Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er en underjordisk kvise?

En underjordisk kvise er en kvise som befinner seg rett under hudoverflaten. Derfor er underjordiske kviser også kjent som kviser under huden. Kviser, inkludert underjordiske kviser, er en hormonelt betinget hudlidelse.

Kviser og uren hud rammer spesielt unge i puberteten, men enkelte mennesker sliter med kviser lenge etter tenårene. Uansett alder er det svært plagsomt og ubehagelig å slite med kviser, og derfor er det verdt å finne ut hvordan du kan slippe unna.


Hvordan ser en underjordisk kvise ut?

Kviser er en hormonelt betinget hudlidelse. Når det dannes ekstra mange hormoner, dannes det også ekstra mye talg i talgkjertelen, så den tetter seg. Når talgen ikke kan komme opp til hudoverflaten, samtidig som det kommer bakterier ned i talgkjertelen, oppstår det en betennelse, og vips, så er det en kvise på gang.

En typisk kvise er rød og hoven og fylt med gult puss som kommer ut hvis den sprekker.

Hvordan føles en underjordisk kvise ut?

En underjordisk kvise er en kvise som fortsatt befinner seg under huden. Du vil oppleve den som en liten (eller større) kul på huden. Huden kan også være både øm og rød.

En underjordisk kvise kan forveksles med en kvise som ikke er ferdig utviklet ennå. Men den vil så – i motsetning til en underjordisk kvise – etter hvert komme opp til overflaten der den kan sprekke.

Tette talgkjertler kan også sprekke under huden, og da er det snakk om en underjordisk kvise. Den vil føles som en liten, hard knute under huden.

Hvis en underjordisk kvise sprekker under huden, kan det oppstå en infeksjon. Det er også mulig at du får et lite arr der. Hvis du har en liten, hard knute under huden, snakker man også om et aterom eller en talgcyste. Det er en forstørret og tett talgkjertel som i enkelte tilfeller kan bli betent og danne en byll.

Underjordiske kviser kan oppstå over alt i ansiktet og på kroppen: i pannen, på nesen, på haken, på kinnene, i ørene, på armene, på brystet, på ryggen osv. Vanlige kviser er irriterende, men de kan du i det minste klemme ut (selv om du ikke bør gjøre det) og på den måten bli kvitt dem.

Men det er frustrerende å kunne føle den underjordiske kvisen, uten at du kan klemme den. Selv om du prøver – og det er på ingen måte anbefalt, siden det er lett å skade huden – føles det som om kvisen ikke klarer å trenge gjennom huden. Det er som om huden rett og slett er for tykk.


Hvordan blir du kvitt en underjordisk kvise?

Ansiktspakken 5 produkter
5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 799,00 kr
Ansiktspakken 5 produkter - 5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer

Kviser, både de underjordiske og alle den andre kvisene for den saks skyld, er plagsomme og ubehagelige.

Kviser og uren hud påvirker humøret og sinnstilstanden vår. Dessverre finnes det ingen mirakelkurer som i løpet av kort tid kan gi deg en ren og fin hud, selv om det finnes et hav av produkter på markedet som lover det.

Når det gjelder underjordiske kviser og kviser generelt er det langsiktig arbeid som virker – i kombinasjon med de riktige produktene mot kviser. Det kan aldri anbefales å klemme ut kvisene sine, verken de underjordiske eller noen andre, siden du kan ødelegge huden og på den måten skape arr.

Som regel vil det være umulig å klemme ut en underjordisk kvise.

Sørg for å vaske og rense huden din

Det meste effektive middelet mot underjordiske kviser og andre kviser er mild og varsom vask, rens og pleie av huden, slik det er vist i videoen ovenfor. Det er viktig at du vasker og renser huden din morgen og kveld – hver dag. Overflødig fett skal fjernes fra huden og huden skal renses skånsomt og effektivt.

Det handler også om å unngå at bakterier trekker ned i talgkjertelen, så det kan være smart å velge produkter med en antibakteriell effekt, som produkter med Tea Tree Olje.

Du kan blant annet velge Face-serien fra Australian Bodycare til ansiktet og Body-serien til kroppen. Begge byr på produkter til vask, rens og pleie og alle inneholder tea tree olje, som er kjent for å hemme bakterier og dermed virker effektivt mot kviser og uren hud.

Pakke for peeling av kropp
3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke for peeling av kropp - 3 produkter for dyprensing av uren hud på kroppen

Bruk en god og nærende krem

Når du har vasket og renset huden, er det viktig at du husker å tilføre fukt. Mange mennesker med tendens til kviser og uren hud føler at huden også er fet, så de blir engstelige for å bruke krem.

Men de står i fare for å tørke ut huden sin. Det kan få huden til å produser enda mer talg (hudfett), og det er ingen god idé. Du bør bruke en god og nærende krem. Det trenger huden din.

Men sørg for å velge en krem mot kviser som er spesielt godt egnet mot kviser og uren hud, og husk å bruke en ansiktskrem til ansiktet og en body lotion eller body cream til resten av kroppen.

Snakk med legen din om problemet

Hvis du er hardt angrepet av underjordiske kviser, og kanskje også andre kviser, kan det bli nødvendig å supplere hudpleien med en reseptbelagt salve eller krem, og noen ganger til og med en tablettkur. I sjeldne tilfeller kan en antibiotikabehandling eller kirurgisk fjerning av den underjordiske kvisen være nødvendig.

Da må du selvfølgelig snakke med fastlegen din eller en hudlege om problemet.

LES OGSÅ: Hvordan fjerner man kviser – guide 


Hvorfor får man underjordiske kviser?

Underjordiske kviser oppstår når det blir dannet for mye talg i en talgkjertel, som deretter tettes. Kviser er generelt hormonelt betinget. Når vi danner ekstra mange hormoner, som for eksempel i puberteten, danner vi også ekstra mye talg i talgkjertlene våre, som så kan gå tette.

En underjordisk kvise er en kvise som av en eller annen grunn aldri kommer opp til overflaten, men holder seg under huden. Det beste du kan gjøre for å forebygge og unngå underjordiske kviser, er å rense og pleie huden din grundig hver eneste dag.

Peeling av huden kan også bidra til å fjerne de døde hudcellene, det overflødige fettet og skitt fra huden din så talgkjertlene ikke tetter seg så lett. Dermed har du ikke like overhengende fare for å utvikle underjordiske kviser.

Ansiktspakken 5 produkter
5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 799,00 kr
Ansiktspakken 5 produkter - 5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram