Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Sår i hodebunnen – hva er det?

Sår i hodebunnen er noe som mange mennesker er plaget av i kortere eller lengre perioder. Den utløsende faktor er ofte kløe i hodebunnen, men det kan også være andre årsaker.

Alle kan få sår i hodebunnen – voksne, barn og til og med små babyer. For alle gjelder det at man ikke skal ignorere sårene og bare vente på at de forsvinner av seg selv. Det kan resultere i infeksjoner og betennelse.


Hva er symptomene på sår i hodebunnen?

Sår i hodebunnen kan dekke alt fra et bittelite sår, hvite sår i hodebunnen til store åpne sår eller til og med væskende sår.

Et lite sår gjør sjeldent vondt, og kanskje merker du det ikke. Men ofte har de forutgående symptomene vært kløe, som du helt sikkert har lagt merke til. Store sår, som kanskje er åpne og væskende, vil du derimot helt sikkert bemerke ettersom de er som regel er smertefulle.


Åpne og væskende sår i hodebunnen

Har du væskende sår i hodebunnen eller åpne sår i hodebunnen, kan symptomene ut over selve såret være sterk kløe, hevelse, utilpasshet og kanskje feber. Åpne sår og væskende sår ser ganske voldsomme ut, også selv om håret muligens dekker noe av det.

Hvis du har et sår i hodebunnen (eller andre steder på kroppen), og du opplever plutselige symptomer som utilpasshet, feber, rødhet, hevelse og smerte, skal du straks oppsøke en lege da det kan være tegn på blant annet blodforgiftning. Under alle omstendigheter er det viktig å få behandlet såret, slik at det ikke utvikler seg ytterligere.

Les mer: Relevante produkter mot hodebunnsproblemer

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hva er årsakene til sår i hodebunnen?

Sår i hodebunnen kan skyldes noe helt banalt som du kjenner årsaken til. Det kan for eksempel skyldes at du simpelthen har slått deg og fått en rift, at du har fått et myggestikk, som du har krafset hull på, eller at du har pillet hull på ei kvise i hodebunnen. Selv om årsaken kanskje er liketil, skal du imidlertid fortsatt holde øye med et sår i hodebunnen, slik at det ikke går betennelse og infeksjon i såret.

I langt de fleste tilfeller er årsaken til sår i hodebunnen ganske ufarlig. Ofte skyldes det kløe, som selvfølgelig er oppstått av en årsak som bør finnes. Men har du et sår i hodebunnen som ikke vil hele, bør du få det undersøkt hos legen din. I sjeldne tilfeller kan årsaken være hudkreft.

Se også: Tea Tree Oil hårshampoo uten parabener

Sår kan skyldes kløe i hodebunnen

Den hyppigste årsaken til sår i hodebunnen er typisk kløe. Vi kjenner alle til det: Når huden klør, klør vi igjen og etterhvert krafser vi hull på huden. Da er det plutselig oppstått et sår.

Kløen kan være utløst av mange forskjellige årsaker. Det kan blant annet skyldes lus eller hudlidelser som flasseksem (hos babyer kaldes det arp), psoriasis, sopp, flass eller tørr hodebunn. Stress kan dessuten være årsak til kløe.

Kløe kan også bli utløst av soleksem som skyldes overfølsomhet over for solstråling. I mange tilfeller vil kløe i hodebunnen imidlertid være utløst av kontakteksem. Det er en eksem som oppstår når man har vært i kontakt med et stoff man ikke tåler, og derfor irriterer huden eller utløser en allergisk reaksjon. Det kan for eksempel være kjemikalier i shampo, hårfargingsmidler, parfyme eller kosmetikk.

Sår på grunn av extensions, hårfarge eller bleking

Kjemikalier er sterk kost for huden, og de kjemikaliene som er i produkter til hårfarge og bleking kan utløse en voldsom reaksjon i hodebunnen. Hudleger kan berette om tilfeller av alvorlige etsningsskader med store åpne og væskende sår i hodebunnen etter bruk av diverse produkter til hårfarging og bleking. I de fleste tilfeller går det ikke så galt, men det er sterke kjemikalier som brukes, og det er ikke alle som tåler dem.

Extensions kan også være årsak til sår i hodebunnen. Det skyldes at extensions kan gi en sterk kløe i hodebunnen, blant annet fordi håret filtrer og er vanskelig å vaske, sitter for stramt osv.


Hvordan kan man behandle rifter og sår i hodebunnen?

Når man skal behandle rifter i hodebunnen, handler det først og fremst om å unngå infeksjon og betennelse i riftene. Her kan du bruke et hudvennlig og antibakterielt middel for å smøre på riftene.

Utover det handler det i høy grad om å behandle det som er årsaken til sårene. Skyldes sårene for eksempel psoriasis, er det viktig at du blir behandlet for psoriasis. Får du sår i hodebunnen på grunn av sopp, kan du bruke en shampo med soppdrepende virkning. Er det bare hårshampoen din som gir deg kløe i hodebunnen, vil det ofte hjelpe å skifte til en mildere shampo for kløende hodebunn.

LES OGSÅ: Sopp i hodebunnen – Bli fri for hodebunnsopp

Mange har glede av shampo og oljer med naturlig innhold av tea tree oil eller aloe vera, som begge virker godt mot kløe.

Er det snakk om store åpne og væskende sår i hodebunnen, bør du søke behandling hos legen din. Den typen sår kan kreve ytterligere behandling.

Video: 3 effektive trinn mot hodebunnsproblemer


Hvordan kan man forebygge sår i hodebunnen?

Har du fått et sår i hodebunnen, er det selvfølgelig viktig å få behandlet såret her og nå. Men deretter er det minst like viktig å fjerne årsaken til at du har fått såret. Hvis sårene dine i hodebunnen for eksempel skyldes kløe, er det altså viktig å få fjernet årsaken til kløen – ellers vil du fort få nye sår.

Generelt kan du forebygge kløe og sår i hodebunnen ved å anvende milde og hudvennlige produkter. Det er særlig viktig hvis du vet at du har en sart hud, eller kanskje i forveien har allergi eller eksem andre steder på kroppen.

Kjemikalier kan være harde mot huden. Opplever du hudirritasjon eller kløe etter hårfarging eller bleking, bør du kanskje overveie om du skal fortsette med det eller i stedet leve med den hårfargen du har nå. Eventuelt kan du finne frem til alternative produkter med naturlig innhold fremfor kjemikalier.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram