Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan ser kviser på skamleppene ut?

De fleste kjenner til kviser i ansiktet og på ryggen, men som kvinne kan man også få kviser og nupper på skamleppene. Det kan være kviser med betent gult puss, som kan klemmes ut. De ser akkurat ut som kviser ser ut alle andre steder på kroppen: røde, ømme og betente. Nupper på skamleppene er også veldig alminnelige. Her er det snakk om talgknopper, som er hvite og fylt med talg.

Hvem kan få kviser på skamleppene?

Kvinnens skamlepper kan endre utseende gjennom livet. Det kan for eksempel skje i forbindelse med graviditet og fødsel, i overgangsalderen og i alderdommen. Det er helt normalt, selv om det selvfølgelig kan oppleves som ganske irriterende. Selv om du ikke tidligere har hatt problemer med kviser og nupper på skamleppene, kan du altså plutselig få det på et senere tidspunkt i livet.


Hvorfor får man kviser på skamleppene?

Kviser er generelt en hormonelt betinget hudlidelse. Det er av den grunn at det nettopp er i puberteten at de fleste plages mest med kviser. I puberteten dannes det ekstra mange hormoner i kroppen. Når det skjer, dannes der også ekstra mye talg i talgkjertlene, som så blir tilstoppet fordi talgen ikke kan komme opp til hudoverflaten og ut. Hvis det kommer bakterier ned i talgkjertelen – og det kan være vanskelig å unngå – vil det dannes betennelse, og dermed har det oppstått en kvise.

Da både de store, ytre, skamleppene og de små, indre, skamleppene inneholder talgkjertler – akkurat som huden på resten av kroppen – kan man altså også få kviser her.

Det kan være flere forskjellige årsaker til at man plutselig får en kvise eller knopp på skamleppene. I langt de fleste tilfeller er årsaken noe helt naturlig og ufarlig.

Kvisene kan være talgknopper

Det som du tror er kviser, kan i virkeligheten være talgknopper. De ses som hvite nupper i huden på skamleppene.

Vi har talgkjertler overalt på kroppen bortsett fra håndflatene og fotsålene. Talgkjertlenes funksjon er å produsere talg som inneholder fett. Det hjelper til med å smøre og beskytte huden mot uttørring og bakterieangrep. Talgnuppene er altså helt naturlige og noe som skal være der.

Kviser på grunn av barbering og inngrodde hår

Når man fjerner hår ved barbering eller andre metoder, er det alltid en viss risiko for at en hårsekk blir infisert og betent, og at man dermed får en kvise. Det gjelder overalt på kroppen hvor man fjerner uønskede hår, og det gjelder således også hvis man intimbarberer seg på skamleppene.

Kviser eller nupper på skamleppene kan dessuten oppstå på grunn av et inngrodd hår. Når et hår vokser innover under huden, skyldes det at spissen på et utvokst hår er blitt tvunget tilbake i huden eller i den hårsekken det kom fra. Det vil ofte skyldes trykk fra stramtsittende tøy, eller det kan oppstå etter barbering.

En større eller mindre kvise på skamleppene kan bestemt være sjenerende nok i seg selv. Men i sjeldne tilfeller kan kvisen videre utvikle seg til en større byll, som krever legebehandling.

Slik slipper du kviser i forbindelse med intimbarbering:

En god hygiene er avgjørende for å slippe kviser i forbindelse med intimbarbering. Derfor anbefaler vi at du bruker vårt komplette sett til intimbarbering – Les om hele pakken her.

Les også: > Intimbarbering for kvinner – slik gjør du

Nupper kan skyldes fortykket hud

I noen tilfeller kan hvite nupper på skamleppene skyldes fortykket hud. Dette kalles også lichen sclerosus og rammer oftest eldre. Nuppene kan være ømme og kløende.

Nuppene kan være kjønnsvorter

Opplever du små nupper på skamleppene, kan det være kjønnsvorter, også kalt kondylomer. Det er en seksuelt overført infeksjon, som krever behandling hos legen, slik at du selv blir kvitt kjønnsvortene og du ikke smitter andre.

Hvordan kan man bli kvitt kviser på skamleppene?

Både kviser og nupper på skamleppene er veldig vanlige, men derfor kan de jo være nok så irriterende å ha allikevel.

Det er sjeldent en god idé å klemme og trykke kviser og nupper ut, selv om det kan være vanskelig å la være. Men du risikerer å forårsake betennelse og dermed gjøre det hele verre.

Er du i tvil om hva nuppene på skamleppene dine er for noe, bør du la en lege se på dem. Kanskje krever de behandling, og er det snakk om kjønnsvorter må de behandles. Men er det helt alminnelige kviser og nupper, kan du selv gjøre noe for å komme dem til livs.

Behandling av kviser og nupper på skamleppene

  1. Først og fremst er det viktig å sørge for en god daglig hygiene – også nedentil. Overskytende talg, fett og skitt skal fjernes. Det kan du gjøre ved å vaske deg forsiktig med en god (intim)såpe. Det er viktig at du i din iver etter å være grundig og renslig ikke overdriver hygienen og heller ikke bruker vaskeprodukter med parfyme, da du dermed kan risikere å forstyrre hudens naturlige pH-balanse og skape andre problemer.

Intim Wash fra Australian Bodycare er mild og pleiende intimsåpe som er antibakteriell og derfor utrolig effektiv i kampen mod kviser og nupper.

  1. Hopp over intimbarberingen en liten stund hvis du barberer deg, for å se om nuppene kommer på grunn av barbering. Og hvis du igjen begynner å barbere deg, er det viktig at du husker å rense huden med en god intimsåpe før barberingen. Etter barberingen er det en riktig god idé å huske å fukte og pleie huden med intim balm.
  2. Tettsittende tøy og tøy i syntetisk materiale, som huden ikke kan puste igjennom, kan være årsak til kviser og nupper på skamleppene. Så prøv eventuelt å bruke litt løsere tøy og undertøy i bomull.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram