): Ved denne formen går alt hår på hodet tapt, inkludert øyenbryn og øyevipper.
  • Alopecia Universalis (AU): Dette er den mest alvorlige formen, hvor alt kroppshår, inkludert hår på hodet, ansiktet og kroppen, faller av.

De ulike typene av alopecia areata kan variere i alvorlighetsgrad og de områdene av kroppen som påvirkes. Den eksakte formen som en person vil utvikle er ofte vanskelig å forutsi.

Fakta

Her er noen viktige fakta om flekkvis hårtap:

1. Autoimmun sykdom: Flekkvis hårtap er en autoimmun sykdom hvor immunsystemet feilaktig angriper hårsekkene og forårsaker hårtap.

2. Plutselig debut: Sykdommen kan oppstå plutselig og føre til runde eller ovale skallede flekker på hodebunnen.

3. Ingen kur: Det finnes for øyeblikket ingen kur for flekkvis hårtap, men forskjellige behandlinger kan hjelpe til med å gjenopprette hårveksten.

4. Stress og genetikk: Stress kan være en utløser for tilstanden, og det finnes også en genetisk disposisjon for flekkvis hårtap.

5. Ikke smittsom: Flekkvis hårtap er ikke smittsom og kan ikke overføres gjennom kontakt med en berørt person.


Hvem rammes av flekkvis hårtap?

Flekkvis hårtap kan ramme mennesker i alle aldre, kjønn og etniske bakgrunner. Denne tilstanden kan oppstå hos barn, tenåringer og voksne. Det er viktig å merke seg at flekkvis hårtap ikke skyldes dårlig hygiene eller mangel på pleie, men er en autoimmun sykdom.

Det ser ut til å være en genetisk predisposisjon for å utvikle flekkvis hårtap, da mennesker hvis familiemedlemmer har tilstanden har en høyere risiko for å utvikle den. Tilstanden kan forekomme sporadisk eller, i visse tilfeller, gå i familier. De berørte bør være klar over at de ikke er alene og kan søke medisinsk hjelp for å hjelpe dem med å håndtere tilstanden.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Alopecia Areata og dens årsaker

De eksakte årsakene til flekkvis hårtap, også kjent som alopecia areata, er ikke fullt ut forstått. Det er imidlertid en autoimmun sykdom hvor immunsystemet feilaktig gjenkjenner hårsekkene som en trussel og angriper dem. Dette forårsaker at håret faller av og skallede flekker utvikler seg på hodebunnen eller andre hårete områder av kroppen. Flere faktorer kan øke risikoen for denne tilstanden:

1. Genetisk disposisjon: Det finnes bevis for at flekkvis hårtap har en tendens til å gå i noen familier. Hvis familiemedlemmer har tilstanden, er det en økt risiko for også å utvikle den.

2. Autoimmun reaksjon: De fleste forskere tror at alopecia areata utløses av en autoimmun reaksjon hvor kroppens immunsystem ser friske hårsekker som fremmede og angriper dem.

3. Stress: Noen studier antyder at stressende livshendelser eller psykologisk stress kan favorisere forekomsten eller forverringen av alopecia areata.

4. Andre autoimmune sykdommer: Mennesker som allerede lider av andre autoimmune sykdommer, som skjoldkjertelsykdommer eller vitiligo, har en høyere risiko for å utvikle flekkvis hårtap.

5. Infeksjoner: I sjeldne tilfeller kan en virusinfeksjon stimulere immunsystemet og utløse utviklingen av alopecia areata.

 Det er viktig å merke seg at de eksakte årsakene og utløserne av flekkvis hårtap kan variere fra person til person. Forståelsen av de underliggende mekanismene for sykdommen er gjenstand for pågående forskning.


Symptomer

Symptomene på flekkvis hårtap kan variere fra person til person og avhenger ofte av alvorlighetsgraden av tilstanden. Vanligvis begynner alopecia areata med utseendet av små, runde eller ovale skallede flekker på hodebunnen eller andre hårete områder på kroppen. Her er fem vanlige symptomer:

1. Skallede flekker: Det mest åpenbare symptomet er hårtap som oppstår i sirkulære eller ovale områder. Disse skallede flekkene kan øke i størrelse over tid eller nye flekker kan dukke opp.

2. Hårtap i løpet av kort tid: Hos noen personer kan hårtapet være betydelig i løpet av kort tid, noe som resulterer i merkbare skallede flekker.

3. Hårtap på hodebunnen: I noen tilfeller kan hårtapet være så avansert at det resulterer i fullstendig skallethet på hodebunnen. Dette er imidlertid ganske sjeldent og forekommer i mer alvorlige former av sykdommen. Denne formen er kjent som alopecia totalis.

4. Endringer i neglene: Noen ganger kan endringer oppstå i neglene, som bulker, riller eller misfarging. Dette er imidlertid ikke tilfelle for alle berørte.

5. Kløe eller brennende følelse: Noen personer kan oppleve mild kløe eller brennende følelse på hodebunnen i de berørte områdene.

6. Hårtap over hele kroppen: I sjeldne tilfeller kan alopecia areata ikke bare påvirke hodebunnen, men også forårsake hårtap på andre hårete deler av kroppen som øyenbryn, øyevipper, armer, ben eller i skjeggvekstområdet. Denne typen kalles da alopecia universalis.

7. Tilbakevendende episoder: Alopecia Areata oppstår ofte i episoder, hvor symptomene kan dukke opp, forsvinne og deretter komme tilbake. Dette gjør sykdommen uforutsigbar for mange berørte.


Diagnostisering

Flekkvis hårtap diagnostiseres vanligvis av en hudlege eller dermatologisk kirurg. Diagnostiseringsprosessen kan involvere flere trinn.

Den begynner ofte med en detaljert medisinsk historie, hvor legen stiller spørsmål om pasientens medisinske bakgrunn, familiehistorie av hårtap og tidligere hårproblemer. Dette hjelper til med å bedre forstå symptomene og utelukke andre mulige årsaker til hårtap.

En grundig fysisk undersøkelse av hodebunnen og muligens andre berørte områder på kroppen gjennomføres deretter. Legen sjekker de skallede flekkene for størrelse, form og fordeling.

I noen tilfeller kan en trikoskopi utføres. Dette er en undersøkelse hvor et spesielt mikroskop brukes for å undersøke hårsekkene og hodebunnen mer detaljert. Dette kan hjelpe til med å bekrefte diagnosen og bestemme alvorlighetsgraden av tilstanden.

Det er også viktig å utelukke andre mulige årsaker til hårtap, som skjoldkjertelsykdom eller infeksjon, før en diagnose av alopecia areata vurderes.

Avhengig av resultatene av disse diagnostiske prosedyrene kan legen stille diagnosen alopecia areata og diskutere passende behandlingsalternativer og planer med pasienten. Det er viktig å merke seg at diagnosen flekkvis hårtap krever profesjonell medisinsk vurdering og bør ikke stilles selvstendig.


Behandling av Alopecia Areata

Behandling av flekkvis hårtap avhenger av den individuelle situasjonen og alvorlighetsgraden av tilstanden. Det finnes ulike metoder for å lindre symptomene og fremme hårvekst, men det finnes ingen universell kur. En hudlege vil anbefale passende alternativer avhengig av tilfellet. Vanlige behandlingsalternativer inkluderer bruk av topikale kortikosteroider, topikal immunterapi, antralin, immunmodulatorer, laserterapi og i noen tilfeller hårerstatningsløsninger.

Effektiviteten av disse behandlingene varierer fra person til person og det kan ta tid å se resultater. Å arbeide tett med en lege er avgjørende for å planlegge og overvåke de beste stegene for den individuelle situasjonen.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Tips for å få tilbake hår ved alopecia

Hvis du lider av alopecia areata og leter etter måter å fremme hårvekst på, finnes det noen tips som kan hjelpe deg:

1. Regelmessig hodebunnsmassasje: Masser hodebunnen forsiktig med fingertuppene regelmessig. Dette kan fremme blodsirkulasjonen til hodebunnen og stimulere hårvekst.

Et alternativ til fingertuppene kan være en hodebunnsbørste, som den fra Australian Bodycare. Hodebunnbørsten kan brukes til daglig hodebunnsmassasje, og du kan bruke den i både vått og tørt hår.

2. Kosttilskudd: Å ta kosttilskudd kan sees på som en støtte for hårvekst. De gir også næringsstoffer i form av vitaminer og mineraler. Med biotinkapsler for sunt og vakkert hår kan du støtte håret ditt naturlig og motvirke håravfall. Vi anbefaler at du supplerer dem med produktene fra hårtapssettet.

Du finner mer informasjon om hårvitaminer i denne guiden.

Hair Loss pakken
3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 629,00 kr
Hair Loss pakken - 3 produkter for et sunt, sterkt og langt hår

3. Sjampo og balsam mot håravfall: Hvis du merker tynnere hår eller en vikende hårlinje kan du støtte hårveksten din med naturlige hårpleieprodukter. Disse bør ikke irritere hodebunnen under noen omstendigheter. Australian Bodycare tilbyr deg en sjampo og balsam med naturlige ingredienser som du kan bruke mot hårtap.

Det anbefales å bruke sjampoen hver gang du vasker håret. Sjampoen kan brukes hvis du vasker håret hver dag. Påfør sjampoen i vått hår og hodebunn og la den sitte i 2-3 minutter før du skyller den ut. De fleste hår trenger å bli renset etter vask med sjampo.

Balsam er spesielt viktig for personer med håravfall, tynt eller skadet og tynt hår. Balsam gir næring til håret, får det til å se sunt og velstelt ut og gjør det mer motstandsdyktig mot avbrekk. Påfør balsamen i vått hår, og la den virke i to minutter før du skyller den ut. Håret blir lett å gre gjennom og forblir mykt og glansfullt.

Sjampo for hårtap
Sjampo til tynt og fint hår som kan brukes ved hårtap
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 169,00 kr
Salgspris Fra 169,00 kr Vanlig pris
Sjampo for hårtap - Sjampo til tynt og fint hår som kan brukes ved hårtap
Hårtap Conditioner
Balsam til daglig pleie av hår og hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 169,00 kr
Salgspris 169,00 kr Vanlig pris
Hårtap Conditioner - Balsam til daglig pleie av hår og hodebunn

4. Støtte for øyenvipper og øyenbryn: Hvis du ønsker å styrke øyenbrynene og øyenvippene, anbefaler vi at du bruker castor oil. Ricinusolje er en sterk olje som er enkel å påføre. For å påføre ricinusolje på øyenvippene eller øyenbrynene, tar du en liten dråpe på fingeren og påfører den forsiktig langs den øvre vippekanten og øyenbrynene. Oljen bør påføres om kvelden slik at den kan virke over natten.

5. Beskytt hodet mot sollys: Å beskytte hodebunnen mot solens stråler er en av hårets viktigste biologiske funksjoner. UV-stråling i hodebunnen ved alopecia areata øker ikke bare risikoen for hudkreft, men gjør det også vanskeligere for alopecia å vokse ut igjen. Bruk for eksempel en hodebunnsbeskytter som en caps eller solhatt når du oppholder deg lenge ute i solen.


Livsstils- og pleietips

Å håndtere flekkvis hårtap krever ikke bare medisinsk intervensjon, men også en bevisst tilpasning av livsstil og pleierutine. Her er noen hjelpsomme tips:

  • Redusere stress: Stress er kjent for å forverre hårtap. Prøv avslapningsteknikker som meditasjon, yoga eller dyp pusting for å redusere stress.
  • Sunt kosthold: Et balansert kosthold rikt på proteiner, vitaminer og mineraler kan støtte hårvekst. Tenk på matvarer som egg, fisk, grønne grønnsaker og nøtter.
  • Skånsom pleie: Bruk milde hårpleieprodukter og unngå overdreven varme og stylingprodukter som kan stresse håret.
  • Skånsomme frisyrer: Vurder skånsomme frisyrer som løse fletter eller hestehaler for å unngå hårbrudd.

Konklusjon

I denne guiden har vi diskutert flekkvis hårtap, også kjent som alopecia areata, i detalj. Vi har sett på de ulike typene av denne tilstanden og diskutert noen viktige fakta om den. Vi har også sett på hvem som kan bli rammet av skallede flekker på hodet og de mulige årsakene til denne tilstanden. Symptomene på alopecia areata er blitt detaljert for å hjelpe de berørte med å gjenkjenne tegnene og få en tidlig diagnose.

Behandlingsalternativene for flekkvis hårtap ble diskutert, med vekt på at ingen metode er like effektiv for alle. Til slutt gir vi deg verdifulle tips om å få tilbake hår ved alopecia og ideer for livsstils- og pleietips.

Det er viktig å understreke at alopecia areata er en kompleks tilstand og effektene kan variere fra person til person. Hvis du eller noen du kjenner er rammet av denne tilstanden, er det lurt å konsultere en profesjonell for å få best mulig støtte og behandling. Mange mennesker søker også støtte i selvhjelpsgrupper for å hjelpe dem med å håndtere tilstanden og andre typer hårtap på best mulig måte.


FAQ


Hvordan viser alopecia areata seg?

Tilstanden viser seg ofte som skallede flekker på hodebunnen, men kan også påvirke andre hårete deler av kroppen som øyenbryn, øyevipper, armer eller ben.


Hva er de viktigste årsakene til flekkvis hårtap?

De eksakte årsakene er ikke fullt forstått, men det er en autoimmun sykdom hvor immunsystemet angriper hårsekkene.


Er alopecia areata smittsom?

Nei, alopecia areata er ikke smittsom og kan ikke overføres gjennom kontakt med en berørt person.


Hvordan diagnostiseres alopecia areata?

Diagnosen stilles vanligvis av en hudlege, som undersøker de skallede flekkene og utfører ytterligere tester ved behov.


Finnes det en kur for alopecia areata?

Det finnes ingen kur, men forskjellige behandlinger kan fremme hårvekst.


Hvilke behandlingsalternativer er tilgjengelige?

Behandlingsalternativer inkluderer topikale kortikosteroider, topikal immunterapi, laserterapi og mer, med varierende effektivitet fra person til person.


Kan jeg fremme min hårvekst ved flekkvis hårtap?

Ja, det finnes tiltak som hodebunnsmassasje, kosttilskudd og skånsomme hårpleieprodukter som kan støtte hårvekst.


Er solbeskyttelse viktig for personer med alopecia areata?

Ja, å beskytte hodebunnen fra UV-stråler er viktig siden solens stråler kan påvirke hårveksten.


Hvordan er flekkvis hårtap knyttet til stress?

Stress kan være en utløsende faktor for tilstanden eller forverringen av tilstanden, så stresshåndtering er viktig.


Er alopecia areata arvelig?

Det finnes en genetisk predisposisjon og personer med familiemedlemmer som lider av tilstanden har en høyere risiko.


Kan jeg forhindre hårtap ved alopecia areata?

Det finnes ingen kjent metode for å forhindre alopecia areata siden de eksakte årsakene ikke er fullt forstått.


Kan jeg bruke mine vanlige hårpleieprodukter under behandlingen av alopecia areata?

Det er tilrådelig å bruke skånsomme hårpleieprodukter og unngå overdreven varme og styling for ikke å stresse håret ytterligere.


Er støttegrupper hjelpsomme for personer med alopecia areata?

 Ja, støttegrupper kan tilby verdifull støtte og informasjon for å hjelpe til med å håndtere tilstanden.


Hvordan kan jeg styrke min selvtillit ved alopecia areata?

Selvtilliten kan styrkes ved å søke profesjonell støtte, dele erfaringer med andre berørte og bruke hårpleieteknikker.

Komplett hårtapspakke med XL produkter
5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 1.239,00 kr
Salgspris 1.239,00 kr Vanlig pris
Komplett hårtapspakke med XL produkter - 5 produkter for daglig pleie av hårtap og tynt hår

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram