Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Er tannkjøttet ditt ømt?

De fleste av oss vil før eller senere oppleve mer eller mindre ømt tannkjøtt. Faktisk opplever vi det første gang som helt små, da tennene brøt frem. Det kan de færreste av oss huske, men noen blir minnet på smerten når visdomstennene dukker opp.

Det er flere årsaker til smerter i tannkjøttet, men det er heldigvis mye vi kan gjøre for å bli kvitt den smerten.

Den primære årsaken til vondt i tannkjøttet, er tannkjøttbetennelse, og det kan være mange grunner til at nettopp du blir rammet av betennelse i tennene. Det kan selvfølgelig være andre årsaker til det ømme tannkjøttet ditt, og de kan være mer eller mindre selvforskyldte eller skyldes tilstander i kroppen din som du ikke bestemmer over selv.

Uansett årsak til det smertefulle tannkjøttet, kan du være trygg på at smertene er der for å fortelle deg at du skal gjøre noe. Enten et besøk til tannlegen eller økt fokus på munnhygienen din.

Vi tilbyr både en tannpasta og et munnskyll som inneholder tetreolje, med mange gode egenskaper som kan bidra til sunnheten i munnen din. Les mer nedenfor, der vi går i dybden på årsaker til ømt tannkjøtt og fordelene med lekre produkter.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Symptomer på ømt tannkjøtt

Du er ikke i tvil når du har ømt tannkjøtt. Men her er noen symptomer du bør reagere på hvis de dukker opp i munnen din.

  • Tannkjøttet har en mørkere farge enn normalt
  • En dunkende følelse i tannkjøttet
  • Tannkjøttet blør

Hva er årsakene til ømt tannkjøtt? 

Det finnes forskjellige årsaker til ømt tannkjøtt. Noen kan være medisinske, mens andre er et direkte resultat av vanene dine. Den vanligste årsaken er tannkjøttbetennelse, og den gir seg gjerne til kjenne ved ømt, rødt, hovent og kanskje til og med blødende tannkjøtt. Hvis du mistenker tannkjøttbetennelse, bør du kontakte tannlegen din. 

Andre årsaker kan være: 

  • Dårlig munnhygiene
  • Hormonelle endringer (for eksempel graviditet)
  • Feilernæring
  • Voldsom bruk av tannbørste
  • Blemmer i munnen
  • Forskjellige medisiner
  • Inntak av nytelsesmidler

Hvordan kan ømt tannkjøtt forebygges og behandles?

Det er faktisk ganske enkelt å både forebygge og behandle ømt tannkjøtt. I mange tilfeller kan du selv klare brasene, mens du i andre tilfeller bør søke profesjonell hjelp. 

Her gir vi deg noen forslag til hvordan du kan forebygge og starte opp behandling. La oss allerede nå avsløre at det starter med en god munnhygiene


Hva kan du gjøre selv for å forebygge eller stoppe ømt tannkjøtt? 

Veien til en sunn munn går via god munnhygiene. Og denne veien er ikke brolagt med hindringer som er vanskelige å komme over. Tvert imot. Her er tre gode råd til en god munnhygiene og et sunt tannkjøtt.

Puss tennene to ganger daglig.

Hvis du pusser tennene dine både morgen og kveld, fjerner du plakk fra tannoverflaten. Plakk er et naturlig forekommende bakterielag som er et resultat av alt det vi spiser og drikker i løpet av dagen. Hvis du ikke fjerner plakklaget hver dag, vil bakteriene vandre mot tannkjøttet og skape irritasjon, og i siste ende til og med tannkjøttbetennelse. 

Bruk vår tannpasta med tetreolje, som er utviklet spesielt for å forebygge ømt og irritert tannkjøtt. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Husk tanntråden

Rødt og ømt tannkjøtt kan forsvinne hvis du gjør en liten og god innsats med munnhygienen. Mange av oss har lett for å glemme tanntråden. Tanntråden hjelper munnen din med å bli kvitt de matrestene som setter seg mellom tennene, og som tannbørsten ikke får tak i. 

Prøv å innføre bruk av tanntråd i din daglige tannpuss. Men vær forsiktig: Det er utrolig vanedannende. 

Avslutt med vårt tetreolje-munnskyll

Når tennene dine er pusset rene og den skitne tanntråden er kastet i søpla, kan du avslutte munnpleieøkten med vår tetreolje-munnskyll. Oljen har anti-inflammatoriske egenskaper, og gir munnen din en fin og frisk ånde. 

Munnskyll & Munnskyllevann
Munnskyll med Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 159,00 kr
Salgspris 159,00 kr Vanlig pris
Munnskyll & Munnskyllevann - Munnskyll med Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne

Hva er tetreolje?

Tetreolje er en eterisk olje som stammer fra treet Melaleuca Alternifolias. Det vokser i de subtropiske områdene i Australia, og bladenes egenskaper har vært kjent og benyttet i mange hundre år. 

De innfødte aboriginene har brukt bladene til omslag på betente sår, siden det har hjulpet mot betennelsestilstanden. I dag utvinnes oljen fra treet, og det har åpnet for mange nye bruksmuligheter. 

Vi bruker tetreolje i mange produkter, og nå kan vi endelig gi deg muligheten til å skjemme bort munnen din med oljens magi. Aldri mer ømt tannkjøtt.


Profesjonell behandling

Hvis tannkjøttet ditt ømt, har du ganske store muligheter for å rette opp i det før det utvikler seg til en tannkjøttbetennelse. Innfør den gode munnhygienen med produkter med tetreolje, så vil du raskt se resultater. 

Det kan selvfølgelig være tilfeller der du trenger profesjonell hjelp i form av en tannlege. 

Ingen av oss kan slippe unna tannrens hos tannlegen. Hvis det er lenge siden sist du lot tannlegen rense tennene dine, anbefales det at du bestiller time så fort som mulig. Tannlegen kan fjerne tannstein og sørge for å gi munnen din de aller beste forutsetningene. Når munnen din er ren, er det opp til deg å holde hygienen ved like. 

På samme måte som mennesker er forskjellige, er også munnene våre forskjellige. Derfor kan en tannlege hjelpe deg med å finne ut om det er områder i munnen din som trenger mer pleie enn andre. Tannlegen kan hjelpe deg med å legge en plan for munnhygienen din. 


Andre gode råd i kampen mot ømt tannkjøtt

Det sies at du blir det du spiser. Når det gjelder tannkjøttet, har kosten veldig mye å si. Sukkerholdig mat og drikkevarer vil legger mer press på munnhygienen din, så du bør vurdere å kutte ned på sukkerinntaket ditt hvis et ømt tannkjøtt er et tilbakevendende problem for deg. 

Røyking kan også gi smerter i tannkjøttet. Også her bør du gjøre en innsats hvis du ofte har ømt tannkjøtt. 

Vi blir eldre enn noen gang før, og derfor skal også tennene våre leve lange liv og hjelpe oss med å innta den maten vi trenger. Så sørg for å pusse tennene, men husk at for hard tannpussing kan ha motsatt effekt. Bruk børsten forsiktig og bruk alltid vår tannpasta med tetreolje for ekstra pleie. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram