Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Fotpleie og fotbehandling

Har du en bestemor eller farfar, eller kjenner du andre eldre mennesker som ikke har passet spesielt godt på føttene sine? Så kan du sikkert forestille deg at det er smart å ta godt vare på føttene sine.

Det er dem som skal bære deg gjennom resten av livet, og derfor krever de den samme omsorgen som du sikkert viser huden i ansiktet eller på resten av kroppen. De fleste glemmer føttene og det er en feil du bør rette opp umiddelbart.

Men det nytter ikke å gi føttene en solid omgang fotpleie og fotbehandling, for deretter å glemme dem igjen i lang tid. Akkurat som med resten av kroppen din, er det nødvendig med jevnlig vedlikehold av føttene dine for at de på aller beste måte skal bære deg gjennom livet.

Men selv om de krever jevnlig fotpleie, trenger det ikke ta all verdens tid å gi føttene dine en tiltrengt fotbehandling.


Hvilke fotproblemer kan du ha?

Har du problemer med føttene dine? Vil du helst ikke vise dem frem i åpne sko eller sandaler? Det kan være at du har hard hud eller tørr hud med kløe og svie, hælsprekkerliktorner  eller stinkende føtter. Det kan også hende du har tendenser til ømme, nedgrodde negler. Føtter kan føre med seg så mange problemer.

Uansett hvilke problemer du har med føttene, er et problem også et tydelig signal om at de trenger fotpleie. Derfor er det på tide å vise føttene dine litt pleie og omsorg, så de igjen kan stråle av sunnhet og du får lyst til å bruke de fineste sandalene dine når sommervarmen kommer.


15 tips til den beste fotpleie og fotbehandling

Her får du 15 gode råd om hvordan du kan pleie føttene dine på en måte så du ikke trenger å gjemme dem bort i tette sko.

1. Fjern bakterier

God fotpleie henger tett sammen med god hygiene. Derfor er det smart å vaske føttene dine hver eneste dag. Da unngår du sure tær. Den sure lukten oppstår når du ikke får vasket bort gammel svette og bakterier.

Bruk derfor en mild såpe, for eksempel Australian Bodycares Bodywash, som er en del av en samlet tre-pakke med krem og spray, som arbeider sammen i kampen mot lukt og fotsvette. Såpen tørker ikke ut huden, men bidrar til å holde den fuktet og velpleid.

Body Wash & dusjsåpe
Dusjsåpe med 100 % naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Body Wash & dusjsåpe - Dusjsåpe med 100 % naturlig tetreolje

2. Tørk føttene godt

Når du kommer ut av dusjen, er det viktig at du tørker føttene godt med et håndkle – og husk å tørke skikkelig mellom tærne.

Et vått og fuktig miljø, spesielt mellom tærne, kan lett utvikle seg til kløende og ubehagelig fotsopp.


3. Fjern hard hud

Du får hard hud fordi huden på føttene dine enten blir overbelastet eller belastet for mye. Det kan være at du står mye på jobb eller at du går i sko som klemmer. Hvis du ikke fjerner den harde huden, vil den danne en kapsel som setter seg som en smertefull liktorn.


4. Skjem bort føttene dine med fukt

For å motvirke og bekjempe dannelse av har hud, er det viktig at du gjør fukt til en viktig del av fotpleien din. Tørr hud er mye mer sart og sårbar enn fuktig hud, så derfor hjelper du føttene dine best ved å skjemme dem bort med fukt.

Bruk en god krem, som Foot Cream, som er en intensiv og fuktgivende fotkrem. Den består av aktive ingredienser som sheasmør, urea og tetreolje, og den fukter huden i dybden og motvirker dannelsen av ny, hard hud. Masser kremen inn i huden på føttene til alt er absorbert. Du skal ikke smøre mellom tærne.

5. Plei intensivt i dybden

Hvis du sliter med hælsprekker, er det huden din som prøver å fortelle deg at den har mistet sin naturlige fuktbalanse. Hælene er ekstra utsatt for press og støt, så derfor kan huden her sprekke, og det er garantert vondt.

Med Heel Repair får du en krem som er spesielt utviklet til tørre og sprukne hæler. Med kremen gjør du en innsats for de tørre hælene ved å gjenopprette hudens naturlige fukt- og forsvarsbarriere. Smør føttene med kremen to ganger om dagen – morgen og kveld – for intensiv pleie av føttene dine.

Pakke til tørre føtter og hæler
Fotkrem og hælkrem med urea og Tea Tree Olje til tørre føtter og hælsprekker
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
Pakke til tørre føtter og hæler - Fotkrem og hælkrem med urea og Tea Tree Olje til tørre føtter og hælsprekker

6. Klipp neglene dine riktig

Fotpleie handler ikke bare om huden på føttene, men i aller høyeste grad også om tåneglene. Mange klipper neglene sine feil når de presser neglesaksen langt ned i neglefalsene (som er det myke vevet ved siden av neglene) og klipper neglene altfor korte. Det øker risikoen for betente neglerøtter og nedgrodde negler.

Når du henter frem negleklipperen eller -saksen, er det viktig at du klipper neglene dine rett over. På den måten skjærer de ikke ned i den myke huden rundt neglene.


7. Mett neglene med fukt

Det er ikke kun huden på føttene som kan få et tørt og trist utseende. Det kan neglene dine også.

Mett dem med masse fukt hvis de er blitt ru, tørre eller misfargede. Nail Repair er en neglebehandling som forsterker neglene dine med naturlige, aktive ingredienser som tetreolje og E-vitamin, så neglene finner tilbake til sin naturlige styrke.

Negleolje med Tea Tree Oil
Neglepleie til misfargede, sprukne og ru negler
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 199,00 kr
Salgspris 199,00 kr Vanlig pris
Negleolje med Tea Tree Oil - Neglepleie til misfargede, sprukne og ru negler

8. Skift sokker hver dag

Hygiene og fotpleie henger tett sammen. For å sikre den gode fotpleien og -hygienen, bør du skifter sokker hver eneste dag.

Det hjelper ikke det aller minste å vaske føttene dine, hvis du deretter trekker på deg et par sure sokker fra dagen før. I de sokkene sitter det gammel svette og bakterier som gir den ubehagelige og sure lukten.


9. Varier hvilke sko du bruker

Har du også et par favorittsko som du bruker dag ut og dag inn? Det er mer smart å skifte mellom de forskjellige skoene dine med jevne mellomrom.

Dels fordi det er bra for føttene og tredeputene at underlaget varierer, men også fordi det hemmer den sure lukten som raskt kan oppstå i et par sko. Hvis du lar være å bruke samme par sko to dager etter hverandre, blir de ikke så lett sure. Gjør det gjerne til en vane å lufte skoene dine og spraye dem med Foot Spray for å ta knekken på den vonde lukten.

Fotspray mot sure tær
Antiperspirant mot fotsvette og tåfis fra føtter, tær & sko
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 159,00 kr
Salgspris 159,00 kr Vanlig pris
Fotspray mot sure tær - Antiperspirant mot fotsvette og tåfis fra føtter, tær & sko

10. Sokker av ull eller bomull

Velg naturlige materialer, som ull eller bomull, når du skal kjøpe nye sokker.

På den måten kan føttene dine puste lettere enn de kan i et par syntetiske sokker. Der blir de stengt inne og danner lettere fukt.


11. Bruk luftige og åpne sko

Velg luftige eller åpne sko som ikke klemmer rundt føttene dine eller stenger dem inne så de verken får nok luft eller plass.

Det motvirker både sure tær og at tærne dine blir belastet og danner hard hud.


12. Tørk føttene med talkum

Hvis du har tendens til å svette mye på føttene, kan det raskt bli et problem med fotsvette og til og med fotsopp. Når du har smurt inn føttene i en nærende fotkrem, er det viktig at du lar dem tørke før du trekker på deg sokker og sko.

For å være helt sikker på at føttene dine ikke blir for fuktige nede i sokkene, kan du drysse litt talkum på dem først – talkumen trekker til seg fukten uten å tørke ut føttene dine.


13. Spray føtter og sko

Hvis du sliter med sure tær og fotsvette, kan en del av fotpleien din være en antiperspirant som er spesielt utviklet til føttene.

Spray både på føttene og ned i skoene, så vil de aktive ingrediensene effektivt motarbeide svette og dårlig lukt.


14. Slipp føttene fri

Føttene dine tilbringer mye tid inne i sokker og sko. Men de har veldig godt av å bli sluppet fri.

Luft tærne dine og gå barbent rundt så fort du har mulighet til det. Men husk at du kun skal gjøre det innendørs, på mykt underlag, så du ikke fremprovoserer hard hud på hardt underlag.


15. Gi føttene mosjon

Føttene dine har, på samme måte som resten av kroppen, godt av å røre på seg. Det trenger ikke være så mye, men bare sånn at muskler, ledd og bevegelighet holdes ved like, samtidig som blodomløpet optimeres.

Det kan du gjøre ved å vippe føttene opp og ned mens du sitter på jobb eller i sofaen foran TV-en. Du kan også sprike noen gange med tærne.

Fotpleiepakke mot tåfis
3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 449,00 kr
Fotpleiepakke mot tåfis - 3 effektive produkter til at fjerne lukt fra sko og føtter

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram