Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva dekker et kløende skritt over?

Kløe i skrittet er et generende problem som gir en sterk fornemmelse av irritasjon i intimområdet. Det kan for kvinner både være tale om kløe i og omkring skjedeåpningen og på de ytre kjønnsorganene. For menn gir kløe-plagen ofte utslag i irritasjon på penishodet, pungen og omkring penis.

Et kløende skritt er altså kløe et eller flere steder i hele intimområdet.

Australian Bodycare Gelé & Såpe
Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Australian Bodycare Gelé & Såpe - Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken

Hva kan kløe i skrittet skyldes?

Det finnes mange årsaker til at skrittet klør. Det kan både være helt harmløse tilfeller, men det kan også vise seg å være tegn på underliggende symptomer. Du får her oversikt over de mest vanlige grunnene til kløe i skrittet.

Kløe i skrittet kvinner

De fleste kvinner gjenkjenner problemet med et kløende skritt. Og på et eller annet tidspunkt i livet vil en kvinne med stor sannsynlighet oppleve plager med kløe i intimområdet.

Gå til: Kløe i skrittet hos menn

Skjedesopp

Én av de hyppigste årsakene til kløe i skrittet skyldes en soppinfeksjon i skjeden. Overalt på huden vår og i slimhinnene lever soppsporer naturlig – og især gjærsoppen candida albicans. I skjeden sitter det derfor slimhinner med små mengder av gjærsoppen. Det i seg selv er ganske harmløst. Problemet oppstår når gjærsoppen får tilstrekkelig gode vilkår til å formere seg, for da utgjør de en soppinfeksjon.

Gjærsoppen elsker varme og fuktige områder, og derfor er skjeden et optimalt sted å utvikle seg. Soppinfeksjonen inntreffer altså når den naturlige balansen mellom gjærsoppen og de andre mikroorganismene i skjedens slimhinner forstyrres.

En soppinfeksjon i skjeden er utover kløe ofte ledsaget av endringer i utfloden, som kan endre både farge og konsistens. Fra å være klart og lett melkehvitt kan det bli helt hvitt og klumpete, slik at det får et pultostlignende utseende. Samtidig kan endringene i utfloden også medføre luktplager.

Sopp i lysken

Akkurat som sopp i skjeden, skyldes sopp i lysken en overvekst av soppen. På hudens overflate finnes forskjellige arter sopp, som noen ganger kan angripe forskjellige steder på kroppen. En annen vanlig hudsopp er dermatofytter. Det er nettopp denne typen sopp som forårsaker sopp i lysken.

Akkurat som candida-soppen lever dermatofytter godt på fuktige og lune områder – og de forholdene er ofte til stede i lysken. Når området i lysken blir litt for varmt og litt for fuktig, kan dermatofyttene utvikle seg for alvor. Og når de gjør det, setter de seg som en soppinfeksjon i lysken.

Det gir typisk et rødt og flassende utslett, som både klør og føles brennende og sviende. Utslettet har et landkartlignende omriss som tydelig avgrenser det fra den øvrige «friske» huden.

Vaginal irritasjon

Ofte skyldes kløe i skrittet hos kvinner en enkel vaginal irritasjon. Det er helt harmløst, men det gjør dog ikke problemet mindre ubehagelig og generende. Den vaginale irritasjonen er ofte oppstått pga. tørre slimhinner. Akkurat som alle andre steder på kroppen med tørr hud, er det større tendens til kløe og irritasjon her. Det gjelder altså også tørre slimhinner i skjeden.

Skjedens slimhinner kan tørre ut når eggstokkene ikke danner tilstrekkelig med østrogen. Utflod er med på å holde slimhinnene fuktige, men især etter overgangsalderen daler østrogenproduksjonen og dermed også mengden av utflod.

Også p-piller og annen medisin kan være medvirkende til å tørre ut slimhinnene, akkurat som en ubalanse i skjedens miljø også kan gi tørre og irriterte slimhinner, som gir kløe i skrittet.

SE MER: Produkter mod kløe i skrittet hos kvinner

Kløe i skrittet menn

Det er ikke bare kvinner som opplever et kløende skritt. For mange menn er det også et utbredt problem, som gir store plager og ubehagelige episoder når skrittet for alvor klør.

Sopp på penis

Akkurat som hos kvinner kan menn rammes av sopp på kjønnsdelene – om enn sopp i skjeden er hyppigere enn sopp på penishodet. Det er naturligvis den samme candida albicans-sopp som er skyld i soppinfeksjonen på mannens penis. Får den naturlig forekommende gjærsoppen, akkurat som i skjeden, de riktige vekstbetingelsene, vil de formere seg og danne en soppinfeksjon.

Soppen vil ikke forlate penis så lenge den har disse gode vekstbetingelsene. De varme, mørke og fuktige områder er ideelt for soppen, derfor har særlig uomskårne menn økt risiko for å få en soppinfeksjon på penis.

I mange tilfeller skyldes sopp på penis dog at mannen er blitt smittet av sin kvinnelige partner under samleie. Skjedesopp kan nemlig smitte, mens sopp på penis ikke kan. Derfor betraktes sopp heller ikke som en kjønnssykdom.

Sopp i lysken

Sopp i lysken, som også ofte betegnes sopp i skrittet, er et hyppig problem hos menn. Selv om kvinner også kan rammes av tilstanden, er det i langt de fleste tilfellene menn som går rundt med lyskesopp.

Når huden holdes tørr og ren, opprettholder huden en sunn og beskyttende hudbarriere, som holder balanse i mikroorganismene på huden. Dog er lysken som nevnt tidligere et område på kroppen som fort blir varmt og vått. Når lysken blir det, blir hudens barriere samtidig brutt. Dermatofyttene får dermed gode vilkår til å utvikle seg. Soppen sitter i hudens øverste lag, hornlaget, og når barriere og balanse ryker, bryter soppene ned hudlaget med enzymer. Det er en god mulighet til å få overtaket, og på den måte skape en soppinfeksjon.

Det er især unge sportsutøvere som plages med sopp i skrittet. Det fuktige tøyet og alle timene med et svett og fuktig skritt gjør dem særlig utsatte for å danne en soppinfeksjon i lysken.

SE MER: Produkter mot kløe i skrittet hos menn

Australian Bodycare Gelé & Såpe
Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Australian Bodycare Gelé & Såpe - Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken

Hvordan kan du behandle kløe?

Uansett om du har sopp i skrittet, i skjeden, på penis, eller om du har vaginal irritasjon, er der hjelp å få. Hvis du er blitt infisert med sopp, er behandlingen rask og enkel med en soppdrepende salve eller krem som du kjøper på apoteket. Har du sopp i skrittet, er det viktig å behandle tilstanden. Den forsvinner nemlig ikke av seg selv. Og ikke nok med at det er generende og ubehagelig for deg. Du risikerer også å smitte andre.

Har du problemer med kløe og irritasjon, kan du avhjelpe problemet med en Tea Tree Oil Gel. Med en naturlig basert formular lindrer den effektivt og beroliger kløende og irritert hud som oppstår i forbindelse med en sopp. Gelen motvirker bakterier og hjelper med å holde huden sunn og ren. Som navnet antyder, inneholder gelen den australsk Tea Tree Oil, som gjennom mange år har bevist sine unike antibakterielle og antiseptiske egenskaper. Tea Tree Oil kan derfor være en god måte å lindre de verste hudirritasjonene og kløen, og kan brukes mot sopp.

Er du i tvil om årsaken til kløen i skrittet, bør du alltid oppsøke legen din. Han eller hun kan gi råd og hjelpe deg med den rette behandlingen.


Hva kan du gjøre for å forebygge kløe i skrittet?

En annen og svært effektiv måte å behandle kløe i skrittet på, er ganske enkelt å forebygge det. Det kan du blant annet med følgende tiltak:

  • Sørg for å tørke deg grundig i skrittet når du har vært i dusjen.
  • Tørk deg også med jevne mellomrom i skrittet når du dyrker sport eller på annen måte har vært fysisk aktiv eller svetter.
  • Skift regelmessig undertøy og treningstøy.
  • Unngå bruk av bind og truseinnlegg som kvinne. Det skaper et fuktig miljø som soppen elsker.
  • Bruk bomullsundertøy i stedet for kunststoff. Kunstige stoffer tillater ikke huden at puster på samme måten som bomull, og derfor fremmes et soppvennlig miljø i skrittet.

Australian Bodycare Gelé & Såpe
Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Australian Bodycare Gelé & Såpe - Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram