Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er glidekrem?

En god glidekrem er en krem som er utviklet for å minske friksjon (gnidningsmotstand) i forbindelse med sex.

Gå til: Hjelper glidekremer mot tørrhet i skjeden? Hjelper glidekremer mot sopp i skjeden?

Tre forskjellige typer glidekremer til samleie

Det finnes tre grunntyper av glidekremer, som hver især har forskjellige egenskaper og derfor egner seg til forskjellige formål:

 Vannbaserte glidekremer er vannoppløselige (og kan derfor fjernes med vann) og absorberes lett av huden. Ved bruk av kondom bør du velge en vannbasert krem, da andre typer av glidekremer kan få kondomet til å sprekke. Den vannbaserte glidekremen styrker derimot kondomets elastisitet og holdbarhet. Vannbaserte glidekremer fås også med smak, for eksempel jordbærsmak, eller med en varmende effekt.

 Silikonbaserte glidekremer absorberes ikke av huden og holder derfor lenger. Det er ikke alle silikonbaserte glidekremer som kan brukes sammen med kondom, da noen typer kan oppløse gummien og dermed ødelegge kondomet.

 Oljebaserte glidekremer er ikke vannløselige (og kan derfor ikke fjernes med vann) og absorberes ikke så fort av huden. Oljebaserte glidekremer anbefales ikke ved bruk av kondom, da oljen kan oppløse gummien og få kondomet til å revne. De oljebaserte glidekremene kan være basert på forskjellige typer av olje, som mandelolje, solsikkeolje og australsk tea tree oil.

– Økologisk glidekremer Foretrekker du økologiske produkter, kan du heldigvis finne en økologisk glidekrem. Kikk eventuelt etter den i din helsebutikk.

Andre typer glidekremer

Det finnes også glidekremer som er blandingsprodukter og for eksempel er basert på både silikon og vann.

Ut over de forskjellige typene av glidekremer, kan et alminnelig produkt som mandelolje – som blant annet brukes i matlagning, til hudpleie, som barberkrem, til hodebunnsproblemer, som badeolje osv. – også anvendes til intimt bruk som glidekremer.


Hvorfor bruker man glidekremer?

Glidekremer er utviklet for å minske friksjonen (gnidningsmotstanden) som oppstår i forbindelse med samleie – både vaginalt og analt. For mange mennesker er gnidningsmotstanden dog ikke noe de oppfatter som et problem, og da er glidekrem kanskje ikke noe de har behov for. Men for mange andre kan det være en stor hjelp.

Tørrhet i skjeden

For kvinner som har problemer med tørrhet i skjeden, kan et samleie være både en ubehagelig og en smertefull affære. Tørrhet i skjeden (også kalt vaginal tørrhet) oppstår typisk på grunn av hormonelle forandringer, og oppleves derfor særlig ofte hos kvinner som er i overgangsalderen, etter en graviditet eller eventuelt i forbindelse med stress.

Glidekremer til tørr skjede anvendes altså ofte på grunn av problemer med tørrhet i skjeden. Men glidekremer brukes faktisk også på hospitaler, for eksempel i forbindelse med innsetting av et kateter. Her handler det jo også om å minske friksjonen og det ubehag som det medfører.

Sopp i skjeden

Mange kvinner sliter med sjenerende og kløende sopp i skjeden. Soppinfeksjonen kan ha oppstått etter samleie. Det kan skje enten det er tørrhet i skjeden eller ikke. Sopp i skjeden oppstår typisk fordi sæd har en annen pH-verdi enn skjeden. Mens sæd er basisk, er miljøet i skjeden surt.

Mange kvinner opplever også at de får utflod etter samleie, og at skjeden får en rekeaktig lukt. Det kan skyldes en bakterie som forekommer på mannens penis. Det er alt sammen ubehagelige plager, som heldigvis ikke er farlige. Men har du fått sopp eller en bakterieinfeksjon, bør det behandles.

Som kjent er det bedre å forebygge enn å helbrede. Så opplever du problemer med lukt og utflod etter samleie, kan en glidekrem som motvirker bakterier og som likeledes kan anvendes ved sopp være løsningen på dine problemer.

Gel mot kløe, tørrhet og irritasjon

Mange kvinner opplever kløe, svie og irritasjon etter sex, og det kan være ganske ubehagelig. Hvis sex er årsaken til problemene, kan det hjelpe å bruke en gel som avhjelper vaginal tørrhet og intimt ubehag. Australian Bodycare har utviklet en gel med innhold av tea tree oil. Intim glide er dermatologisk testet og kan avhjelpe tørrhet og intimt ubehag, samt gi dere begge en sensuell opplevelse.

Intim glide fra Australian Bodycare er en lett, glatt og sensuell gel. Den inneholder den naturlige Tea Tree Oil, som kan avhjelpe problemer med kløe, svie, tørrhet og irritasjon som mange kvinner opplever under og etter sex.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Glidekremer til gravide

Under en graviditet kan den gravide oppleve en lang rekke plager. Det er noe de fleste kvinner som har vært gravide, kan nikke gjenkjennende til. En av de hyppigste plagene er tørrhet i skjeden. Tørrheten kan oppstå både under graviditeten og etter fødselen. Og det kan være ubehagelig å slåss med dette i tillegg alle de andre plagene.

Bru glidekrem ved sex

Opplever du tørrhet i forbindelse med sex, kan en glidekrem ofte hjelpe mot ubehaget. Det er ikke noe som ligger til hinder for å bruke glidekremer mens du er gravid. Du kan bruke glidekremer når du oppdager graviditeten, hele veien underveis i graviditeten og også etter fødselen. Det skader verken deg eller barnet. Det anbefales dog alltid å konferere med legen før bruk av glidekremer under graviditet.

Velg gjerne en mild, vannbasert glidekrem uten parabener. Da er du sikker på at den ikke irriterer slimhinnene unødig. Vil du samtidig sikre deg mot kløe og irritasjon, kan du velge en glidekrem som motvirker bakterier og forhindrer kløe og irritasjon. Det får du for eksempel i en glidekrem med innhold av tea tree oil.


Hjelper glidekremer ved tørrhet i skjeden?

Det primære formålet med glidekremer er å minske gnidningsmotstanden i forbindelse med sex. Gnidningsmotstanden blir større – og mer sjenerende – ved tørrhet i skjeden, og sex kan derfor oppleves som ubehagelig og kanskje også smertefullt. Har du problemer med tørrhet i skjeden, kan en glidekrem derfor være en god løsning. Les mer nedenfor.

Tørrhet i skjeden: Symptomer, årsaker og behandling

Symptomene på tørrhet i skjeden er typisk kløe, svie, irritasjon, en brennende fornemmelse og smerter og/eller tendens til småblødning ved samleie. Tørrhet i skjeden skyldes i langt de fleste tilfellene hormonmangel som påvirker slimhinden i skjeden slik at den blir tynnere, mindre elastisk og mer sårbar. Tørrhet i skjeden rammer derfor oftest kvinner etter overgangsalderen, under graviditet eller i forbindelse med amning. I noen tilfeller kan tørrheten dog også oppstå på grunn av røyking, spiseforstyrrelser eller i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi.

Tørrhet i skjeden kan behandles med en lokalbehandling med østrogen; det kan være tabletter eller krem. Snakk med legen din om problemet, slik at du får den rette behandlingen. Og unngå å bruke såpe (bortsett fra intimsåpe med den rette pH-verdien) til intimpleie. Det forstyrrer den naturlige balansen. Du bør heller ikke lytte til gamle husråd og forsøke deg med selvbehandling med yoghurt, eddik og lignende. Det hjelper ikke, og du risikerer bare å forverre tørrheten.

En glidekrem kurerer ikke tørrheten generelt, men krem kan være et viktig middel i forbindelse med samleie for å tilføre ekstra fuktighet. Og det er også noe som legen din vil anbefale deg å bruke.

Intim glide fra Australian Bodycare er en gel med innhold av tea tree oil, som tilfører ekstra fuktighet ved sex og er derfor god for tørrhet i intimområdet. Tea tree oil er kjent for å motvirke bakterier og samtidig forhindre kløe og irritasjon.


Hjelper glidekrem ved sopp i skjeden?

Sopp i skjeden er en lidelse som mange kvinner kjenner til. Langt de fleste kvinner vil oppleve å ha skjedesopp minst en gang i livet, og for mange er det dessverre et evig tilbakevendende problem.

Sopp i skjeden: Symptomer, årsaker og behandling

De typiske symptomer på skjedesopp er kløe, svie, smerter ved vannlating, utflod og smerter ved samleie. Det er altså en ganske ubehagelig lidelse.

Skjedesopp skyldes en infeksjon med gjærsoppen Candida Albicans. Hvis den naturlige balansen i skjeden forstyrres, vil soppen kunne vokse og gi en soppinfeksjon med forskjellige plager. En av de hyppigste årsakene til skjedesopp er hormonelle forandringer under graviditet. Utover det opplever mange kvinner å få sopp i forbindelse med samleie. Men penicillinbehandling, sukkersyke og nedsatt immunforsvar kan også føre til en soppinfeksjon.

Skjedesopp behandles medisinsk med stikkpiller og krem og eventuelt med en tablettbehandling. Er det første gang du opplever symptomer på sopp i underlivet, kan du gå til legen din for å få det konstatert med sikkerhet. Opplever du symptomene igjen, kan du siden nøye deg med å gå på apoteket og få en behandling uten resept.

Gel mot kløe og irritasjon

Mange kvinner får kløe og irritasjon etter samleie. Utover det er det også mange kvinner som opplever «rekelukt» i skjeden og en illeluktende utflod etter samleie. Dette kan skyldes noen bakterier som forekommer på menns penis.

Er det nettopp samleie som er årsaken til problemer med kløe og irritasjon, kan det hjelpe på problemet å bruke en gel som motvirker bakterier og forhindre kløe og irritasjon.

Intim Glide fra Australian Bodycare med innhold av tea tree oil virker mot kløe og irritasjon samt tilfører ekstra fuktighet ved sex. Tea tree oil er kjent for å motvirke bakterier og forhindre kløe og irritasjon.

Produkter med tea tree oil kan brukes ubegrenset, da de inneholder 100% naturlige aktiver. Har du problemer med kløe og irritasjon, kan det altså være verd å prøve en gel med tea tree oil for se om det kan avhjelpe problemet.


Hvor kan man kjøpe glidekremer?

Glidekremer kan kjøpes på apoteket og i diverse nettbutikker. Få eventuelt råd og veiledning på apoteket før du kjøper, så du er sikker på å få med den riktige kremen med deg hjem.

Har du problemer med kløe og irritasjon ved samleie, og vil du derfor prøve pleasure gel med tea tree oil fra Australian Bodycare, kan du spørre etter nettopp den på apoteket.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram