Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Svie etter samleie

Når du har hatt sex kan du oppleve en brennende, stikkende og sviende fornemmelse, både under akten, men også i timene etter. Den sviende fornemmelsen kan gi en følelse av hele tiden å måtte tisse etter avsluttet samleie – uten at du rent faktisk klarer det. Og hvis du har opplevd svie etter samleie er du avgjort ikke alene. Mange kvinner plages av svie i forbindelse med sex, og det er ganske ergerlig fordi det ofte ender med at de frykter neste samleie med sin partner. Det kan gå ut over intimiteten i parforholdet og være en kilde til store frustrasjoner.


Årsaker til svie i underlivet

Der er mange grunner til at det kan svi i underlivet etter samleie. Her får du oversikt over noen av årsakene til plagene i underlivet. De er heldigvis mindre vanlige, for ofte er der bare snakk om en helt ufarlig tilstand som vaginal irritasjon.

Skjedesopp

Sopp i skjeden er en bakterieinfeksjon som i mer enn 80 % av tilfellene skyldes gjærsoppen Candida albicans. På slimhinnene i skjeden din lever gjærsoppen helt naturlig, men skjedesopp oppstår når bakteriefloraen endres. Gjærsoppen får da gode betingelser til at vokse i. Den naturlige balansen i skjeden kan forstyrres av mange forhold, blant annet sæd i forbindelse med samleie. Miljøet i skjeden er surt, mens sæd er basisk – og det kan noen gange føre til en endring i melkesyrebakteriene i skjeden slik at soppen får lov til å formere seg. Og det ender ofte med kløe og svie i skjeden.

Hvis du har skjedesopp skal du også være oppmerksom på at du kan smitte din partner under samleie. Det skjer imidlertid veldig sjeldent. Det er kun kvinner som kan smitte menn, ikke omvendt. Derfor betegnes sopp heller ikke som en kjønnssykdom. En gel til de ytre kjønnsorganer er løsningen på problemet med kløe og irritasjon.

Klamydia og Gonoré

Kjønnssykdommene klamydia og gonoré er bakterielle infeksjoner i underlivet, og de har de samme symptomene med sviende og skjærende fornemmelser i underlivet. Symptomene kan være ledsaget av svie når du tisser. Typisk sammenlignes følelsen av klamydia ofte med følelsen av å tisse glasskår. Så grelt behøver det imidlertid ikke å forholde seg, og du kan godt ha klamydia selv om den sviende fornemmelse ikke befinner seg i denne størrelsesordenen. Svien oppstår fordi det oppstår en infeksjon i urinrøret, livmorhalsen eller endetarmen.

Herpes genitalis

Svie i forbindelse med eller som følge av sex kan også være Herpes genitalis, som er en virusinfeksjon. Det er en annen sexoverført kjønnssykdom som overføres fra slimhinne til slimhinne. Herpes er ikke farlig, men gir anledning til store plager og en sviende fornemmelse i og omkring skjedeinngangen. Når først Herpes-viruset har infisert kroppen din, forlater det deg aldri. Men det kan godt ligge latent og hvile i kroppen og aldri bryte ut. Utbrudd viser seg som blærer som sprekker og blir til sår. De kan sitte på kjønnsleppene og like innenfor inngangen til skjeden. Her blir de en kilde til stort ubehag og svie.

Allergi

Hvis du opplever svie etter samleie kan årsaken også finnes i en allergisk reaksjon. Hvis du og din partner bruker kondomer som inneholder lateks, kan det gi stort ubehag i underlivet med svie, utslett og kløe til følge. Mange kvinner tåler ikke lateks i det sensitive intimområdet, og derfor reagerer kroppen din med store plager.

Bruker du og partneren din olje eller vaselin under samleiet, kan det også være grunnen til at du opplever svie både under og etter samleiet ettersom det ofte kan irritere slimhinnene i skjeden.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Vaginal irritasjon etter samleie

Selv om det finnes mange alvorligere årsaker til at du opplever svie etter sex, skyldes det imidlertid i langt de fleste tilfeller en mildere grunn som vaginal irritasjon. Irritasjonen i skjeden oppstår ofte fordi slimhinnene er for tørre eller angripes av bakterier fra mannen. Akkurat som med all hud ellers på kroppen, blir tørr hud mer sensitiv og irritert. Det gjelder også ved tørrhet i skjeden. Tørre slimhinner har større risiko for å få rifter og små sår som kan svi og gi plager etter samleie.

Men hvorfor tørker slimhinnene ut? Slimhinnene fuktes når kroppen danner østrogen i eggstokkene. Det gjør den fra puberteten og frem til overgangsalderen – og det viser seg i form av utflod, som er kroppens egen måte å rense skjeden på.

Etter overgangsalderen begynner slimhinnene imidlertid så smått å tørke gradvis ut, og det kan gi en brennende og sviende fornemmelse i underlivet. Men for mange kvinner som ennå ikke har nådd overgangsalderen, er tørrhet i skjeden og vaginal irritasjon også et problem. Det kan skyldes bruk av p-piller eller annen form for medisin. Eller en vaginal ubalanse. Vaginal irritasjon rammer altså kvinner i alle aldre, og derfor er det et stort problem.

En tørr skjede usettes nemlig for friksjon under et samleie, og de tørre slimhinnene vil ofte revne – og det er en hyppig årsak til at underlivet svir etter sex.


Bli kvitt svie etter samleie

Den sviende fornemmelsen kan være noe som forsvinner av seg selv, men i mange tilfeller er du nødt til å hjelpe på vei med den rette behandlingen. Det kan du gjøre med Australian Bodycare Intim Glide. Gelen er basert på vann og naturlige aktive ingredienser som får sex til å gli slik at du ikke behøver bekymre deg om etterfølgende smerter. Frykten for smerter er nemlig en vaskeekte mood killer. Men med litt hjelp kan du få tilbake lysten på sex med partneren din. De naturlige aktiver er effektive mot kløe og irritasjon, slik at du ikke får problemer med plager som svie og kløe etter sex.

Intim Glide er dessuten rik på Tea Tree Oil, som har gode antiseptiske og antibakterielle egenskaper. Det betyr at den ikke bare fukter og får sex til å gli – den motvirker samtidig bakterier fra mannen som også kan forårsake intimt ubehag.

Vær gavmild med gelen når du og partneren din skal ha sex. Da er du sikker på at hele området får tilstrekkelig med smøring. På den måten unngår du friksjon under akten.


Avhjelp svie etter samleie

Er du allerede i en situasjon hvor det svir og gjør vondt etter sex? Da kan du avhjelpe problemet med Femigel som er en dermatologisk testet gel fylt med aktive naturlige ingredienser som Tea Tree Oil, akkurat som Intim Glide. Den hormonfrie gelen er spesielt utviklet for å lindre kløe og svie når skaden er skjedd i skjedeåpningen. Sammensetningen av nærende ingredienser beroliger og kjøler den irriterte huden ved skjeden, slik at den hurtigere heler seg. Hvis du har veldig sterke smerter bør du bruke gelen to ganger om dagen i en periode. Er du mindre plaget, kan du bruke den én gang om dagen. Femigel har virket på mange kvinner, og i et klinisk 4-ukers studie har gelen frigjort 9 av 10 kvinner for svie, kløe og intime ubehag etter sex.

Australian Bodycares Femi daily er også et godt supplement til behandling av svie. Som med alt annet er den beste behandling forebyggelse. Og det er presis hva Femi daily er utviklet for. Med Tea Tree Oil er du godt beskyttet mot bakterier, samtidig med at du får tilført masser av fukt hver eneste dag.

Femigel naturlig intimpleie
Intimpleie til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 139,00 kr
Salgspris Fra 139,00 kr Vanlig pris
Femigel naturlig intimpleie - Intimpleie  til intimområdet mot lukt, tørrhet og kløe

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram