Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er årsakene til en øm hodebunn?

Det kan være mange forskjellige årsaker til at hodebunnen plutselig blir øm. Noen ganger er det lett å finne årsaken, andre ganger kan det kreve et litt større detektivarbeid å finne frem til hvorfor hodebunnen er øm.

Noen av de hyppigste årsakene nevnes nedenfor. Det er viktig å understreke at du alltid bør oppsøke en lege hvis ømheten i hodebunnen fortsetter – også selv om du kjenner årsaken. Og kan du ikke umiddelbart finne en årsak til den ømme hodebunnen, bør du selvfølgelig også la en lege se på det.

LES OGSÅ: Hva kan man gjøre med en øm hodebunn?

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Øm hodebunn etter bleking og farging

Når man bleker eller farger håret, bruker man kjemikalier direkte i hodebunnen. Det er sterk kost for huden. Noen mennesker tåler det, andre gjør det  ikke.

Hos noen kan det derfor oppstå en kontakteksem eller kontaktallergi etter bleking av håret. Ved en farging eller bleking er det selvfølgelig kun håret som skal farges eller blekes, men det er nesten uunngåelig, at hodebunnen også kommer i kontakt med produktet. Og det er ikke alle som tåler det.

Hodebunnen vil typisk bli øm og irritert, den klør og huden blir rød. I de verste tilfellene kan man utvikle sår i hodebunnen, og ømheten kan bli til smerter. Reaksjonen kan oppstå like etter behandlingen, men det kan også gå flere dager før du opplever ubehag.

Har du en sart og følsom hud, bør du kanskje overveie om du skal fortsette med å bleke eller farge håret.

Øm hodebunn på grunn av hestehale eller oppsatt hår

Når du setter opp håret i en hestehale eller lager oppsatt hår, er det ikke bare håret du strammer; du strammer også huden i hodebunnen. Det kan gi ømhet og ubehag i hodebunnen, og for noen til og med hodepine.

Utover det kan du også ødelegge håret. Hvis du hver dag setter opp håret med en strikk på det samme stedet, kan det med tiden få hårstråene til å knekke. Extensions sliter også på hår og hodebunn og kan derfor på tilsvarende måte gi øm hodebunn. Her er håret til og med utsatt for en konstant stramning.

Generelt er det altså en god idé å la håret henge løst en gang imellom, slik at både hår og hodebunn får «fred». Husk også å la håret tørke før du setter det opp.

Et vått og tettpakket hår mot hodebunnen gir grobunn for kløe, svie og ømhet i hodebunnen, og eventuelt også for utviklingen av bakterier og sopp.

Øm hodebunn ved graviditet

Det skjer mange forandringer i kroppen under en graviditet, og det oppstår mange plager underveis. Kløe på kroppen er ikke uvanlig. Mange opplever også at huden endrer seg. Kanskje blir den mer uren, kanskje blir den tørrere. Man kan også bli mer følsom i huden. Forandringer i huden kan bety at hodebunnen blir mer øm, så det er altså ikke uvanlig å slite med øm hodebunn når du er gravid.

Øm hodebunn og hårtap

Der kan være mange forskjellige årsaker til at du begynner å miste håret. Det kan være arvelig. Sykdom, medisin, stress, soppinfeksjoner og annet kan også føre til hårtap. Det samme kan hårfargings- og blekingsmidler og stramme frisyrer med hestehale eller oppsatt hår hver dag.

I forbindelse med hårtap kan du altså oppleve at hodebunnen er øm og irritert. I andre tilfeller skyldes hårtapet ikke noe som kommer utenfra, men er alene et arvelig vilkår. I så fall vil hodebunnen normalt ikke være øm.

Etter hårtap vil mange imidlertid oppleve at hårbunnen blir mer følsom overfor kulde, varme osv., fordi den plutselig er bar og ikke lengere beskyttet av håret.

Øm hodebunn og hodepine

En øm hodebunn vil ofte være ledsaget av hodepine. Der er en grunn til at hodebunnen blir øm, og enten det skyldes kjemikalier, stramning av håret og dermed huden, eller noe helt annet, har det funnet sted en påvirkning av huden i hodebunnen. Når hodebunnen er øm, kan det altså gi hodepine. Men påvirkningen kan også skje den andre veien. Når man har hodepine kan hodebunnen bli mer følsom, og dermed vil den lettere føles øm og irritert.

Øm hodebunn og hårsjampo

Kan du ikke umiddelbart finne årsaken til din ømme hodebunn, kan det være verdt å prøve å skifte til et annet sjampomerke og kanskje bruke noen andre stylingprodukter. Det kan jo være at det hjelper å skifte til en mildere og mer hudvennlig sjampo uten parabener og noen mildere stylingprodukter.

SE OGSÅ: Sjampo til sart og irritert hodebunn

Andre årsaker til øm hodebunn

Sopp, psoriasis og andre hudlidelser kan også gi en øm hodebunn. Og i sjeldne tilfeller kan det være andre sykdomsårsaker til en øm hodebunn. Sykdommen arteriitis temporalis, som medfører betennelse i blodkarene i hovedområdet, kan blant annet gi symptomer som øm hodebunn og ømme tinninger. Arteriitis temporalis rammer nesten utelukkende eldre mennesker.

Noen mennesker med fibromyalgi, som er en sykdom kjennetegnet ved kroniske smerter i musklene, opplever også å ha øm hodebunn. Og en MRSA-infeksjon kan dessuten medføre øm hodebunn.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hva vil det si å ha en øm hodebunn?

Øm hodebunn er noe som er både sjenerende og ubehagelig. Normalt er hodebunnen ikke et sted vi ofrer mange tanker. Med mindre hodebunnen plutselig blir øm og irritert, eller vi kanskje til og med får sår i hodebunnen. Og det kan ramme alle.

Når hodebunnen er øm er den meget følsom og sensitiv overfor berøring. Derfor gjør det for eksempel vondt bare å greie håret. Man kan ha en stikkende fornemmelse i hodebunnen. Det kan føles litt på samme måten som når benet eller armen sover.


Hva kan man gjøre med en øm hodebunn?

Når hodebunnen er øm, og huden kanskje er irritert, klør og svir, skal du ta det alvorlig. Det er selvfølgelig viktig at du i første omgang slutter med det som kanskje utløser ømheten.

Skyldes det for eksempel farging og bleking av håret bør du slutte med det inntil videre. Skyldes det daglige frisyrer med hestehaler eller oppsatt hår, kan du ta en pause.

Velg en hudvennlig og pleiende sjampo

Uansett om der er opplagte årsaker til ømheten i hodebunnen eller ikke, skal huden behandles varsomt med milde, hudvennlige og pleiende produkter. Det er viktig at sjampoen din vasker og pleier hår og hodebunn, men uten å tørre ut og irritere.

Det må også gjerne være en sjampo mot sopp, som virker mot tørr hodebunn eller flass, men som kan gjøre hodebunnen øm og irritert. Hair Clean Sjampo er et godt bud på en sjampo som er mild og pleiende, og som setter inn på flere fronter.

Plei hodebunnen med en kur

For å pleie og berolige hodebunnen enda mer kan du bruke en hodebunnskur. Du kan bruke den daglig mens problemet er som verst, og senere bruke den innimellom når hodebunnen skal ha litt ekstra pleie. Scalp Cure er antiseptisk og virker beroligende og lindrende på hodebunnen. Den tilfører fukt og medvirker samtidig flass, kløe og hudirritasjon.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram