Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Aloe Vera-plantens opphav

Aloe Vera kommer fra Nord-Afrika, men i dag finnes den i mange av landene rundt Middelhavet, i Asia og Sør-Amerika, siden oppdagelsesreisende og sjøfarere tok med seg planten dit de dro. Gjennom tusenvis av år har planten bygd opp et image som en av de mest kjente plantene i verden. Det er den takket være sine helende egenskaper, som mennesker har nytt godt av helt siden det gamle Egypt. De gamle egypterne oppdaget nemlig Aloe Veras helende og helbredende egenskaper, og siden den gang har resten av verden fått glede av den oppdagelsen.

Aloe Vera-planten har mer enn 300 Aloe-medlemmer i slekta, og det er kun noen få av den som har den helende evnen. Aloe Barbadensis er én av dem. Planten er også kjent under navn som «Brent plante» og «Ørkenens lilje», som viser til plantens evne til å takle ekstrem varme i golde naturområder der det kan gå månedsvis mellom hvert regnfall.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

Hvordan ser en Aloe Vera-plante ut?

Ved første øyekast kan en Aloe Vera-plante ligne en kaktus. De mange og lange utløperne og de grønne, rosettlignende bladene rundt plantestammen kan bli opptil 50 centimeter lange. Bladene er tykke og linjeformede med en lang spiss, og begge sider er grågrønne med en anelse blått. Inne i bladene oppbevarer planten vann i en gelé med et vanninnhold på 96 %.

Overflaten på bladene er glatt, men med tannformede kanter. Og det er nettopp kantene som får oss til å se en kaktus her. Men Aloe Vera er faktisk en blomstrende sukkulent som får rørformede blomster med gulrøde kronblader. Blomstringen dukker opp etter flere års vekst, og gjerne om sommeren.


Kosmetikkbransjens beste venn

Aloe Vera-planten er i dag en av hudpleiebransjens aller beste venner. Det er den takket være bladene, som er en sann skattkiste av aktive og nærende plantestoffer. Aloe Vera-bladene består av aminosyrer, mineraler, vitaminer, antioksidanter og proteiner. Faktisk inneholder planten over 200 aktive enzymer, 20 mineraler, 12 vitaminer, 18 aminosyrer og 75 næringsstoffer. Samlet er dette en kombinasjon som både booster hudens sunnhet og den totale helsen din.

Hud- og kroppspleie

Aloe Vera gir huden ekstra fukt og bidrar til å opprettholde et naturlig fuktnivå. Når huden din holdes hydrert, forbedres også hudens elastisitet. Derfor er det en effektiv ingrediens i anti age-hudpleie. Tørr hud er nemlig spesielt utsatt for å få fine linjer og rynker, og at den grunn er det superviktig å få på plass masse fukt hvis målet er å holde rynkene unna.

Dessuten er en velfuktet hud også det aller beste grunnlaget for en jevn og vakker sminke. Aloe Vera er derfor enormt effektiv til å bremse hudens aldringstegn, siden den fukter i dybden, men også fordi den har et høyt innhold av antioksidanter som virker fornyende på hudens celler.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

Pleie av solskadet hud

De fleste elsker det når solen endelig titter frem fra vinteres mørke skyer. Men solen gir ikke bare D-vitaminer. Den kan også gi solbrenthet. Akkurat som så mange andre skandinaver med en lys hudtype, har du sikkert opplevd hvordan solen har gjort huden rød, øm og kløende.

Solbrenthet er en skade på huden og et signal om at huden trenger masse pleie. Etter for mye soling er det viktig å gjenopprette hudens motstandskraft, siden solens UV-stråler ødelegger hudens struktur, så huden blir enda mer utsatt. Det kan gi hudirritasjoner som UV-stråler rødme, soleksem og for tidlig aldring. Aloe Veras unike egenskaper bidrar til å lindre, kjøle og gjenoppbygge huden så skadene reduseres.


Derfor skal du ha en Aloe Vera-plante

Det finnes mange gode grunner til å ha en Aloe Vera-plante hjemme. Med sine lange, majestetiske blader er planten i seg selv vakker, og den vil både pynte opp og være et godt interiørelement. Men i tillegg til å pynte opp, har den også mange gunstige effekter på helsen din.

Hjelpemiddel mot søvnproblemer

Søvn er en viktig del av helsen og den generelle sunnheten vår. For lite søvn gir ikke kroppen den rette mengden energi, og med for lite energi forsvinner som kjent overskuddet i takt med at livskvaliteten daler. Hvis du som mange andre nordmenn sliter med søvnproblemer, kan det få alvorlige følger. Det kan gi stress, depresjon, hjerte-kar-sykdommer – alt sammen trusler mot en sunn fysisk og psykisk helse.

Aloe Vera-planten kan være et effektivt hjelpemiddel mot søvnproblemene dine. Undersøkelser vier at planten effektivt renser luften for skadelige kjemikalier som truer helsen din. Men samtidig slipper den også oksygen ut i det rommet den står i. Ved å få ekstra mengder friskt oksygen til hjernen om natten, får kroppen din ro, så du får de beste forutsetningene for en god og dyp søvn. Derfor kan det være smart å sette en Aloe Vera-plante på soverommet, der den kan være både dekorativ og søvndyssende.

Helende egenskaper til sårheling og irritert hud

Kviser, brannsår og skrubbsår. Huden har mange måter å vise en skade på. Her er Aloe Vera et unikt middel for å lindre og hele hudskadene. Hvis du har en Aloe Vera-plante hjemme, kan du lage din egen helende gel. På den måten slipper du å kjøpe kremer og gel på apoteket. Men hvordan hjelper Aloe Vera huden din?

Aloe Vera inneholder aloe-amodin, som er et økologisk stoff som effektivt hemmer bakterier. Det forsyner derfor Aloe Vera med antiseptiske og antibakterielle egenskaper – og det hjelper med å rense sår og betennelsestilstander som kviser, så huden raskere heles. Samtidig stimulerer gel fra Aloe Veras blader kroppens kollagenproduksjon. Kollagen er bindevevets fibrer, og det vil si at dannelsen av nye blodkar og bindevev hjelper med å hele huden.

Hvis du har fått et sår, kan du derfor selv mikse en helende gel fra stueplanten din. På den måten får du 100 % ut av plantens gunstige egenskaper– helt uten kjemi og konserveringsmidler i en gel du kjøper.


Oppskrift på hjemmelaget Aloe Vera-gel

Du trenger: 3 stilker Aloe Vera, 1 ss hvetekimolje, 1 ss sitronsaft.

  1. Vann Aloe Vera-planten din daglig i én uke, så den trekker til seg masse vann før du lager gelen. Men husk å vanne i små mengder, så den ikke overvannes.
  2. Skjær tre stilker av planten og fjern «tennene» langs bladkantene.
  3. Legg bladene i en bolle med kalt vann i 24 timer, men skift ut vannet jevnlig. Gjerne hver fjerde time. Når de ligger i vann, skiller de ut stoffet aloin, som kan være giftig. Derfor er dette trinnet veldig viktig.
  4. Åpne hver stilk med en kniv og trekk ut gelen med en skje.
  5. Ha gelen i en bolle og tilsett hvetekimolje og sitronsaft. Bland godt.
  6. Ha til slutt den hjemmelagde gelen i en lufttett beholder og oppbevar den i kjøleskapet så den får lengre holdbarhet.

Bruk den ferdige gelen i små mengder på sår, brannsår og rifter. Gelen føles kjølende og beroligende på huden, så den får de aller beste forutsetningene for å hele. Bruk den gjerne hver dag for å få rask heling av huden.

Du kan også kjøpe en ferdig laget gel fra Australian Bodycare. 

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

Sånn steller du en Aloe Vera-plante

Hvis du skaffer deg en Aloe Vera-plante for å sikre deg at du alltid har førstehjelp for hånden hvis du får skrubbsår, brenner deg mens du lager mat eller skjærer deg, er det godt å vite hvordan du steller planten.

Først og fremst er det viktig å vite at planten ikke gjør så stort vesen av seg, og derfor ikke krever all verden av oppmerksomhet. Det eneste denne planten trenger er sandholdig jord som ikke blir for tung og våt. Hvis jorden blir for næringsrik, blir røttene altfor tynne. Det betyr at du kan få Aloe Vera-planten din til å overleve med svært lite vann, takket være opprinnelsen i tørre og varme klimaer. Hvis du er en sånn som glemmer å vanne plantene dine, er Aloe Vera planten for deg. Det gjør nemlig ikke noe at planten tørker helt. Den har faktisk godt av det innimellom.

Når du skal velge plass til Aloe Vera-planten din, må du unngå den mørke entreen uten naturlig lys. Planten kommer fra et av verdens mest solrike steder, så den skal ha lys - men ikke direkte sollys.


Hvor kjøper du en Aloe Vera-plante?

De fleste hagesentre og blomsterbutikker har Aloe Vera-planter som du kan kjøpe hvis du ønsker en plante med masse gunstige egenskaper for helsen din.

Ved kjøp av en Aloe Vera-plante trenger du ikke tenke så mye på om du klarer å stelle den, for den er utrolig enkel å ha i hus. Den krever ikke spesielt mye stell, vann eller pass. Dermed har du alltid en naturlig hjelper for hånden hvis kniven treffer på avveie, kneet har vært i kontakt med asfalten eller hvis solen har vært for tøff mot huden din.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram