Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva kan du gjøre med en rød hodebunn?

Røde, sjenerende flekker i hodebunnen er et utbredt problem for både kvinner og menn i alle aldre. Men det betyr heldigvis ikke at du ikke kan gjøre noe for å lindre problemet hvis du er en av dem som er rammet. 

Naturlig hudpleie til hodebunnen 

Kløende, irritert og rød hud i hodebunnen trenger omsorg og pleie. Det kan du gi den med Australian Bodycares komplette 3-pack, som inneholder Hair Clean, Hair Care og Scalp Serum. Produktene er nøye balansert opp mot hverandre, i en kombinert pleie for hodebunnsproblemene dine.

De tre produktene motvirker sammen effektivt problemer med irritasjon, tørrhet og flass, som kan gi ømme, røde flekker i hodebunnen. 

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Scalp Serum hjelper til med å redusere rødme, kløe og flass, takket være den bakteriehemmende Tea Tree Olje, som sammen med melkesyreestere og Macademia Nut Olje tilfører masse fukt og pleie til hodebunnen. 

På den måten får hodebunnen din de beste forutsetninger for å opprettholde et sunt miljø. 

Hair Clean er en sjampo som passer godt til deg som trenger fukt og intens pleie til en hodebunn med kløe, irritasjon, flass og røde flekker. 

Sjampoen inneholder rikelige mengder Tea Tree Olje – en unik, aktiv ingrediens som hemmer bakterier og renser hår og hodebunn for skitt og bakterier. Kokosoljen gir massevis av fukt så huden får best mulig pleie. 

Hair Care er en balsam med Panthenol og Sheasmør som styrker hodebunnsmiljøet, samtidig som det pleier og fukter intenst. 

I et klinisk forsøk viste det seg at 92 % av testpersonene opplevde en betydelig forbedring og beroligende effekt på hodebunnen. 

Tre trinn for å lindre rød hodebunn

 1. Påfør Scalp Serum i seksjoner rundt på hele hodebunnen. Du «kjører» spissen av flasken mot hodebunnen og presser ut produktet. Masser det godt inn og la det sitte i minst 30 minutter hvis du vil ha best mulig effekt av serumet. Du kan også la det sitte over natten for best mulig effekt. 
 2. Skyll håret og tilsett Hair Clean i det våte håret. Skum sjampoen opp og masser grundig rundt i hår og hodebunn. La den gjerne sitte i et par minutter og skyll av med lunkent vann til all sjampoen er borte. Rens hodebunnen fri for skitt og bakterier ved å gjenta én gang til. Det bidrar til å gjenskape balansen i hodebunnen.
 3. Fordel en liten håndfull Hair Care i hår og hodebunn og masser produktet lett inn. La balsamen virke i minst to minutter. Skyll av med vann så det ikke blir igjen balsamrester. Produktet får ikke håret til å klappe sammen. 

Bruk Hair Clean og Hair Care hver gang du vasker håret. Suppler med Scalp Serum 1-3 ganger i uken eller hver dag – avhengig av behov. 

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Når skal du oppsøke lege?

Hvis du etter ukevis med intens pleie av den røde hodebunnen fortsatt ikke merker bedring, bør du alltid oppsøke lege. 

Infeksjoner kan bli alvorlige hvis de ikke behandles, så da er det viktig å få en lege til å vurdere hudens tilstand. Så kan hun eller han stille den korrekte diagnosen. 

Andre gode råd mot røde flekker i hodebunnen

Noen ganger er det helt umulig å unngå røde flekker i hodebunnen. Men hvis du sliter med rødme i hodebunnen, kan du få glede av en lang rekke forebyggende tiltak:

 • Unngå solens skarpe stråler– spesielt midt på dagen, mellom 12 og 15. Beskytt hodebunnen med solfaktor eller solhatt, så du ikke blir solbrent.
 • Unngå tette hodeplagg. Bruk lue, caps eller annen form for ettersittende hodeplagg minst mulig.
 • Unngå for mange hårprodukter. Begrens bruken av stylingprodukter, siden de kan være tøffe for hodebunnen. Ta gjerne en pause fra produktene for å gi hodebunnen litt «hvile». 

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hva er rød hodebunn? 

Rød hodebunn er en hudtilstand der det oppstår rødme eller røde, avgrensede områder i hodebunnen. 

Huden i hodebunnen kan få røde flekker som gjerne er ømme eller klør. Det er et svært vanlig hudproblem som rammer mange – og der årsaken kan være flere forskjellige tilstander i huden. Dem kan du lese mer om her. 

Hvorfor får du røde flekker i hodebunnen? 

Det finnes ingen enkeltårsak til at hodebunnen din blir rød. Det kan være flere årsaker, blant annet

 • Irritasjon 
 • Lett solbrenthet
 • Overdreven bruk av kosmetiske produkter
 • Sopp i hodebunnen 
 • Flasseksem 
 • Psoriasis

Hudirritasjon

Hudirritasjon kan vise seg som røde flekker i hodebunnen. Det kan for eksempel være hårbørsten din som irriterte den sarte huden i hodebunnen, eller håndkledet som har gjort huden irritert etter hårtørking. 

Hvis du ofte går med caps, lue eller annen hodebekledning, kan det også irritere hodebunnen, siden den blir «stengt inne» under hodeplagget. 

Solbrenthet

Når høsten og vinteren viker for våren og sommeren, skal du passe deg for solens skarpe stråler

Hvis du har veldig tynt hår eller er skallet, er hodebunnen din ekstra utsatt. Hvis du har fått for mye sol, kan det gi deg en rød hodebunn som er både øm og smertefull på grunn av solbrenthet. 

Ekstrem bruk av stylingprodukter 

Hodebunnen din kan bli rød eller få røde flekker hvis du er altfor ivrig med stylingproduktene, eller hvis du bruker produkter som huden din ikke tåler

Hårprodukter kan være med på å irritere huden hvis du bruker dem for ofte, og hvis de er for kraftige for huden din. Føner du også håret ditt, vil den varme luften bidra til å tørke ut huden – og det kan gi kløe, som til slutt kan gi rødme i huden. 

Sopp i hodebunnen 

Sopp i hodebunnen er en irriterende hudlidelse. Årsaken er en infeksjon med hudsopp (dermatofytter) som setter seg i hodebunnen. 

Soppen viser seg som flassende, røde flekker, og i verste tilfelle kan ubehandlet sopp i hodebunnen gi hårtap

Som oftest er soppen et resultat av smitte fra husdyr som har sopp i huden. Men det kan også komme fra vekst av soppsporer som finnes overalt på kroppen vår. Soppsporer kan vokse seg store og gi soppinfeksjon hvis hudens naturlige forsvarsbarriere brytes ned. 

Det kan for eksempel være i forbindelse med graviditet, stress eller feil kosthold. Det kan også skyldes et nedsatt immunforsvar hvis du er syk. 

Flasseksem 

Flasseksem er en vanlig eksemtype – og viser seg ofte i hodebunn og ansikt, som er områder med mange talgkjertler. Eksemet gir rødme og kløe, og huden flasser i større eller mindre grad. 

Hvis du har flasseksem, er det gjerne å betrakte som en kronisk hudlidelse. 

Psoriasis 

Psoriasis stammer fra det greske ordet for «kløe» og er en hudsykdom som gir hvite eller røde flassende flekker

Sykdommen er vanlig i hodebunnen, der hudoverflaten overaktiveres så det danner seg et rødt hudutslett. 

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram